Gondoljuk újra a világot

A Rejtélyes Forrás

Lehet tréfálkozni azzal, hogy Stephen King pszichopata, elég csak ránézni, Clive Barker meg egyenesen klinikai eset (a Korbácsot olvasta valaki?). Azon is nevetgélhetünk egyet, hogy ha e két úrra elhasználtuk ezeket a jelzőket, mivel kellene illetnünk Lovecraftot?

De lehet ezt még fokozni. Ha Lovecraft őrült, akkor mi Solohov? És Hrabal? És Tolsztoj?

Közhely: a humoristák, bohócok szomorúak, míg a horror történetek írói, rendezői, színészei jó kedélyű emberek. Sok példát láttam erre. Érdekes. El lehet rajta gondolkodni.

Mennyiben jelenik meg az író maga, az író személyisége abban, amit ír? Ő a forrása? Teljes egészében? Vagy csupán közvetítő?

Lehetséges, hogy Barker vagy Hrabal épp azért nem kattantak meg a valóságban, mert olyan mélységében írtak ki magukból valamit, ami nem tudott bennük kárt tenni? Az írás szelepként működött, elszállt a belül lévő sok rossz. Ha ez igaz, egyikük személyisége sem ítélhető meg műveik alapján.

Vannak írók, költők, dalszövegírók, akik váltig hangoztatják, hogy amit leírnak, az valahonnan jön. Kapják. Hozzáférnek, belelátnak, érzik. Mondogatják: az érdem nem az övék, nem tettek semmit, csupán nem gördítettek akadályt a történet, vers, szöveg elé. Ha ez az igazság, akkor rengeteg ember járhat-kelhet a világban, tele sztorikkal, de valamiért nem döntenek úgy, hogy azokat megírják, azoknak utat engednek magukon keresztül.

A félelem íze volt az első könyvem, amiért megkaptam a „beteg” és az „őrült” jelzőt. Mi volt az indoklás? Az, hogy épelméjű embernek ilyen ötletek nem juthatnak eszébe.

Ha jól meggondolom, talán soha nem írtam olyan pozitív karaktert, aki normális lett volna. Mindegyikük deviáns. Egyikük sem tudott, akart beilleszkedni soha semmilyen társadalomba. Elszigetelten éltek, többségük végletekig erőszakos, értékrendjük legalábbis megütközést váltana ki az átlagemberből. Mindközül Amer a leginkább szélsőséges, aki az emberi létet is elhagyta, nemcsak a normákat.

Az írásban az átélést szeretem a legjobban. Önmagam elfelejtését, az életem elfelejtését. Átalakulni valaki mássá. Mindent átélek, amit leírok. Mivel egy-egy történettel hónapokat töltök el, olyan témákat, szereplőket és jeleneteket találok ki, amik lekötnek, és amiket élvezet átélni.

Belőlem jön mindez, vagy csupán átáramlik rajtam? Miután száz órán át jár az eszem azon, hogy az egyik szereplőnek milyen oldalfegyvere legyen, vagy hogyan mutassam be az egyik jellemvonását, meglehetősen hiteltelen számomra az a gondolat, hogy az író nem forrása, hanem csupán kapuja a sztorijának.

De vajon mennyire jellemez engem, amit írok? És miként jellemez?

A Ragyogás mit mond el Stephen Kingről? A korbács mit mond el Clive Barkerről? Valamit biztosan elmond, de vajon mit?

Mennyire van köze az írónak ahhoz, amit ír? Mennyiben felelőssége az írónak az, hogy mit ír? Felelős minden szóért? Az író maga a forrás? Vagy csupán kapu? Ti mit gondoltok?

Share

Commentek

Előző

Mit lehet tenni?

Következő

Mi a bizonyíték?

 1. Nietz-senki

  “46 évig tanítottam a Columbia Egyetemen, Obama nem járt ott.”
  “Elszomorító az egész történet! Nagyon dühítő, mikor azt hallom, hogy Obama az első olyan elnöke az USA-nak, aki a Columbia Egyetemen végzett. Nem tekintem őt a Columbia diákjának. Fogalmam sincs mit csinált Columbia kampuszán. (Ott) Senki nem ismeri őt.” – Prof. Henry Graff

  Teljes cikk alábbi linkre kattintva olvasható!

  – Dham

  http://www.resistthetyranny.com/professor-henry-graff-i-taught-at-columbia-for-46-years-obama-could-not-have-gone-there/

 2. Nietz-senki

  Tehát az a kérdés: Mi ez a rejtélyes forrás (erő), ami oly sok amerikai polgárt vitára indít???
  A volt szocialista, vagy arab országok bosszúja?
  Ki lehet Amerikának és a “jóságos globalizmusnak” olyan rafinált ellensége, hogy saját polgárait bizalmatlanságra és ellenállásra ösztönzi?

  Google-fordítással:
  NEM idegen fenyegetés Greer nem lát veszélyt érkező idegenek. A probléma az, a katonai-ipari-hírszerző közösség szövetséges az amerikai-európai pénz irányítja a világ energia-, média-, szórakoztató, a politika, a katonai, az intelligencia és az orvostudomány. Szerint Greer, része ennek a csoportnak akar reformot, hanem egy erőszakos bűnöző részét félelmet a többiek. Ezek megszállottja megőrzése hatalom és apokaliptikus napirendeket. A fedél-up kapcsolatos idegen kapcsolatra van szükség, hogy megakadályozzák a fejlett technológia, hogy nyilvánosan hozzáférhető. Ez a technológia azt a társadalmat, és lebontják a jelenlegi gazdasági és politikai rend. – See more at: http://www.henrymakow.com/#sthash.9nGYosuG.dpuf

  Boston bombázás egyértelmű átverés 100 százalékos Hoax, és senki sem tagadhatja, a bizonyíték arra, hogy létezik itt szerintem Project Blue Beam és milyen rossz dolgok, hogy hamarosan. –
  http://12160.info/profiles/blogs/boston-bombing-is-a-clear-hoax-100-percent-hoax-and-no-one-can

  Rand Paul azt hiszi, hogy rendben van, hogy ölni amerikai polgárok Drones amerikai földön –
  http://12160.info/xn/detail/2649739%3AVideo%3A1182003

  Háttal, C-span hívók – Boston Marathon bombázás a hamis zászló, hogy vegye el több jogot –
  http://12160.info/xn/detail/2649739%3AVideo%3A1180065

  Ezek a linkek nem irányító, hanem igazoló szándékúak – inkább azért, hogy nem pusztán az én rögeszméimről van szó.
  Viszont ehhez kapcsolódó témák rendszeresen felmerülnek…
  várom az értelmezési alternatívákat!

 3. Nietz-senki

  Ez leginkább ide kívánkozik:
  http://www.youtube.com/watch?v=zZ3MX64BB5c

  alig több, mint 30 perc (enigma) – szerintem: fergeteges!

  Ez a kis köpcös fazon – ez nemcsak olvasott…
  Ez tud gondolkodni is – ezt értés nélkül nem lehet ilyen jól “imitálni”. (sakkozókkal is voltam így “ránézésből”: ez kettőig sem tud számolni… aztán – “levert, mint vak a poharat”)

  Ha belegondolunk – “összerúgjuk a port”…
  van Aki azért, mert saját tapasztalatai, határai, ismérvei, identitása van – van aki azért, mert ezt nem képes “elfogadni” (tehát inkább: “egyek vagyunk”).
  Jól “orvosolható” ez a helyzet, ha bunkó vagyok – mert nem igazán akarja senki “egynek érezni magát” velem.
  Vannak trükkös megoldások – csak kérdés, hogy mire jók ezek?

  Ha ez a holografikus univerzum domináns létező – akkor nem igazán beszélhetünk bizonyítékról… még egybe- eső, vagy párhuzamos tapasztalások esetén is csak nagy valószínűségekről szólhatunk – ha van bizonyíték; akkor az “egységben” van!

 4. Nietz-senki

  Ha érdekel hasonló módszerrel bemutatva – szólhatnék a szkíta-magyar kapcsolatról, vagy küldhetnék linket is. Hogy miért is voltunk oly “rettegettek”.

  http://www.youtube.com/watch?v=L_W8Ejwjtiw
  http://www.youtube.com/watch?v=kSdcycw6pEg

  aelod írta:

  ez engem érdekelne mondjuk

  A világ misztériumainak atlaszában (vagy valami ilyesmi címe van) – szkítákat könyörtelen harcosoknak nevezik – akik bizonnyal a magyarok rokonai voltak.

  Magam részéről egy ősi nyelvezet nyomait sejtem – inkább fogalmi értelemben.
  Európában ahol nem szláv vagy germán népek voltak – ott kelták voltak és ezek a “szellemiben” a társadalmi lét kialakulásának küldöttei voltak… ez nyelvezetét tekintve – igen ősi fogalmi elemeket tartalmaz világszerte a népek nyelvhagyományaiban. A szellemtudomány említése szerint a kelták itt vannak a szellemiben – csak fizikailag haltak ki… hagyományaikban tovább élnek.
  Az angol nyelvben is vannak kelta fogalmi elemek és szavak. A Brit szigeteken is kelták druidák voltak az őslakosok.
  Épp a skeletons (a hangalak hasonlatos a szkíta hangalakhoz): csontváz – és most támaszkodjunk kapcsolódó intuíciókra és szóképzésre: rejtély, élet-halál, rettenetes (rettenthetetlen), szörnyűséges.
  A hunok bátor harcosok voltak – szkíták pedig könyörtelenek, rettenthetetlenek. Mi okozza benned a legnagyobb félelmet???
  – ha bizonyos vagy abban, hogy a legyőzhetetlennel találkozol!
  Azt kellene megérteni – hogy egy félreértés fogalma előbb alakult ki irányunkban, mint a valós megismerés. Ez egy “kacor-király- effektus”.
  Tudjuk jól, hogy a magyarok messze a hunok mögött voltak hódítás és katonai (létszám) erő tekintetében… és bár voltunk bőven – de teljes családok (tehát roppant sebezhetően). Folyamatosan küldték ránk a besenyőket és kazárokat
  – hogy kik? Olyan uralkodók – akik a tekintélyelvet, az uralkodói státuszt saját fiaiknak, nemzetségüknek akarták fenntartani!
  Véletlenül sem a Hunokat támadták – mert Azok jóval (többen) erősebbek voltak – hanem a “tudás népét” kellett támadni. De hát nem is támadtuk őket! Nem ám – csakis szellemi, elvi vetületében… nagyon jól tudták milyen veszélyt jelentenek ezek az eszmék!
  A Hunok sem taroltak le mindenkit – akik behódoltak, azoktól csak muníciót vettek magukhoz. Meg volt Nekik a küldetésük – konkrétan: A Római Birodalmat kellett (volna) elpusztítaniuk! Ez egyáltalán nem volt titok. Ha behódolt népek fiai megkérdezték tőlük: miért jöttök – elmondták. De a népvándorlás szellemiségét magyarok (szkíták) “hordozták”.
  Jézus Krisztus missziója kelet számára érthetőbb volt, mint a szentföldön, Születését sem kellett hírül adni keletnek – tisztelői maguktól érkeztek pontosan.
  Leginkább a szkíták (magyarok) gerjedtek haragra – amikor számukra bebizonyosodott, hogy Krisztus princípiumát lábbal tiporja egy világbirodalom: Róma.
  És ezek életüket tették arra, hogy ezen változtatni kell.

  Ez a szellem kiszabadult (a palackból)… az igazság nyilai szívekbe- találnak és nem halált, hanem új életet teremtenek (mint “Ámor nyila”).
  A magyar nyelv és rovásírás a legősibb jelrendszer egyike – ha nem a legősibb! Minden bizonnyal: vízözön előtti.
  Nem is magyar jelrendszerről kell beszélni, hanem egy univerzális jelrendszerről – amit a magyarok őriztek meg leghitelesebben.

 5. bakostamas

  @ Duncan Shelley:
  tudom, hogy egy komoly mester mellett lehetne sokat tanulni, de sajnos nekem dolgoznom is kell a megélhetésért, nem vett szárnyai alá még a Medici család 🙂 Így annyit tudok, hogy hozzáférhető videókat nézek az interneten és persze sokat gyakorlok.

 6. Nietz-senki

  Azt be kell ismerni, hogy a világ keletkezését tekintve – az “erő” (akarat, áldozó erény) előbb volt mindennél… különösen megnyilvánulását tekintve….

  II.Putyin998 cár írta:

  Az “erő” szerinted ezt jelenti? 🙂
  Akarat,áldozó erény?

  Igen. Abba kellene belegondolni, hogy az Őslétezőnek – mije lehetett?
  Nincs semmilyen tapasztalata… nincs senki rajta kívül – akit szerethetne – ebben a filozófiai tételekben elbukik a minden-tudás és a szeretet ideája!
  A tétel egy őskezdetre – egy mindent megelőző helyzetre – alapul.
  Csakis egy őserőt (energiát) lehet feltételezni. Nincs semmije – amit feláldozhatna. Csak Ő maga van! Az első lépés – valamiféle módon; de mindenképp: áldozat.
  Az egyik hindu teremtés-mítoszban (Visnu) fel-lelhető egy önmagát megosztó (fel-négyelő) eset – amikor is szférák (világok) születnek… és csak ezután áldoznak-teremtenek, sokszorozódnak a szférák lényei. Tapasztalat nélkül – az Isten is: csak gyermek!
  Tehát az erő kellett létezzen mindenek előtt – és tapasztalat nélkül: áldozat-szerűen nyilvánult meg (áldozó erény).

  Majd jóval később (asztrál) mutatkozik az ajándékozó erény – már valami teremtmények irányába (szeretet-princípium).

  Még később bizonyos a szeretet-többlet “átcsap” a szellemibe: bölcsesség!!!

  Így nyernek önálló értelmet a szférák – némi szellemtudományos olvasatokra támaszkodva.

  Most nem fejtegetem ezt tovább…
  de mint Cár-atyuska – az oroszok (és egyéb szláv népek) miatt – meg kellene érteni a Krisztust, “Róma bukását” és egy új világuralmi rend célját (ami sok “értéket” át akar menteni világunkból).

  Megértem azt is – ha az egészet visszautasítod. De (ha igen) az is természetes – hogy minden általam mozgósítható tudást, információt, segítséget felajánlok… már csak a kollegialitás is “megkívánja”.
  Nem oly nagy titkok ezek – de a mai zűrzavarban, nehéz tisztán látni.

  http://www.youtube.com/watch?v=zasl3eovrbc
  – az oroszországi meteor-eseménnyel kapcsolatban.

  Ez a témától kissé elüt – de szintén “enigma” (rejtély) a reklám és a nyertesek kivételével minden részletre érdemes oda-figyelni (1 óra)! Az egésze végképp nem lehet igaz – hisz a feltételezések sok esetben egymásnak ellent-mondóak. Tehát nem az egészét kell megítélni. Nekem szoliban van módom akár 3-4 ilyet megnéznem (értelmeznem). Jó dolgom van – kevés fizuért (másképp én sem értenék ennyit).
  De semmivel sem akarok visszaélni – egy Cár-atyuska kitüntető türelmével végképp: nem!

 7. Nietz-senki

  Duncan Shelley írta:

  “Közhely: a humoristák, bohócok szomorúak, míg a horror történetek írói, rendezői, színészei jó kedélyű emberek. Sok példát láttam erre. Érdekes. El lehet rajta gondolkodni.”

  Biztosan vannak kivételek, de láttam ebben a következetességet, és ez nekem legalábbis furcsa.

  Az észrevétel – meg érdekes és értékes is. Nekem vannak sajátos szempontok.
  Amit Te mondasz – hogy talán szándékos következetesség – egyáltalán nem lehetetlen.
  Ezt nem értettem – tehát nem is cáfoltam (mondtam én is egy verziót).

 8. tunder írta:

  És az agresszív dolgokról írni nem jelenti számomra, hogy csipesszel szedegeted a legyek szárnyát, és nőket halomra vernél

  A légy az megvolt, de meg is érdemelte a rohadék. Nőket természetesen sosem bántanék. Annak vagyok a híve, hogy még mielőtt elmérgesedne a dolog, el kell húzni.

  Amíg van jövőképem, miért ragadjak bele a jelen pitiáner játszmáiba?

 9. zaniko írta:

  Igazából, néhány hete regisztráltam,”kisdobos” vagyok a kommentelők között.

  Akkor most előléptetlek rajvezetővé. Gratulálok. 🙂

  Vadászidény című könyved dedikálásán láttalak először, és nagy meglepetést okoztál számomra. (Az ottani megjelenésem a véletlen műve volt. Talán még emlékszel, a nem túl gyakori vezetéknévre, amit a dedikáláshoz bediktáltam? Sir.)

  Sir? Akkor igen, emlékszem. Ugyanazt a nevet lehet sokféleképpen értelmezni, szándék kérdése.

  Korábbi könyveidet, írásaidat olvasva magam elé képzeltem egy embert. Akit a vállvonogató, lezser,kihaőnem típus jellemez.

  Ilyenkor mindig udvariasnak kell lennem a főnök miatt. 🙂

  Egyébként ott akadok el a viselkedésben, hogy nem tudom magam 66 ezer példányos helyi zúgírónak elképzelni, de pillanatnyilag az vagyok. 66 milliónál már önmagam leszek, mert azt már tudom, akkor hogyan viselkedjek. Csak várd ki a végét.

  Sokat filozofáltam azóta. Ki is lehetsz valójában? Milyen az igazi éned? Hány ember él benned? Szerepet játszol? Melyikben érzed jól magad?

  Szerintem ezt hagyd abba, mert bele fogsz őrülni. 🙂

  Minden szereplőm én vagyok. Amernek jó lenni, a Szellemnek is, Ninának is, Shub-Niggurathnak is.

  Persze, hogy szerepet játszok, de csak akkor, ha nem írok.

  Azt hiszem, a válaszok Nálad vannak. Mindegyikre pontosan tudod a feleletet.

  Igaz, minden kérdést és választ ismerek. Csak az összepárosítással vannak még gondok.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén