Itt már mindenhol bűvészek dolgoznak!

Ez a téma igazából Andan tollára való, de én húztam a rövidebbet, ezért én írok róla. 🙂

Ha netalán nem lennétek képben, épp háború készül kirobbanni Irán és az Európai Unió között. A csetepatéba jó eséllyel az Egyesült Államok is beszáll, természetesen az EU oldalán. A cikk ITT OLVASHATÓ.

Gyerekkorom óta hallom ezt a szót: embargó. Akkoriban még nem értettem. Ma pedig már nem értem. Az EU olajembargóval sújtja Iránt, amiért az nem hagy fel atomprogramjával, és ebből kerekedik a háborús konfliktus.

Tételezzük fel, hogy én élek vígan egy országban, ami olyan, amilyen, ám én minden dolog ellenére igyekszem jól érezni magam, dolgozom, családom van, barátaim vannak. Egyszer csak valaki a kormányból, a fejem felett hoz egy döntést, amiről azt sem tudom, micsoda. Erre egy másik ország embargóval sújtja azt az országot, ahol lakom. A gazdaság megroggyan, vagy darabjaira hullik. Kevesebb lesz a pénzem, vagy nem is lesz. A boltokban kevesebb lesz az áru, vagy üresen fognak kongani. Éltem vígan az életem, majd hirtelen az ég a fejemre szakadt, valami miatt, amiről azt sem tudom, micsoda.

Valaki, aki nem én vagyok, hozott egy döntést, amiért valaki más, akit nem ismerek, megbüntet engem. Próbálom megérteni, de nem megy. Hogyan van nekem ehhez közöm? Miért csinálják ezt? Miért nem azt büntetik meg, aki a döntést hozta? Talán őt nem merik? Vagy ez egy ilyen játék, amiben soha nem az elkövetőket kapják el, hanem mindenki mást?

Nem mondom, hogy jó, ha Irán olyan arzenált halmoz fel, amivel komoly károkat lehet okozni ezen a bolygón. Nem mondom azt sem, hogy nem kell fellépni ez ellen. De az átlag iráninak biztosan nincs köze az atomprogramhoz, mégis kizárólag őt büntetik meg.

Az embargó miatt Irán katonai erővel lezárja az egyik legfőbb tengeri szorost, és ezzel megbénítja a hajóforgalmat, amely globális olajválságot okoz. Ezzel kit büntet? Az EU külügyminisztereinek tanácsát? A külügyminiszterek kevesebbet fognak autózni, vagy villamosra szállnak? Biztosan nem. Őket tehát ezzel a lépéssel nem büntetik. Engem igen. Téged is. Persze, semmi közünk hozzá, de úgy tűnik, ez egy ilyen játszma.

Valakik játszanak, és ez háborúhoz meg energiaválsághoz vezethet. Őket egyik sem fogja érinteni. Minket mindkettő.

Van ötleted?

NEKEM VAN.

Share

Commentek