Gondoljuk újra a világot

A titkos vallás

Sokféle nézőpontot hozhatunk fel, ahonnan nézve megítélhetjük a vallásokat. Lehetünk optimisták, pesszimisták, alkothatunk pozitív és negatív véleményeket. Nézetünk szerint a vallás lehet a kultúra egyik pillére, civilizáló erő, adhat erkölcsi tartást, álmot szőhet az ember jobbik énjéről. Nézetünk szerint lehet valami más is: az irracionalizmus forrása, az örök szembenállás oka, elmebaj, amely járványként fertőzi a generációkat, zárja be a kíváncsi tudat előtt a világot, és bénítja meg az értelmet. Nézőpont kérdése, hogy minek látjuk.

Minden vallást fel lehet használni kontrollra, félelemkeltésre, érzelmek felkorbácsolására, minden tanítást sokféleképpen lehet magyarázni, és ebből adódóan nincs határa a félreértelmezés lehetőségének.

Hit

A viking harcos esztelen vakmerőséggel ront rá a sokszoros túlerőben lévő ellenségre, nem fél, nem bán semmit. A csata végén kifordult belekkel haldokolva hever a véráztatta földön, és nevetve, lelkesen várja a halált. A Valhallába tart, ahol elfoglalja majd a csatában nyújtott teljesítményéért az őt megillető helyet.

Az, hogy mi lesz vele a halála után, már egy egészen másik kérdés. Talán semmi. Talán egy következő élet várja. Talán egy mindenható lény várja, aki felelősségre vonja egy olyan erkölcs megsértéséért, amiről soha életében nem hallott. És talán valami egészen más vár rá, valami olyan, amiről egyik vallás sem tesz említést.

A Vikingek című tévésorozatban nagy hangsúlyt kap a vallási szembenállás. A vikingek megállapodnának az angolokkal, és a franciákkal, de megvetik őket, mert keresztények, mert hamis tanban hisznek, és nem jutnak a Valhallába. Az angolok és a franciák megállapodnának a vikingekkel, de megvetik őket, mert nem keresztények, mert hamis tanban hisznek, és nem jutnak a mennyországba. Szükségük lenne egymásra, lenne mit tanítaniuk egymásnak, békében élhetnének, de nem lehet, mert másban hisznek.

A rendszer

Az, hogy a Rendszer hogyan épül fel, rekonstruálható.

A látszat szerint a gazdaság kulcsfigurái uralkodnak az egész világ felett. A valóságban a gazdaság nem áll a politika felett, ellenkezőleg, alatta van. Egyetlen törvény felrúghatja a játékszabályokat, egyetlen törvény mindent átírhat. Ha az államfőt nem lehet megvenni, a gazdaság urai elbuknak. A politika a gazdaság felett áll, a megvásárolható politikusok ellenére.

A politika felett ott az erőszak. Az államfők teste sérülékeny, egy betegség, egy lövedék, egy repeszdarab, egy agresszív kémiai anyag, ami a szervezetbe jut, lehúzza a rolót.

Az Egyesült Államokban 1913 óta a pénzkibocsátás joga magánkézben van, ez minden idők legnagyobb üzlete. JFK megszüntette ezt a jogot, megvásárolni nem tudták, a politikai hatalom az ő kezében volt, maradt az erőszak, mert az erőszak mindaddig a politika felett áll, amíg az emberi test sérülékeny.

A gazdaság, a politikai, az erőszak mögött van még valami: gondolatok, eszmék, ideológiák. Minden tettet ezek vezetnek, mindent ezek motiválnak, és ezek nélkül nincsen semmi.

A gazdaság uralja a világot, a gazdaságot a politika irányítja, a politikát az erőszak, és mindent a hit. Ha félreteszed a látszatot, láthatod, hogy ez így van.

A titkos vallás

Minden gondolatod, minden döntésed közös nevezője a világképed. A világképed mondja meg, hogy mit tartasz jónak, mit rossznak, mit hiszel lehetségesnek, és mit lehetetlennek.

A gazdaság, a politika, és az erőszak valódi urai, szintén hisznek valamiben, őket is motiválja valami, az ő céljaik is egy világképből születnek.

Vajon miben hihetnek? Mi lehet az a vallás, vagy kultusz, amit tisztelnek, aminek az imádata vezérli őket?

Mindaz, ami ránk hatással van, rájuk nincs. A művészetet nem értékelik, hiszen tudják, a művészek az általuk szabott világban élnek, és annak termékei. A felszíni vallásokat nem értékelik, hiszen azokat nyilvánvalóan tömegek kontrollálására használják. Ha tényleg hinnének egy felszíni istenben, nem mernék megtenni, amit láthatóan megtesznek.

A még több pénz, a még több hatalom, a még több tárgy érdekes lehet, egy határig, de azon túl? Ha annyi a pénz, hogy minden ingyen van, ha akkora a hatalom, hogy semminek nincs következménye, akkor mi hajt még mindig?

Az hajt, hogy minden döntést egy konkrét személy hozzon meg ezen a bolygón?

És ha ez a cél, és megvalósul? Akkor? Mi van akkor? Egyvalaki hozza meg az összes döntést. És? Az neki miért jó? Az őt hová vezeti? Akkor nem hal meg? Akkor valami több lesz belőle?

Valami oka van annak, hogy a legnagyobb játékosok azt teszik, amit tesznek, hogy nincs azzal semmi gondjuk, amit tesznek, hogy nem hagyják abba, nem változtatnak semmin. Minden ugyanolyan, minden változatlan, a rendszer időtálló, és a változás csak a felszínt érinti, ott is csak azt, ami nem fontos.

A rendszer urai rendelkeznek a Föld és az emberiség minden erőforrásával, és mire használják ezeket? Kutatásra, keresésre, fejlesztésre? Nem. Valami egészen másra. Talán nem érdekli őket semmi?

Miben hihetnek? Mi lehet az a vallás, vagy kultusz, amit évezredek óta adnak tovább egymásnak?

Vagy talán nekik, ott fenn, nincs hitük, mert tudják az igazat? Ha így van, mi ez az igaz?

Share

Commentek

Előző

A nem sötét jövő

Következő

A menekült-ügy háttere

 1. annamari

  az irracionalizmus forrása, az örök szembenállás oka, elmebaj, amely járványként fertőzi a generációkat, zárja be a kíváncsi tudat előtt a világot, és bénítja meg az értelmet

  Pontosan ezt gondolom a vallásról. Mit akarnak közékori meg ókori nézetekkel a 21. században?

  Tudnak valamit, a beavatásuk nem egy szent könyv elolvasása, hanem valaminek a megmutatása.

 2. balisto

  Az utobbi idök összeesküvesmorzsait összepuzzelezve tulajdonkeppen egyre erösödik bennem a HIT, hogy az összeesküves elmeletek alapja lehet a valosag, es amit mi csinalunk, a marhasag.

  Ha nekieresztem a fantaziamat, oda jutok, hogy ök maguk a vallas. AZ igazsag. Igen, ök TUDjak, mitöl vagyunk, honnan jövünk, hova tarthatnank, miert igy, miert itt, miert eddig….. Ök maguk az idö – mivel nekik az sem szamit. Az emberi emberöltö nekik nem szamit. Mintha az idö tenyezö egyaltalan nem erintene öket.

  (Ök= a valodi hatteriranyitok)

 3. Great

  Én arra szavazok, hogy tudják az igazat. Az igazság átadása nem nehéz, meg kell mutatni és kész. A hit macerásabb, manipulálni kell, erőlködni, dresszírozni, egyszer valaki csak rákérdez errearra. Nincs vallásuk, tudják, mi a helyzet. Jó lenne tudni, amit ők.

  • balisto

   Ja. Oltari jo lenne tudni, amit ök.

   Persze, a felelösseg vallalasa, hogy amint megtudnank, amit ök, mihez kezdenenk vele es vajon mi jobban csinalnank-e……..

 4. Jaklin

  Erről jut eszembe:

  Vallási háború: egymás öldöklése azért, hogy kiderüljön, kinek van jobb képzeletbeli  barátja…

  • Great

   LOL. Az nem paradox, hogy van a mindenható akárki, aki teremtette a mindenséget, de embereket kell használnia ahhoz, hogy megölje azokat, akik nem hisznek benne?

 5. bakostamas

  valami sátánista dologban hisznek > https://www.youtube.com/watch?v=e8ZNx5opPDc

  ha hihető…

  A vikingekről meg annyit, nagyon jó a sorozat, nézem én is, de ezek nem emberek, állatok, lelkiismeretfurdalás nélkül lemészárolnak fegyvertelen embereket, nem cimboráim 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén