Gondoljuk újra a világot

A világ 2050-ben

Amikor óvodás voltam, a magyar kormány rajzversenyt hirdetett óvodások számára, amin én is elindultam. A verseny konkrét címére már nem emlékszem, csak a témájára: „Mi lesz 2000-ben?”.

Harmadik lettem. Máig emlékszem, hogy kiöltözött emberek közt állok egy teremben, a falakon rajzok, több száz, sokan gratulálnak nekem, én meg sírok, amiért vesztettem. De nem ez a lényeg, hanem az, ami a rajzokon szerepelt, a vissza-visszatérő motívumok: repkedő űrhajók, hároméltű autók, óceánfenéken felépített városok, lézerpisztolyok, vagyis csupa sci-fi.

Elröppent az a pár év, megérkezett az a bizonyos 2000-es esztendő. És mi valósult meg a rajzokból? Semmi! Azóta eltelt közel másfél évtized, és még mindig nincs sehol semmiféle valóra vált sci-fi.

Persze, ha jóval messzebbre megyünk az időben, a 20. század első felébe, a 20. század elejére, vagy még messzebb, akkor már találunk olyan sci-fi történeteket, melyekből megvalósult már ez-az.

A 60-as és 70-es évek sci-fijei által 2000-re, mostanra megálmodott világ nem jött el, ami eljött, nem is emlékeztet arra. Kivéve néhány rejtett, nem túl látványos eszközt, aminek akkoriban még nem volt a maihoz hasonló előhangja. Az 1979-es Alien (Nyolcadik utas a halál) űrhajója elképesztően fejlett technika, ma ahhoz hasonló sincs. Az a távolság, amit az űrhajóval megtesznek, lenyűgöző, a hibernáció úgyszintén. Na de Anya… Az űrhajó számítógépe, Anya, mai szemmel nézve nevetséges. Az én pc-m többet tud nála. Szegénynek még grafikus felülete sincs…

Érdekes, hogy az informatika, a korai sci-fik által előre jelzett fejlődését nagyságrendekkel meghaladó fejlődése sem hozta el az űrhajózás mindennapossá válását, és a mostani világ nem sokban különbözik a pár évtizeddel ezelőttitől.

Látjátok, nem könnyű előrelátni néhány évtizedet. Mégis azt szeretném, hogy próbáljátok meg.

2050.

Szép, kerek szám. Van még addig 37 év.

37 év nem kevés idő egy ember életében, de még társadalmilag sem. 37 év alatt rengeteget változhat a politika, a gazdaság, a technika, a szórakoztatóipar.

37 évvel ezelőtt 1976 volt. 37 évvel ezután 2050 lesz.

Mit gondoltok, mi lesz 2050-ben? Milyen lesz a világ? Ha most 2050 lenne, és kinéznénk az ablakon, mit látnánk? Űrhajók mindenfelé? Hároméltű autók? Vízzel hajtott motorok? Lézerfegyverek? Lézerkardok? A Holdon lesz a hétvégi házunk? Mindent gyógyító orvostudomány? Világbéke? Aranykor? Kőkor?

Mi lesz Magyarországból 37 év múlva? Mi lesz a világon politikailag? Gazdaság? Egészségügy? Milyen sportok lesznek? Szórakoztatóipar?

Merre halad a világ?

És mi lesz veletek 37 év múlva?

(Az én válaszaim majd utánatok.)

Share

Commentek

Előző

Az érzelmek fontosak?

Következő

Mitől függ az életszínvonal?

 1. Palantír

  Palantír írta:

  A mozi és a TV teljesen átalakul. TV adás nem lesz, csak “on demand” felvételek, melyek leginkább a YouTube-hoz hasonlítanak majd. A moziban mindenki virtuális valóság szemüvegeken keresztül válik majd részévé a filmnek, és vagy egy szereplő szemszögét veszi majd fel, vagy ugrál a szereplők nézőpontjai között, attól függően, hogy okoz e rosszullétet az élmény vagy nem.

  Nem kellett sokat várni 😀

  http://www.popsci.com/article/gadgets/oscar-nominated-director-makes-360-degree-immersive-film?src=SOC&dom=fb

 2. Nietz-senki

  http://gondolkodom.hu/hobo-halaltanc-ballada-villon-faludy/

  – ez kell ahhoz, hogy 2050-re érdemes legyen gondolni!

  Már most látható, hogy a halálnak sokkal több ura van, mint az életnek – ezt a trendet meg kell változtatni!

  Csak az igazság tud életet teremteni, jobbítani, újítani – igaztalanul nem fog menni!

  Amit nyugodtan beismerhetünk; hogy rendkívül jó törekvések züllenek el “az idő súlya alatt”… egészen közönséges, hitvány érdekek felvonulási területévé válnak – bárhogy is kezdődtek. Ez olyan politikai effekt – melyben az étvágy, a jogosultság és a hatalomvágy határtalan.
  Ki akar itt politizálni???
  – ha senki sem akar; akkor is lépten-nyomon belé-ütközünk. (de ugye minden a köz érdekében, a választók akaratából történik)
  Ki teszi ezt velünk?
  (kevesek által eltökélten – mindenki által gyakorolva: egoitásra épülő joggyakorlat)
  … lehet sopánkodni!
  Amennyire jól tudom: a személy (jogi) fogalmát a felelősség szükségszerű ténye “hívta életre” – és mivé válik?
  – a joggal, a javakkal, mások kiszolgáltatott helyzetével visszaélés “szakterületévé” (lásd: személyiségi, mentelmi jogok).
  Ezeket a helyzeteket nem szándékos rosszindulat idézi elő, hanem az egoitás társdalom által menedzselt “szentsége”, a korlátoltság ténye (hogy azt sem kell tudnunk kinek teszünk rosszat – “intézményesített gonosz”)
  …csökött ragaszkodás ahhoz, hogy az én kezemben a felesleg az nem felesleges. (csak hatalmi módban van ennek értelme)

  Ez pontosan ellentéte annak, amit Jézus tanított.
  – Nélküle pedig semmi sem fog menni!

 3. Thirdeye Magister

  prolizoli írta:

  Szerintem ez egyáltalán nem ilyen pofonegyszerű, hogy szavaiddal éljek. A rendszer egészét senki sem látja át, ezért senki sem tudja teljesen kontroll alatt tartani. A rendszer állandóan változik és nem lehet előre pontosan megmondani, hogy mi lesz 20, 50, 100 év múlva. Én csak találgatok amikor leírok egy jövőképet és hozzáadok egy valószínűséget. A cyborg lét egy lehetséges jövő ami más életminőséget hozhat de könnyen lehet, hogy semmi sem fog valóra válni belőle és egy olyan jövő lesz amire nem is gondolunk jelenleg.

  A rendszer egészét nem lehet átlátni , ellenben ha ismerjük a rendszer működési mechanizmusát és motivációját akkor lehet egy kalkulációt csinálni .

  Ez csak akkor lesz nehéz , ha a rendszer egy még nagyobb rendszer alá tartozik , aminek a céljai már felfoghatatlanok .

  prolizoli írta:

  Az embereket sosem a kontrollálatlan érzelmeik ébresztik rá arra ha éppen félrevezetik őket, éppen ellenkezőleg.

  Nem jó ezt szélsőségesen értelmezni . És sem hiszem hogy dühöngő őrültek fogják megoldani a világ bajait . Csak azt senki nem tudja kiszámítani , hogy ki ébred fel csendes meditáció hatására , és ki az akit az érzelmei vezetnek rá valamire .

  prolizoli írta:

  te tartod kontroll alatt azokat az érzelmeidet amelyek miatt újra és újra hibás döntéseket hozol.

  Igen , én szeretném kontroll alatt tartani , és nem azt szeretném , hogy egy gép vagy egy chip tegye meg helyettem , mondjuk 2050-ben . 😉

  prolizoli írta:

  Akár kívülről is jöhet ha hasznos és segít. A biofeedback-ről hallottál már?

  De nem támaszkodhatunk mindig mankóra , mert akkor soha nem tanulunk meg járni !

  prolizoli írta:

  Látom téged nagyon megfogott ezeknek a “röpködő lepedőlényeknek” a története.

  Kizárólag azért fogott meg mert tudom , hogy léteznek . És ha meg merné más is látni , akkor érthetővé válnának az összefüggések , nem lennének titkok , nem lennének illúziók , nem lennének hibás erőfeszítések és nem lennének hiú remények és nem lennének téves célok . De ezt ugye nem akarhatjuk 😎

  Egy érdekes dolgot azért látni vélek magam körül . Mintha nem támogatná mostanában a nagy rendező a lepedőlények mesterkedéseit . Persze dolgoznak rendületlenül , de valahogy egyre csalódottabbak az emberek bennük . Lehet , hogy 2050-re teljesen megváltoznak az emberek . Maguktól 🙂

 4. Petra

  Fogalmam sincs mi lesz 2050-ben, tulajdonképpen azt sem tudom megmondani mi van most. Tudja egyáltalán valaki, jelenleg pontosan hol tart a technika, az űrkutatás, az orvostudomány, az informatika és a társadalmi fejődés.

  Időről időre felbukkannak új eszközök, technológiák, találmányok, amikről egyáltalán nem lehet megmondani, hogy a jövőben milyen jelentőségük lesz. Azt, hogy melyik újítás válik korszakalkotóvá, vagy tűnik el gyorsan a süllyesztőben nehéz előre megmondani, nagyon sok múlik azon, hogy mikor, hol rukkolnak vele elő és milyen kontextusban. Van egy ismerősöm, aki még a 90-es években előállt az internethez hasonló hálózat kiépítésének ötletével, de akkor csak zárt ajtókat talált, viszont néhány évre rá, mikor már a környező országokban elterjedt a technológia, hazánkban is bevezetésre került, de sajnos már egész mások által. Azt mondja, hogy ő mindig is látott benne fantáziát, de azt nem is sejtette, hogy ilyen meghatározó lesz (különben jobban erőlteti, hogy ők csinálhassák meg). Ez olyan, mint a mobiltelefon, amiről pár éve még senki nem is gyanította, hogy a mindennapjainkat ennyire meghatározza majd, hogy ezen nézzük meg az időt, az időjárást, hallgatjuk meg a híreket, olvassuk el az e-mailjeinket és írjuk meg a leveleinket. Ki gondolta, hogy 2013-ra minden kávézóban kell legyen WiFi, ha azt akarják, hogy a közönség szívesen és sokáig maradjon? Ellenben olyan fejlesztés is van, ami nem váltja be a hozzáfűzött reményeket. A videotelefonról például, ami nagyon népszerű volt Japánban azt gondolták, hogy majd Európában és az USÁ-ban is olyan őrület lesz, erre épp az ellenkezője történt, mert ezekben az országokban az emberek valamiért nem díjazták az ötletet, hogy akivel beszélnek, lássa, hol vannak, és mit csinálnak.

  Én még valamikor tavaly láttam egy ismeretterjesztő sorozatban filmet a 3D nyomtatásról, amiben egy kombinált fogót készítettek ezzel a módszerrel. Már akkor is, mint régóta ismert technológiát mutattak be és elmondták, hogy azért csak most mutatják be, mert most jutottak arra a szintre, hogy eléggé sok dolog előállítására használható és gazdaságos is legyen. Annak, aki nem tudná, miről van szó, itt egy részlet:
  http://www.youtube.com/watch?v=vxIjhy5yOiI&list=PL32D6C2CE00A25B34&index=7
  Akkor nekem egyből beugrott a klasszikus sci-fi sorozatokban a „szintetizátor”-nak nevezett készülékek, amik egy gombnyomásra létrehozták a kívánt dolgot 8ételt, ruhát, eszközt, stb.). Tehát az első gondolatom az volt, hogy ennek számos felhasználási területe lehetne és ahogy fejlesztik úgy bővíthető szinte akármeddig. Először nekem is az jutott eszembe, hogy az űrben nagy használt vehetnék, mert nem kell magukkal vinni minden esetleg szükséges eszköz, csak mindnek a terveit és csak azt nyomtatják ki és akkor, amikor kell. És lám, az be is jött.
  http://hvg.hu/itthon/20130930_3Ds_nyomtatot_kuld_az_urbe_a_NASA

  Én azonban sokkal több területen el tudom képzelni, hogy alkalmazzák. Akár a hétköznapi életben egy átlagos háztartásban is. Nem állítom, hogy a jövőben mindenkinél lesz otthon egy 3D nyomtató és nem kell bevásárolni, mert mindent kinyomtat vele, de néhány dolgot meg lehetne vele oldani (ha mondjuk hirtelen kell egy vödör, egy 42-es gumicsizma, egy búvárszivattyú, mert beázik a pince.) Aztán lehet, hogy ebből semmi nem valósul meg és ez a technológia nem kerül be köztudatba, nem terjed el és egy idő után feledésbe is merül. De az is lehet, hogy nem most jött el az ideje, hanem majd egyszer újra előveszik, és akkor robban nagyot. Sok találmányról kiderül, hogy valami pofon egyszerű elv alapján működik, amit már réges régen ismerünk, csak még nem voltak meg feltételek bizonyos irányú alkalmazására.

 5. prolizoli

  Thirdeye Magister írta:

  Akár én tudok ilyet , akár más , azt azért nem fogják alkalmazni mert az veszélyezteti a rendszer zavartalan működését . Ennyire pofonegyszerű. A világ nem azért tart itt mert nem tarthatna előrébb , hanem azért mert nem akarják . Ez nem tűnt még fel neked ?
  2050-ben sem fogják akarni , hacsak a Nagy Szellem másképp nem dönt .

  Szerintem ez egyáltalán nem ilyen pofonegyszerű, hogy szavaiddal éljek. A rendszer egészét senki sem látja át, ezért senki sem tudja teljesen kontroll alatt tartani. A rendszer állandóan változik és nem lehet előre pontosan megmondani, hogy mi lesz 20, 50, 100 év múlva. Én csak találgatok amikor leírok egy jövőképet és hozzáadok egy valószínűséget. A cyborg lét egy lehetséges jövő ami más életminőséget hozhat de könnyen lehet, hogy semmi sem fog valóra válni belőle és egy olyan jövő lesz amire nem is gondolunk jelenleg.

  Nem butábbak , csak folyamatos ostrom alatt állnak nehogy felébredjenek .
  Szerinted az lenne a jó ha még az a kis lázadás is eltűnne az emberekből amit az indulataik váltanak ki ? Nehogy kontrollálatlan érzelmeik rávezessék őket arra , hogy felismerjék mennyire vakítják őket ?

  Az embereket sosem a kontrollálatlan érzelmeik ébresztik rá arra ha éppen félrevezetik őket, éppen ellenkezőleg.

  prolizoli:
  Igen, lehet, hogy így lesz, megoldja egy chip.

  Thirdeye:
  Neked nagy bajod lehet az érzelmekkel . Megértem mert néha nem használnak .
  De amit mondasz olyan , mintha lábfájásra amputációt javasolna a doki

  Nekem nincs bajom az érzelmekkel. Érzelmek nélkül még azt sem tudnánk eldönteni, hogy milyen ruhát vegyünk fel aznap. Szerintem te értelmezed félre azt amit mondok. Az érzelmi kontroll nem azt jelenti, hogy más irányít téged és az érzelmeidet, vagy hogy kitöröljük azokat, hanem azt, hogy te tartod kontroll alatt azokat az érzelmeidet amelyek miatt újra és újra hibás döntéseket hozol.

  Tehát kívülről kapott képességekre és lehetőségekre gondolsz ?

  Akár kívülről is jöhet ha hasznos és segít. A biofeedback-ről hallottál már?

  prolizoli:
  Viszont eljöhet az az idő amikor éppen ennek az önuralomnak az elérésében is segítségünkre lesz a fejlett technológia.

  Thirdeye:
  Eljöhetne az idő , csakhogy a valódi háttérből irányítgató erőknek ez éppen nem az érdeke .

  Látom téged nagyon megfogott ezeknek a “röpködő lepedőlényeknek” a története.

  Az embernek éppen az a legnagyobb kihívás hogy ami segíti , és egyben gátolja is néha, vagyis az érzelmek és emóciók.

  Ebben egyetértünk.

  Amit Te mondasz az olyan mintha a nyúl le akarná tépni magáról a húsát nehogy a farkas szemet vessen rá . De hát ebbe is belehal !
  Remélem érted a hasonlatot

  A hasonlat nem jó. Amiről én beszélek az inkább a tűz felügyeletéhez hasonlítható. Ha keveset raksz rá kialszik és megfagysz, ha sokat vagy hamarább elég mint kellene vagy megéget téged is.

 6. Nietz-senki

  “Ezeket az elképzeléseket már több száz laboratórium bizonyította a világ minden táján. Ha az energetikai technológiák világszerte szabadon hozzáférhetők lesznek, mély változásokat fognak okozni. Ez mindenkit érinteni fog, és mindenhol alkalmazható lesz. Ezek a technológiák teljes mértékben a legfontosabb dolgok a világ történelmében” – Dr. Brian O’Leary, egykori NASA űrhajós és a Princeton fizika professzora.

  Miután Keshe többször is megpróbálta közzé-tenni találmányát – most bizonyos magasabb körök engedtek a hasonló alkalmazás-technikai, amerikai kutatói vonalnak.
  – nyilván belátták, hogy ez feltartóztathatatlan.

  Nagyon sok-minden változni fog, de ennek a kizsákmányoló jogrendnek a keretein belül akarják tartani!

  Az igazság, az alapvető létjogok, a technikai vívmányok: mindenkié – ezeket végkép ki kellene venni az üzletemberek kezéből!!!

  Az “Új Világtudat” lelkes híveinek és patrónusainak nagyobb súlyt kellene fektetni a morális fejlődés szükségszerűségére – hogy az örökös kizsákmányolás kulcsát végképp eltávolítsák, a mindenképpen avatatlan üzleti szféra jog- és hatás-köréből!!!

  … hogy az éhezőkhöz – ahogy Keshe mondta – ingyen energia útján lehessen eljuttatni az adományokat (mert ezek megszervezése és költségei szintén komoly akadályt képeznek).

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén