Sok évvel ezelőtt olvastam egy cikket az IPM magazinban, ami a párbajozás történelméről szólt. A cikkíró azt a konklúziót vonta le, hogy a társadalom akkor ítélte halálra saját magát, amikor betiltotta a párbajozás intézményét, és ezáltal végleg szakított az emberben rejlő állattal.

A párbaj egyes körök számára életforma volt, másoknak egyfajta sport, megint másoknak kaland, a legtöbbeknek, és így magának a társadalomnak is – biztonsági szelep. A cikk szerint a párbajozásnak élő fegyverforgatók jelentős része gyakorlatilag pszichopata volt, akik költészetnek, művészetnek tekintették az emberölést, rendszeresen párbajokat provokáltak ki, és ritkán utasították el az értük rajongó fiatal hölgyek közeledését. Mindezek ellenére a párbaj nem erről a szűk rétegről szólt, hanem a tömegekről, akik elégtételt vehettek sérelmeikért.

A párbajozás betiltása után a társadalomban élő ember az őt ért sérelmeket nem torolhatta meg, elégtételt nem kaphatott, revansot nem vehetett. Az emberekben lévő feszültség halmozódott, és nem volt szelep, melyen át kiengedhették a gőzt. A társadalmi feszültségekkel ugyanez történt: szelep híján csak nőtt a nyomás. Az emberben rejlő állatnak folyton bujkálnia kellett, rejtőzködő életmódot folytatnia, és csavaros módozatokat kieszelnie a megnyilvánulásra.

A modern társadalom nem ad lehetőséget az elégtételre, az embereket naponta érik olyan igazságtalanságok, olyan megaláztatások, amik felébresztik az állatot, az mégsem tehet mást, mint tehetetlenül járkál fel-alá a ketrecében.

A párbajozás intézménye szervezett, ellenőrzött keretek közé szorította az erőszakot, és lehetővé tette, hogy az emberek elégtételt vegyenek sérelmeikért. Amióta a társadalmat az a hazugság vezeti, hogy az állat nem létezik, az embernek nincsenek erőszakos késztetései, megállíthatatlanul lépked előre a szakadék felé.

Nemrégiben egy beszélgetés kapcsán jutott eszembe ez a régi cikk, gondoltam, írok róla nektek. Mi a véleményetek? Elsőre sokkoló lehet a felvetés, és azonnali merev elutasítást válthat ki, de azért gondoljatok bele egy kicsit.

Szerintetek jobb lenne a világ, ha a párbajozás intézménye újjászületne? Másfelé fordult volna a történelem, ha a párbajozást sohasem korlátozzák, és sohasem tiltják be?

Share

Commentek