Gondoljuk újra a világot

A hatodik gondolat

Rakosgatok össze gondolatokat. Öt gondolat kiad egy hatodikat. Öt gondolat egymás mellett, logikai kapcsolat nélkül, együtt mégis megmutatnak valamit, amit nem akartok látni.

EGY. Van egy régi vicc, több verzióban él, én a következőképpen hallottam: Két farkas megy az erdőben, látják, hogy jön a róka, és elhatározzák, hogy széjjelverik. Kitalálják, hogy kérnek tőle cigarettát: ha füstszűrőset ad, azért verik meg, ha nem füstszűrőset, akkor meg azért.

Odamennek a rókához, így szól az egyik farkas:

– Aggyál már cigit, ne legyél irigy!

Erre a róka elővesz két dobozzal, és odakínálja:

– Milyet kértek, füstszűrőset vagy nem füstszűrőset?

A farkasok összenéznek, majd az egyiknek mentő ötlete támad:

– Nézd már, nincs rajta sapka!

Úgyhogy megverik.

KETTŐ. Az elme gyilkosaiban Julius Andan a politika három szintjéről mesél. A következő megállapítást teszi:

A politikának három szintje van: a napi politika, a hosszú távú politika, és a mélypolitika.

A napi politika az, amivel tele van a média, ez a szokásos mindennapos csatározás, a napi propaganda működése.

A hosszú távú politika az, ami meghatározza a pártok, politikai személyiségek tetteit, ez mutatja céljaikat, amely felé menetelnek a napi politika által. Hosszú távú politika például a pártok hivatalos választási programjai, amik nem feltétlenül tükrözik a valós célokat.

A mélypolitika az, ami kor-, korszak-, rendszer-, párt- és politikus-független, egy mélyben meghúzódó, mindent átfogó törekvés: az emberiség kontroll alatt tartása. A mélypolitika célja a néptömegek folyamatos lekötése, irányítása.

HÁROM. Ha egy alkalmazotti munkaviszonyban álló személy több pénzt akar keresni, akkor spórol, többet dolgozik, másodállást vállal, vagy iskolába, tanfolyamra, tréningre jár, hogy jobb fizetést kapjon.

Ha egy vállalkozó többet akar keresni, akkor spórol, többet és/vagy jobban dolgozik, képezi magát, új berendezéseket állít csatasorba, terjeszkedik, befektet, alkalmazottakat vesz fel, társakat szerez, reklámoz, újabb termékeket és szolgáltatásokat értékesít.

NÉGY. Ha egy útonálló több pénzt akar, több embert rabol ki, védelmi pénzeket szed, megfizetteti az áthaladást a saját területén, az üzleteket megsarcolja, és aki nem hajlandó fizetni, azt látványosan, mások számára félelemkeltően elintézi. Erővel kikényszeríti, hogy fizessenek neki a semmiért.

(Az „útonálló” szóban több bűnözőtípust vontam össze, ne az legyen a téma, hogy melyik típus mit csinál, kinek mi a szakterülete.)

ÖT. Ha a kormánynak több pénzre van szüksége, többet vesz el a lakosságtól. Újabb és újabb és újabb és újabb és újabb adónemeket (azaz mondvacsinált ürügyeket) talál ki, több pénzt kér valamiért, mint korábban, vagy pénzt kér valamiért, ami korábban ingyenes volt, és aki nem hajlandó fizetni, azt látványosan, mások számára félelemkeltően elintézi.

Megvalósított, parkolópályára tett, tervezett ötletek újabb és újabb adónemekről. Internetadó, telefonadó, csekkadó, közvilágítás-adó, külföldi munka +adó, vendégségadó, állattartás adó, lélekeladó…

Kering egy kép az interneten: gyalogos bérlet. A legnagyobb poén az, hogy komoly ötlet volt valakik részéről. Volt?

A HATODIK GONDOLAT. Adjátok össze az előző ötöt.

Nektek mi jön ki?

Készül egy könyv, Őszinteség lesz a címe. Képzeljetek el egy világot, ahol történik valami, és minden gondolat láthatóvá válik.

Share

Commentek

Előző

A Szex, 3. rész

Következő

Duncan Shelley: Az ellenállás

 1. Alex

  Jaklin írta:

  A kormány itt egyértelműen és nyíltan a magyarok ellen van

  Hát az ország 2/3-a ezek szerint vak, naiv és ostoba volt. 🙂 Vagyis azt állítod, hogy nem kell demokrácia, hisz egy csőcselék nem tud mit kezdeni vele?

 2. Alex

  Jaklin írta:

  Szép, szép, de annál kevésbé működőképes gondolat…

  Ok, elmondom miért mondtam. Rengeteg állásinterjút abszolváltam (vettem fel embereket) és rengeteg HR emberkét ismerek.

  Van egy kialakult gyakorlat. Aki az állásinterjún szidja az előző munkáltatóját annál azonnal elkezd villogni a piros lámpa. Sokéves tapasztatalt ugyanis, hogy ezekkel az emberekkel aztán problémák vannak a munkában. Olyannyira, hogy a HR még oda is szólnak a ismerős cégekhez, hogy vigyázz egy újabbb csipogó (így hívják ezeket a fazonokat). A csipogó az nem jó munkaerő. Ez a tapasztalat. 100 álláskeresőből aki csipogónak van kategorizálva 95 nem válik be. Mert nem csapatjátékosok, mert jogbajnokok, mert nem lojálisok és mert az általános inteligenciából és kultúrából is hiányosságai vannak. Ennyi mindent elárul csupán az az egye dolog, hogy hogyan beszél arról, ahonnan jönnek.

  Nem csapatjátékosok, mert a csapatjátékoskhoz kell a közösséghez való tartozás érzése. A csipogókat általában nem a munka kihívása csupán a pénz motiválja, vagyis nehezebben integrálhatóak egy cég munkaközösségébe.

  A tapasztalat azt mondja, hogy a csipogókkal az előző munkahelyükön is az a probléma volt, hogy jogbajnokok. Marhára tudják, hogy milyen jogokat, mit kéne biztosítania a cégnek, de az, hogy ezek kötelességekkel járnak azt elfelejtik vagy még meg sem tanulták. A konfliktusok is ott kezdődnek, hogy mindig elmondják, hogy nekik milyen sérelmeik vannak. Sokat csipognak.

  Aki szidja azt ahonnan jön azokkal a tapasztalat szerint a lojalitással is baj van. Hisz semmit nem éreznek igazából magukénak ezért nem is tesznek lakatot a szájukra.

  Alapvető kultúrális és inteleigenciabeli hiányosságokról tanuskodik, ha valaki annyit nem tud, hogy az országáról, volt munkahelyéről nem mond rosszat, mert magáról is véleményt mond egyben.

  Szóval menj ki és tapasztalj. De most mondom (azért, mert rengeteg olyan országban éltem, ahova Te most ki akarsz menni), hogy azokban az országokban nemcsak a pénz miatt kéne kimenni, hanem, hogy gondolkodást is tanulj. Márpedig azokban az országokban ócska embernek tartják, aki a saját hazáját szidja, ahol felnőtt, ahol a szülei élnek stb..

  Szóval most mondom, hogy csupán abból, amit elmondtál már az általam ismert 10 nagyobb cég egyikében sem kaptál volna munkát, mert a csipogó kategóriába sikerült beleevezned magadat. Persze vécésnéni vagy utcaseprő lehetsz, de komolyabb munkára nem lenne esélyed.

  Ennyit a működőképes gondolatokról. Vagy tanulsz belőle, vagy aztán majd a magad kárán megtanulod.

 3. Jaklin

  Jut eszembe (már nem tudom, melyik kommentről), amúgy lehet, érdemes lenne megnézni, hogy kinek az oldalán akarunk állni: a kormányén vagy az emberekén (nép, magyarok, mindegy). Mert a kettő többnyire nem egy oldal. A kormány itt egyértelműen és nyíltan a magyarok ellen van. Aki ezt nem látja, vagy nagyon naiv, vagy totálisan ostoba, vagy csak simán vak (esetleg nem meri kinyitni a szemét)…

 4. Jaklin

  Alex írta:

  Mert az ország olyan, amilyenek a benne élők. Itt én mondhatnák rossz szót Magysrországról, mert én nem éltem ott szóval, nincs semmi felelősségem abban, ami ott van. De ha valaki évtizedekig ott él az ne akarjon úgy viselkedni, mintha ő semmiért nem tehetne. Legalább annyi önértkelés lehetne, hogyha már jót nem tud, akkor rosszat nem mond. Mert mikor az országról mond véleményt egyben saját magáról, a családjáról stb. mond véleményt.

  Szép, szép, de annál kevésbé működőképes gondolat…

 5. Jaklin

  Great írta:

  @ Jaklin:
  A sportban az működik, hogy csináld a terved, amíg nem jön az eredmény és ne törődj azokkal, akik demotiválnak.

  Helyén való elv. 🙂

 6. Thirdeye Magister

  A magyarságot már egy jó ideje pusztítják . De minden nemzet ősi tudását is . Nem véletlenül .

  Jó szórakozást : http://www.youtube.com/watch?v=FjeNb67DYDs :music:

 7. aelod

  II.Putyin998 cár írta:

  O.V. szereplése az,ami miatt ezt hiszik.
  Hallgatom én is eleget.Tényleg azt hiszik,hogy M.O-n kemény rasszista diktatúra van.

  Igen pedig köze nincs, sőt itt réti négerimádás megy. Filmek, reklámok, “sztárok” és a napi ferdítések a médián keresztül hirdetik a rejtett erőforrásokat.

  Előítélet kell és úgy ahogy te mondod.
  Putyin megmondta.
  Meg te Putyin is.
  Mindkettővel egyet értek.

 8. II.Putyin998 cár

  aelod írta:

  II.Putyin998 cár írta:

  Ne az újságokból tájékozódj,menj oda és nézd meg.

  Voltam ott láttam, rokonok is ott élnek hallom tőlük.

  Igen és ezek az országok hirdetik rólunk, hogy mekkora rasszisták vagyunk.
  Hát akkor jöjjenek ide és nézzék meg…emberölésért 3 év….(ha réti néger az elkövető)

  O.V. szereplése az,ami miatt ezt hiszik.
  Hallgatom én is eleget.Tényleg azt hiszik,hogy M.O-n kemény rasszista diktatúra van.
  Mármint a köznép.
  De kár is ezen kattogni,még a történelmet sem ugyanúgy tanulták,engem meg ráadásul nem is érdekel.
  De azért megjegyzemh,ogy nem az “országok” hirdetik.Az országok nem tudnak csinálni semmit.Emberek hirdetik,nyilván bizonyos céllal érdekből.

  Egyébként a megkülönböztetésnek igenis van értelme és helye a mindennapokban.
  Vladimir Putyin beszéde nekem is tetszett,de az politika.
  Menjünk le az én szintemre.
  Menjünk ki az utcára.Idegen helyekre,idegen emberek közé.

  És szeressük a szinesbőrűeket.
  Menjünk oda hozzájuk és öleljük meg őket.Közöljük velük,hogy egyek vagyunk,testvérek és minden hasonló buzisablont.
  Aztán láss csodát.

  Nekem kicsit elképesztő,hogy azért jönnek ide afrikaiak,hogy elmondják a franciáknak,hogy adjatok pénzt,mert régen a gyarmataitok voltunk és bántottatok minket,de egyébként az anyátokat és különben is buzik vagytok és a mi hagyományaink sokkal jobbak és utálunk titeket.
  Ezek meg vigyorognak hozzá.És félnek.Sebaj,ezért van egy csomó munkám,csak vicces.

  Az előitéleteknek az utcán önvédelemből igenis van helye.
  Nem azért utáljuk őket,mert büdösek(de én azért is) vagy feketék vagy turbánosak,hanem mert ők utálnak minket.Ez ennyire egyszerűen működik a mindennapokban.
  Bár ezt szerintem mindenki tudja.

  Egy tökéletes világban talán mehetne másképp,de az csak a női magazinokban fordulhat elő,a viccrovatban.
  Amúgy tényleg buzik a franciák 😀

 9. aelod

  II.Putyin998 cár írta:

  Ne az újságokból tájékozódj,menj oda és nézd meg.

  Voltam ott láttam, rokonok is ott élnek hallom tőlük.

  Igen és ezek az országok hirdetik rólunk, hogy mekkora rasszisták vagyunk.
  Hát akkor jöjjenek ide és nézzék meg…emberölésért 3 év….(ha réti néger az elkövető)

 10. Alex

  II.Putyin998 cár írta:

  Ha működőképes,amit csinálsz akkor menj és csináld.Mondvacsinált ál-értékek miatt ne zárd be magad.
  Hajrá!

  Én sem mondtam mást, hogy menjen és tapasztaljon.

  Ami miatt szólok az mindig az, hogy közben ne ócsárolja azt, aminek a részese volt x évig.

  Mert az ország olyan, amilyenek a benne élők. Itt én mondhatnák rossz szót Magysrországról, mert én nem éltem ott szóval, nincs semmi felelősségem abban, ami ott van.
  De ha valaki évtizedekig ott él az ne akarjon úgy viselkedni, mintha ő semmiért nem tehetne. Legalább annyi önértkelés lehetne, hogyha már jót nem tud, akkor rosszat nem mond. Mert mikor az országról mond véleményt egyben saját magáról, a családjáról stb. mond véleményt.

  De ok, lehet, hogy Jaklin is olyan csalásból jött, ahol nem tanították meg neki, hogy mit illik és mit nem.

 11. II.Putyin998 cár

  aelod írta:

  Egy percig se hidd azt, hogy külföldériában máshogy lesz!

  Ugyanúgy megvannak a négerek az UK-ban az arabok a franciáknál vagy a törökök a németeknél.

  Oszd meg és uralkodj elv mindenhol érvényes.

  A német társadalom teljesen zárt a törökö és az egyéb külföldiek felé.Ne az újságokból tájékozódj,menj oda és nézd meg.
  A franciáknál a felszini politika roppant nyitott,de a hétkönapokban olyan rasszizmus van,hogy olyat még te elképzelni sem tudsz.Az utcai rendőrök minden módon basztatják az arabokat és a fekákat.
  Külföldériában a teljesitmény az értékmérő,nem a származás.Legalábbis a két fentebb emlitett országban biztosan.

 12. II.Putyin998 cár

  Great írta:

  Alex írta:

  Magyarország legnagyobb bajai közt lehet említeni azt, hogy még az ott megtermelt értékek nagy részét is elviszik pont azok az országok, amikbe ma elmenni készülnek a fiatalok. Aztán ebből a harácsból osztogatnak és fényezik magukat.

  A te képzelt Magyarországod tartja el az egész Földet…

  Nem győzőm hangsúlyozni,hogy ott a Föld bolygó szivcsakrája és a legnagyobb ivóvizkészlet a Pilis-hegység alatt.Miért nem lehet ezt elhinni?
  Annyi pénz van M.O-n,hogy az összes illuminált kőműves oda jár lopni,mert van mit tényleg.

  Jaklin!

  Oké,én elfogult vagyok,de “otthon” az első előzetesem után minden kapu bezárult előttem.
  Itt(de előtte Németországban is)csak annyit mondtak,hogy “nálunk nem követtél el semmit,ha igy marad,minket nem zavarsz,dolgozz,vállalkozz”
  Aztán,hogy azóta lecsuktak egyszer(bár ez ennél bonyolultabb egy kicsit) annyit mondtak,hogy “na,kicsit vegyél vissza,de csináld tovább amit csinálsz nyugodtan” és nemhogy becsuktak volna kapukat,hanem még nyitottak újakat.
  Ha működőképes,amit csinálsz akkor menj és csináld.Mondvacsinált ál-értékek miatt ne zárd be magad.
  Hajrá!

 13. Great

  Alex írta:

  Magyarország legnagyobb bajai közt lehet említeni azt, hogy még az ott megtermelt értékek nagy részét is elviszik pont azok az országok, amikbe ma elmenni készülnek a fiatalok. Aztán ebből a harácsból osztogatnak és fényezik magukat.

  A te képzelt Magyarországod tartja el az egész Földet…

 14. Great

  @ Jaklin:
  A sportban az működik, hogy csináld a terved, amíg nem jön az eredmény és ne törődj azokkal, akik demotiválnak.

 15. Alex

  Jaklin írta:

  Ahol ő van, ott k*rvára kolbászból van, és nagyon jól élnek a férjével és a kislányával

  Igaz, ha valamit hinni akarunk mindig találunk valakit, aki olyat mond, ami igazolja azt, amit hallani és hinni szeretnénk.

  Jaklin írta:

  Hanem attól, hogy míg én becsületesen nyomom született magyarként, és törvényesen próbálok boldogulni a “hazámban” és végső lehetőségként inkább elmegyek innen (és azt SEM hagyják), másokat, akik lopnak-csalnak, tenyerén hordozza az ország, illetve a rendszer.

  Magyarország legnagyobb bajai közt lehet említeni azt, hogy még az ott megtermelt értékek nagy részét is elviszik pont azok az országok, amikbe ma elmenni készülnek a fiatalok. Aztán ebből a harácsból osztogatnak és fényezik magukat.

 16. aelod

  @ Jaklin:
  Egy két gondolatot ha megengednél a kommenteddel kapcsolatosan.

  Amióta ügyintézek, egyre jobban gyűlölöm ezt a országot. Ha ez a “haza”, akkor kösz, de én egyáltalán nem kérek belőle. Soha többet. Kezdve azzal, hogy hitelt akartam felvenni. Nem sokat, néhány százezret. Piti összeg, a havi lebontás meg még pitibb. Nekem viszont baromi fontos lenne, lett volna. Stabilitást adott volna, nyugalmat. Még itthonról is fizették volna nekem az első időkben, ha én kintről nem tudnám… Az utolsó fizetéseim meg fedeztek volna minden egyebet (laptop, kiút, egyebek). Minden klappolt…. Persze nem adták meg. Minden papír oké, jövedelemigazolás stimmel, munkahely stimmel. De valamiért mégsem. Persze az ügyintéző nem tudja, miért….

  Gondolom valamelyik kereskedelmi bankhoz mentél és ott folyamodtál hitelhez. A scoring rendszert nagyon megszigorították a válság óta, így csakis olyan ügyfeleknek folyósítanak hitelt, akik megfelelnek minden téren a pénzintézet elvárásainak. A bank feleslegesen nem kockáztat. Csak azt nem tudom egy kereskedelmi banknak mi köze az általad leírt haza kifejezéshez.

  Aztán: útlevél. Szerencsétlenségemre lejárt a régi és azóta (tekintve, hogy mindenhol, ahol voltam azóta, elfogadták a személyim) nem újítottam meg. Gondoltam, hogy na majd most. Persze, most éppen nyaralnak a népek (vagy mi…) az okmányirodáKban, és így csak legkorábban egy hónap múlvára tudok időpontot kapni. Mert nem ám úgy megy ez, hogy a magyar ember csak úgy besétál a helyi önkormányzatba és kivárja az adminisztrációt. Ez így 7500 Ft. Ha netán már sürgőssé válik az ügy, mivel csak tolják-tolják a ügyintézést, lehet ennek a több, mint kétszerese is. És persze, ujjlenyomat és társai. Nyilván…. a mi érdekünkben.

  Gondoltad, hogy na, majd most? Egyik napról a másikra? Gondolom külföldre sem úgy mész, hogy jöttem én, lenni magyar és tessék körbetáncolni, mert itt vagyok. Tudod, nyáron a hivatalokban van általában igazgatási szünet, de gondolom ez, is mint megannyi más tényező elkerülte a figyelmed. Megesik, van ilyen. Gyakori mentalitás ez. Általában az állampolgár csak a jogait lobogtatja, holott azokkal ellentétesen vannak kötelezettségei is, amiknek eleget kell tennie. Hozzánk is rengeteg ember jön nap, mint nap EU kártyáért. És mikor jön be érte? Hogy neki most kell azonnal (reggel 8kor) mert 10kor indul a gépe a csodás külföldériába a civilizációba. Persze nem kapja meg, azonnal mert hiányos ez hiányos az nem nézett utána stb. És akkor jön a szokásos: hát ezért tart itt ez az ország bla bla bla…

  OK. Hát, előfordulnak ilyenek. Nem is lenne ezzel akkora nagy baj, ha hazafelé nem mennék át olykor egy aluljárón. Pff. És nem látnám MINDEN EGYES ALKALOMMAL, hogy b*dös cigányok (ööö… bocsánat… kellemetlen illatúak) lopott árukat árusítanak az egész aluljáróban. Minden egyes alkalommal, legyen az reggel 7 óra, délután 3 vagy éppen este 9-10… minden esetben ott vannak és árulnak. És nem egy-egy ember! Sokszor tele van az egész aluljáró! Úgy mint a piacon. 10-15 asztal. Csak éppenséggel itt mindenki barnabőrű és senki sem fizet egy forintot sem az áruért, sem a helyért és nyilván nem adnak nyugtát az “eladók”… Olykor letéved oda egy-egy rendőr. De ezek a népek még arra sem veszik a fáradtságot, hogy összekapkodják az “árut” vagy egyáltalán felfüggesszék az “értékesítő” tevékenységüket a rendőri akciók és igazoltatások idejére. Mint régebben, évekkel ezelőtt, amikor még egy valaki fent állomásozott és riasztotta a többieket, ha jött a rendőr. B*sszus ma már úgy néz ki, hogy ott van két rendőr, akik épp igazoltatnak két “eladót”, közben pedig mellette ugyanúgy árulnak, mintha ez egy tökéletesen rendben lévő dolog lenne. Persze ha szimpla magyar ember próbálkozik nyitni egy vállalkozást, akkor ügyvédi költségek, könyvelés, számlázás, áfabevallás, kamarai tagság, illetékek, KSH…. Ha nem adsz le valamit időben, akkor meg jönnek a szankciók

  Ha nem tetszik, ne nézd. Menj másmerre haza.  Ők… várjál hogy is mondta OV? Jah megvan! Az ország rejtett erőtartalékai. Ne bántsd őket! Amit leírtál jelzőt is színtiszta RÁSSZIZMUS kérem!

  Viccet félretéve:

  Egy percig se hidd azt, hogy külföldériában máshogy lesz!

  Ugyanúgy megvannak a négerek az UK-ban az arabok a franciáknál vagy a törökök a németeknél.

  Oszd meg és uralkodj elv mindenhol érvényes.

 17. Jaklin

  Alex írta:

  Már csak az érdekelne, hogy hova mész ki?

  Mindegy. Innen el. Első lépés Anglia. A másodikat majd meglátom…

  De a nagy reményű magyar állampolgár oda koslat, mert ott van jólét.

  Jó, hogy említetted ezt… Tudod, mi a durva? Vagy 50 embert ismerek szerte a világban, többségében nyugaton. Mondjuk egy van keletre is, Mongóliában. És SENKI nem jön vissza. Aki mégis, az alapvető dolgokat rontott el és ismét kifelé készül, csak már felkészültebben és tanult a saját hibájából. Van egy régi barátnőm, aki Erdélyből, egy kis faluból költözött fel Magyarországra sok éve már tök egyedül. Azóta már egy másik kontinensen van… Ó írta nekem egyszer, hogy higgyem el, hogy máshol van pénz. Csak itt hitetik el az emberekkel, hogy máshol “sincs kolbászból a kerítés”. Ahol ő van, ott k*rvára kolbászból van, és nagyon jól élnek a férjével és a kislányával.

  Senki sem jön haza (haza? Hm… Vissza.), érted?

  Amúgy szerintem félreérthettél, mert nem ezek miatt az úgymond apróságok miatt borultam ki, hogy nem kapok időpontot vagy nem megy át a hitelkérelmem. Hanem attól, hogy míg én becsületesen nyomom született magyarként, és törvényesen próbálok boldogulni a “hazámban” és végső lehetőségként inkább elmegyek innen (és azt SEM hagyják), másokat, akik lopnak-csalnak, tenyerén hordozza az ország, illetve a rendszer.

  És EZ a nem mindegy! Hogy kint, mint nyomorult kelet-európai bevándorló, jobban bánnak veled, mint “itthon” született magyarként… :idk:

 18. Alex

  Jaklin írta:

  Pff. Undorító egy ország ez.

  Már csak az érdekelne, hogy hova mész ki? Melyik az az ország, ahol ekkora dolgoktól, amit leírtál nem fogsz kiborulni?
  Mindegyik “nyugati” ország rabszolgatartó múltal rendelkezik. Azért gazdagok, mert szétlopták és rabolták a világot.

  De a nagy reményű magyar állampolgár oda koslat, mert ott van jólét, itt meg a szegény ember úgy él meg, ahogy tud. Közben szidja a az otthoniakai, hogy miért nem akkora gazemberek, mint azok, ahova készül. Mert, ha akkora gazemberek lennének, neki sem kéne elmennie.

  Hiába no, semmi sem változott:„És aki száz meg százezert rabol, / Bírája lészen annak, akit a / szükség garast rabolni kényszerített.”

 19. Jaklin

  Kicsit visszatértem ide, mert van mondandóm. 🙂 Azért nem kevés hozzászólást generált ez a cikk! Remélem, nem leszek nagyon off.

  Szóval… írtam korábban, hogy külföldre akarok menni, mert elegem van és nem látok itt jövőt. Még rövid távút sem. Nos, a repjegyem megvan. Tanulom az angolt. Már van egy kisebb fajta munka, ami vár rám az első 1-2 hónapra.

  Amióta ügyintézek, egyre jobban gyűlölöm ezt a országot. Ha ez a “haza”, akkor kösz, de én egyáltalán nem kérek belőle. Soha többet. Kezdve azzal, hogy hitelt akartam felvenni. Nem sokat, néhány százezret. Piti összeg, a havi lebontás meg még pitibb. Nekem viszont baromi fontos lenne, lett volna. Stabilitást adott volna, nyugalmat. Még itthonról is fizették volna nekem az első időkben, ha én kintről nem tudnám… Az utolsó fizetéseim meg fedeztek volna minden egyebet (laptop, kiút, egyebek). Minden klappolt…. Persze nem adták meg. Minden papír oké, jövedelemigazolás stimmel, munkahely stimmel. De valamiért mégsem. Persze az ügyintéző nem tudja, miért….

  Aztán: útlevél. Szerencsétlenségemre lejárt a régi és azóta (tekintve, hogy mindenhol, ahol voltam azóta, elfogadták a személyim) nem újítottam meg. Gondoltam, hogy na majd most. Persze, most éppen nyaralnak a népek (vagy mi…) az okmányirodáKban, és így csak legkorábban egy hónap múlvára tudok időpontot kapni. Mert nem ám úgy megy ez, hogy a magyar ember csak úgy besétál a helyi önkormányzatba és kivárja az adminisztrációt. Ez így 7500 Ft. Ha netán már sürgőssé válik az ügy, mivel csak tolják-tolják a ügyintézést, lehet ennek a több, mint kétszerese is. És persze, ujjlenyomat és társai. Nyilván…. a mi érdekünkben.

  OK. Hát, előfordulnak ilyenek. Nem is lenne ezzel akkora nagy baj, ha hazafelé nem mennék át olykor egy aluljárón. Pff. És nem látnám MINDEN EGYES ALKALOMMAL, hogy b*dös cigányok (ööö… bocsánat… kellemetlen illatúak) lopott árukat árusítanak az egész aluljáróban. Minden egyes alkalommal, legyen az reggel 7 óra, délután 3 vagy éppen este 9-10… minden esetben ott vannak és árulnak. És nem egy-egy ember! Sokszor tele van az egész aluljáró! Úgy mint a piacon. 10-15 asztal. Csak éppenséggel itt mindenki barnabőrű és senki sem fizet egy forintot sem az áruért, sem a helyért és nyilván nem adnak nyugtát az “eladók”…

  Olykor letéved oda egy-egy rendőr. De ezek a népek még arra sem veszik a fáradtságot, hogy összekapkodják az “árut” vagy egyáltalán felfüggesszék az “értékesítő” tevékenységüket a rendőri akciók és igazoltatások idejére. Mint régebben, évekkel ezelőtt, amikor még egy valaki fent állomásozott és riasztotta a többieket, ha jött a rendőr. B*sszus ma már úgy néz ki, hogy ott van két rendőr, akik épp igazoltatnak két “eladót”, közben pedig mellette ugyanúgy árulnak, mintha ez egy tökéletesen rendben lévő dolog lenne.

  Persze ha szimpla magyar ember próbálkozik nyitni egy vállalkozást, akkor ügyvédi költségek, könyvelés, számlázás, áfabevallás, kamarai tagság, illetékek, KSH…. Ha nem adsz le valamit időben, akkor meg jönnek a szankciók.

  *Megjegyzésként azért ideírnám, hogy 1) nem a cigányokkal van a problémám, mint népcsoporttal, hanem sokkal inkább ezzel a degradálódott bűnöző társadalmi réteggel, de szerintem ezzel itt a többség tisztában van; és 2) nem is ezekkel a bűnözőkkel van a fő probléma, hanem azzal, hogy egy országban ilyen nyíltan bűnözhet valaki anélkül, hogy ennek bármilyen folyománya lenne…

  Pff. Undorító egy ország ez.

 20. prolizoli

  Duncan Shelley írta:

  Tehát, ha a magyarok hódítanak, az jó, ha a magyarokat hódíthják, az nem.

  Minden attól függ, hogy melyik oldalon állunk ugyebár.
  Volt Hofinak ez a nótája, hogy aszongya:
  http://www.youtube.com/watch?v=NHEalK8d-HU

  …aztán egyszer visszajutunk az alienekig meg a predátorokig, akik hajdan uralkodtak a bolygón. Jó, hogy már elmentek innen…

  Egykét fórumtárs szerint csak a holdig mentek és vissza-vissza látogatnak azér. :-))

 21. prolizoli

  Duncan Shelley írta:

  Arra gondoltam. Mi lehet ez a hatalmas titok, amit úgy vettek el mástól, amit csak ők tudnak, és ami világuralmat biztosít nekik? Hirtelen ötletem sincs.

  A csabai kolbász receptje jut így hirtelen eszembe. 😀

  Én több közgazdászt ismerek, és egyik se gazdag. Ezen mindig csodálkoztam. Szerinted mi az oka ennek?

  Jó kérdés. A rövid válaszom az, hogy a közgazdaságtan az nem a meggazdagodás tudománya :laugh:

  Hosszabb válaszom:
  Nem vagyok biztos benne, hogy azok akik közgazdásznak tanulnak mindnyájan azért tennék mert gazdagok akarnak lenni.
  De most vegyük csak azokat akik mondjuk kimondottan ezért teszik.
  A közgazdász szó az egy elég tág fogalom mert a gazdaságnak sokféle ágazata van vagyis elég sok területre osztódik és van aki makrogazdaságra, van aki bankszektorra vagy vállalatgazdaságra stb. specializálódik.
  Aki az egyik ágazatban sikeres tud(na) lenni nem feltétlenül állja meg a helyét egy másikban. Sokan azok közül akik elvégzik a közgázt nagyon különböző területeken helyezkednek el az életben, és nem biztos, hogy éppen a számukra megfelelő területet választják. Eléggé eltérő elméleti háttér és gyakorlati tapasztalat kell egy sikeres vállalat vezető és mondjuk egy sikeres befektető számára.
  Általában az egyetemi tanár közgazdászok azok akiknek ugyan az elméleti tudásuk széles spektrumú de nem specializálódnak hanem az általános átfogó közgazdaságtant tanulják és oktatják. Ők legtöbbször nem gazdagok mert nem csinálják hanem tanítják. Az egyetemi tanár fizetés pedig messze nem hoz annyi pénzt mint egy vállalkozás vagy vezetői, menedzseri pozíció. Ez nem jelenti azt, hogy egy vállalkozó, gazdag közgazdász az jobban átlátja pl. a makrogazdasági folyamatokat mint egy egyetemi docens de a saját specializációját valószínűleg igen.

  A lelki-pszichikai oldal:
  Mi kell a sikerhez (egy nehezebb hosszútávú cél eléréséhez) úgy általában? Fogas kérdés. Szerintem tapasztalati tudás, kitartás, kudarctűrés, kockázatkezelés mindenképp. Ez minden tevékenységre vonatkozik legyen az vállalkozás, sport, művészet, kutatás akármi. Tehát még ha valaki meggazdagodási céllal is folytat közgazdasági tanulmányokat ha a fenti dolgok valamelyike hiányzik belőle, nem fogja végig járni az utat.

  Gondolom ez olyan mint az írás. Sokan akartak jó íróvá válni mégsem lett azzá mindenki aki elvégezte a tanfolyamot.

  Én mondjuk azért ismerek elég sok olyat aki közgazdász végzettségű és “gazdag”. Habár kérdés, hogy mit értünk gazdagság alatt. Mekkora vagyon vagy kereset számít annak nálad?
  Jó pár évvel ezelőtt egy biztosító társaságnál dolgoztam, ott az igazgatók és főbb menedzserek közül elég sokan közgazdász végzettségűek voltak. Ők elég jól kerestek. A biztosító társaság alapítói és vezérigazgatói közt is voltak közgazdászok ők már dollárban számolva is milliomosok lehettek.
  Bankok és bróker cégek, különböző vállalatok pénzügyi osztályaiban is elég sok közgázos dolgozik jó pézér.

 22. Nietz-senki

  Alex írta:

  Aki ma állampapírt vesz, aminek a magyar nemzeti vagyon a fedzete pontosan azt csinálja, amit Soros is akart.

  Miért, ha most én állam-papírt veszek azért, hogy ne máshova fektessem a pénzem, akkor én uzsorás vagyok?
  Nincs állampapírom – de nem fizet az annyit.
  Egy energetikai, vagy létszükségleti szektorból viszont uzsora-szintű kamatot is ki lehet “préselni”.

  Alex írta:

  hanem a sok millió kisembert, akiket ugyanúgy lezsidózól közvetve, meg letolvajozol.

  Én nem foglalkozom a kisemberekkel – nem ők birtokolják a világ javait; nekik szükségleteik vannak, amivel a NAGYOK számolnak.

  … és mondtam már nem egyszer: nem érdekel a vér, a név, a test – a rossz gondolati beidegződéseket (melyek az egész világot fertőzik) igyekszem leleplezni.
  Szembesülések kellenek! Semmi egyéb büntetésre nincs szükség!!!

 23. aelod

  @ Nietz-senki:

  Értem a lényegét annak amit mondasz.
  Az a baj, hogy nagyon kevesen mernek felébredni.
  Nagyon mélyen alszanak és nem változnak pontosan ezért.
  Vagy nem mernek felébredni mert félnek attól amit látni fognak…

 24. Alex

  Nietz-senki írta:

  Ebben rejlik az én nagy gonoszságom: nem zárom ki azt, hogy Soros-úr van ilyen jó üzletember – hogy ez nemcsak pletyka…

  Az egész ott hibádzik, hogy amit Te Sorosnak felrósz, az semmi különös. Teljesen normális. Ma több miillió kisember teszi pontosqan ugyanazt, amit Soros csinált. Aki ma állampapírt vesz, aminek a magyar nemzeti vagyon a fedzete pontosan azt csinálja, amit Soros is akart.

  Nietz-senki írta:

  Nem tudom ki itt a főszereplő – Aki Téged kommentekre sarkall (Soros-úr iránti lojalitás, vagy az én személyem).

  Túliheged ezt a dolgot. Nem Sorost védem, hanem a sok millió kisembert, akiket ugyanúgy lezsidózól közvetve, meg letolvajozol. Meg természetesen Tégedet is védelek attól, hogy minden adandó alkalommal bebizonyítod, hogy miért nem szabad idealistákat a kormányrúdhoz engedni. Te tömegmészárlást csinálnál az élet védelmében.

  .

 25. Nietz-senki

  Alex írta:

  Nos, a logika nem enged. Amit írtál az logikailag nem volt összhangban azzal, amit előtte állítottál

  Soros-úrról még annyit szeretnék szólni, hogy nem gondolom Őt rosszabbnak, mint bármelyik üzletembert – ezért tartom elképzelhetőnek ezt:

  “1990-ben Soros György és Andrew Sarlós felajánlja Antall József leendő miniszterelnöknek, hogy megvásárolják Magyarország adósságállományát.
  Soros György 22 milliárd dollárt. Mit kértek cserébe? “Mindössze” a magyar nemzeti vagyon értékesebb darabjait.”

  Ebben rejlik az én nagy gonoszságom: nem zárom ki azt, hogy Soros-úr van ilyen jó üzletember – hogy ez nemcsak pletyka…
  a zsidósággal sem az a baj, hogy ők olyanok – hanem hogy ragályos…
  én nem vérségi alapon ítélkezem és nem egy ember felett – hanem egy “világ-járvány felett”.
  Az hogy Soros-úr bekerült itt a képbe az “magyarsága” – vagy erre való “alkalmatlansága” – miatt van.
  Aki Ilyen alapokon képes előjogokat formálni – azt nehéz rendes embernek nevezni…
  nos – épp ezért – magyarnak sem nevezném.

  Kedves Alex!
  Megértem aggodalmad – észrevételed jogos!
  Nem tudom ki itt a főszereplő – Aki Téged kommentekre sarkall (Soros-úr iránti lojalitás, vagy az én személyem).
  Én nem szeretek szerepelni – de nem háríthatok el minden “felkérést”.

  Gondolj inkább arra az örvendetes tényre, hogy Soros-úr előtt éppúgy nyitva áll a mennyország kapuja, mint az élet…
  mindnyájunk előtt (is).
  Ha Soros-úr jobb emberré akar válni – meg van rá a módja…
  ha reklámra fordít 1-2%-ot – én sem fogom felpanaszolni; megígérem.
  De reklám nélkül is – ugye az Örökkévaló Istennel egységben…
  mit is ér ilyenkor az én kritikám.

  Mit számít, ha sokan nem is tudják – de az Isten látja az Ő lelkét – amint megváltozik?
  Ez számít, nem az amit én gondolok és írok Őróla!

 26. aelod

  II.Putyin998 cár írta:

  Gondolom,hogy ő akkaora penge és annyira számit,hogy mit mond hogy a fél világ keresi,mint Andant,csak a magyar kunoicsi klán védi és igy tud életben maradni és ostobaságokat fecsegni.

  Biztos a Pilisben a szénégetők mellett tanyáznak. :laugh: Ott van az Hq.

 27. aelod

  Duncan Shelley írta:

  Na jó, még emlékszem valamire. Ez is a magyarság felértékeléséről szól, meg egy képzeletbeli vezetőről, aki emberfeletti küzdelmet folytat egy láthatatlan hatalommal a népért… Hihetetlen naivság. Bár én magában a politikában nem hiszek.

  Vannak nagyon sokan akik ennek bedőlve élik mindennapjaikat.
  Bár idiótákkal nem foglalkozom. 🙂

 28. II.Putyin998 cár

  Duncan Shelley írta:

  aelod írta:

  Azért nem. Majd kifejtem.

  Várom.

  Már elfelejtettem a poént…

  Na jó, még emlékszem valamire. Ez is a magyarság felértékeléséről szól, meg egy képzeletbeli vezetőről, aki emberfeletti küzdelmet folytat egy láthatatlan hatalommal a népért… Hihetetlen naivság. Bár én magában a politikában nem hiszek.

  Itt nincs semmi poénos.
  Mindenki tudja,hogy a Pilisben van a Föld bolygó szivcsakrája,alatta a bolygó legnagyobb vizkészlete,ami körbeszigetelődött és például az osztrákoknál már nincs és ráadásul a szabadkőművesek csak a vidéki magyarság pénzét akarják a nyújorki bankokkal karöltve.
  Csak azt nem tudom,hogy ha M.O-n ennyi scifi iró van,akik ennyi hülyeséget össze tudnak hordani,akkor miért nem próbálnak meg ebből megélni.
  Mint mondjuk a Drábik.Ő is összehord hetet-havat,megoldást nem kinálva,csak az arra hajlamos csököttagyúakat összezavarva,és egész jól eléldegél belőle.
  Gondolom,hogy ő akkaora penge és annyira számit,hogy mit mond hogy a fél világ keresi,mint Andant,csak a magyar kunoicsi klán védi és igy tud életben maradni és ostobaságokat fecsegni.

  M.O. nagy ország.Stratégiai helyen van.A nép a Sziriusz bolygóról érkezett….

  Na ja.Büszke vagyok rá,hogy ott tudtam megszületni.Tényleg kivételes hely 😀

  Csupa jellemóriás lakja.

 29. aelod írta:

  Azért nem. Majd kifejtem.

  Várom.

  Már elfelejtettem a poént… 😀

  Na jó, még emlékszem valamire. Ez is a magyarság felértékeléséről szól, meg egy képzeletbeli vezetőről, aki emberfeletti küzdelmet folytat egy láthatatlan hatalommal a népért… Hihetetlen naivság. Bár én magában a politikában nem hiszek.

 30. prolizoli írta:

  A világtörténelem urai (akik tagadják létezésüket) birtokában vannak azoknak a tudásoknak, módszereknek amelyek az emberi létezés legmélyebb mozgatórugóit tárják fel

  Ha pedig a tudásokra és módszerekre gondolsz amiről beszélnek arról fogalmam sincs de szerintem nekik sem.

  Arra gondoltam. Mi lehet ez a hatalmas titok, amit úgy vettek el mástól, amit csak ők tudnak, és ami világuralmat biztosít nekik? Hirtelen ötletem sincs.

  Legtöbbször a pénzügyekre szoktak célozni a semmiből való pénzteremtésre mint titkos hatalom eszközre. De ebben nincs semmi titok, közép és főiskolás közgazdász tananyag és soha nem is titkolták a működési elvét.

  Én több közgazdászt ismerek, és egyik se gazdag. Ezen mindig csodálkoztam. Szerinted mi az oka ennek?

  Pontos adatok nincsenek de a magyar sereg becsült létszáma 30-40 ezer fő a bajor nemzetközi összesített seregé pedig a magyar 2-2,5 szerese 80-100 ezer közt. Ez abban az időben nagyon nagy haderőnek számított. A magyarok elsöprő győzelmet arattak a jó taktika és a kiváló íjászaiknak köszönhetően. Ki is bővítették az országuk területét de, hogy egész Európát birtokba vették volna azt “kissé” túlzásnak érzem.

  Tehát, ha a magyarok hódítanak, az jó, ha a magyarokat hódíthják, az nem. 😀

  Nem tudom, hogy mit értenek jogos örökség alatt de gondolom olyasmire utalhatnak, hogy nagyon régen egész Európa a magyarok birtokában volt és a honfoglalás lényegében csak a visszafoglalása ennek. A történelemből ezek ki lettek törölve, ezt állítják.

  Elvben itt minden a rómaiaké volt, előttük a keltáké, előttük már fene tudja, előttük meg azok előtt meg… aztán egyszer visszajutunk az alienekig meg a predátorokig, akik hajdan uralkodtak a bolygón. Jó, hogy már elmentek innen…

 31. aelod

  Duncan Shelley írta:

  aelod írta:

  Ellőted a poént.

  Ez lett volna a nagy poén?
  Azt hittem ezt mindenki tudja…..

  Azért nem. Majd kifejtem.

  Várom. 😀

 32. Alex

  Zoli írta:

  Ha azt is figyelembe veszed, hogy amit ide lekötöttél, azt máshová fektetve mit produkált volna

  De hát épp arra akartam utalni, hogy nem befektetésként kell szemlélni, ahogy családi házat sem befektetésként kezeli az emberek döntő része. Egy befektetésnél számít az, hogy vajon jobban el tudom majd adni, mint vettem, vagy ha máshova fektetem, a pénzem, akkor mit produkál. A legtöbb ember nem úgy gondolkozik, hogy most nem házat veszek, hanem két lakást, mert az egyikben élek a másikat kiadom, mígha házat vennék, akkor ez a verzió nem produkál annyit. Azért van ez így, mert ő házat akar venni és nem befektetést eszközölni.

  Zoli írta:

  főleg, ha értékén felül vásároltál be, tehát többet vontál el máshonnét, mint indokolt lett volna – akkor nem mindegy

  De mi az, hogy értéken felül vásárolták? Ha jól emlékszem a MOL esetében az egy 21%-os részvénycsomag volt. A 21% részvényt az állam nem tudta volna megvásárolni a piacon. Az eladó pedig azon az áron volt hajlandó eladni, amin eladta. Itt a kérdés nem úgy áll fenn, hogy a piaci árhoz képest most ez drága vagy olcsó volt-e. A kérdés úgy áll fenn, hogy el akarom fogadni ezt a konkrét ajánlatot, vagy nem. Nem a piachoz mérten kell számolni a előnyösséget, hanem a magam által meghatározott értékhez. Amint a családi háznál is legtöbbször azt veszed meg, amelyik tetszik, nem pedig azt, amelyik ugyan olcsóbb, de egyébbként nem tetszik. Tehát a kérdés úgy szól, hogy a vevőnek miért érte meg megadni azt az árat, amit a eladó kért. nincs jelentősége annak, hogy a piaci ár akkor mennyi volt. Ha megvette, akkor azért tette, mert a saját elképzelései szerint az ár elfogadható volt. A kérdés tehát az, hogy mik voltak ezek az elképzelések, amik alapján a vásárlás mellett döntött.

 33. Alex írta:

  Zoli írta:

  Azért az nem mindegy, hogy a rendelkezésre álló forrásainkból “X” -et, vagy “X plusz valamennyit” költünk el valamire…

  Mint mondtam ennek akkor lenne jelentősége, ha a jövőben el akarnád adni.

  Ez akkor igaz, ha mindentől elkülönítve szemléled, hogy az adott tranzakción buktál, vagy nyertél -e.
  Ha azt is figyelembe veszed, hogy amit ide lekötöttél, azt máshová fektetve mit produkált volna – főleg, ha értékén felül vásároltál be, tehát többet vontál el máshonnét, mint indokolt lett volna – akkor nem mindegy.

 34. prolizoli

  Duncan Shelley írta:

  prolizoli:
  A világtörténelem urai (akik tagadják létezésüket) birtokában vannak azoknak a tudásoknak, módszereknek amelyek az emberi létezés legmélyebb mozgatórugóit tárják fel

  Duncan:
  Vajon mit értenek ezek alatt?

  Néha a nagytőkéseket, néha az illuminátusokat, néha a zsidókat és még van egy-két variáció. Mikor mi felel meg a politikai érdekeiknek.

  Ha pedig a tudásokra és módszerekre gondolsz amiről beszélnek arról fogalmam sincs de szerintem nekik sem. Legtöbbször a pénzügyekre szoktak célozni a semmiből való pénzteremtésre mint titkos hatalom eszközre. De ebben nincs semmi titok, közép és főiskolás közgazdász tananyag és soha nem is titkolták a működési elvét. Az más dolog, hogy a legtöbb ember nem érti mert nem érdekli őket a gazdaságtan. Ez rendben is lenne hiszen nem kell mindenkinek mindent tudnia, csak ők ezt kihasználják és a hozzá nem értőknek féligazságokat tolnak a képébe, politikai és egyéb befolyásolás-ként.

  Furcsálkodva konstatáltam az elmúlt 1-2 évben, hogy ennek az irányzatnak a hívei mennyire belebonyolódtak a kormánypárt imádatába, köztük Drábik is.

  Valószínűleg a kormánypárt sem közömbös irányukban. Bogár László nem csak közgazdász hanem politikus is. Amikor mondja amiket mond a legtöbben a hallgatóság közül mint közgazdászra tekintenek rá, pedig elsősorban mint politikusra kellene.

  prolizoli:
  Magyarország más létszervezési módon él mint a nyugat.
  Tényleg?

  Duncan:
  Jó kérdés.

  Hát nem? :laugh:
  De most tényleg miben más a létszervezési mód? Mit értenek ez alatt egyáltalán?

  prolizoli:
  A Pozsonyi csatát követő időszakban (amiben levertük az ellenünk támadó európa egyesített hadseregeit) birtokba vettük a jogos örökségünket, magát egész Európát.

  Duncan:
  Vajon mekkora sereg lehetett ez?

  Pontos adatok nincsenek de a magyar sereg becsült létszáma 30-40 ezer fő a bajor nemzetközi összesített seregé pedig a magyar 2-2,5 szerese 80-100 ezer közt. Ez abban az időben nagyon nagy haderőnek számított. A magyarok elsöprő győzelmet arattak a jó taktika és a kiváló íjászaiknak köszönhetően. Ki is bővítették az országuk területét de, hogy egész Európát birtokba vették volna azt “kissé” túlzásnak érzem.

  Észrevetted a kettős mércét? Itt jogos, bárhol máshol, bárki másnak jogtalan.

  Nem tudom, hogy mit értenek jogos örökség alatt de gondolom olyasmire utalhatnak, hogy nagyon régen egész Európa a magyarok birtokában volt és a honfoglalás lényegében csak a visszafoglalása ennek. A történelemből ezek ki lettek törölve, ezt állítják.

  Bárhogy is volt régen volt, nagyon régen, azóta a világ sokat változott. Régen Mongólia is erős és jelentős birodalom volt és az aranycsapat a legjobb volt a maga idejében a világon. De ez nem jogosítja fel semmire a mai generációkat. A múltból sokat lehet tanulni de visszarévedni bele nincs sok értelme.

 35. Alex

  Duncan Shelley írta:

  Ha szerinted ugyanaz elvenni valaki megélhetését, mint szülőföld vagy származás alapján ilyen vagy olyan nemzetiségűnek tekinteni valakit, akkor… tényleg reagáljak erre?

  A lopás az lopás.

  Duncan Shelley írta:

  Miért nem élsz Magyarországon, azt leszámítva, hogy Szlovákiában jobb a helyzet?

  Nem értelek, ha az előbb el tudtad magyarázni azt, hogy miként lehetett Kipling angol, ha nem Angliában élte élete nagy részét, akkor most miért szűkíted le valaki identitását egy területre?
  Mondom, nagyon veszélyes, amit csinálsz: azon kívül, hogy hatalmas tájékozatlanságról teszel tanubizonyságot egy sor olyan elemet hozol be a beszélgetésbe, amely elemek alapján embereket hurcoltak meg és hurcolnak meg. Konkrétan, ha ma például valaki megkérdezné egyes magukat zsidónak tartó embereket, hogy miért nem élnek Izraelben, ha ők zsidók, akkor mindenki lerasszistázná és antiszemitázná őket. És persze szélsőjobbnak nevezné és nácinak. Na, most ugyanezt a kérdést tetted fel nekem, bár kicsit másképpen, de a lényeg ugyanaz.

  Duncan Shelley írta:

  Levelet fogalmazok a magyar adóhatóságnak azzal a szöveggel, hogy mivel én seychelles-inek érzem magam, hagyjanak lógva, és ottani adózás szerint akarok adózni.

  Az identitástudat nem az állampolgársággal kezdődik és végződik, hanem sokkal szélesebb fogalaom annál. Ha már az Föld fiának tartják itt magukat egyesek, akkor jó lenne tudatosítani, hogy ha az van hangoztatva mások esetében, hogy először vagy állampolgár aztán ember, akkor sajnos pont a saját esetükben nem aplikálják azt a logikát, amit mások esetében olyan vehemensen.

  Duncan Shelley írta:

  Szuverén személyiség a képességei alapján lesz valaki, nem a múltja alapján.

  Nos, nem teljesen. A szuverén szó jelentése: független, nem korlátozott. A képesség önmagában nem tesz függetlenné. A képesség használata is szükségleltetik minimum. Mivel pedig a cselekedetek időben zajlanak a múltnak kihatása van a jelenre és jövőre, amiképp kihatása van ezáltal valakinek a szuverenitására is.

 36. @ Alex:
  Ha szerinted ugyanaz elvenni valaki megélhetését, mint szülőföld vagy származás alapján ilyen vagy olyan nemzetiségűnek tekinteni valakit, akkor… tényleg reagáljak erre?

  Hallottál Verne Gyuláról és May Károlyról? Gondolom, igen. Egyikük sem létezett soha.

  Miért nem élsz Magyarországon, azt leszámítva, hogy Szlovákiában jobb a helyzet?

  Ja, igen, segítenél? Levelet fogalmazok a magyar adóhatóságnak azzal a szöveggel, hogy mivel én seychelles-inek érzem magam, hagyjanak lógva, és ottani adózás szerint akarok adózni. 😀

  Szuverén személyiség a képességei alapján lesz valaki, nem a múltja alapján. A múltnak az a sajátossága, hogy nem lehet megváltoztatni, ebből adódóan a múlt hangsúlyozása nem éppen életigenlő hozzáállás. Egy bölcs mondta: “Semmi sem feledteti el úgy a múltat, mint a jövő”. 🙂

 37. Alex

  Duncan Shelley írta:

  Mi ebben a veszélyes?

  Mi abban a veszélyes, ha valakinek nemzetiségét pedig a „területi elv alapján” állapítják meg? Duncan, Neked kéne ezt magyarázni, aki politikai thrillereket ír?

  Hát a lopáshoz megteremtik vele a feltételeket. Mert bizony nemcsak a anyagi javakat akarnak ám lopni, hanem történelmet, kultúrát vagy személyiséget stb..

  ha ellopják a történelmet vagy a múltat, akkor holnap kijenthetik, hogy Te már nem vagy szuverén ember, mert nincs múltad.

  De értened kéne ezt, ha múltkor kikeltél magadból, hogy aki az interneten ingyen elolvassa a valakik által felrakott könyveidet azok szintúgy lopást követnek el. Nos, ez hát a területi el működése a gyakorlatban.

  Veszélyes ez?

 38. Alex

  Nietz-senki írta:

  Megint megkérdezhetném: kit akarsz Te hülyének- nézni???

  Nos, a logika nem enged. Amit írtál az logikailag nem volt összhangban azzal, amit előtte állítottál. Utánna persze mindig kimagyarázod magad, és ráfogod a saját véleményre. Ha saját vélemény, akkor meg minek szavaztatsz róla?

  Nietz-senki írta:

  Tehát jó volna, ha nem akarnál speciálisan félre-érteni engem!

  Azt mondod, hogy félreértelek. Közben Soros kapcsán azt mondtam, hogy nézzük az embert és a tetteit és az alapján ítélünk, ellenben most megint csak állapotot itélsz meg (zsidó származás), ahogy múltkor szintén csak az állapotra (gazdag) utaltál a véleményed megfogalmazásánál. Egyátalán hogyan fel merült fel most a zsidó származása ös mikönt jöttek kepbe a zsidóo kezdemenyezesek?

 39. Alex

  Duncan Shelley írta:

  Gandhi szülei indiaiak voltak, Kipling szülei angolok, Gandhi indiai nevelést kapott (például 13 évesen nősült), Kipling angol nevelést, Gandhi az indiai kultúrában élt, vallásilag, kasztilag stb., Kipling az angol kultúrában, Gandhi indiaiként élt, Kipling angolként, Gandhi politikai törekvései India függetlenségéről szóltak, Kiplingé a brit birodalomról stb

  De, ha számodra ez ennyire egyszeriben egyértelmű, akkor mire fel írod azt, hogy csak is a születés helye az, ami eldönti egy ember hovatartozását? És nyilván, ha ez így egyszeriben érthető, akkor látszik is, hogy nincs ok nagymagyarnak nevezni bárkit is, aki külföldiként magyarnak vallja magát.

  Duncan Shelley írta:

  Akkor tehét miért? Hát mert csak.

  Nem csak. Azért, mert Te így döntöttél. És ez fontos, ha úgy gondolod, hogy van értelme annak, hogy leírod, hogy “szuverén személyiség” vagy. Logikát meg épp találsz benne, ha a szuverén a Te felfogásodban is magába foglalja az önmeghatározást is.

  Duncan Shelley írta:

  Mi tesz azzá?

  Tényleg nem tudod, vagy csak játszod az értetlent? Akkor mire fel írtad, hogy voltál keresztény, ha ez nem világos Neked?

 40. Nietz-senki

  aelod írta:

  Az emberek nem egyenlőek. Soha nem voltak és nem is lesznek. Soha.

  Ne legyél oly szigorú önmagadhoz!

  Helyzetek, idők és sorsok különböznek…
  ez semmit sem bizonyít – csak saját szubjektivitásodat!

  Na jó – másképp:
  Ha Isten volnál, hogyan küszöbölnéd ki ezeket a különbségeket?

  Mindenki jobb sorsot akar másokénál, csak azzal nem sokan számolnak; hogy épp a saját sors – az kizárólag neki van szánva.

  Senkit nem bíztatok arra, hogy ezt elfogadja!
  De mindenkit arra bíztatok, hogy a neki szánt sorsot értse meg!!!
  … akkor az eleve elfogadható!!!

  Ez a megoldás – nem a faltörő-kos effektus.

 41. Nietz-senki

  @ Duncan Shelley:

  Majd legközelebb emeld ki vastagon, melyik részét kell komolyan vennem!

 42. Nietz-senki

  Alex írta:

  Az mind nagyon szép amit leírtál, de akkor is az történt, hogy nem tettei alapján van Soros megítélve, hanem valamiféle feltételezések alapján.

  Elnézést, ha én ítéleti ellenszenvet ébresztettem benned!
  Ha esetleg használtam ezt a szót – nem az emberre vonatkozik.
  Nekem határozott véleményem van; de az egy vélemény – és szintén kíváncsi volnék minél több ember véleményére…
  nem Soros-úr miatt; hanem a Te naivitásod miatt!
  Én ezeket nem tartom elválaszthatatlan összefüggésnek.

  Soros-úr előtt éppúgy nyitva áll a mennyek kapuja, mint bármelyikőnk előtt.
  Persze tudjuk jól, hogy ahhoz mindenről le kell mondania – még életében.

  Én nem akarok végérvényességet gyakorolni!

  Az élet értéséhez és megéléséhez egyaránt rugalmasság kell!
  Igazán gyakorolhatnád ezt Te is!!!
  Akkor biztos könnyebb volna ezt másvalakiről is feltételezni.

  Tehát a “feltételezésekről”:
  sem nyomozók, sem régészek, se vallások, de tudósok sem nélkülözhetik a feltételezést.
  Soros-úr személyiségi jogait nemzetközi törvények védik.
  Te minek asszisztálsz ehhez?
  Szerinted ezt és ezekhez kapcsolódó törvényeket melyik földtúró paraszt, vagy üzemi munkás érezte szükségesnek???
  Kik akarnak ilyen törvényeket hozni???

  Akiknek van félni és félteni-valójuk!

  Megint megkérdezhetném: kit akarsz Te hülyének- nézni???

  Alex írta:

  Amit Te csinálsz, hogy a közvélemény és ideológiai feltétlezések alapján skatulyázod be semmiben sem más, mint amilyen logikát az inkvízicó követett.

  Nem!
  Ez szigorúan a saját véleményem! De szerintem itt mindenki azért ír ebbe a blogba; mert egyfelől maga is befolyásolni igyekszik egy szűk közvélekedést – másfelől mindenki egy kissé tájékozódni is akar.
  Ugyan miért kellene magamba- fojtani, amit fontosnak, valósnak és igaznak gondolok?

  Bizakodom, hogy mások is gondolkodnak…
  abban már jobban kételkedek, hogy el merik-e mondani?
  … épp ami ilyen kényes kérdéseket illet.

  Pontosan azt gondolom, hogy a cionizmus tartja maga előtt mesterségesen az antiszemitizmus elrettentő tényét.

  Igazán sajnálom, hogy egy farizeusi szempontból én inkvizítornak tűnök! Inkvizítor az, aki halált-kiált ártatlan emberre.
  Nos én Téged – és Általad Soros-urat is – az örök-életre biztatok!
  … tőlem nyugodtan élhettek békében akár több-száz éven keresztül – de én az igazságot attól is többre tartom!!!

  Ha akarod – kölcsönösen – bocsánatot- kérhetünk…
  Vagy ha megkérsz rá egy megadott helyre beidézem bizonyos zsidó kezdeményezésekhez intézett írásaimat – melyekben én éppúgy szeretnék tisztázni dolgokat, mint amennyire kendőzetlen felháborodásom.

  Nem arról van szó, hogy én elátkozni akarok valakit, vagy embercsoportokat…
  de nem sok ember van – aki több mint önmaga ura – és valósága nélkülözhet alapvető igazságokat.
  Nem valószínű, hogy Soros-úr ilyen speciális küldetéssel bírna.

  Tehát jó volna, ha nem akarnál speciálisan félre-érteni engem!
  Mert amennyire jól tudom – én irányodba nem teszek ilyet.

 43. aelod

  Duncan Shelley írta:

  aelod írta:

  17 volt a srác….

  Volt? Richard B. Riddick örökbecsű szavai jutnak eszembe, miután eltörte a lény nyakát…

  Nincs most meg hirtelen a jelenet. 😀
  De a málészáju 17 volt akkor. Most már öregebb és remélem több esze is van mint kannásborra gyűjteni a haverekkel…

 44. aelod

  Duncan Shelley írta:

  Nem szajkózok ilyesmit. Csak kíváncsi vagyok arra, hogy hogyan gondolják ezt. Találkoztam olyanokkal, akik azt mondták, hogy megvetnek mindenfajta egyházat, a pápa egy bohóc, a pedofilia bűn, az inkvizíció és a keresztes hadjáratok ellentmondanak a krisztusi tanításnak, és ők így, ezen a módon vallották magukat kereszténynek, templomok nélkül, faragott képek nélkül, betartva a tízparancsolatot stb.

  Valahogy én is így vagyok ezzel.

 45. aelod írta:

  17 volt a srác….

  Volt? Richard B. Riddick örökbecsű szavai jutnak eszembe, miután eltörte a lény nyakát…

 46. aelod írta:

  Pedig te a kollektív bűnösség elvét szajkózod azzal, hogy minden keresztény egyet ért az inkvizícióval.

  Nem szajkózok ilyesmit. Csak kíváncsi vagyok arra, hogy hogyan gondolják ezt. Találkoztam olyanokkal, akik azt mondták, hogy megvetnek mindenfajta egyházat, a pápa egy bohóc, a pedofilia bűn, az inkvizíció és a keresztes hadjáratok ellentmondanak a krisztusi tanításnak, és ők így, ezen a módon vallották magukat kereszténynek, templomok nélkül, faragott képek nélkül, betartva a tízparancsolatot stb.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén