Amikor óvodás voltam, a magyar kormány rajzversenyt hirdetett óvodások számára, amin én is elindultam. A verseny konkrét címére már nem emlékszem, csak a témájára: „Mi lesz 2000-ben?”.

Harmadik lettem. Máig emlékszem, hogy kiöltözött emberek közt állok egy teremben, a falakon rajzok, több száz, sokan gratulálnak nekem, én meg sírok, amiért vesztettem. De nem ez a lényeg, hanem az, ami a rajzokon szerepelt, a vissza-visszatérő motívumok: repkedő űrhajók, hároméltű autók, óceánfenéken felépített városok, lézerpisztolyok, vagyis csupa sci-fi.

Elröppent az a pár év, megérkezett az a bizonyos 2000-es esztendő. És mi valósult meg a rajzokból? Semmi! Azóta eltelt közel másfél évtized, és még mindig nincs sehol semmiféle valóra vált sci-fi.

Persze, ha jóval messzebbre megyünk az időben, a 20. század első felébe, a 20. század elejére, vagy még messzebb, akkor már találunk olyan sci-fi történeteket, melyekből megvalósult már ez-az.

A 60-as és 70-es évek sci-fijei által 2000-re, mostanra megálmodott világ nem jött el, ami eljött, nem is emlékeztet arra. Kivéve néhány rejtett, nem túl látványos eszközt, aminek akkoriban még nem volt a maihoz hasonló előhangja. Az 1979-es Alien (Nyolcadik utas a halál) űrhajója elképesztően fejlett technika, ma ahhoz hasonló sincs. Az a távolság, amit az űrhajóval megtesznek, lenyűgöző, a hibernáció úgyszintén. Na de Anya… Az űrhajó számítógépe, Anya, mai szemmel nézve nevetséges. Az én pc-m többet tud nála. Szegénynek még grafikus felülete sincs…

Érdekes, hogy az informatika, a korai sci-fik által előre jelzett fejlődését nagyságrendekkel meghaladó fejlődése sem hozta el az űrhajózás mindennapossá válását, és a mostani világ nem sokban különbözik a pár évtizeddel ezelőttitől.

Látjátok, nem könnyű előrelátni néhány évtizedet. Mégis azt szeretném, hogy próbáljátok meg.

2050.

Szép, kerek szám. Van még addig 37 év.

37 év nem kevés idő egy ember életében, de még társadalmilag sem. 37 év alatt rengeteget változhat a politika, a gazdaság, a technika, a szórakoztatóipar.

37 évvel ezelőtt 1976 volt. 37 évvel ezután 2050 lesz.

Mit gondoltok, mi lesz 2050-ben? Milyen lesz a világ? Ha most 2050 lenne, és kinéznénk az ablakon, mit látnánk? Űrhajók mindenfelé? Hároméltű autók? Vízzel hajtott motorok? Lézerfegyverek? Lézerkardok? A Holdon lesz a hétvégi házunk? Mindent gyógyító orvostudomány? Világbéke? Aranykor? Kőkor?

Mi lesz Magyarországból 37 év múlva? Mi lesz a világon politikailag? Gazdaság? Egészségügy? Milyen sportok lesznek? Szórakoztatóipar?

Merre halad a világ?

És mi lesz veletek 37 év múlva?

(Az én válaszaim majd utánatok.)

Share

Commentek