Gondoljuk újra a világot

Ejrópa kulturális sokkterápiája

Nemrég volt egy kerekasztal beszélgetés Európa várható nagy problémáiról. A beszélgetésben részt vevők az egyik legégetőbb problémát abban látták, hogy egymással nem kompatibilis kulturális háttérrel rendelkező tömegek élnek együtt a földrészen. Fontos kiemelnem, hogy nem rasszista megközelítésről, hanem nagyfokú kulturális különbségekről volt szó.

A következők hangoztak el (összefoglalva):

A tőke nagyon mozgékony, és olyan, mint a mágnes: vonzza magához a képzett munkaerőt. Európa legjobban képzett szakembereinek jelentős (és egyre nagyobb része) dolgozik Európán kívül, Ázsiában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és az arab világban. Az európai munkavállalók általános képzettségi szintje folyamatosan süllyed.

Európa népessége öregszik és fogy, egyre kevesebben vállalnak gyereket, mindeközben bizonyos rasszok számára a kontinens igen népszerű, és szívesen telepednek át, mert itt sokkal jobbak az életfeltételek, mint a saját hazájukban.

Míg Európa népessége növekszik a betelepülő, általánosságban teljesen képzetlen, beilleszkedni nem tudó vagy nem akaró, rendkívül szapora, európai ésszel szinte felfoghatatlan kulturális közegből érkező, azt magával hozó rasszokkal, addig az európai fehér lakosság fogy, nem szapora, és a tőke szívóhatása miatt általánosságban egyre képzetlenebb.

A beszélgetők szerint ez a jelenség olyan kulturális sokkba taszítja a földrészt, akár néhány éven belül is, amely gazdasági összeomláshoz vezethet.

Kíváncsi lennék a véleményetekre.

Szerintetek ez valós probléma?

Szerintetek van olyan kulturális különbség, amit nem lehet feldolgozni, azaz személyiségbeli torzulás nélkül elviselni?

Szerintetek, mi lehetne a megoldása ennek a problémának? (Feltéve, hogy valós.)

(A rasszista kommenteket törölni fogom.)

Share

Commentek

Előző

Széttép a stressz

Következő

Nyolcadik utas a halál filmkritika

 1. Nietz-senki

  @ prolizoli:
  Sem a történelmet, sem az üzleti élet fő irányát, motívumait; de “Ideáit” sem országok irányítják.
  Persze részesei, meg álcái – meg az emberek is (egoitásukkal együtt). Országok, fogyasztók, üzletemberek és egyéb tömegbázisok.
  Bárki gondolhat erről szabadon bármit.

 2. prolizoli

  Nietz-senki írta:

  A valós szándékot csak az USA hitelezői ismerik és folyamatosan alakítják.

  Vagyis Kína, Japán meg a többi ország amelyek az USA legnagyobb hitelezői.

 3. aelod

  @ balisto:

  Én nem hiszek ebben az újraszületés dologban. Meg előző életekben. Egy életed van és abból kell a legtöbbet kihozni.

  El tudom képzelni milyen ügyvéd lehet az olyan aki sutba vág egy ilyen komoly szakmát, hogy krumplit süssön. Aki itthon életképtelen az külföldön is az lesz.

  Emberekkel beszélek minden nap gyakorlatilag akik funkcionális analfabéták. Elolvassák a tájékoztatót de egy szót annyit sem értenek belőle.

  balisto írta:

  Nem az a baj, hogy ork lennel a köv. eletedben. Inkabb az, hogy mi lenne, ha ök lennenek feherember kegközelebb??
  Akkor mar nem orkolhatnank öket – eccerüen csak devians feherek lennenek.

  Azer ne legy segg, lecci…

  Mát miért lenne segg valaki vagy bármi más (náci, fasiszta, rasszista tökmindegy) ha kimondja az igazságot? Te ne légy strucc kérlek…

 4. balisto

  Great írta:

  Nekem a kultúrálatlansággal van bajom inkább. Megvetem a nácikat, nincs gondom senkivel, de látom,hogy vannak olyan rasszok, amikhez tartozók többsége nem tud normálisan viselkedni, nem gondolkodik célokban, nem képes tanulni. pl. orkok. Ha azt látom, hogy orkok mennek az utcán, hangoskodnak, köpködnek, szemetelnek, akkor ez az ő kultúrájuk? Ez egy ilyen elb@szott kultúra? Vagy inkább annak a hiánya? Nekem a kultúra olyan valami, ami magasan van a polcon, ezért én ezt kultúrálatlanságnak tartom inkább.

  Egyszer feltúrták az utat előttem, maradt egy kis kosz utána. Nem sok kedvem volt eltakarítani, épp volt ott pár ork, gondoltam, jófej leszek, adok nekik pénzt, ha eltakarítanak egy 20 mes szakszon. Mondták,hogy jó, megcsinálják, megegyeztünk az árban. 3/4 órával később még nem kezdtek hozzá, de látom, az egyik próbálja ellopni a kilincsemet. Ez mi? Miért találkozom folyton ezzel? Ez az ő kultúrájuk? Ezt tanítják nekik?

  Ha van reinkarnáció, hogyan van az, hogy valaki az egyik életében normális, a másikban olyan buta, hogy kettőig nem tud megtanulni számolni egész életében? Lehet, hogy én következő életemben ork leszek és ugyanolyan segg leszek, mint ezek?

  Nem az a baj, hogy ork lennel a köv. eletedben. Inkabb az, hogy mi lenne, ha ök lennenek feherember kegközelebb??
  Akkor mar nem orkolhatnank öket – eccerüen csak devians feherek lennenek.

  Azer ne legy segg, lecci…

 5. balisto

  aelod írta:

  bakostamas írta:

  Én Angliában dolgozok már lassan 9 esztendeje! pedig még csak 32 vagyok, engem is az életszínvonal vonzott ki , meg az, hogy a Fecó azt mondta , akinek nem tetszik , el lehet innen menni (a jó ><*<ŁŁh *nyádat!) de nem politizálok, mert az másik oldalról is ez a véleményem, meg a harmadikról is.

  Viszont amit más 9 éve észrevettem , a hasonló iskolázottságú emberek, azaz nem egyetem, hanem középiskola , nagyon buták szegények, például számolni nem tudnak, csak egy példa, mi magyarok tudunk párosával számolni, ők nem! csak hadarják a páratlant a páros között, csak úgy megy nekik én angolul is tudok párosával szóval nem a nyelv miatt van.
  De nem csak ez, hanem valami más is hiányzik itt az emberekből, amit mi józan paraszti észnek hívnánk. Nagyon gyenge a szint sajnos, a túlzott jólét elkényelmesítette a társadalmukat. Mi azért voltunk szívatva meg nyomás alatt tartva, kellett , hogy erőlködjünk, szerintem ettől vagyunk olyan életképesek.

  A kérdés pedig, hogy lesz-e konfliktus ? Duncan , kunfliktus nem lesz, hanem VAN! Magyar öli a magyart, hazamegyek 2 hétre és az utakon legyilkolnak 50 éves nők a fókusz kombival, amikor 130cal mész autópályán, egy 1 órás úton kb 4-5 idióta önző barommal találkozok. Ha a saját fajtáját így utálja valaki, hogy érez azzal aki még kevésbé közeli ? Szerintem nagyon sok probléma lesz

  Ezekért nem kell Angliáig menni. Itthon is elég sok gyöpös agyú van. És itt nem feltétlen az aluliskolázottakra gondolok. Nagyon sok diplomás elvileg értelmes művelt ember gyakorlatilag egy kretén. A diploma nem feltétele az épelméjűségnek. A germanisztika és társai szakon végzettek közül kerülnek majd ki azok akik köpködve mennek el az első géppel mihelyst megszáradt a bélyegző a papírjukon. Ilyenkor szoktam mondani, hogy nem sok bölcsészt ismerek de ha találkozom egyel akkor mindig nagy krumplit kérek a hamburgerem mellé….
  Nincs az országban egy normális villanyszerelő, gázos, vizes mert mindenki töltelék diplomás és külföldériában játssza a nyugati proletárt…

  Hiába na hat még ez a turáni átok…

  Na most… nem bizti, hogy hamburgert fogsz kapni, en speciel szobat adok el neked. 🙂
  De epp az elöbb jött egy jelentkezes egy Magyar ügyved(!!)töl, negyven feletto, MOSOGATO (!!!) allasra!!

  Mar evek ota tisztaban vagyok vele, hogy ha legközelebb születek, villanyszerelönek megyek. Istenuccse!!

 6. Nietz-senki

  Duncan Shelley írta:

  Egy székely jóslat szerint 2014-ben elpusztul a világ. Még van pár hónapja a jóslatnak…

  Nekem gyanús – hogy Te túlzottan is tájékozott vagy!

 7. Nietz-senki

  @ Glance:

  Az Arab világ az, amit még nem tudott teljes egészében bekebelezni a “civilizáció” – ezért folyamatosan rá kell terelni a gyanút. De számomra elképzelhetetlen, hogy az arab logika volna oly domináns, mi az egész világot megrontja.

  Vannak kevésbé “értékes” népek és területek – mint például: Afrika.
  Mire a kapitalizmus Afrika felemelkedéséhez ért volna – akkor felismerték, hogy problémát jelent az emberiség túlszaporodása (valakik szerint).
  Afrika így az éhhalál küszöbén, meg ugye mesterséges ebola-járvánnyal együtt “értékes”.
  Bill Gates kendőzetlen véleménye is híveket toboroz: “Védő-oltásokkal az emberiség túlszaporodása ellen”.
  Neki is szüksége van támogatókra – nem lehet végérvényesen mindent alattomos butítással, titkos szervezetek által távirányítva lejátszani!

  Egyre-inkább megmutatkozik a “gonosz”.

  Az USA közel 10 éve súlyosan el van adósodva (vagy adósítva).
  De a népességnek még mindig jelentős része hisz abban, hogy a Multik, a Bankok és tulajdonosaik rá vannak utalva a “fogyasztókra” – tehát “Nekik” is érdekük, hogy jó gazdái legyenek az amerikai polgároknak.
  A törvénymódosítások persze nem ezt tükrözik – annyira nem; hogy egyáltalán nem is beszélhetünk demokráciáról…
  ahol tömeg-gyilkosságokat szerveznek azért, hogy a fegyver- beszolgáltatásoknak reális alapokat teremtsenek – olyan logika mentén egyáltalán nem meglepő, ha a Közel-keleti konfliktusok is csak arra valók, hogy a megfelelő szerepet eljátszhassa az USA – ha kell ugye: akár a Terminátort!

  A valós szándékot csak az USA hitelezői ismerik és folyamatosan alakítják.

 8. Nietz-senki

  @ Bendegoose

  Amit mondasz annak megvan az önálló jelentősége és más rejtettebb dolgokkal való összefüggései is.

  https://www.facebook.com/titkolthirek/photos/a.283013548459093.63092.167654416661674/509114409182338/?type=1

  Nem tudom ez ilyenkor bárki számára megnyitható-e. De hozzám intézett kérdések, kérések esetén segítek áthidalni esetleges kommunikációs problémákat.
  A téma lényege:

  Idézet Drechsler Miksa emlékirataiból
  (Temesvár főrabbija 1910)

  “Ti magyarok vagytok a legősibb nemzet, minden ma élő nemzet közül. Ezt mi, zsidók, nagyon jól tudjuk. Még a kivonulás előtt, Egyiptomban, már ott is megjelentek lovasaitok, és tudtuk rólatok, hogy már ősidők óta léteztek. Amikor a XIX. század végén a kiegyezés után, a kultúrpolitikai terrort már nem lehetett fenntartani tovább, a tudományos kutatásban újra felbukkant a szkíta-hun irányzat, osztrák ügynökök kerestek meg, komoly összeget ajánlottak, hogy a dolog ne derüljön ki. És mi meg is tettük a megfelelő lépéseket.”

  Nem sokat tudunk erről a “kultúrpolitikai terror” -ról.
  – nem tanítják.
  ha mégis, akkor egészen más szempontokat és lényeget jelölnek.

  Ez speciel “magyar ügy” – amiért le is lehet nézni.
  Egyéb tekintetben pedig tudhatjuk milyen ügy.

  Ez a topik nem túl régi – de már nem egyszer felemlegettem Shelley blogjában:

  “Európa megindult azon az úton, hogy a kultúra romhalmazává váljon” (Rudolf Steiner 1920)

  Ha nincsenek megfelelő szempontok, egyáltalán nem értjük miről van szó.

  Tudunk a Globalizációs törekvésekről, Amerikai- Európai- Dél-Afriakai- stb. Uniókról…
  meg természetesen ott volt ugye a Szovjetunió is -amit szintén nem oroszok, ukránok, grúzok, kazahok, örmények, azeriek, üzbégek stb hoztak létre…
  és előtte az orosz cári családot sem ők ölették meg.

  Arról van szó, hogy létre kellett hozni a “népek nagy olvasztó-tégelyét” – hogy a világot uraló (pénz-) “kultúrát” ne háborítsák holmi népmissziók.
  Ezeket bele kellett tenni a “nagy közös” -be – hogy elveszítsék jellegüket és ható-erejüket!

  A fent említett Facebook témához ezt sikerült hozzáfűznöm:

  “Ismerd a múltat, értsd meg a jelent, mutatja a jövőt – régi “szocdem” jelmondat. Ha elválasztanak egy növényt a gyökerétől, csak mesterségesen táplálva lehet életben tartani… nép-sorsok esetében eltelik 2-3 generáció és már igazán hálásak is leszünk “azoknak a kezeknek” – a mesterséges létfenntartásért – akik elválasztottak minket saját gyökereinktől, múltunktól.”

  Ne foglalkozzunk a múlttal – minek is az???
  – szokták mondani a jelen kultúra “ügyeletesei”.

  Ne is!!!
  Különösen akkor ne – ha történetesen van…
  mert ez káros volna valakikre – de persze még-inkább az egész világra.

  Igen abban a Világ-kultúrában, ami mindent versenyeztetni, meg harcoltatni akar – abban (Annak) valóban káros volna!!!

  Ha világpolgárok akarunk lenni tegyük ezt önzetlen Világ-Szellemben!!!
  – ne a magántulajdon monopóliumainak árnyékában!!!

  Aminek le kell dőlnie – Az le is fog dőlni!
  Ha nem sirattuk meg a Szovjetuniót meg a szocializmust – akkor ezt sem kellene mesterségesen fenntartani!!!

 9. aelod

  Duncan Shelley írta:

  @ aelod:
  Hogyan jön ide a Golden Dawn? Vagy ez nem a Crowley-féle?

  A kuturális keveredés versenyhelyzetet teremt, ami nem rossz, csak sokaknak fájdalmas, mert alulmaradnak. Erről is lehetne mesélni, akárcsak a magyar filmek kapcsán. Nem azért olyan, mert nincs mögötte elég sok millió dollár, hanem azért, mert az oktatás szintjén voltak komoly hiányosságok és különc felfogások.

  Nem nem az.
  Nem kell a versenyhelyzethez kulturális keveredés. A kultúrális keveredés mást is teremt. A kultúra teljes hiányát. Ami egyeseknek nagyon jó…a kultúráknak, nemzeteknek már kevésbé.
  Ilyenkor jön a föld anya gyermeke meg hogy én a glóbusz állampolgára vagyok baromságok…

  A magyar filmekkel nincs semmi baj, úgy kell nézni őket hogy tudod hova sorolod. Nem “hálivúdhoz”
  (A magyar filmeken értem mondjuk a Tanu és a Szindbád alkotást pl)

 10. @ Kami:
  Egy székely jóslat szerint 2014-ben elpusztul a világ. Még van pár hónapja a jóslatnak…

 11. @ aelod:
  Hogyan jön ide a Golden Dawn? Vagy ez nem a Crowley-féle?

  A kuturális keveredés versenyhelyzetet teremt, ami nem rossz, csak sokaknak fájdalmas, mert alulmaradnak. Erről is lehetne mesélni, akárcsak a magyar filmek kapcsán. Nem azért olyan, mert nincs mögötte elég sok millió dollár, hanem azért, mert az oktatás szintjén voltak komoly hiányosságok és különc felfogások.

 12. annamari írta:

  Ezt azzal lehetne tovább rontani, ha olyan kiváltságokat kapnának Mo-n, amit a magyarok nem.

  Ezt nehéz lenne nem szándékossággal illetni…

 13. hochenz

  Okkostojások bérben riogatják a kontinensen élőket.
  Németország: a kitelepült törökök harmadik generációja már nemigazán iszlám… hanem a popkultúra és édesélet hívői.
  Anglia ugyanez főleg indiaiakkal.
  Franciaország ugyanez főleg fekete és arab bevándorlókkal.
  Spanyol-Portugál-Olasz-Görögország épp oly kevéssé vonzó cél, mint az északi államok.
  De! Képzett munkaerő nélkül nem lenne AMD, BMW, Siemens, Bayer, Matra, Pjillips ráadásul ezek a cégek is tolják Kínába a termelést, ahol persze részben a saját európai szakembereikkel. Angliában meg akkora tőke halmozódott fel, amit már már felfoghatatlan és ott már nem a termelés a lényeg csak a profit, ami mindig itt marad… Keleteurópa is része Európának és itt mások a gyerekvállalási szokások..
  A Káosz kalmárainak ügyködése az egész, veszélyes környezetet kell kreálniuk.

 14. bakostamas írta:

  a túlzott jólét elkényelmesítette a társadalmukat. Mi azért voltunk szívatva meg nyomás alatt tartva, kellett , hogy erőlködjünk, szerintem ettől vagyunk olyan életképesek

  A Star Trek álomvilágában senkinek nem kell tennie semmit a fennmaradásért, minden jár, csak tanulni kell folyton és tenni valamit a közösségért. Annak nincs értelme, ha az ember egész élete azzal megy el, hogy a betevőért robotol – az emberi lét egyáltalán?

  Inkább a céltalanságot kellene megvizsgálni, hogy a célok hová lettek, vagy miért nem múlják felül az állati szintet. Szerintem ez inkább oktatás, politika, ideológia kérdése.

 15. aelod

  bakostamas írta:

  Én Angliában dolgozok már lassan 9 esztendeje! pedig még csak 32 vagyok, engem is az életszínvonal vonzott ki , meg az, hogy a Fecó azt mondta , akinek nem tetszik , el lehet innen menni (a jó ><*<ŁŁh *nyádat!) de nem politizálok, mert az másik oldalról is ez a véleményem, meg a harmadikról is.

  Viszont amit más 9 éve észrevettem , a hasonló iskolázottságú emberek, azaz nem egyetem, hanem középiskola , nagyon buták szegények, például számolni nem tudnak, csak egy példa, mi magyarok tudunk párosával számolni, ők nem! csak hadarják a páratlant a páros között, csak úgy megy nekik én angolul is tudok párosával szóval nem a nyelv miatt van.
  De nem csak ez, hanem valami más is hiányzik itt az emberekből, amit mi józan paraszti észnek hívnánk. Nagyon gyenge a szint sajnos, a túlzott jólét elkényelmesítette a társadalmukat. Mi azért voltunk szívatva meg nyomás alatt tartva, kellett , hogy erőlködjünk, szerintem ettől vagyunk olyan életképesek.

  A kérdés pedig, hogy lesz-e konfliktus ? Duncan , kunfliktus nem lesz, hanem VAN! Magyar öli a magyart, hazamegyek 2 hétre és az utakon legyilkolnak 50 éves nők a fókusz kombival, amikor 130cal mész autópályán, egy 1 órás úton kb 4-5 idióta önző barommal találkozok. Ha a saját fajtáját így utálja valaki, hogy érez azzal aki még kevésbé közeli ? Szerintem nagyon sok probléma lesz

  Ezekért nem kell Angliáig menni. Itthon is elég sok gyöpös agyú van. És itt nem feltétlen az aluliskolázottakra gondolok. Nagyon sok diplomás elvileg értelmes művelt ember gyakorlatilag egy kretén. A diploma nem feltétele az épelméjűségnek. A germanisztika és társai szakon végzettek közül kerülnek majd ki azok akik köpködve mennek el az első géppel mihelyst megszáradt a bélyegző a papírjukon. Ilyenkor szoktam mondani, hogy nem sok bölcsészt ismerek de ha találkozom egyel akkor mindig nagy krumplit kérek a hamburgerem mellé….
  Nincs az országban egy normális villanyszerelő, gázos, vizes mert mindenki töltelék diplomás és külföldériában játssza a nyugati proletárt…

  Hiába na hat még ez a turáni átok…

 16. bakostamas

  Én Angliában dolgozok már lassan 9 esztendeje! pedig még csak 32 vagyok, engem is az életszínvonal vonzott ki , meg az, hogy a Fecó azt mondta , akinek nem tetszik , el lehet innen menni (a jó ><*<ŁŁh *nyádat!) de nem politizálok, mert az másik oldalról is ez a véleményem, meg a harmadikról is.

  Viszont amit más 9 éve észrevettem , a hasonló iskolázottságú emberek, azaz nem egyetem, hanem középiskola , nagyon buták szegények, például számolni nem tudnak, csak egy példa, mi magyarok tudunk párosával számolni, ők nem! csak hadarják a páratlant a páros között, csak úgy megy nekik 🙂 én angolul is tudok párosával 😀 szóval nem a nyelv miatt van.
  De nem csak ez, hanem valami más is hiányzik itt az emberekből, amit mi józan paraszti észnek hívnánk. Nagyon gyenge a szint sajnos, a túlzott jólét elkényelmesítette a társadalmukat. Mi azért voltunk szívatva meg nyomás alatt tartva, kellett , hogy erőlködjünk, szerintem ettől vagyunk olyan életképesek.

  A kérdés pedig, hogy lesz-e konfliktus ? Duncan , kunfliktus nem lesz, hanem VAN! Magyar öli a magyart, hazamegyek 2 hétre és az utakon legyilkolnak 50 éves nők a fókusz kombival, amikor 130cal mész autópályán, egy 1 órás úton kb 4-5 idióta önző barommal találkozok. Ha a saját fajtáját így utálja valaki, hogy érez azzal aki még kevésbé közeli ? Szerintem nagyon sok probléma lesz 😥

 17. Alex

  Duncan Shelley írta:

  A beszélgetésben említették, hogy Európa egyik nagy problémája az, hogy nem világos, hogy ki a munkaerő/szakértelem tulajdonosa.

  Az “ingyenes” oktatás nem ingyenes. A társadalom adja össze a pénzt arra, hogy a képzés többé-kevésbbé elérhető legyen mindenki számára.

  Tehát a nagy kérdés akkor az, hogy vajon a társadalom önzetlenül teszi-e ezt, vagy pedig érdek mentén?

  Ha önzetlenül, akkor a tulajdonos az egyén, aki mintegy ajándékba kapta ezt a lehetőséget a társadalomtól. Ha érdek mentén (mert mondjuk az emberek azt akarják, hogyha megbetegesznek, akkor szakképzett orvosok legyenek a kórházakban stb. – vagyis az “ingyenes” oktatás inkább egy befektetési forma- befektetés a jövő generációba), akkor viszont a szolgáltatásért cserébe a társadalom is elvár valamit. Ebben az esetben a tulajdonos továbbra is a személy, de a munkerő/szakértelmén teher van, ami teher korlátozza/hatja a cselekvési szabadságát és önrednelkezési jogát. Persze ez a teher ma inkább lelkiismereti jellegű.

 18. +adalék a cikkhez:

  A beszélgetésben említették, hogy Európa egyik nagy problémája az, hogy nem világos, hogy ki a munkaerő/szakértelem tulajdonosa. Egy ember orvossá képzése kb. 50 millióba kerül, majd azután az illető orvosra van bízva, hogy ezt a tudást hogyan kamatoztatja, pedig nem ő fizette az egész összeget, csak annak az egészhez viszonyítva apró részét, a többit úgymond a társadalom dobta neki össze.

 19. Jaklin

  Nem igazán tudom megítélni, hogy mennyire valós ez a probléma.

  Én konkrétan Londonban azt tapasztaltam, hogy elég szépen képes együtt élni két (sőt, több) teljesen eltérő kultúrából jött ember. Bár el tudom képzelni, hogy egy adott határon túl ez gondokat okozna.

  Gondolok itt pl. arra, hogy az egyik disznóhúst eszik, míg a másik kifejezetten elveti azt.

  De szerintem alapvetően nem a kulturális különbségekkel van a gond, hanem az értelmi különbségekben.

 20. Henrik

  Szerintem a probléma valós, de nyilvánvalóan nem véletlen.

  Európa leáldozóban van.

  Én úgy gondolom, hogy a hidegháború nem ért véget, csak átalakult a 90-es években. Kína, az arab érdekeltség, az orosz, amerikai és ám-blokk az európai befolyás versenyzett és Európa kiesett a játékból. A City is költözik.

  Kérdés Amerika meddig tudja tartani az illúziót, hogy társadalmi rendszere bírja a keleti illúzió mentes rabszolgatartókat.

  Minket csak illúzióval tudnak rabszolgának tartani, de az nem olcsó…

 21. Bendegoose

  Szerintem igenis valós a probléma. Ez már nem ma kezdődött. Talán a legszembetűnőbb a német-török népvándorlás. Ez még asszem a 60-as években kezdődött, mivel a német gazdaság dübörgött, de nem volt, aki dolgozzon. 2020-ra a német parlamentben állítólag több lesz a török képviselő, mint a német.
  Ázsia húzóereje sem mai keletű folyamat. Tajvan, majd kórea felemelkedése után mára már a kínai gazdaság sem csak arra van, hogy sok gagyit gyártson, ellenben kábé ők pénzelnek a háttérből majdnem mindent. A gazdasági válság során abból kerültek ki ők jól, hogy a bebukni nem akaró nagy államok (mint az USA) államkötvényeiből vásároltak be, nem kis kontingeseket.
  A tőke mágneshatását én egy kicsit összetettebben vázolnám fel. Nem a tőke vonzza a képzett munkaerőt, hanem a média által szuggesztív módon közvetített fals értékeket hajszoló emberek egyre magasabb vágyaik érdekében egyre nagyobb elismertségű papírokat szereznek, hogy egyre több pénzt kérhessenek el, hogy egyre magasabb színvonalat teremthessenek meg maguknak a rájuk erőltetett, tudat alatt bevésett fals vágyaik kielégítése érdekében. És persze hol van az a pénzmennyiség, ami ezt ki tudja elégíteni – a tőkések és pénznyomtatók kezében. A tőkemágnes egy közvetett hatás.

  Azonban mindezek ellenére úgy gondolom, hogy a kulturális ellentétek nem vezethetnek ilyen szakadáshoz. Mivel a migrálódó tömegek valóban nehezen adják le a kulturális szokásaikat, de amikor szembesülnek azzal, hogy ezzel önmaguknak is határokat szabnak az érvényesülésben, akkor ezek a szokások szépen látványosan eltűnnek. Hiszen 20 éve még csak taxisofőrök voltak az indiaiak, meg mekis munkások angliában, most pedig ők dobálják oda a bently kulcsait a londinereknek, hugo boss öltönyben. És a kulturális örökségüket szépen lecsiszolta róluk az ambíciójuk.

  A globalizációt szerintem nem szabad kifelejteni ennek a problémának a feltérképezésekor. Az igazi kérdés inkább az, hogy képes-e a globális egységes kultúra olyan sebességgel felszívni a különböző kultúrközegek által kitermelt alacsony képzettségű tömegeket, mielőtt azok megbontanák ezt az egyre kényesebb egyensúlyt? Ugyanis, ha a felvázoltak szerint történne a folyamat, az azt feltételezné, hogy a tőke ez ellen szándékosan nem tesz semmit. Vagyis predesztinálja, hogy elveszíti a fizetőképes keresletét, hiszen egy válság fontos jellemzője a kereslet drasztikus csökkenése.

  Szerintem inkább azon kéne elgondolkozni, hogy vajon milyen folyamatok indulak el már most is ennek a kompenzálására. Felismerhetjük-e azokat és vajon mik azok a közép és hosszútávú hatásmechanizmusok, amikkel megpróbálják elkerülni ezt a folyamatot.

  És felmerül az a kérdés is, hogy vajon nem fognak-e inkább csinálni egy jó kis háborút, valami helyi villongást, ami elég rombolást okoz, hogy egy időre felszívja a kapacitásokat? A távolkeleti amcsi háborúk, a 9 trilliárdos afgán ritkaelem kincs kiaknázása nem kapcsolódik-e össze valahol az ukrán eseményekkel, ahogy a mechanizmus működésének a határai egyre nyugatabbra tolódnak, s lassan európa kapuin zörgetnek?

 22. Alex

  ” Az európai munkavállalók általános képzettségi szintje folyamatosan süllyed. ”
  Ez nagyon nagy gond. Az egyik okát ennek a folyamatnak abban látom, hogy a legtöbb országban nincs egyértelmű gazdaságpolitika. A képzettségi szint úgymond a “piacra” van bízva. Ennek egyik oka a liberális ideológia, ami az utóbbi évtizedekben tért nyert. A társadalom ezen filozófia mentén támogatja az egyéni szabadságot és fejlődés lehetőséget, aminek viszont az a következménye is van, hogy sokkal inkább ráhagyja az egyénre azt a döntést, hogy mit tanul és miben képzi magát.

  Voltak országok, ahol a sokkal egyértelműbb állami szintű gazdaságpolitika egyben irányítója is volt a képzettségi szint alakulásának. Az ázsiai országokban látunk erre példákat. Egy gazdaságpolitikának az eredménye volt például az, hogy míg az USA-ban 5 X annyi jogászt képeztek, mint mérnököt, addig Japánban ez a arány fordított volt.
  Ha feltennénk a kérdést, hogy mik ma Magyarországon az álomhivatások, akkor megérzésre azt mondanám, hogy:
  ügyvéd, politikus, manager, bankár, vállakozó, orvos lennének a leggyakoribb válaszok
  Nem igazán találnánk olyan választ, hogy háztartásbeli, anya, mérnök, földműves, tanár, pap, fizikai munkás.

  A társadalom megítélése is ilyen és így is viszonyul az egyes hivatásokhoz.

  ” Európa népessége öregszik és fogy, egyre kevesebben vállalnak gyereket, …”
  Ennek az oka részben gazdasági jellegű, de megérzésre itt is ideológiai háteret feltételezek. A liberalizmus egyik mellékterméke, hogy az egyén sokszor a saját szabadsága korlátozásának (mert lemondásokkal jár a gyerekvállalás) fogja fel a problémát és sokszor részesíti előnyben a saját egyéni céljait.

  ” A beszélgetők szerint ez a jelenség olyan kulturális sokkba taszítja a földrészt, akár néhány éven belül is, amely gazdasági összeomláshoz vezethet. ”
  Az őslakos népességben is van önfenntartó ösztön. Ezért, válaszolni fog a folyamatokra. Ennek jeleit már látjuk, mert egyre több európai ország vezet be restriktívebb bevándorláspolitikát. De az igazi válasz az, ami szintén folyik. A liberalizmus térnyerése és ideológiája vissza fog szorulni és a tömegek vissza fognak nyúlni a kultúrájuk gyökereihez. De ezekről a dolgokról már beszéltünk Duncan egy másik cikkje kapcsán, mikor a liberalizmusról volt szó.

 23. nev3rlive

  @ Great:
  igen en ugy tudom ez a karma az a lelkes dolog igazabol, de hat ez igy is hulyeseg, akarhogy ertelmezem

 24. nev3rlive

  igen valos problema. de az a csel ami nekem erdekes hogy, ha uzletelnek barmilyen nyelven
  es jol jarnak mindketten sajat elkepzelesuk szerint akkor sikerelmenyuk van e s azt hasznaljak nemesebb celokra stb.
  ez a sikeres uzlet
  az elmeny stb.
  kulturalis torzulas szamomra azt jelenti hogy valami ram hasonlot magmra veszek vagy valami ilyesmi…
  felteve ha problema , igen

 25. nev3rlive

  @ annamari:
  hat olyan vagy mintha gorki lennel :)) az igazi

 26. aelod

  Duncan Shelley írta:

  A cím szándékos, nem elgépelés. Ejrópa Európa helyett.

  Am. a cikkhez a kép :yes: egyik kedvenc filmem. 🙂

 27. Great

  Nekem a kultúrálatlansággal van bajom inkább. Megvetem a nácikat, nincs gondom senkivel, de látom,hogy vannak olyan rasszok, amikhez tartozók többsége nem tud normálisan viselkedni, nem gondolkodik célokban, nem képes tanulni. pl. orkok. Ha azt látom, hogy orkok mennek az utcán, hangoskodnak, köpködnek, szemetelnek, akkor ez az ő kultúrájuk? Ez egy ilyen elb@szott kultúra? Vagy inkább annak a hiánya? Nekem a kultúra olyan valami, ami magasan van a polcon, ezért én ezt kultúrálatlanságnak tartom inkább.

  Egyszer feltúrták az utat előttem, maradt egy kis kosz utána. Nem sok kedvem volt eltakarítani, épp volt ott pár ork, gondoltam, jófej leszek, adok nekik pénzt, ha eltakarítanak egy 20 mes szakszon. Mondták,hogy jó, megcsinálják, megegyeztünk az árban. 3/4 órával később még nem kezdtek hozzá, de látom, az egyik próbálja ellopni a kilincsemet. Ez mi? Miért találkozom folyton ezzel? Ez az ő kultúrájuk? Ezt tanítják nekik?

  Ha van reinkarnáció, hogyan van az, hogy valaki az egyik életében normális, a másikban olyan buta, hogy kettőig nem tud megtanulni számolni egész életében? Lehet, hogy én következő életemben ork leszek és ugyanolyan segg leszek, mint ezek?

 28. A cím szándékos, nem elgépelés. Ejrópa Európa helyett.

 29. aelod

  annamari írta:

  Ejrópa

  A kormányokra nem az ésszerűség jellemző, ezért bármi igaz lehet, aminek nincs értelme.

  Ha nekem van egy nagy cégem, amiben van még üres hely, olyanokat keresek, akik alkalmasak arra, hogy ellássák a munkakörüket, mert értenek hozzá, képesek csapatban dolgozni etc. Ha nálam mindenki angolul beszél, nem veszek fel valakit, aki csak svédül tud. Ha valaki nem hajlandó elfogadni a vállalati kultúrát, akkor nem veszem fel vagy kidobom, amikor észreveszem. Ha lenne cégem, olyan embereket vennék fel, akik hatékonyabbá teszik, olyanokat nem, akikkel baj van.

  Nem statisztikában kell gondolkodni. Ha 5 millió ember él majd Magyarországon, akkor az egy ötmilliós ország lesz. Lehet, hogy akkor sokkal jobb lesz. Annak nincs értelme, hogy beköltöztessenek 5 millió zulut vagy kínait, hogy meglegyen a létszám. Nincs bajom a zulukkal és a kínaiakkal, csak példa. Ezt azzal lehetne tovább rontani, ha olyan kiváltságokat kapnának Mo-n, amit a magyarok nem.

  Ez mind szép és jó csak ha egy kicsit is diszkriminatív vagy akkor máris jön a náci, rasszista billog a homlokodra amit érzékenyék sütnek majd rád.
  A te gondolatmeneted alapján itthon ki lehetne paterolni az ingyenélőket meg akik állítólag túléltek valamit. Gondolj bele mi lenne itt ha ez bekövetkezne….Az Amneszti InternaCionálén át a Washington postig mindenki ajvékolna.

  De várj megválaszolom helyetted mi lenne még. Azt hiszem, hogy rend 🙂

 30. Kami

  Lassan nincs olyan területe a világnak, amiről ne katasztrófát jósolnának.
  Környezetszennyezés, globális felmelegedés, energiaválság, demográfiai összeomlás, gazdasági katasztrófa, kultúrális sokk Európában, stb.
  Szép kilátások…

 31. aelod

  Még szép, hogy valós problémáról, problémákról van szó. Európa problémája valóban egyrészt szociális másrészt pedig gazdasági eredetű. De ha jól megnézzük ajrópa gondja baja gyönyörűen látszik idehaza is csak kicsiben. A képzett és képzetlen munkaerő (és ide nem csak a fiatalabb korosztály tartozik) elmegy máshova kamatoztatni a tudását vagy épp szerencsét próbál. Jól látni, hogy szinte boldog-boldogtalan megy. Megy csak el innen. Elvándorol a jobb élet megélhetés reményében külföldre. És nem drága Viktor nem azért mert ahogy te mondtad: a magyar fiatalság mindig is kalandvágyó volt. Nem. Kik maradnak akkor? Az idősebbek és hogy pollkorrekt legyek (mer a Duncan aszonta annak kell lenni. De mióta is? Na mindegy) és a kisebbség (Ez se állja meg a helyét néhány borsodi településen már többség inkább). Utóbbi nem termel csak fogyaszt. Fogyaszt ahol tud. És ahol engedik neki sőt kérik megint mások, hogy fogyasszon. Munkát persze a csúnya rasszista magyarok nem adnak neki mivel ugye rasszisták és kész. Az itthoni szociális juttatásokból élnek és abból amit össze”vállalkoznak” maguknak. És bátran nekivágnak a nagy családnak nem úgy mint az átlag polgár aki ehelyett könnyes szemmel tekintgetgeti a gázórát mert magát alig tudja ellátni. De mostanában mennek a “vállalkozók” is meg a “fiatalok” is ki az EGT kedvelt országaiba. Nemrég volt is egy riport filmecske a BBC-n ahol bemutatták a szegény szerencsétleneket. Volt is nagy felháborodás az angoloknál. De a németek is megnevezték azokat a népeket akikkel nehézkes az együttélés. Ezt kell látni és ezt kell megérteni. Fogy a magyarság. Fogy Európa népessége. A németeknél a török, az angoloknál ki tudja már kik, a franciáknál a muzulmánok lesznek többségben egy tanulmány szerint 2040-re. Ezt a folyamatot nehéz megállítani mivel az aktuális politikai berendezkedés kedvez a multi kultinak. Ami pedig ettől egy kicsit is jobbra van az biztosan náci eszme lehet csak. Érthető mivel ha egy ország összetart és megvédi a hagyományait, nyelvét, népét a ráerőszakolt színességtől, deviánsoktól akkor az már szembe megy az oszd meg és uralkod eszmével. Érdekes módon senki nem kezdte el tekerni a rasszista mantrát a kanadaiakra amikor korlátozták az európai bevándorlók letelepedését. Csak nálunk akkor felmerült a javaslat a szociális kártya (ami munkához kötötte volna a rendszeres szociális juttatásokat) ami egyből kiütötte a rasszista biztosítékot érzékenyéknél.

  De nincs minden veszve európa ébred (Arany hajnal, Ruch Narodowy, Jobbik) mégha ez nem is tetszik egyeseknek….

 32. Emu

  A felvetett problemak teljesen realisak itt Nyugat-Europaban. Mar most gyakran nem ertjuk, hogy hogyan mukodik a tarsadalom abban a felallasban, ahogy epp van, es a tendenciak egyertelmuen az eddigi valtozasok tovabbi erosodeset mutatjak. Par eve Magyarorszagrol koltoztem egy masik europai orszagba a jobb eletert, lehet, hogy innen is tovabb kell majd allni pl. Azsiaba egy napon??…

 33. annamari

  Az idősebb generációk tapasztalatom szerint mindenhol begyepesedettek. Azon az alapon, hogy valaki másik kultúrából jött, senkit nem lehet elítélni. Jó szakemberekre mindig mindenhol szükség van, mindegy, honnan jön és meg kell fizetni, mindegy, honnan jön.

 34. annamari

  Ejrópa 😀

  A kormányokra nem az ésszerűség jellemző, ezért bármi igaz lehet, aminek nincs értelme.

  Ha nekem van egy nagy cégem, amiben van még üres hely, olyanokat keresek, akik alkalmasak arra, hogy ellássák a munkakörüket, mert értenek hozzá, képesek csapatban dolgozni etc. Ha nálam mindenki angolul beszél, nem veszek fel valakit, aki csak svédül tud. Ha valaki nem hajlandó elfogadni a vállalati kultúrát, akkor nem veszem fel vagy kidobom, amikor észreveszem. Ha lenne cégem, olyan embereket vennék fel, akik hatékonyabbá teszik, olyanokat nem, akikkel baj van.

  Nem statisztikában kell gondolkodni. Ha 5 millió ember él majd Magyarországon, akkor az egy ötmilliós ország lesz. Lehet, hogy akkor sokkal jobb lesz. Annak nincs értelme, hogy beköltöztessenek 5 millió zulut vagy kínait, hogy meglegyen a létszám. Nincs bajom a zulukkal és a kínaiakkal, csak példa. Ezt azzal lehetne tovább rontani, ha olyan kiváltságokat kapnának Mo-n, amit a magyarok nem. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén