Gondoljuk újra a világot

A te életműved

Mi a te életműved? Mi az a nagy cél, ami felé az egész életedet viszed?

Nemrég olvastam egy cikket, ami arról szólt, hogy emberek szoftveres és hardveres trükközéssel nanoszekundomok alatt vagyonokat keresnek a tőzsdén. Mivel az adatok nem végtelen sebességgel közlekednek, a kiindulási pont és a végpont között töredékmásodpercek telnek el, amely megfelelő eszközökkel, automata részvényvásárló és –eladó programokkal kihasználható. Így előfordul, hogy valaki 0,7 másodperc alatt keres 40 millió dollárt.

Ezzel a módszerrel, egyesek naponta akkora pénzeket keresnek, amihez fogható vagyont a többség soha nem fog. A pénznek nincs szaga, sem érzelmei, nem szeret és nem utál, bárkit szolgál. Az a pénz, amit valaki egy élet munkájával keresett meg, a világban ugyanannyit ér, mint az a pénz, amit valaki egy szoftverrel keresett, 0,7 másodperc alatt, úgy, hogy semmi értéket nem hozott létre. Mégis, értéket kap a semmiért. Ha a gyilkos kiírt egy családot, és elviszi a pénzt, amit talál, a benzinkútnál benzint kap a pénzért, amit most vett el, életek árán.

Sokféle életmű lehetséges

Sokféle életműve lehet egy embernek. Van, akinek az életműve mások halála, valaki másnak mások élete. Van, aki csak élősködik a többieken, és övé a világ, mert trükközéssel, ügyeskedéssel, bűncselekményekkel dollármilliókat vagy –milliárdokat keresett. Olyan is van, aki belehal abba, hogy adjon.

Van, aki történelmet ír, jó vagy rossz értelemben, van, aki csendesebben alkotja meg az életét. Egy élet alatt sokféle mű hozható létre, ezek közül egy vagy több annak a valakinek az életműve. Lehet ez a munkájában, a családjában, vagy saját magában. Építhet, rombolhat, vagy csupán a történelem számára észrevétlenül suhanhat át az évtizedeken.

Az életfilozófiánk termeli ki az életcélt és az életművet. A vágyak, a szavak és a tettek eltérő irányba vihetik el az életet, és nagy kérdés, hogy melyik az igazi. A vágy tárgya az, amit érdemes lenne létrehozni? Vagy az, amiről annyit beszélünk? Vagy ami felé a valós tetteink visznek, bármi legyen is az?

Mi a te életműved?

Arra lennék kíváncsi, hogy neked mi az életműved? Valószínű, hogy ez még nem készült el, hanem még építed, alakítod. De mit? Mire akarod kifuttatni az életedet? Mi lesz akkor, ha megvalósul, amit kitaláltál? Mi lesz akkor, ha nem?

Tudom, hogy ez nagyon személyes téma, ám semmi bajod nem lehet attól, ha megosztod az életműved. Biztosan jó okod van rá, amiért azt választottad.

Share

Commentek

Előző

A betegségek és a játékelmélet

Következő

A fejlődés útonállói

 1. annamari

  Az én életművem a hatalom lesz, még nem tudom, milyen formában, befolyás a lehető legszélesebb körben. A világ égető problémáit egy gyerek is megoldaná, a szándék hiányzik, ami elakad a ki kit fizet le és ki kit mérgez meg folyamatában. A széndék érvényesítéséhez kell a zsenialitás egy olyan világban, ahol mindenki a saját kasszájára játszik, a 24 óra múlva meg már hosszú távú tervnek számít.

 2. prolizoli

  Mi az életművem? Ezen még sosem gondolkodtam. Nem is tudtam, hogy kell ilyen.

  – Mit hagysz az utókorra proli fiam?
  – A pornófilmgyűjteményemet, mester. 😀

  Ilyen magasztos, alkotós, önmegvalósítós, történelemírós terveim nincsenek, ez nem az én terepem. Így az előttem álló évekre nézve az első számú prioritás számomra egy bizonyos nagyságú pénzösszeg elérése és menedzselése, hogy anyagilag függetlenné válhassak és kikerüljek a mókuskerékből.
  Mi lesz akkor ha ez megvalósul, mi lesz tovább? Nem tudom. Ezen majd akkor fogok gondolkodni amikor majd ott leszek.
  Mi lesz akkor ha nem valósul meg? Nem fogok örülni neki. De ezt választottam és vállalom a kockázatot.

 3. stargate

  Nem halok meg addig, amíg meg nem tanulom, hogyan tudom “biztos kézzel” manipulálni a téridőt.

   

 4. Babaghavan

  Saját magam vagyok életem fő műve! Gyémánt voltam szénné váltam és most csiszolódom, hogy újra gyémánt legyek…

 5. Great

  Pár órája mélázom azon, hogy mi az életművem. Az eddigi életművemnek az anyagi biztonságot tartom, ami másnak semmiség, nekem sokat kellett melóznom érte, megint másnak elérhetetlen. A jövőbeni fő életművem feladta a leckét. Nem tudom, mi az. Jó lenne itteni mércével gazdagnak lenni, de nem érzem akkora cuccnak. Nem lehet az életem kimenetele a sok pénz. Tudom, hogy mit tennék, mit akarok tenni, csak éppen az a rohadt realitás közbeszól. 10 évet kellene beleraknom, hogy azt tehessem, amit akarok, kb. 53 évesen.  Asszony akkor lesz 35, kb. akkor fog lecserélni egy fiatalabbra. Lányom akkor lesz 15, kb. akkor megy első abortuszára.

  • annamari

   Asszony akkor lesz 35, kb. akkor fog lecserélni egy fiatalabbra. Lányom akkor lesz 15, kb. akkor megy első abortuszára.

   😀 Mi történt, hogy ilyen pozitív lettél?

 6. bakostamas

  Szerintem nem kell, hogy az embernek csak 1 életműve legyen, művészek olyan alkotásokat hoznak létre, hogy nem lehetne megmondani melyik az életműve az illetőnek, így az egészet kell nézni. Szeretnék én is komolyakat alkotni és a legfontosabb nem is az, hogy másoknak tetsszen, hanem, hogy olyan legyen, amilyennek én elterveztem. Emellett egy boldog, egészséges család is kell, az is csak nagy odafigyeléssel és törődéssel valósulhat meg, az is egy “életmű” szerintem.

 7. Ib

  Sziasztok, én minden nap jobb anya, munkatárs, és társadalmi segítő, még odaadóbb , szeretőbb női társa a Kedvesemnek, stb. szeretnék lenni, egészségesebb testben, mely csak az idős korral gyengül és kopik. Anyagi jellegű vágyaim csak addig terjednek, hogy ezt biztonságosan, és esztétikusan sokáig megtehessem az e célból választott mások által már egyre jobban kitaposott utamon, melyen magam is járok. Ez egy vallás. Azzal a céllal, hogy jelentősen magasabb tudatossági állapotban hagyhassam el ezt a testet,  mint ahogy születtem, és így számomra még megfelelőbbet tudjak választani utána. Környezetileg és a testtel hozott egyéb dolgok tekintetében is, melyet itt nem részleteznék. Közben pedig egyre nagyobb körben segítsek másoknak. Ezért hetente tanulok valami szellemileg fejlesztőt, amit alkalmazok a mindennapokban, illetve  a közben is: a drogprevenciót választottam a társadalom megsegítése érdekében eddig. http://www.narkonon.hu.

 8. Arkos

  Mindig is szerettem volna egy lávalámpát.

 9. balisto

  Eszmeletlen jo, hogy negy ember negy teljesen különbözö eletmüröl irt fentebb. 🙂

  En azzal egeszitenem ki a halmazt, hogy egy ötödiket mondok:

  tudniillik semmifele eletmüvet nem fogok letrehozni, ha az eletemet a jelen es eddigi folyosagaban folytatom.

  Ha megis meg kell nevezni egy valamit, akkor az az, hogy … hogy szeretem azokat az embereket, akikkel kommunikacioban allok, es akikkel ismerjük egymas nevet.

  Es nehanyukkal jo lenne meg majd talalkozni az idök folyaman.

 10. Szirtes Tamas

  Az életművem sok kis / nagy darabból áll össze. Minden életszakaszban más. Iskola, sport, majd érettségi, gyerekkorban vágyott vágyak felnőttkori megélése, utazások Majd család, ház, jó munka. Jelenleg önismeret, és olyan munka a célom, (melyben már vagyok is) mellyel másoknak segítek, örömet, boldogságot szerzek, olyat teszek, adok nekik, melyet senki más – és közben ezt nagyon élvezem. Ezáltal kiteljesítem magam és egyre tudatosabb leszek. Nyitott vagyok a továbblépésre…

 11. Rosolina

  Ma vagyok 51 éves. Régi vágyam, álmom teljesül március 21-én, mikor beköltözünk egy parasztházba, ami 2000 m² telken áll,

  750 m magasan, a hegyen. Férjemmel 15. éve vagyunk házasok, kezdettöl “tanyára” vágytunk. Szeretjük a világot, ami körbevesz minket, örülünk a technikai fejlödéseknek, mégis “elvágyódunk”. Jelenleg nagy felújításban vagyunk, hiszen a fütést egy cserépkályha az egyik szobában, és egy sparherd a konyhában adja ( a ház 335 éves ).

  Szinte mindent mi csinálunk ( lakásfelújító cégünk van ). Àm az idén már a saját kertünkben szeretettel megtermelt zöldségeket, növényeket esszük, a nevelt tyúkunk tojásából gyúrom a tésztát, és a kecskéink adta tejtermékeket fogyasztjuk. Közben pedig nyugodt, stresszmentes pillanatokban csodáljuk majd a virágoskertet, ahol a macskáink és a kutyánk játszadozik.

  Majd sok-sok vendégünk is lesz, akik szívesen jönnek hozzánk, ahogy eddig is.

  Igen. A saját örömünk mellett a példamutatás a szerelemben, házasságban, a jótékonykodásban, a segítségnyújtásban fontos számunkra. Megmutatni a “másságot” a mai világban.

  Ez ma az életcélom. Legalább is az elkövetkezö 10 évben. ( Aztán Toszkánába költözünk 🙂 )

 12. Pilgrim76

  Az én életművem egy regény amit idén adok ki magánkiadásban. Ez az én gyermekem. Férfiként így hozok “valakit” a világra. 🙂

 13. manfredi

  Az életművem annak elérése, hogy teljesen elveszítsem minden érdeklődésemet a fizikai világ felé, ami gyakorlatilag az ego felszámolását jelenti. Ha ez sikerül, elégedett leszek magammal, ha nem, tudatosítom, hogy több életet vesz igénybe.

  Kizárólag magammal kapcsolatban van célom, korábban próbáltam másokat bevonni, meggyőzni, de csak konfliktusokhoz vezetett. Nem érdekel a pénz, a felhalmozás, tulajdon, mások segítése, a személyes példámnál többet nem áll módomban tenni, mert mindenki maga dönt, ami nekem megfelel.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén