Mi a te életműved? Mi az a nagy cél, ami felé az egész életedet viszed?

Nemrég olvastam egy cikket, ami arról szólt, hogy emberek szoftveres és hardveres trükközéssel nanoszekundomok alatt vagyonokat keresnek a tőzsdén. Mivel az adatok nem végtelen sebességgel közlekednek, a kiindulási pont és a végpont között töredékmásodpercek telnek el, amely megfelelő eszközökkel, automata részvényvásárló és –eladó programokkal kihasználható. Így előfordul, hogy valaki 0,7 másodperc alatt keres 40 millió dollárt.

Ezzel a módszerrel, egyesek naponta akkora pénzeket keresnek, amihez fogható vagyont a többség soha nem fog. A pénznek nincs szaga, sem érzelmei, nem szeret és nem utál, bárkit szolgál. Az a pénz, amit valaki egy élet munkájával keresett meg, a világban ugyanannyit ér, mint az a pénz, amit valaki egy szoftverrel keresett, 0,7 másodperc alatt, úgy, hogy semmi értéket nem hozott létre. Mégis, értéket kap a semmiért. Ha a gyilkos kiírt egy családot, és elviszi a pénzt, amit talál, a benzinkútnál benzint kap a pénzért, amit most vett el, életek árán.

Sokféle életmű lehetséges

Sokféle életműve lehet egy embernek. Van, akinek az életműve mások halála, valaki másnak mások élete. Van, aki csak élősködik a többieken, és övé a világ, mert trükközéssel, ügyeskedéssel, bűncselekményekkel dollármilliókat vagy –milliárdokat keresett. Olyan is van, aki belehal abba, hogy adjon.

Van, aki történelmet ír, jó vagy rossz értelemben, van, aki csendesebben alkotja meg az életét. Egy élet alatt sokféle mű hozható létre, ezek közül egy vagy több annak a valakinek az életműve. Lehet ez a munkájában, a családjában, vagy saját magában. Építhet, rombolhat, vagy csupán a történelem számára észrevétlenül suhanhat át az évtizedeken.

Az életfilozófiánk termeli ki az életcélt és az életművet. A vágyak, a szavak és a tettek eltérő irányba vihetik el az életet, és nagy kérdés, hogy melyik az igazi. A vágy tárgya az, amit érdemes lenne létrehozni? Vagy az, amiről annyit beszélünk? Vagy ami felé a valós tetteink visznek, bármi legyen is az?

Mi a te életműved?

Arra lennék kíváncsi, hogy neked mi az életműved? Valószínű, hogy ez még nem készült el, hanem még építed, alakítod. De mit? Mire akarod kifuttatni az életedet? Mi lesz akkor, ha megvalósul, amit kitaláltál? Mi lesz akkor, ha nem?

Tudom, hogy ez nagyon személyes téma, ám semmi bajod nem lehet attól, ha megosztod az életműved. Biztosan jó okod van rá, amiért azt választottad.

Share

Commentek