Gondoljuk újra a világot

A vesztesek és a győztesek útja

Hogy én milyen megvilágosodott vagyok! Azta!

A New Age mozgalom előretörése és a materializmusban való csalódás egyre elterjedtebbé tette a spiritualitás, az ezotéria, a mágia fogalmait. Talán soha nem voltak ezek a szavak olyan általánosan használva, mint éppen jelen világunkban. A hajdani tiltás, az egykori megvetés már csak nyomokban lelhető fel.

Én 1986-ban kezdtem el ismerkedni az okkultizmussal. Abban az időben, internet híján, ez sokkal nehezebb volt, mint most. Beszereztem minden könyvet a témáról, könyvesboltokból, antikváriumokból és könyvtárakból, rendszeresen vásároltam azokat a lapokat, amik legalább érintőlegesen foglalkoztak az engem érdeklő szakterületekkel. Ezekből a könyvekből és újságokból neveket szedegettem ki, amik után könyvtárakban és irattárakban kutattam.

Mindenkinek az okkultizmusról beszéltem, akivel csak találkoztam. Két éven belül teljesen megfeneklett a kutatás, a kör bezárult, nem jutottam tovább. Akkoriban már nyakig merültem a szerepjátékokban, az AD&D és a Call of Cthulhu játékokban, melyekben az okkultizmus fontos szerepet kapott. A Call of Cthulhu az 1920-as években játszódott, nem kitalált környezetben, a játékrendszer kiadója nagy gondot fordított a játékosok segítésére, a javasolt irodalom pedig egészen lenyűgöző listaként jelent meg.

A szerepjátékon keresztül tudtam tovább lépni az úton: újabb teoretikusok és gyakorlati okkultisták neveivel, irányzatok neveivel, könyvek címeivel ismerkedtem meg, és ezek alapján haladtam a kutatásban. Több olyan emberrel is kapcsolatba kerültem Magyarországon, Írországban, Angliában, az Egyesült Államokban és Nigériában, akik komolyan foglalkoztak a tárgykörrel.

Sokféle tanulmányt folytattam, gyakorlati szinten: John Dee, Agrippa, Eliphas Lévi, Aleister Crowley, Gurdjieff, Charon, és mások tanításaival, praktikáival, nyugati és keleti hipnózissal, mesmerizmussal, bőnnel (egy nagyon sötét tibeti ősvallás), indián, szibériai és kelet-afrikai sámántanokkal, buddhizmussal, taoizmussal és shintoizmussal foglalkoztam. Öt éven át, minden nap több órán keresztül végeztem gyakorlatokat. Magyar és külföldi titkos társaságokba léptem be, olyanokba, mint a Golden Dawn, az Ordo Templis Orientis, vagy a Hekáté Barlangjai. Én magam is alapítottam két társaságot.

Sok-sok év napi gyakorlatai, több száz kötetre rúgó szakirodalom elolvasása, ezerszeres megvitatása, ezer órák átbeszélgetése, több ország között folyó levelezés, különféle egyedül és másokkal közösen végzett mágikus tevékenység, több éves alkímiai kísérletezés után, egy napon, egész egyszerűen felébredtem.

Az álom lehet bármilyen mély, az alvás idővel rettenetesen unalmassá tud válni. Kinyitottam a szemem, láttam, és elkezdtem olyan kérdéseket feltenni, amiket nem hogy megválaszolni, de meghallani sem igen akart senki.

A legtöbb vesztest, a legtöbb boldogulni képtelen, a legtöbb összetört embert különféle vallási csoportokban, okkultista körökben, mágiával és alkímiával próbálkozó társaságokban láttam. Minél több érdeklődővel, hívővel és tanulóval találkoztam, minél több tanítót és mestert ismertem meg személyesen, annál inkább kezdett kialakulni bennem valami, amit sokáig képtelen voltam szavakba önteni.

Ám felébredtem, láttam és gondolkodtam. Megértettem valamit.

A spiritualizmus, az ezotéria, az okkultizmus, a mágia és az alkímia létezik. Ezek utak, amiken járni lehet. Csakhogy félreértik őket. Méghozzá nem kicsit, hanem irdatlanul.

A legtöbben, akik e területre lépnek, azért teszik, mert menekülnek. Kiutat, kerülőutat keresnek. Másik utat keresnek.

Csakhogy itt nincs semmi ilyesmi.

A hamis spiritualizmus menekülés, elbujdosás az élet valódi problémái elől. Ez egyike azoknak a halálos mentségeknek, amik oly sok embernek nyújtanak sírt még életében.

A valódi spiritualizmus nem kiút, nem kerülőút, nem menekülőút. A valódi spiritualizmus a továbbvezető út.

Olyan út, ami akkor kezdődik, amikor az emberi út véget ér, amikor a homo sapiens létben már nem létezik semmilyen kihívás és semmilyen nehézség.

Óriási tévedés, hogy valaki képes lesz kilépni az emberi létből, csillagok energiájának parancsolni, a homo sapienst gúzsba kötő törvényeket széttépni, miközben képtelen megbirkózni olyan, ezekhez képest leírhatatlanul pitiáner nehézségekkel, mint egy emberrel való beszélgetés, mint beszélni tízezer emberrel, mint szerelmet vallani, mint kényelmesen megélni, mint hozzájárulni a társadalomhoz, mint a világ részének lenni. Hogyan tudna valaki felemelni egymilliárd tonnát, ha egy grammot sem bír?

A spiritualizmus létezik, de nem azoknak, akik menekülnek még az emberi problémák elől is, nem azoknak, akiknek problémát okoz egy tízezer forintos csekk befizetése, egy húszmilliós autó megvásárlása, egy családról való gondoskodás, tíz kilogramm súlyfeleslege lefogyása, ígéretek betartása, hűség, tisztesség, becsület, erkölcs, etika és még sorolhatnám.

A spiritualizmus azok számára nyílik meg, akik már mindent megoldottak, ami kihívás, probléma, nehézség lehet az emberi életben.

A létező, valódi, igazi spiritualizmus a továbbvezető út. Nem érhető el azok számára, akik menekülnek, nem érhető el azok számára, akiket emberi korlátok megállítanak.

A homo sapiens lét valamennyi leckéjét meg kell tanulni, mielőtt olyan útra léphetnénk, amely magasabbra vezet. A válaszok ideát vannak. Van mit tanulnunk.

Amer történetei nem lettek olyan komolyak, közegükben olyan realisták, mint amilyenek lehettek volna. De az igazi spiritualizmusról szólnak, nem a menekülésről, nem a halálról, nem olyan sírról, melybe élők fekszenek. Először boldogulni kell megtanulni, azután lehet varázsolni. Addig nem. Nos: aki kíváncsi, nem nagyon öregszik.

Share

Commentek

Előző

Elfelejtetted, hogy isten vagy?

Következő

Ember járt a Marson 50 éve?

 1. ferko998

  @ Jaklin:
  Ennél van jobb verziód???
  Amúgy csupa jókivánság,nyugi: 😉

 2. ferko998

  @ Jaklin:
  Ez esetben engedelmó mángáv,hogy bocsánató mángáv.Azt hittem,hogy az előző kommentekre reagáltál.Távész szaszto táj mindig báktáló,muri baráti! :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

 3. Jaklin

  @ ferko998:
  Kötözködtem? Nem volt ilyen tervben. 🙂 Az tény, de még ha a fejembe is látnál, így neten keresztül gondolom, az sem működik.

  Miféle definíciók miatt kacsintgatok Duncan-nel? Na, ezt meg most én nem értem. Gondolom, a politika definíciójáról lehet szó. Amúgy ha a Wikipédiára akarsz utalni a sajátságos elnevezéssel, akkor egyetértek. Nem éppen hiteles egy oldal, amin bárki publikálhat szabadon. Szerintem a forrásokat sem ellenőrzi senki.

  A fegyverneppert nem láttam, de biztos jó film.

  Amúgy meg az én verzióm jobb! 😛

 4. ferko998

  @ Jaklin:
  Jól van,kötözködjél csak.
  Ha valamit nem részletesen fejtesz ki,akkor csak neked egyértelmű,hogy mire gondolsz.Nem látok a fejedbe.Nem ismerlek.Honnan kellene tudnom mire utalgatsz?
  A definiciok miatt meg hiába kacsingatsz össze Duncan Shelley-vel,attól még a wikifax nem lesz kétségbevonhatatlanul megbizható infomációforrás és nekem jobban tetszik Arisztotelész(nek tulajdonitott)meghatározása,mint a wikifax.
  Láttad a Fegyvernepper cimű filmet?
  Jurij Orlov vevői között volt egy afrikai diktátor,akit ha kijavitottak mindig ezt felelte:”Az én verzióm jobb” 😛

 5. Jaklin

  @ Duncan Shelley:
  Kedves volt magyar tanárom, becsületes nevén Csaba bá, emlegette, hogy egyesek összetévesztik a szezont a fazonnal vagy a filozófiát a víziló fiával. 😎

 6. Jaklin

  @ ferko998:
  Próbálom kifejteni értelmesebben. 🙂 Itt Duncan emleget mindenféle “magasrendű dolgokat”, de ha megnézzük a politika az még mindig a homo sapiens szintjén van. Ismertem jópár olyan arcot, akik egyrészt magasabb fontosságúnak hitték magukat, mondván, hogy nekik van módszerük arra, hogy (csúnya kifejezéssel élve: megváltsák a világot) és nem alacsonyodnak le olyan szintre, mint pénz stb.

  De valamiért a politika említésétől annyira berezeltek, mint az állat. Nem is szabadott a csoportjukban politizálni, de még beszélni sem erről. Pedig azt is emberek végzik, ha néha inkább hasonlítanak állatokhoz, még akkor is. Én azt gondolom, hogy ha én olyan képes vagyok, mint egy varázsló és az a célom, hogy a földgolyó őrülete alábbhagyjon, és rendet akarok tenni, akkor számomra nagyon nonszensz, hogy pont a politika területe az, amivel ennyire ne tudnék konfrontálódni. Hiszen az pont egy eszköz lehetne erre épeszű kezekben. Persze, ha tudnék varázsolni, az megint más. 🙂

  És mindezeken felül lelkesedtek, hogy majd ennyi év múlva ez meg az lesz… És fantasztikus célokat tűztek ki. De nagyjából SEMMI alapja nem volt a lelkesedésüknek.

  Ez olyan, mint amikor egy utolsó gyári munkás minden nap arról beszél, hogy ő mennyire képes és milliomos lesz meg minden, de ahhoz nincs bátorsága, hogy akár csak nekilásson keresni egy picivel kevésbé alantas munkát, hogy akár csak egy milliméterrel is közelebb kerüljön a céljához.

  Hú, kisregényt írtam… 😀

 7. ferko998

  Iä! Iä! Cthulhu Fthagn! Ph’nglui mglw’nfah Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn!
  Ezt a biztonság kedvéért irtam ide.
  Utánajártam a cikkben olvasottaknak.

 8. ferko998

  “Ahogyan egykori szellemi mentorom mondta: “Nem a fegyver öl, hanem én”. Valójában nagyon pontos és filozófiai mélységbekbe ható kijelentés.”
  by Duncan Shelley

  “Filozófia – vagyis a bölcsesség szeretete. Így nevezte el az emberiség a gondolkodás gyakorlását.”
  by Arisztotelész
  Szarok a wikimédiára 😎
  Nagyjából azért megértjük a másik mondanivalóját,legfeljebb nem értünk egyet vele.

  A gondolkodás önmagában nem garantál sikereket, nem garantál örömöket, nem garantál bölcsességet sem.

  A gondolkodás egyvalamit garantál: változást, tehát a filozófia életet garantál. Folyamatos változást, a változásokra reagálva folyamatos alkalmazkodást, és állandó felülvizsgálatát annak, amiről addig úgy tartottuk, hogy hasznos vagy jó. Mert talán ma már nem hasznos, már nem jó. Talán csak aprócska igazításra van szükség, talán be kell látnunk, hogy tévútra vitt minket – de ha nem ragaszkodunk megkövült eszmékhez, ha nem engedjük, hogy „a holt kéz sterilizálja az élő gondolkodást”, akkor a legjobb esélyünk lesz arra, hogy tanulhassunk hibáinkból, hiszen tudjuk: nem vagyunk tévedhetetlenek.

  Nem is kell annak lennünk. Tévedni emberi dolog. A tévedést kijavítani – az is a mi dolgunk!
  Vagy ez is egy tévedés lenne? ?:-)
  :idk: :struggle: :sidefrown: :reallypissed:

 9. Petra

  Noababa írta:

  Szóval van igazság, és van köze a valósághoz, aminek pedig van köze a realitáshoz, legalábbis addig, amíg a mi fizikai környezetünkben lévő igazságról beszélünk.

  Ha viszont az abszolút igazságról beszélünk, ott már más a helyzet. Azt nem a fizikai valóságban kell keresni.

  Igen, ez így korrekt. :yes:

 10. thirdeye

  Duncan Shelley írta:

  Egó – egóizmus. Ez most az új módi, hogy egyesek e kettőt egynek vélik, holott a valódi jelentésükben roppant távol állnak egymástól.

  Nem baj Duncan , a végén úgyis minden a helyére kerül . Ez biztos . 😎

 11. Csak a mosás kedvéért, és mert épp véget ért az esti műszak. 😎

  Azt figyeltem meg, általában a világban, a teljes médiában, és itt, ezen az oldalon is, hogy az emberek folyamatosan összemosnak jelentéseket, azon az alapon, hogy két szó kiejtésileg hasonlónak tűnik, meg azon az alapon, hogy két dolog hasonlónak tűnik, amiket eltérő szavakkal neveznek meg.

  Materális – materialista. A két fogalomnak semmi köze nincs egymáshoz. Egy időben erre mifelénk is ment a buzgó összemosás.

  Stílus – stilisztika. Ezeknek sincs közük egymáshoz. Sőt, bizonyos értelemben egymást korlátozzák.

  Kés – tőr. Na, ég és föld!

  Revolver – pisztoly. Szintén.

  Atombomba – hidrogénbomba. Nagyon távoli jelentésű fogalmak.

  Egó – egóizmus. Ez most az új módi, hogy egyesek e kettőt egynek vélik, holott a valódi jelentésükben roppant távol állnak egymástól.

  Ahogyan egykori szellemi mentorom mondta: “Nem a fegyver öl, hanem én”. Valójában nagyon pontos és filozófiai mélyságbekbe ható kijelentés.

  Na, akkor estig jóéjszakát! 😎

 12. ferko998

  @ thirdeye:
  Na..bocs,elragadtzattam magamat megint.Csak eszembe jutott az a k…csög.
  És ő egy nyertes…

 13. ferko998

  @ thirdeye:
  Az egy másik embertipus. :-X
  Azoktól óva intenélek.
  Ismét csak annyit tudok mondani,hogy Hollywood hazudik.
  Tavaly itt volt “Európában”a legnagyobb klub alapitója,Sonny Berger.Áldását adta-elismerte a német klubot.CSAK rasszista ARABOKBÓL áll.Nincs itt izirájder,öcsém.Csak büdösszájú bunkók.
  A vezetőjük-Hüszmi-hülye b..zi.Edzőtermet üzemeltet.ahol ő a guru.Minden téren.Odavittek az ottani magyarok,akik haldokolnak a gyönyörtől,ha Hüszmiku..va rájuknéz.Láttam,hogy sztár.Gondoltam megmutatom neki,mi is az a sokat emlegetett magyar virtus.Kesztyűzni hivtam,bebasztam neki kettőt,erre majdnem elsirta magát(tényleg nem értettem,ilyen teszemazt az Újpestben nincs)és megsértődött.Kiderült,hogy Hüszmit nem illik megütni mert ő a “főnök”.pfff……
  Ja,van egy tetoválásom,amire az ottani “magyarok “azt mondták,hogy takarjam el,mert Hüszmi nem szereti….
  Onnantól kezdve csak ujjatlan trikóban tudtam abba a terembe menni.
  Izirájder?Csak a mesében.
  Utóirat:
  Egózunk?Na,Hüszmi egoista. :-X
  Hells Angels….hahaha…ha ilyen a “főnök”miféle b…zik a beosztottjai???

 14. ferko998

  kutyagumi írta:

  ferko998 írta:

  Na,ezt remélem nem kérdezted komolyan

  Persze, hogy nem komolyan. Ne legyél már izé!

  Nem izé,hanem”azéé”.Ha csak látogatóban jártál arra,akkor azért futólag szemügyre vehetted a sok hittudóst,matematikaprofesszort és egyéb zseniális alakokat.:O

 15. thirdeye

  ferko998 írta:

  A gyorsasági motorozás nem laza dolog.200felett befeszülsz,és azon kivül amit a sisakon keresztül látsz nincs semmi a világon.Nemhogy nem érdekel,nincs.Érted igy?

  Bocsi , én az ízirájderkedésre gondoltam . De értelek .

 16. kutyagumi

  ferko998 írta:

  Na,ezt remélem nem kérdezted komolyan

  Persze, hogy nem komolyan. Ne legyél már izé! 🙂

 17. ferko998

  @ thirdeye:
  Nem mondtam,hogy kell hozzá az egó(hiszen azt sem tudom mi az),csak azt,hogy érzem,hogy élek.Nagyon.De ez nem ilyen semleges érzés.Én élek Ferko998.
  A gyorsasági motorozás nem laza dolog.200felett befeszülsz,és azon kivül amit a sisakon keresztül látsz nincs semmi a világon.Nemhogy nem érdekel,nincs.Érted igy?

 18. thirdeye

  ferko998 írta:

  .Én nem tudom pontosan mi az a meditáció.

  Ez még jó is . Mert akkor öntudatlanul csinálod .

  ferko998 írta:

  Ja,és közben érzem csak igazán,hogy ÉN VAGYOK.

  Igen ez az ! De ehhez az ÉN VAGYOK -hoz nem kell az egó .

  ferko998 írta:

  Akkor ott vagyok abban a minutumban és szabadnak érzem magam.

  Ez felér a meditációval . Van egy barátom aki régen hegymászó volt , de jött a család , és eladta a felszerelését . Utána szépen lassan megbolondult , alkoholista lett . Azután magától kijött az alkoholizmusból . Ezután ismerkedtünk meg . Láttam milyen élvezettel beszél a mászásról . Kiderült , hogy miután abbahagyta a mászást elindult az agyában a zizgés és minden összeomlott . Mondom neki : Te hülye abbahagytad a meditációt ?
  -Milyen meditációt ?
  -Hát a mászást .
  -Ja , az az ?
  -A meditáció “szakértői” azt mondanák hogy nem , de a lényege ugyanaz .

  Intenzív odafigyelésnél , vagy erős lazulásnál 😀 mint a motorozás , nem tud betörni az elmébe a hülyeség . Ilyen” egyszerű” .

  Azóta újra mászik , és rendben tudja magát tartani .

 19. ferko998

  @ ferko998:
  Akkor ott vagyok abban a minutumban és szabadnak érzem magam.
  Persze,lehet hogy hülyeség

 20. ferko998

  @ ferko998:
  Ja,és közben érzem csak igazán,hogy ÉN VAGYOK.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén