Készült 2013. június 9. 15 óra 55 perckor (Fotó: Jaklin gátépítő munkás és katasztrófaturista)

Előző életemben valami nagy bűnt követhettem el, ami annyira súlyossá tette a karmámat, hogy Magyarországra születtem, és ez a sajnálatos eset mintegy 20 évembe került, ami elfolyt a lefolyóban nyom és bármiféle értelem nélkül.

Ám ez a cikk nem a korábbi életeimről szól, hanem valami másról.

Az ember azt hinné, hogy ha lakóhelyet akar választani, akkor nincs más dolga, mint keresni egy számára kellemes helyszínt (környéket), és ott bérelni vagy venni egy ingatlant. Ez nagyon felszínes és naiv elképzelés. Mert a város él. A város változik.

Saját káromon kellett megtanulnom, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni a helyszín kiválasztásánál.

A bérelni vagy megvásárolni szándékozott ingatlan nem lehet felvonulási tér és nem lehet széles, több sávos út közelében, mert politikai hajcihők idején mozdulni sem lehet a tömegtől. Csak képzeljétek el, hogy leültök videojátékozni, és valami beszéd miatt nem tudják kivinni nektek a rendelt pizzát!

Nem lehet olyan útvonalon, ahol tüntetéseket tartanak, olyan emlékművek közelében, ahová évfordulókon nagyobb tömeg zarándokol(hat) el. A lezárások miatt néha nem lehet kijönni vagy bemenni a házba, ami igencsak frusztráló.

Nem lehet ártéren, vagy annak közelében, mert árvíz esetén víz alá kerülhet a terület, evakuálhatják a lakókat, lezárások lehetnek, a munkálatok zajjal és felfordulással járhatnak, az árammentesítés miatt pedig hosszabb időre elmehet az áram.

A Duna közelében sem lehet, mert a Dunában bármikor találhatnak valamilyen második világháborús szuvenírt, ami lezárással, evakuálással, és esetleg veszéllyel jár.

Van még néhány kisebb tényező, amit helyszínválasztásnál érdemes megfontolni, de ezek kezelhetőbbek a fentieknél.

Ez volt Duncan első, és minden bizonnyal utolsó ingatlan-tanácsadói jelentkezése…

A tapasztalat irányelvekhez vezet. Ha van kedvetek, soroljátok fel, szerintetek mi mindenre kell még odafigyelni helyszínválasztás során. (Nem lakás, nem ház, hanem csak helyszín.)

Share

Commentek