Gondoljuk újra a világot

Átkozott generáció

Sok nem marad belőled...

Az alábbi cikk öt évvel ezelőtt jelent meg egy régi weboldalon. Az oldal már nem létezik, a cikk azonban pontosan ugyanolyan aktuális ma, mint volt akkor, fél évtizeddel ezelőtt. A világ nem változott eleget. Az egykori blogbejegyzés a többi régi írással együtt megtalálható a Blogkönyvben.

„Gyereknevelés… Egyike azon témáknak, amik túlságosan mélyen érintenek érzelmileg, tekintettel arra a sajnálatos tényre, hogy engem is neveltek. Minden nevelés, melyet életemben kaptam, gátlásként élt vagy él bennem.

Leginkább apám nevelt, aki élete összes kudarcáért a családján állt bosszút, minden haragját rajtunk töltötte ki. A dühkitörései mindennaposak voltak, erőszakoskodott, rombolt, szétdobálta a szemetet a szobában, felborogatta a bútorokat, állandóan büntetéseket talált ki, és nem emlékszem egyetlen jó vagy kedves szavára sem.

Kapcsolatunk jellegéről annyit, hogy nem több mint ötéves koromban elhatároztam, hogy megölöm. Valami módon le kellett állítanom ezt az elmebeteget, és az jutott eszembe, hogy hipót öntök a levesébe, ő megeszi, és meghal, mi meg végre békében élhetünk tovább.

Sajnos nem mertem megtenni. Anyám és nagymamám állandóan azt mondogatták nekem, hogy vigyázzak a hipóra, nehogy megfogjam, mert szétmarja a kezem, ezért aztán nem mertem megfogni a hipós flakont.

Állandóan szembeszálltam apámmal, így én voltam az ő nagy ellensége. Néhány hónappal a tizennyolcadik születésnapom előtt szabályosan elmenekültem otthonról, mert az egyik dühkitörése odáig fajult, hogy megrémültem attól, hogy megölöm. És nem szándékoztam börtönbe menni miatta.

Apám fizikai erőszakkal, büntetésekkel, durva kritizálással és fenyegetéssel próbált nevelni. Anyám ritkán nevelt, ha mégis, akkor fenyegetőzéssel. Nagymamám is fenyegetőzéssel nevelt, például olyanokat mondott, hogy ha nem teszek meg valamit, akkor éjjel jön a zsákos ember, elvisz, aztán valakik megesznek. Nagyapám nevelt a legkevesebbet, amikor mégis, ő is fenyegetett. Miután elköltöztem a „családi fészekből”, apám öcsémet léptette elő új ellenségének. Pár évvel később, amikor öcsém is távozott, anyám meg a húgom lett a célpont. Elég kemény időszak volt hallani a sok rémtörténetet, amiket meséltek. Nagyapám mondogatta, hogy ha apám csinál valamit anyámmal, fogja a fejszét és agyonveri.

A mai napig neheztelek anyámra, amiért még gyerekkorunkban nem rúgta ki ezt az elmebeteget, hanem hagyta, hogy évtizedeken át azt tegye velünk, amit tett. Bő harmincévnyi „házasság” után szedte csak össze magát annyira, hogy elváljon.

Évekig tartott a huzavona. Anyám és húgom közben albérletből-albérletbe mentek, míg végül apám annyira tönkrement anyagilag, hogy belement a közös lakás eladásába. Ekkor már két éve egyedül lakott benne. És két éven át nem takarított, nem mosta le az ablakokat, nem söpört össze… A lakás legalább húsz százalékot veszített az értékéből.

Nem tudom, mi van most apámmal. A válás és a lakáseladás után a családból senki nem tartotta vele tovább a kapcsolatot, hisz nem volt miért. Az utolsó információm szerint a lakáseladásból neki járó pénzt pár nap alatt elveszette. Alkoholista, gyógyszerfüggő, ízületi betegségektől szenvedő, semmihez sem értő ember. Talán meghalt. Talán hajléktalan lett. Talán egy pszichiátriai intézetben kötött ki.

Bármi is lett vele, tudom, hogy megérdemelte. Mérhetetlenül sokat dolgozott azért, hogy az legyen belőle, ami lett. Célt ért: magára maradt. Mennyi erőfeszítés egy ilyen nyomorult célért!

Nagyon ritkán jut eszembe, néhány évente. Már nincs benne düh, csak sajnálom, hogy ismertem. A nevelése egy része még mindig itt van bennem, még mindig öl engem. Minden nevelés, amit valaha is kaptam, gátlásként élt vagy él bennem.

Naponta látom, ahogyan nevelnek gyerekeket. Nemrég épp vásároltam, a pénztárnál egy fickó nagyban nevelte a körülbelül ötéves gyerekét: fenyegette és hazudozott neki a világról.

Pár éve egy barátommal mentünk valahová, ő meg kifakadt: hogyan lehetséges, hogy egy olyan pitiáner dolgot, mint amilyen az autóvezetés, fizikai és mentális alkalmassághoz kötnek, tanfolyamot kell elvégezni hozzá, de a gyerekvállalásnak semmilyen előfeltétele nincs? Bármelyik jött-ment értelmi fogyatékos senki, aki képtelen még egy aprócska célt is elérni az életben, akármennyi gyereket vállalhat!

Vajon mi lesz ezekből a gyerekekből, akik ilyen családban nőnek fel? – kérdezte a barátom.

Mi lehet belőlük?

Nos, leginkább ugyanolyan semmirekellő, félhülye, az életről mit sem tudó szerencsétlen lesz, mint a szülei. Mert fél életében hallja a baromságokat a világról és az életről, fél életében hazudnak neki, fenyegetik, megbüntetik és megverik. Egyszóval: nevelik. Idomítják, mint egy állatot.

A nevelés öl.

A tanítás teljesen más. A tanításhoz ész kell, türelem, empátia, és legalább egy kicsi szeretet. Majdnem mindenre emlékszem, amire életemben tanítottak.

Kisgyerek voltam, amikor megtanítottak kötelet fonni: még mindig értek hozzá. Tizennégy voltam, amikor megtanítottak pengét élezni kővel: semmit sem felejtettem. Tizenhat évesen tanítottak meg puskával lőni: az összes magyarázatra emlékszem. Volt, amikor könyvön keresztül tanítottak, volt, amikor a tévén keresztül, de ezek is igazi tanítások voltak.

Remélem, nem tűntem szentimentálisnak, mert nem vagyok az. Csupán csak el akartam mondani, hogy a nevelés árt az embereknek, és a tanítás valami egészen más.

Engem nagyon sokat neveltek, főleg apám. Én nem neveltem senkit, és nem is fogok nevelni soha senkit.

Fel kellene egyszer ébredni.

A család nem szent. A családban olyan bűnöket követnek el, amikre nincsen szó. A nevelés bűn. Megőrjíti a következő generációt. A gyerekvállalás nem alanyi jog. Ki kellene érdemelni. Felelősnek lenni egy életért, az nagyon-nagyon komoly dolog.

Nem is lehet túlbecsülni.”

Nektek mi a véleményetek a fentiekről? Szerintetek bárkinek joga van gyereket vállalni? A gyereknevelés káros? Hogyan kell megfelelően bánni a gyerekekkel? Mi a különbség nevelés és igazi tanítás között?

Share

Commentek

Előző

A lelkiismeret rejtélye

Következő

Őrült kérdések

 1. Don Franco998

  Fecske írta:

  @ Don Franco998:
  A problémám felderítésének és kipucolásának most kezdtem neki. Leginkább az zavar, hogy nincs minta, nincs (nem is volt) igazi tanító(m). Nevelőből volt sokk, azóta sem tudom kiheverni. Ezért is bosszant ez a szülőség téma, mert véleményem szerint egy gyereknek, egy csecsemőnek a szülő az isten (míg rá nem ébred, hogy á dehogy) és elég sok elbaltázott szülő van, aminek egyenes következménye az elbaltázott gyerek.

  A böri házirendjével most ismerkedem, de nem az érdekel ám, ami a cella falára van kifüggesztve amit fentről nyomnak, hanem az igaziak.

  Az előbb irtam le a röviditett verziót 😀
  A többi az indexen fenn van 😛 😛 (niiincs :laugh: )
  De komolyan,csak személyre kell szabni szerintem.

 2. Don Franco998

  @ Fecske:
  (megjegyzés!én nem törődök azzal,ki mit csinál,de azért ha szóba jön,folyamatosan kampányolok a gabonafélék ellen.viszont állitólag,amig nem volt belepiszkálva a génállományába a búzaféléknek-ellenállóbbá tették őket a betegségekkel szemben,na persze-addig fogyaszthatóak voltak.ha ez mind igaz,akkor komoly kis hadviselés folyik itt a háttérben)
  A “mindent fogjunk a génekre”szisztéma szerintem egyértelműen látható cél felé visz minket.Az Elme gyilkosai első kiadásának végén ir róla Andan.(ez valamiért át lett irva :-(( )
  A szent tudomány bebizonyította, hogy mindenért a génjeink, az őseink a felelősek! Nem élnek (sokkal) tovább, akik tudatosan, felelősséggel élnek. Nyugodtan lehet alkoholizálni, füstölögni, drogozni. Nincsenek következmények! 😛
  Az ilyen hirek miatt szeretem az index-et olvasgatni. 😀 Ők aztán racionálisan közelítik meg a dolgokat, mindig csak a tényeket közlik. Néha azonban ők is hibáznak, és a tudomány rovatba megjelennek olyan hírek, amik nem tudományos hírek,hanem gagyi módon összetákolt baromságok. Ezekből a hírekből a laikus olvasó, a hozzá nem értése miatt arra következtethet, hogy a tudomány az téved, esetleg….. 😛
  Tájékoztatásodra közlöm, hogy a tudomány onnan ismerhető fel, hogy SOSEM TÉVED! Különben hogyan terjeszthetnénk a szent igazságokat állami intézményekben?? 😛
  Minden más hír, ami a tévedésre utal, az hamisítvány, kacsa, alacsonyabbrendűek írásai, amiket nem szabad komolyan venni! 😛
  Ez az index.hu. 😀

 3. thirdeye

  Fecske írta:

  Jó börtönlakó vagyok, csak nagyon szeretnék már Szabad lenni, a magam ura lenni.

  Tudok a közelben jó barlangokat . 😀

 4. Fecske

  @ Don Franco998:
  A problémám felderítésének és kipucolásának most kezdtem neki. Leginkább az zavar, hogy nincs minta, nincs (nem is volt) igazi tanító(m). Nevelőből volt sokk, azóta sem tudom kiheverni. Ezért is bosszant ez a szülőség téma, mert véleményem szerint egy gyereknek, egy csecsemőnek a szülő az isten (míg rá nem ébred, hogy á dehogy) és elég sok elbaltázott szülő van, aminek egyenes következménye az elbaltázott gyerek.

  A böri házirendjével most ismerkedem, de nem az érdekel ám, ami a cella falára van kifüggesztve 😀 amit fentről nyomnak, hanem az igaziak. 🙂

 5. Fecske

  Genetika:

  Ha van egy pár babszemem (egy fajhoz tartozó DNS) és néhányat földbe ültetek, a második csoportot kavicsok közé, a harmadik csapatot csak bedobom a cserépbe.
  Aztán az egyiknek adok napfényt, másiknak csak infra vagy uv jut, aztán van akinek a tök sötétség. Az egyiket sima vízzel locsolom, lenne tápoldatos alany is, és csinálok olyat is hogy savval öntözök.
  Még lehetne variálni a körülményeket, a fantázia végtelen.

  Na de nemár, hogy néhány, magát mindenhatónak álmodó akárki csak belepiszkáljon a genetikai infoba, hogy a gyerek “szülői hülyeséggel szemben ellenálló” legyen…
  A gének csak hajlamositanak, a probléma csak akkor kerül kifejeződésre, ha a környezet olyan.
  Segítség, hülye a gyerekem! Te kurta d el, bazzeg! és durr egy füles a … szülőnek.
  Summerhill – ez inkább jobb módszer, mint génsebészkedni. Vajon miért az utóbbiba ölik a pénzt és miért nem egy normális pedagógiai módszert terjesztik?
  A babos példára visszatérve: nem lenne humánusabb földet, tápoldatot, meleg napfényt engedni a kicsi csírára?
  Nem, inkább kaszaboljuk össze, hogy saválló és árnyéktűrő legyen.
  Van ám koncepció itt ebben, gyanitom :-l

 6. Don Franco998

  Fecske írta:

  @ Don Franco998:
  Érthető volt,
  köszönöm szépen a tanácsokat
  Jó börtönlakó vagyok, csak nagyon szeretnék már Szabad lenni, a magam ura lenni.

  És mi a problémád? 😎
  Mindig mindent az alapoknál kell kezdeni.Házat sem épitünk ingoványra.
  Ha már a böriben van némi szabadságunk és önrendelkezésünk-mert az ismert szabályokat ki tudjuk játszani-akkor elkezdhetünk dolgozni a továbbiakon.De csak akkor. 😎
  Én igy gondolom.

 7. Fecske

  @ Don Franco998:
  Érthető volt,
  köszönöm szépen a tanácsokat 🙂
  Jó börtönlakó vagyok, csak nagyon szeretnék már Szabad lenni, a magam ura lenni.

 8. Fecske

  Don Franco998 írta:

  @ Fecske:

  csávók… 😀
  Ne higgy el senkinek semmit.

  Senkinek sem hiszek. (Na jó, neked igen 🙂 )

 9. Fecske

  Don Franco998 írta:

  @ Fecske:

  A felügyelet figyelmét ne hivd fel magadra soha.

  Nem is. Olyan szürke kisegér vagyok, hogy az már nekem is fáj. Engem rendesen megneveltek :-/

  Az új zárkatárs mindig gyanús,ha nincs kihez kötni,ha nem ismered a pereputtyát,stb.

  Nekem a régiek is gyanúsak. 🙂 Ha ismerős akkor pláne.

  Először a féreg kategóriában kezdje,aztán-ha szorgalmas-engedd,hogy lassan(!!!)felküzdje magát a tetű kategóriáig.(ez fontos)

  És akkor megkapja a tökfőzelékes infot is 😀

  Ne egyél meg minden szart,amit elédlöknek,csak azért,mert éhes vagy.

  Élelmiszeriparban dolgozom, nagyjából sejtem miben mi van :-p

  (a tökfőzeléket például hagyományosan nem eszik meg a rutinosabbak.Baracskán van a töküzem,minden börit onnan látnak el tökkel.A primitivebb tálibok kiteszik a napra megmelegedni a tököt,utána megb@sszák.Ez komoly.Tehát a tökfőzelék például nem ajánlott)

  Ez állati… de nem ezekre a srácokra mondják, hogy tökös c

 10. Don Franco998

  @ Fecske:
  Na akkor figyelj ide egy kicsit,légy szives.
  Mikor börtönben vagy,legyen az első mindig asaját és a környezeted tisztasága.
  Zárkából áru ki nem mehet,csak befelé jöhet.
  Árulókat dobd ki a zárkából,ha kell áldozatok árán is.
  A felügyelet figyelmét ne hivd fel magadra soha.
  Az új zárkatárs mindig gyanús,ha nincs kihez kötni,ha nem ismered a pereputtyát,stb.
  Először a féreg kategóriában kezdje,aztán-ha szorgalmas-engedd,hogy lassan(!!!)felküzdje magát a tetű kategóriáig.(ez fontos)
  Ne egyél meg minden szart,amit elédlöknek,csak azért,mert éhes vagy.(a tökfőzeléket például hagyományosan nem eszik meg a rutinosabbak.Baracskán van a töküzem,minden börit onnan látnak el tökkel.A primitivebb tálibok kiteszik a napra megmelegedni a tököt,utána megb@sszák.Ez komoly.Tehát a tökfőzelék például nem ajánlott)
  Ne higgy el senkinek semmit.Mindig jönnek a hirek más börtönökből,hogy ott tejjel-mézzel folyó kánaán van.Lóf@szt van.Egyforma sz@r mind.Ami itt előny,ott hátrány.
  Tehát tanulj meg élni az éppen aktuális elhelyezési körleteden.
  Fenntről semmi jót ne várj soha.Csak a buzikat és a wamzerokat segitik,őketr is csak ideig-óráig.
  Nem lesz amnesztia.Csak akkor nyilik ki a kapu,ha letelt az itéleted.
  Ha nem birod tovább és betagadod,akkor megtörnek-mész a diliházba-és az rosszabb.
  (nem civil diliház,nyugi)
  Ha befalcolsz,megmentenek,de úgy hogy lehet jobban jártál volna,ha sikerül.

  Nem tudom,érthető a gyorstalpaló kurzus? :chic:
  Ha már börtönben vagyunk…vonatkoutass el,földim.Vonatkoztass csak el.

 11. Fecske

  @ Don Franco998
  emberi börtönben nem vagyok
  viszont ez egy börtönbolygó és a test is egy börtön, ahogy trükkös kérdéseknél fejtegette Duncan.

 12. Don Franco998

  Fecske írta:

  @ Don Franco998:
  Ha az ember külső kontrollos (mindig vki vmi másra mutogat, ha elbakta) azt sokkal könnyebb irányítani.
  Ha ehhez még a fénykullancsokat is hozzáadjuk, jaj nekünk.
  Csakazértis ki akarok jutni ebből a börtönből.

  Nem vagy börtönben.
  ?:-)

 13. Fecske

  @ Don Franco998:
  Ha az ember külső kontrollos (mindig vki vmi másra mutogat, ha elbakta) azt sokkal könnyebb irányítani.
  Ha ehhez még a fénykullancsokat is hozzáadjuk, jaj nekünk. 😀
  Csakazértis ki akarok jutni ebből a börtönből. 😀

 14. Don Franco998

  @ Duncan Shelley:
  Ez is kukából való:Index.hu.
  “Genetika vagy szülői figyelmetlenség miatt antiszociális a kamasz?”
  -természetesen a genetika lesz a hibás

  “Elhízott gyerekek, antiszociális vagy magatartás zavarokkal küzdő kamaszok: genetikai determináció vagy szülői figyelmetlenség?
  Mit tehet a család, hogy a génekben kódolt egészségügyi adottságok és esetleges kockázatok ismeretében megteremtse, az egészséges és harmonikus felnőtté válás ideális körülményeit?”
  -itt már adagolják 😀 amúgy semmit,ha már egyszer genetika :-(( 😀
  „A genetika, az orvoslás és pszichológia integrálásával fel lehet mérni a hajlamokat és szisztematikusan célzottan csökkenteni lehet a kockázatokat és a személyre szabott életmód programokkal hihetetlen jó eredményeket lehet elérni”
  -ezt mondtam én is :chic:
  ” …ez megváltoztatja a szemléletet a gyereknevelés feladatával kapcsolatban…a tudományos eredmények közkinccsé tételében a médiának kulcsszerepe van.”
  -mindig is kulcsszerepe volt :chic:
  „Az ember személyiségének, főleg bizonyos mentális állapotainak fejlődése olyan, mint a hőre keményedő műanyag. Kezdetben még remekül lehet formálni, s ahogy formálódik, egyre inkább megszilárdul. Attól kezdve legfeljebb törni lehet, formálni már nagyon nehéz.”
  -ezmáraztán a hasonlat,Doktor úr 😀

 15. Don Franco998

  @ thirdeye:
  A varázsszó amit keresel,ó Nagy Bölcs Tanitómester:az elfogadás. :giggle:

 16. thirdeye

  Fecske írta:

  Rajta vagyok egy ideje ezen “meg szeretném magamat javítani”

  Úgy tudod megjavítani magadat , ha nem azonosulsz azzal a részeddel amiről azt hiszed hogy TE vagy . 🙂 Fecske írta:

  Konkrét ötleteid vannak-e hogyan lehet feltétel nélkül szeretni?

  Ha az előbbit meg tudod csinálni , akkor majd megy magától .
  És ha tudod hogy kit kell valójában szeretni a másik emberben , akkor még könnyebb lesz . :peace:

 17. Fecske

  @ thirdeye:
  Köszönöm a biztatást 🙂
  Rajta vagyok egy ideje ezen “meg szeretném magamat javítani” ill. a feltétel nélküli szeretet dolgon, de piszok nehéz 🙁
  Elég sok a fal, amit el kell bontani, hátha még nem is látjuk őket.
  Konkrét ötleteid vannak-e hogyan lehet feltétel nélkül szeretni?

  Azért némi bizakodásra ad okot, hogy nem vagyunk egyedül:
  http://radio.tisztahangok.hu/archivum/02_menedzserkalauz_02_kulturalis_kreativok

 18. thirdeye

  Fecske írta:

  (ha kinyitok egy könyvet vagy nézek egy filmet, akkor még véletlenül sem találok bennük követendő mintát, ami megmutatná milyen az ideális. Nem lehet, hogy szándékosan nyomatják ezt nekünk?)

  Kedves Fecske , természetesen szándékosan nyomatják ezeket , azért hogy még véletlenül se térjen magához az emberfia .

  Fecske írta:

  Az emberek nagy többsége képtelen feltétel nélküli szeretetet adni / kapni. Így vagyunk kondicionálva (?) Miért?
  S hogy lehetne ezen felülemelkedni, túllépni?

  Így vagyunk kondicionálva mert a feltétel nélküli szeretet megvalósulásakor ripityára törne az egész mesterségesen létrehozott civilizáció .

  És úgy lehet ezen felülemelkedni , hogy eldöntöd hogy azért is feltétel nélkül fogsz szeretni , akkor is ha ezért nem kapsz dicséretet . Csakazértis hogy legyőzzük a kishitűségünket ! :-))

 19. Fecske

  Ha létezne egy olyan társadalom, ahol minden kisbabát örömmel várnának, szeretettel tanítanák az Életre és utána engednék megvalósítani saját álmait, ott szívesen lennék gyerek vagy szülő.

  Jean Liedloff írt egy könyvet a jekana indiánok körében végzett kutatásairól (Az elveszett boldogság nyomában – Kontinuum elv). Idillikusnak tűnt, amiket tapasztalatként leírt.
  Kíváncsi lennék, hogyan működne egy olyan társadalom, ahol
  – tisztelettel beszélnek az emberek egymással és a gyermekeikkel (nem pedig úgy mint egy rühes kutyával)
  – nincsenek kommunikációs játszmák (ha kinyitok egy könyvet vagy nézek egy filmet, akkor még véletlenül sem találok bennük követendő mintát, ami megmutatná milyen az ideális. Nem lehet, hogy szándékosan nyomatják ezt nekünk?)
  – az emberek nem stresszelnek olyan dolgokon, amire nincs ráhatásuk
  stb. stb.

  Az emberek nagy többsége képtelen feltétel nélküli szeretetet adni / kapni. Így vagyunk kondicionálva (?) Miért?
  S hogy lehetne ezen felülemelkedni, túllépni?
  Ha a szülők g*cik, mi milyenek leszünk majd szülőként?

 20. thirdeye írta:

  Én elhiszem , sőt gyanús hogy vagy szamuráj voltál vagy nindzsa , vagy sógun . Ez most tényleg nem gúnyolódás esküszöm.

  A lexikon és a szótár hasznos. Bizonyos szavakkal nem vagy tisztában, ezért tűnik olyan rejtélyesnek vagy hamisnak ez az egész. Ha tényleg akarnál mondjuk vívni valahol, akkor tudnál.

  Van egy barátom akinek születésétől fogva egy vágásnyom van a hasán . Ő azt mondta hogy egyszer meditációban lejött neki egy szamuráj előző élet . A vágásnyom pedig a harakirinek az ebbe az életbe hozott “emléke “.Lehet hogy így volt mert a jelleme nagyon olyan . És Japán zennel foglalkozott . Abba is belehalt .

  Hehe. Inkább abortusz nyoma.

  A szamuráj hozzáállás olyan, hogy ha nem tudsz felnőni hozzá, akkor belerokkansz. Valahol beteges is. Ha hibázol, elvesztetted a becsületed, és csak a halálod mossa le a szégyenfoltot. Rengeteg értékes ember halt meg emiatt a képtelen eszme miatt. Az rendben, hogy ne hibázzunk, de fejlődni mindig lehet.

 21. Don Franco998

  @ thirdeye:
  Persze cak egy hülye veréb volt,aki ez mögé bujva próbált rajoskodni.Ha van egy zen könyved,attól még nem vagy bódiguszti,nincs is ezzel baj.
  Ha oda adta volna a súlyt akkor meg azért lett volna leütve.Akkor még néha játszottam ilyeneket :-X

 22. thirdeye

  Don Franco998 írta:

  Egyszer a nosztrai badiba’találkoztam egy zen-buddhistával,de leütöttem ,mert összevesztünk egy egykezes súlyzó használati jogán.
  Ez a zen nem valami egészséges

  Ez a zen -buddhista biztosan már az átkozott generáció tagja volt .
  Magától át kellett volna adnia a súlyzót . 😀
  Így valóban nem egészséges a zen . :beatup:

 23. Don Franco998

  @ thirdeye:
  Egyszer a nosztrai badiba’találkoztam egy zen-buddhistával,de leütöttem ,mert összevesztünk egy egykezes súlyzó használati jogán.
  Ez a zen nem valami egészséges

 24. thirdeye

  Duncan Shelley írta:

  Intergold és три аспекта majd mondják, hogy nem igaz, de ettől még vívtam pár évig.

  Én elhiszem , sőt gyanús hogy vagy szamuráj voltál vagy nindzsa , vagy sógun . Ez most tényleg nem gúnyolódás esküszöm. 🙂

  Van egy barátom akinek születésétől fogva egy vágásnyom van a hasán .
  Ő azt mondta hogy egyszer meditációban lejött neki egy szamuráj előző élet .
  A vágásnyom pedig a harakirinek az ebbe az életbe hozott “emléke “.
  Lehet hogy így volt mert a jelleme nagyon olyan . És Japán zennel foglalkozott . Abba is belehalt . :pain:

 25. Don Franco998

  @ Duncan Shelley:
  Ezek a barom maják is mindent meg tudtak jósolni,világvége meg a :poop:
  Csak a saját halálukat nem.Lúzerek. :rainbow:

 26. Don Franco998

  Duncan Shelley írta:

  (Kontrabunyó: nagyon agresszív ellenfél ellen az is csak akkor működik, ha kellő erő is van mellé.)

  Látod Thirdeye?Az erőre mindig szükség van.Azért mert neked nincs még ne szóld le 😛

  Igy lehet valakitől idézni úgy,hogy az eredeti mondanivaló már nem is tudható,hogy mi volt.
  Ma olvastam egy blogon,hogy egy vegetáriánus,ezoterikus net-terrorista,liberális ökör az Elme Gyilkosaival indokolja a holdkóros álmait.
  J.Andan vegetáriánus volt???

 27. Don Franco998

  @ Duncan Shelley:
  Ez igencsak részletes elemzés volt 😀
  Ott voltam egy pillanatig gondban,hogy számomra a”berzerkerek”azok az ősi viking harcosok,akik csata előtt őrült állapotba hozták magukat, hogy minél kegyetlenebbek, gátlástalanabbak legyenek.
  Természetesen Fedort csak képletesen hoztam fel,azért ennyire nem vagyok laikus.
  A szamurájokkal csak annyi a bajom,mint a dél-amerikai indiánokkal.Harcosok meg hősök,persze.De csak a végeredmény számit.Pizzarro kapitány 83katonával átgázolt az egész inka birodalmon.
  Tudom,hogy ez már más téma kicsit,csak ennyit akartam mondani a szamurájokról is.
  Hiába hadonásztak az európaiaknak.
  A vikingek nyilván a saját szakterületükön voltak jók.
  A lovagságot csakis támadóegységként tudom elképzelni,mint olyat.Egyénenként biztos hatalmas hátrányban lettek volna.
  De elfogult vagyok,mert lenézem a kicsi embereket,ezért sem tudok úgy nézni egy szamurájra,mint jó harcosra.
  Ahogy például Zoe sem tudott volna elbánni Tony,Enzo és Luigi barátommal 😛 😛 ha ott vagyok velük…

 28. Don Franco998 írta:

  Találkozhattak szamurájok berzerkerekkel?

  Akik az őrjöngésre esküsznek? Biztosan. Ha a vikingekre gondolsz, akkor fene tudja.

  Más-lehet ebben is általánositani?

  Attól függ, mit nézünk. Ha általános fémkohászati hátteret, akkor igen. Ha erre alapuló agreszív harcmodort, akkor igen. Ha azt nézzük, hogy mit jelentett a szamuráj-lét és mit jelentett a lovagi lét vagy az erőszakkal besorozott, vagy a megélhetési katona lét, akkor statisztikailag kihozhatunk ebből általánosítást, ami igaz is lenne.

  Sok másban nem lehet. De az általános nem azt jelenti, hogy nincs kivétel. Voltak olyan spanyol és arab pengék, amik vetekedtek a legjobb japán kardokkal, és amik mai szemmel nézve, modern technikai háttérrel nézve is remekművek. Vívótudásban is kell legyen kivétel.

  Vívótudás tekintetében azt is meg kell vizsgálni, hogy az adott nép/klán/kaszt/rend stb. évszázadokon keresztül milyen harci körülményekre volt felkészítve, mivel találkozott, mivel találkozhatott a harctéren. Az újdonság ideig-óráig sokkoló lehetett minden korban.

  A lovagi páncél kemény dió volt, nagyon hosszú időn át – az átlag harcosnak. A klasszikus “bajvívó”, aki hárítótőrrel és rapírral harcolt, végezhetett a lovaggal, mert a páncél nem fedett mindent.

  Tehát minden egyes szamuráj jobb volt minden egyes berzerkernél?

  Valószínűleg a legtöbb esetben a szamuráj győzne. Nem akarom elmisztifikálni sem a szamurájt, sem a kardot, sok a legenda. Kevin Costner, Kevesebb mint testőr 😎 című filmjében egy kendő a saját súlyától kettészeletődik a kardon… Ilyen nincs. A szamurájok közt is voltak gyengébbek.

  Azt is látnunk kell, hogy a szamuráj az elit, olyan harci elvárásokkal, amiknek nem volt könnyű megfelelni. Más kérdés, hogy az a társadalmi közeg, amiben ők nagymenők voltak, mennyire tett elbizakodottá egyeseket, és ez mit eredményezett egyes esetekben.

  Ha egységben gondolkodunk,3000 fős páncélos nehézlovassági roham leverése múlhat vivótudáson?

  A roham megfékezése nem.

  Fedor Emelianenko hivatásos katona volt.Ezer Fedorból verhetetlen hadsereg lett volna(most csak a példa kedvéért)?

  Ha kötött MMA szabályrendszer szerinti párviadalokból állt volna a csata, akkor eléggé sikeresek lettek volna. 🙂 Ha nem, akkor megfelelő fegyverrel egy ember is végezhet velük.

  Viszont most képességről, edzettségről, tudásról, fegyverzetről beszélünk, nem a düh adta erőről. Védőfelszereléssel, szabályok kötöttségében, ringben, ketrecben, a berzerkedés a legjobbakat is megízzasztja. Vannak kontrabunyósok, akik ilyenkor vannak elemükben, és akkor tanácstalanodnak el, ha az ellenfél is kivár. Ha nincs védőfelszerelés, ez változik, ha fegyver is van, semmit sem számít, inkább hátrány a berzerkedés. Erre akartam utalni.

  (Kontrabunyó: nagyon agresszív ellenfél ellen az is csak akkor működik, ha kellő erő is van mellé.)

 29. Don Franco998

  @ Duncan Shelley:
  Találkozhattak szamurájok berzerkerekkel?
  Más-lehet ebben is általánositani?
  Tehát minden egyes szamuráj jobb volt minden egyes berzerkernél?
  Ha egységben gondolkodunk,3000 fős páncélos nehézlovassági roham leverése múlhat vivótudáson?
  Fedor Emelianenko hivatásos katona volt.Ezer Fedorból verhetetlen hadsereg lett volna(most csak a példa kedvéért)?

 30. Don Franco998 írta:

  Mondjuk nem pont igy értettem,de igy is benne volt a válasz.
  oké.

  Hogyan értetted?

 31. Don Franco998

  @ Duncan Shelley:
  Mondjuk nem pont igy értettem,de igy is benne volt a válasz.:O
  oké.

 32. @ Don Franco998:
  Höhöhö, hogy egy klasszikust idézzek. 😀 Ez nem így van, és ezt pontosan tudom, mert ebből írtam a disszertációmat, meg tapasztalatom is van róla.

  A vívóstílus legelsősorban a fémkohászattól függött. Mit bírt a kard? Erre épületek a technikák. Az csak másodlagos, hogy az ellenfél miben volt, és ha vértet viselt, azt hol lehetett megnyitni/elkerülni.

  A középkorban, általános fegyverminőséget tekintve, a japán pengék voltak a legjobbak. Erre épült a stílus is. A-ból B-be, mellébeszélés, sallang nélkül, mert bírta a penge. A szamurájok voltak a legagresszívabb vívók, a legoffenzívabb harcosok. Mindez nem jelent meg belül, illetve, ha igen, az hiba volt.

  Intergold és три аспекта majd mondják, hogy nem igaz, de ettől még vívtam pár évig. Igen, ijesztő, amikor valaki őrjöngve támad, hadonászik össze-vissza. Veszélyes ezzel őrjöngést szembeállítani. De kellő higgadtsággal, kellő odafigyeléssel csak egy kicsi mozdulat, és kész.

  A kardnál nincs olyan, hogy nem gond, ha egyszer eltalálnak. Gond. Valószínűleg vége is. Szóval, a berzerkedés nem működik egy olyan harcossal szemben, akinek a nyugalma azon alapszik, hogy sz@rik a halálra, a fájdalomra és a vereségre, és igazán észnél van.

  Mit csináltak volna a teuton lovassággal? Kicsit elgondolkodnak, aztán felnégyelik őket, annak rendje és módja szerint. A szamuráj nem lovag, a szó európai értelmében. A lovag a legenda alatt, egy gőgös, adrenalinfüggő ficsúr. Az európai seregekben az egyszerű talpasok százszor keményebbek voltak akármelyik lovagnál. Milyen nevetséges az, hogy a királynak bocsánatot kellett kérnie az ellenféltől, mert a gyalogosai gúnyolták az egyik lovagot a harctéren?

  De látni kell a kort, amiben ezek érvényesülni tudtak. A teljes páncélos lovagság parádézásának befellegzett a nehéz számszeríjak elterjedésével, ahogyan a szamuráj műfaj is kihalt a muskéták terjedésével (főleg, amikor az eső már nem volt gond).

  A ninja mentalitás túlélte őket. Ezen el lehet gondolkodni. 😎

 33. thirdeye

  Don Franco998 írta:

  A harag és a düh energia.

  Így van .
  És az ego entitás pont ezzel az energiával táplálkozik .
  NYAAM NYAM NYAM . :plate: 😛

 34. Don Franco998

  @ Duncan Shelley:
  Höhöhö…A szamurájok csak egymást vágták le.Mikor megjöttek az európaiak,azt se tudták merre vannak arccal. 😛
  Egy teuton lovasságot hogy vágtak volna le?

  A harag és a düh energia.
  Kit izgat az érzelmi része?
  A kettő nem ugyanaz.
  És tényleg tanulható.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén