Gondoljuk újra a világot

Alternatív valóságok

Az Alternate Reality egy kezdeményezés, melynek lényege, hogy bárki csatlakozhat azokhoz a közösségekhez, melyek a világ valós problémáira keresik a megoldásokat online, interaktív modellekben.

Az egyik leghíresebb alternatív valóság a World Without Oil, a Világ Olaj Nélkül, melyben egy olyan Földön járunk, ahol nincs olaj, a közösség pedig arra keresi a megoldást, hogy ilyen körülmények között hogyan lehet egyénileg és társadalmilag túlélni.

A Superstruct nevű alternatív valóságban a Globális Kipusztulásfigyelő Rendszer előrejelzése szerint 23 év múlva a Föld lakhatatlanná válik. Nyolcezer ember csatlakozott a közösséghez, és mintegy 500 olyan ötlettel álltak elő, melyek nemcsak eredetiek, de megvalósíthatóak is.

Dr. Jane McGonigal, a Jövőkutató Intézet munkatársa szerint a világ legégetőbb problémáit meg lehetne oldani olyan alternatív valóságokkal, melyekhez bárki csatlakozhat, és mint egy globális brainstorming, óriási elmemunkát elvégezve, ötleteket és módszereket dolgoznak ki, melyek egy része megvalósítható. McGonigal szerint az online játékok hatásmechanizmusait kell másolni, melyek attól olyan népszerűek, hogy a játékosok a virtuális világ legégetőbb problémáival foglalkoznak, fontosnak érzik saját szerepüket azok megoldásában, együttműködnek, és a sürgető tettvágy állapotában vannak.

Az alternatív valóság nem egy webes felület, ahol emberek ötletelnek. Ez egy felépített, virtuális világ, melyben megrendezett, leforgatott híradások, felvételek, cikkek, anyagok érhetők el. Arra kérik a résztvevőket, hogy az ötleteikről, módszereikről, stratégiájukról írjanak blogot, készítsenek fotókat, videókat, és osszák meg a közösséggel, melynek tagjai közvetlenül felhasználhatják azokat, vagy inspirációt merítve belőlük, tovább mehetnek a saját megoldásaik felé.

„Nem szabad azzal próbálkoznunk, hogy megjósoljuk a jövőt. Mi meg akarjuk kreálni a jövőt. El akarjuk képzelni a legjobb kimenetelt, és képessé akarjuk tenni az embereket arra, hogy megvalósíthassák a legjobb variációt.” (Jane McGonigal)

Képzeljetek el ilyen alternatív valóságokat pénzügyekre, karrierre, egészségre, halhatatlanságra, totalitárius diktarában való életre, túlnépesedésre, vagy bármire, amit ki tudtok találni. Nyilván, az ötletek jelentős része értelmetlen lenne, de némelyik kincset érne. Az egész világról érkeznének emberek, ezrek, milliók, akik azon a problémán dolgoznának, ami korlátozza vagy megbénítja az életeteket.

World Without Oil:

http://en.wikipedia.org/wiki/World_Without_Oil

http://worldwithoutoil.org/

Alternate Reality:

http://www.ted.com/talks/jane_mcgonigal_gaming_can_make_a_better_world?language=hu

Share

Commentek

Előző

Mit csinálnak a világ legokosabb emberei?

Következő

A naptári és a biológiai életkor

 1. Great

  „Nem szabad azzal próbálkoznunk, hogy megjósoljuk a jövőt. Mi meg akarjuk kreálni a jövőt. El akarjuk képzelni a legjobb kimenetelt, és képessé akarjuk tenni az embereket arra, hogy megvalósíthassák a legjobb variációt.” (Jane McGonigal)

  Respect. Privát életemben is ezt vallom, nem jósolgatni kell, hanem tervezni + dolgozni mint állat.

 2. Great

  Ez nagyon érdekes, még soha nem hallottam ilyesmiről. Most úgy is van időm + gyakorolom a nyelvet, regisztrálok pár helyre.

  Nem lehet csinálni ilyet, kisebb költségvetéssel?

  • Nem tudom, mennyibe kerülne. Ha van háttér, nem olyan nagy dolog leforgatni pár híradórészletet, a weboldal komolyabb lehet, meg ahol kell trükk, vagy esetleg venni kell felvételeket.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén