Rakosgatok össze gondolatokat. Öt gondolat kiad egy hatodikat. Öt gondolat egymás mellett, logikai kapcsolat nélkül, együtt mégis megmutatnak valamit, amit nem akartok látni.

EGY. Van egy régi vicc, több verzióban él, én a következőképpen hallottam: Két farkas megy az erdőben, látják, hogy jön a róka, és elhatározzák, hogy széjjelverik. Kitalálják, hogy kérnek tőle cigarettát: ha füstszűrőset ad, azért verik meg, ha nem füstszűrőset, akkor meg azért.

Odamennek a rókához, így szól az egyik farkas:

– Aggyál már cigit, ne legyél irigy!

Erre a róka elővesz két dobozzal, és odakínálja:

– Milyet kértek, füstszűrőset vagy nem füstszűrőset?

A farkasok összenéznek, majd az egyiknek mentő ötlete támad:

– Nézd már, nincs rajta sapka!

Úgyhogy megverik.

KETTŐ. Az elme gyilkosaiban Julius Andan a politika három szintjéről mesél. A következő megállapítást teszi:

A politikának három szintje van: a napi politika, a hosszú távú politika, és a mélypolitika.

A napi politika az, amivel tele van a média, ez a szokásos mindennapos csatározás, a napi propaganda működése.

A hosszú távú politika az, ami meghatározza a pártok, politikai személyiségek tetteit, ez mutatja céljaikat, amely felé menetelnek a napi politika által. Hosszú távú politika például a pártok hivatalos választási programjai, amik nem feltétlenül tükrözik a valós célokat.

A mélypolitika az, ami kor-, korszak-, rendszer-, párt- és politikus-független, egy mélyben meghúzódó, mindent átfogó törekvés: az emberiség kontroll alatt tartása. A mélypolitika célja a néptömegek folyamatos lekötése, irányítása.

HÁROM. Ha egy alkalmazotti munkaviszonyban álló személy több pénzt akar keresni, akkor spórol, többet dolgozik, másodállást vállal, vagy iskolába, tanfolyamra, tréningre jár, hogy jobb fizetést kapjon.

Ha egy vállalkozó többet akar keresni, akkor spórol, többet és/vagy jobban dolgozik, képezi magát, új berendezéseket állít csatasorba, terjeszkedik, befektet, alkalmazottakat vesz fel, társakat szerez, reklámoz, újabb termékeket és szolgáltatásokat értékesít.

NÉGY. Ha egy útonálló több pénzt akar, több embert rabol ki, védelmi pénzeket szed, megfizetteti az áthaladást a saját területén, az üzleteket megsarcolja, és aki nem hajlandó fizetni, azt látványosan, mások számára félelemkeltően elintézi. Erővel kikényszeríti, hogy fizessenek neki a semmiért.

(Az „útonálló” szóban több bűnözőtípust vontam össze, ne az legyen a téma, hogy melyik típus mit csinál, kinek mi a szakterülete.)

ÖT. Ha a kormánynak több pénzre van szüksége, többet vesz el a lakosságtól. Újabb és újabb és újabb és újabb és újabb adónemeket (azaz mondvacsinált ürügyeket) talál ki, több pénzt kér valamiért, mint korábban, vagy pénzt kér valamiért, ami korábban ingyenes volt, és aki nem hajlandó fizetni, azt látványosan, mások számára félelemkeltően elintézi.

Megvalósított, parkolópályára tett, tervezett ötletek újabb és újabb adónemekről. Internetadó, telefonadó, csekkadó, közvilágítás-adó, külföldi munka +adó, vendégségadó, állattartás adó, lélekeladó…

Kering egy kép az interneten: gyalogos bérlet. A legnagyobb poén az, hogy komoly ötlet volt valakik részéről. Volt?

A HATODIK GONDOLAT. Adjátok össze az előző ötöt.

Nektek mi jön ki?

Készül egy könyv, Őszinteség lesz a címe. Képzeljetek el egy világot, ahol történik valami, és minden gondolat láthatóvá válik.

Share

Commentek