Gondoljuk újra a világot

Az ötlet, amire felépítették a társadalmat

Az emberi társadalom forrása egy ötlet. Ahhoz, hogy megtaláljuk ezt az ötletet, a társadalom problémáinál kell kezdenünk, és a látható problémákat kell visszafejtenünk, hogy eljussunk a jelenség legmélyebb pontjára.

A társadalom problémái a szegénység, az éhezés, az igazságtalanságok, a bűnözés, a háborúk, a tudomány beszennyezése politikai és gazdasági érdekek által, és így tovább.

Ki a felelős ezekért a problémákért? A válasz kínálja magát: a politikusok, a gazdasági élet vezetői, a közélet prominens alakjai, vagy épp azok, akik a trón mögött állnak, és suttognak bábjaik fülébe.

De a helyzet az, hogy ez egyáltalán nem igaz.

Valójában nem a politikusok, nem a bankárok, nem a hírességek, nem a tanácsadók a felelősek.

A társadalom betegsége

Van egy hasonlat, ami rámutat a lényegre. Tekintsünk úgy az emberi társadalomra, mint egy biológiai organizmusra.

Ha a társadalom egy organizmus, akkor az emberek, akik a társadalomban élnek, a sejtek, a rendőrség, a hadsereg és a hírszerzés az immunrendszer, a külső és belső ellenségek a kórokozók. Az ellenségekkel a fegyveres testületek veszik fel a harcot, hogy megóvják a sejteket, és ezáltal magát a társadalmat.

Ha valaki kitalálja, hogy meg kell ölni azokat, akik másképpen gondolkodnak, mint ő, vagy akikkel nehézségei vannak, mi történik? Normális esetben nem történik semmi. Ő egymaga ezt nem tudja megvalósítani. Ha azonban az illető egy diktátor, akkor felkerekedik egy rakás fegyveres, és folyik a vér az utcákon.

Példaként felhozhatjuk Hitlert, Sztálint, vagy bármelyik másik „nagy vezetőt” a múltból vagy a jelenből, és mindegyik esetben ugyanazt látjuk: valaki előáll egy ötlettel, amit soha nem lenne képes megvalósítani, majd egy rakás fegyveres elindul, és öl. Érvényt szereznek az akaratának.

Kijelenthetjük tehát, hogy a társadalom autoimmun betegségben szenved. Az autoimmun betegségben a szervezet immunrendszere tévesen ellenségként azonosítja a test egészséges részeit, és megtámadja azokat.

A társadalom problémáiért végső soron azok a fegyveres testületek a felelősek, amik valóra váltják mindenféle eszelősök abnormális vágyait, ahelyett, hogy tennék a dolgukat, és megvédenék a társadalmat a valódi ellenségeitől.

A parancs végrehajtóját terheli a felelősség 99,99 százaléka, nem pedig azt, aki kiadta a parancsot.

A parancs csupán hangképzés, a levegő rezegtetése. Senkit nem ment fel semmi alól.

Az ötlet

A társadalmat nagyon egyszerűen építették fel. Ma is ezen a módon szervezik meg az összetartó közösségeket.

Az ötlet a következő: biztatni kell az embereket arra, hogy kiéljék a hajlamaikat, és építeni kell ezekre a hajlamokra.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy valaki

EGY: elkezdi meggyőzni az embereket arról, hogy bármilyenek is a hajlamaik, az jó, helyes, szükséges, értékes, fontos, természetes, normális

KETTŐ: lehetőségeket vázol fel arra, hogy kiéljék a hajlamaikat

HÁROM: megszervezi az azonos hajlamú embereket

NÉGY: célt ad nekik.

Pusztán csak azzal, hogy az azonos hajlamú embereket megszervezi, kialakítja számukra azt a zárt közösséget, amiben mindenki rendelkezik az adott hajlammal, egyben kialakítja számukra azt a mesterséges világot is, amiben tényleg természetesnek tűnik, hogy valakinek például az a késztetése, hogy öljön.

A társadalmi feszültségek abból keletkeznek, hogy bizonyos embercsoportoknak nem engedik meg, hogy kiéljék a hajlamaikat. Ha elég sokakat kényszerítenek vágyaik elfojtására, zavargások lesznek, talán az egész társadalom széthasad.

Úgy tűnik, hogy van egy rendkívül erős, meghatározó motiváció az emberben, amely arra irányul, hogy a benne szunnyadó hajlamokat félelem és visszafogottság nélkül kiélje.

Történetesen a mi társadalmunkban az erőszakos hajlamú emberek kiemelt szerepet kapnak, mert ők váltják valóra néhány pszichopata legtitkosabb vágyait.

A változás lehetősége

Ahhoz, hogy felépítsünk egy jobb társadalmat, két út áll előttünk. Az egyik lehetőség az, hogy megváltoztatjuk az emberek hajlamait, a másik az, hogy olyan módokat találunk ki bizonyos hajlamok kiélésére, amik nem okoznak kárt. A kettő közül az egyikre van esély.

Egy békés, fejlődő társadalomban nagyszámú erőszakos késztetésekkel rendelkező ember élhet úgy, hogy nem zavarják meg a békét. Ennek feltétele, hogy olyan lehetőségeket kapjanak hajlamaik kiélésére, melyek szolgálják a jövőt, nem pedig sötétbe borítják azt.

A témáról bővebben itt: http://brookskiado.hu/termek/duncan-shelley-az-igazsag-napja

Ha van véleményed a fentiekről, írd meg kommentben, vagy küldd el a tulelokklubja@gmail.com e-mail címre.

Share

Commentek

Előző

A kudarc lett az új siker?

Következő

Duncan Shelley: Válaszreakció

  1. Great

    Kisállatok nagylátószöggel? Az ütne.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén