Gondoljuk újra a világot

A nem sötét jövő

Igazából nincs semmi oka annak, hogy a világ olyan legyen, amilyennek ma ismerjük. Igazából nincs semmi oka annak, hogy a világ ne lehetne SOKKAL jobb, minden szempontból, most azonnal.

Beszélnek sorsról, vérről, családfáról, genetikáról – csak azért, hogy ne vegyék észre a valódi okokat.

Mesterségesen létrehozott problémák, mondvacsinált problémák, kiterjedt manipuláció, félelmetesen alulinformált, félretájékoztatott tömegek. A világ ettől olyan, amilyennek ismerjük.

Sötét jövőket festenek nekünk, mi pedig valóra váltjuk a jóslatot. De ez nem szükségszerű.

Nézzétek meg

Szeretném, ha megnéznétek egy mindössze 22 perces filmet, amit a cikk alján belinkelek. Hogy felkeltsem a figyelmeteket, néhány idézet a videóból:

„A kormányok által favorizált alternatív energiaforrások, mint a hidrogén, biomassza, és nukleáris energia, csupán a meglévő profitstruktúra megtartására lettek kitalálva.”

„A geotermikus energia 13 ezer zeta-joule kapacitást tudna biztosítani a világnak, melyből 2 ezer zeta-joule könnyen kinyerhető. A Föld összes országának energiafelhasználása jelenleg megközelítőleg 0,5 zeta-joule évente. Ez azt jelenti, hogy évente 4 ezer évre elegendő könnyen felhasználható energiához juthatunk, pusztán geotermikus energiát használva.”

„A technológiai fejlődés a foglalkoztatottság ellensége.”

„Megoldás helyett törvényt hoznak. Az emberi törvények a felmerülő problémák kezelésére tett kísérletek. Valódi megoldások helyett inkább törvényt hoznak.”

„A háború, a korrupció, az éhezés, a nyomor, a szenvedés, soha nem fog eltűnni egy pénzügyi rendszerből. Csak roppant kicsi javulásra lehet számítani. A változáshoz át kell tervezni a kultúránkat, értékeinket, figyelembe véve a Föld kapacitását. Nem pedig valami politikus véleményére kell hagyni, hogy a világ milyen legyen, és nem is valami vallási vezetőre. A társadalom, amiről mi beszélünk, mentes minden régi babonától, börtönöktől, rendőrségtől, kegyetlenségtől, és törvényektől. Nincs szükség törvényekre. Nincs szükség olyan elavult szakmákra, mint bróker, bankár, reklámszakértő. Ezek eltűnnek mindörökre, mégpedig azért, mert nincs rájuk szükség.”

„Ha az emberek hozzájutnak az életükhöz szükséges dolgokhoz munka, adósság, csere, és üzlet nélkül, egészen másképpen viselkednek. Minden, amire szükséged van, fizetség nélkül elérhető. Az árukhoz azonban árakat kell rendelni, különben mi motiválná az embereket? Ha az ember mindent ingyen megkapna, egész nap csak a napon feküdne. Ez az a mítosz, amit hirdetnek. A mi kultúránkban felnevelt embereket arra tanítják, hogy elhiggyék: a pénzügyi rendszer ösztönöz.”

A film

Ez a cikk az előző cikk folytatásának tekinthető, és azért született, mert újabb információk kerültek a látóterembe. Most már jobban rálátok a felvetett problémákra, már jobban értem, hogy milyen mögöttes gondolatok és megfigyelések állnak a koncepciók hátterében.

A videó magyar hangalámondásos, és ezen a linken találjátok meg:

https://www.youtube.com/watch?v=Uh9VxaO12zY

Megjegyzések

Még ebben az évben meglátogatjuk a Venus Projectet Floridában. Természetesen beszámolunk a tapasztalatokról.

Nem tudom, hogyan lehetséges ez, de 16 év telt el azóta, hogy Julius Andan először szólalt meg, és még mindig nem találtam semmit, ami érvénytelenítette volna bármelyik szavát. Sőt, mintha egyre több helyről hallanám vissza, amit írt és mondott.

Share

Commentek

Előző

A Venus Project

Következő

A titkos vallás

 1. Duncan Shelley

  caroberto6

  Arra gondoltam, hogy a tőke miért hagyná, hogy egy nulla hatalommal rendelkező csoport félreállítsa? A Venus projectnek és a többi hasonló kezdeményezésnek a jelenlegi hatalmi struktúrában semmi szerepe nincs, akkor tehát hogyan történne meg a hatalomátvétel?

 2. Duncan Shelley

  caroberto6:

  Nem jött össze, filmeztünk helyette. A kérdés még mindig az, ami az elején felmerült: a tőke nélkül, sőt a tőke ellenében hogyan fog megvalósulni?

  • caroberto6

   A zéró határköltség elmélettel? A technológia segítségével a termelési költségek annyira lecsökkennek, hogy az egyének, vagy kis közösségek is elő tudják állítani az önfenntartáshoz szükséges körülményeket, eszközöket.

   https://www.youtube.com/watch?v=MBlWEOHqdOU

   3D nyomtatás, biológiailag lebomló alapanyagok, nyílt forráskódú tervek, közösségi gazdaság, Tesla kvantum generátor, vagy más valóságosabb energia termelési rendszer.

   Néhány példa:

   Nyílt forráskódú ház: http://www.wikihouse.cc/

   Gomba alapú tégla: http://www.mycoworks.com/

   3D nyomtatott autó: https://localmotors.com/3d-printed-car/

   Nyílt forráskódú CNC farm robot: https://farmbot.io/

   Hidropónia: https://hackaday.io/project/2964-hydropwnics

   Mélyebb kutatást még nem végeztem a témában, egyenlőre csak pozitív megérzésem van konkrét megvalósíthatósági számítások nélkül. De a rendszert kihasználva van esély a rendszer ellen 🙂

 3. caroberto6

  Sikerült meglátogatni a projektet? Ha igen, milyen volt a benyomás?

  üdv:

  Robi

 4. manfredi

  Sose dolgoztam, nem tudom milyen, de nem hangzik jól.

  Ez most cinikus, gondolom.

 5. livi88

  Szép szép de úgy is kitalálják majd, hogyan legyen ebből is ugyanaz a diktatúra, mert az ember ilyen, nem változik.

  Az egyik fő mondanivalója a videónak az, hogy az ember nem ilyen, hanem csak reagál egy mesterséges világra. Ez természetesen nem egy hivatalos álláspont, a hivatalos álláspont szerint felesleges megváltoztatni a társadalmat, abban minden ok, csak az emberrel van baj.

 6. prolizoli

  Már csak az elképzelés, hogy nem kellene dolgoznom felvillanyoz.

  Sose dolgoztam, nem tudom milyen, de nem hangzik jól.

  A dolgok mennének nélkülem is így minek törjem magam ha nincs jutalom?

  Nem érdekel semmi? Engem önmaga miatt is érdekel az ezerdolcsis kapszula, mert tudni akarom, mi a válasz, és hogy rájövök-e.

 7. Great

  Nem jó a pl a képről, hogy valaki fest 1 képet és nem adja el, hanem örömmel adja oda valakinek. Az amatőrökre ez igaz lehet, a profikra nem.

  Egyetértek. A profizmusnak mindenben túl nagy az ára ahhoz, hogy egy kalap alá vegyék az amatőrködéssel. És ha valaki feltalál valamit? Feltalálja, aztán odaadja valami ismerősének, aki esetleg azt se tudja, mi az? És annak a találmánynak ez lesz a sorsa?

 8. prolizoli

  Tetszett a rövidfilm. Már csak az elképzelés, hogy nem kellene dolgoznom felvillanyoz. El tudnám képzelni az életem egy ilyen jövőben. Lazsálnék naphosszat vagy kirándulgatnék, sportolgatnék, szórakoznék meg új hobbikat keresnék magamnak, ráadásul ez semmibe sem kerülne nekem. De én például nem képezném magam egy ilyen társadalomban. Minek, a semmiért? Csak akkor csinálnék ilyet ha cserébe kapok valamit ami számomra fontos és értékes. A dolgok mennének nélkülem is így minek törjem magam ha nincs jutalom?

 9. livi88

  Szép szép de úgy is kitalálják majd, hogyan legyen ebből is ugyanaz a diktatúra, mert az ember ilyen, nem változik.

 10. Great

  Jó a vidi. Nem mondom, hogy a pénzrendszer motivál, de motiváló erő kell.

  Nem jó a pl a képről, hogy valaki fest 1 képet és nem adja el, hanem örömmel adja oda valakinek. Az amatőrökre ez igaz lehet, a profikra nem. Az amatőr felkel, összecsinál valamit és kész, olyan, amilyen, neki tetszik, el van intézve. A profi 20-30 évet tanul, gyakorol, lehet 1-2 évig dolgozik 1 képen, és csak azért, hogy odaadja valakinek csak úgy, aki talán értékelni sem tudja?

  Annak örülnék, ha a brókerek, ügyvédek, politikusok, bankárok + a többi hivatásos sz@rkeverő eltünne.

 11. bakostamas

  Isten óvja a Venus Project-et! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén