Gondoljuk újra a világot

A hatodik gondolat

Rakosgatok össze gondolatokat. Öt gondolat kiad egy hatodikat. Öt gondolat egymás mellett, logikai kapcsolat nélkül, együtt mégis megmutatnak valamit, amit nem akartok látni.

EGY. Van egy régi vicc, több verzióban él, én a következőképpen hallottam: Két farkas megy az erdőben, látják, hogy jön a róka, és elhatározzák, hogy széjjelverik. Kitalálják, hogy kérnek tőle cigarettát: ha füstszűrőset ad, azért verik meg, ha nem füstszűrőset, akkor meg azért.

Odamennek a rókához, így szól az egyik farkas:

– Aggyál már cigit, ne legyél irigy!

Erre a róka elővesz két dobozzal, és odakínálja:

– Milyet kértek, füstszűrőset vagy nem füstszűrőset?

A farkasok összenéznek, majd az egyiknek mentő ötlete támad:

– Nézd már, nincs rajta sapka!

Úgyhogy megverik.

KETTŐ. Az elme gyilkosaiban Julius Andan a politika három szintjéről mesél. A következő megállapítást teszi:

A politikának három szintje van: a napi politika, a hosszú távú politika, és a mélypolitika.

A napi politika az, amivel tele van a média, ez a szokásos mindennapos csatározás, a napi propaganda működése.

A hosszú távú politika az, ami meghatározza a pártok, politikai személyiségek tetteit, ez mutatja céljaikat, amely felé menetelnek a napi politika által. Hosszú távú politika például a pártok hivatalos választási programjai, amik nem feltétlenül tükrözik a valós célokat.

A mélypolitika az, ami kor-, korszak-, rendszer-, párt- és politikus-független, egy mélyben meghúzódó, mindent átfogó törekvés: az emberiség kontroll alatt tartása. A mélypolitika célja a néptömegek folyamatos lekötése, irányítása.

HÁROM. Ha egy alkalmazotti munkaviszonyban álló személy több pénzt akar keresni, akkor spórol, többet dolgozik, másodállást vállal, vagy iskolába, tanfolyamra, tréningre jár, hogy jobb fizetést kapjon.

Ha egy vállalkozó többet akar keresni, akkor spórol, többet és/vagy jobban dolgozik, képezi magát, új berendezéseket állít csatasorba, terjeszkedik, befektet, alkalmazottakat vesz fel, társakat szerez, reklámoz, újabb termékeket és szolgáltatásokat értékesít.

NÉGY. Ha egy útonálló több pénzt akar, több embert rabol ki, védelmi pénzeket szed, megfizetteti az áthaladást a saját területén, az üzleteket megsarcolja, és aki nem hajlandó fizetni, azt látványosan, mások számára félelemkeltően elintézi. Erővel kikényszeríti, hogy fizessenek neki a semmiért.

(Az „útonálló” szóban több bűnözőtípust vontam össze, ne az legyen a téma, hogy melyik típus mit csinál, kinek mi a szakterülete.)

ÖT. Ha a kormánynak több pénzre van szüksége, többet vesz el a lakosságtól. Újabb és újabb és újabb és újabb és újabb adónemeket (azaz mondvacsinált ürügyeket) talál ki, több pénzt kér valamiért, mint korábban, vagy pénzt kér valamiért, ami korábban ingyenes volt, és aki nem hajlandó fizetni, azt látványosan, mások számára félelemkeltően elintézi.

Megvalósított, parkolópályára tett, tervezett ötletek újabb és újabb adónemekről. Internetadó, telefonadó, csekkadó, közvilágítás-adó, külföldi munka +adó, vendégségadó, állattartás adó, lélekeladó…

Kering egy kép az interneten: gyalogos bérlet. A legnagyobb poén az, hogy komoly ötlet volt valakik részéről. Volt?

A HATODIK GONDOLAT. Adjátok össze az előző ötöt.

Nektek mi jön ki?

Készül egy könyv, Őszinteség lesz a címe. Képzeljetek el egy világot, ahol történik valami, és minden gondolat láthatóvá válik.

Share

Commentek

Előző

A Szex, 3. rész

Következő

Duncan Shelley: Az ellenállás

 1. Nietz-senki

  Duncan:
  “A mélypolitika az, ami kor-, korszak-, rendszer-, párt- és politikus-független, egy mélyben meghúzódó, mindent átfogó törekvés: az emberiség kontroll alatt tartása. A mélypolitika célja a néptömegek folyamatos lekötése, irányítása.”

  Ehhez kapcsolva:

  Szándékosan extrém példa: Lehet gyűlölni egy valós helyzetet – melyben minden tagadhatatlan léttel bíró felnőtt – táplálékának 90%-át anyatejből kellene magához- vennie… mert ugye ez csecsemőkorában minden embernek a legjobb fejlődést biztosította. Tehát egy ilyen kényszerhelyzetbe születünk bele a pénz-, piaci-, politikai, jogi értékrendek által behatárolva – ebből kellene összeállnia valami igazságnak. Egy anya büszke arra, hogy gyermekét tudja táplálni – így a zsidóság is arra, hogy az egész Földön pénz, piaci, gazdasági (stb.) rendek létrejöttében segédkeztek… ezt nem kell megtagadni! Amennyiben csak ösztönökről van szó nem várható el egy anyától – hogy belássa kiöregedett és ellenzőitől; hogy ne gyűlöljék belátása hiányosságaiért. Így áll a zsidóság is abban a helyzetben, amit a világnak és magának teremtett. Az a kérdés: hol kezdődik az ember és kik azok akik e rend által legtöbbet profitálnak? Bizonyára túl kell jutni egyszer mindenkinek az ösztönökön és automatikus reflexeken; meg azon a társadalmi módszeren, ami kizárólag erre akar támaszkodni! Jó volna a működő mechanizmusok mélyére látni – amit megszavazunk és idejét-múlta! Nehéz belátni azt, hogy ami bizonyos korban a fejlődés alapja volt – az most a fejlődés gátja (különösen akkor, ha ezt valakik a törvény erejével tartják fenn).

 2. aelod

  Zoli írta:

  Annyira szép. Annyira elfogulatlan. Annyira szeretek olvasni magyar embereket ekéző szöveget magyarul.

  De nem így van?

  Zoli írta:

  Magyaroktól, vagy magukat magyarnak vallóktól (nekem a kettő egy, de akkor miért ír a magyarokról, nem pedig rólunk?)

  ?:-)

 3. Thirdeye Magister

  II.Putyin998 cár írta:

  Nemdebár?

  Debár . 🙂

 4. II.Putyin998 cár

  Thirdeye Magister írta:

  Nietz-senki írta:

  Annyira mindenképpen – ahogy Te is Obamával.

  Nem értesz , de ez az én hibám .

  Én speciel értelek,hogy ő mit nem ért,de ezt nem nekem kell érteni ugyebár,hanem neki.Illetve Ön szerint-Tisztelt V.Ajákos úr-mindenkinek a Föld nevű bolygón.

  Nemdebár?

 5. Thirdeye Magister

  Nietz-senki írta:

  Annyira mindenképpen – ahogy Te is Obamával.

  Nem értesz , de ez az én hibám . 🙁

 6. Nietz-senki

  Thirdeye Magister írta:

  Akkor mégiscsak találkoztál velük

  Annyira mindenképpen – ahogy Te is Obamával.

 7. Thirdeye Magister

  Nietz-senki írta:

  Én csak olyan gondolatokkal (sémákkal) találkozom, amit nekem nincs okom létrehozni

  Akkor mégiscsak találkoztál velük . :giggle:

 8. Nietz-senki

  Thirdeye Magister írta:

  Ha tényleg találkozni akarsz velük , akkor tedd meg . Cool

  Várom az élménybeszámolódat

  Nem találkoztam senkivel…
  valamit biztos nem jól csinálok.

  Én csak olyan gondolatokkal (sémákkal) találkozom, amit nekem nincs okom létrehozni – de mint egy oknyomozás: működik.

  Lehet, hogy temperamentum-függő ennek a sikere.
  Folyamatosan bajba vagyok a nevekkel (az életben) – ugyanígy vagyok bárki személyiség-értékével (felkutatásával), sajátommal is. (Nagyon jó az arc-memóriám – de nem tudok hozzá nevet kapcsolni)
  Nálam személyiségjegyek csak az egyén vezérgondolataival azonosíthatók be – így működök. (Ebben viszont apró különbségekre is jól emlékszem.)
  Nem gondolom, hogy a világunk problémáit (kríziseket) személyiségek fogják megoldani (belehatnak ugyan) – de csakis kollektívákra tudok gondolni.

  Mindenki szemléletét saját tapasztalatai, hite (és gyanús, hogy temperamentuma) határozza meg leginkább – én sem vagyok ez alól kivétel.

 9. aelod írta:

  A magyar nem tud mit kezdeni a szabadsággal. Akárhányszor is kivívta utána a társadalom a fenenagy szabadságtól megrészegülve tévútra lépett megannyiszor…..

  Van vagy egy hónapnyi behozni valóm itt, úgyhogy lehet, hogy rosszul értelmezek valamit. De valahogy megbökte a szememet ez a pár sor. Annyira szép. Annyira elfogulatlan. Annyira szeretek olvasni magyar embereket ekéző szöveget magyarul. Magyaroktól, vagy magukat magyarnak vallóktól (nekem a kettő egy, de akkor miért ír a magyarokról, nem pedig rólunk?)

 10. Thirdeye Magister

  Nietz-senki írta:

  Te pedig elvezetsz a manipulátorokhoz!

  Rendben 🙂

  Most pedig ülj le meditálni ……… nem sokára találkozol velük .

  Ha tényleg találkozni akarsz velük , akkor tedd meg . 😎

  Várom az élménybeszámolódat . 😉

 11. Nietz-senki

  Thirdeye Magister írta:

  Én csak azokat az erőket ismerem amik Obamát meg engem akarnak irányítani.

  Majd én bemutatlak Obamának….

  Te pedig elvezetsz a manipulátorokhoz!

 12. Nietz-senki

  nev3rlive írta:

  a szabadsag =- e a fuggetlenseggel ?

  Az a jó – ha e kettő számunkra egy.

  Azért tudhatunk olyan esetekről – nemes lelkület esetén – hogy épp a rabság valamely formája (akár börtönbüntetés) indítja el a szellemi szabadságot (a függetlenség lényegi valóságát) – vagy a lélek szabadulását (ahogy tetszik).

  De mondjuk az (a fiatalkori szabadságeszmény) nem biztos, hogy jó, amikor bizonyos igénytelenség mentén roppant szabadnak érezzük magunkat…
  mert ennek aligha van sok köze a szabadság valóságához.

  Szerintem jó esély van arra, hogy ha nem akarunk beleragadni egy egészséges érzületbe – akkor az képes minket elvezetni az ember teljességéhez, valós természete (szabadsága) által…
  ha ezt másokon akarjuk lemérni, az már – a legjobb ítéleti készség ellenére is – mellőzi a saját tapasztalatot és bizonyos társadalmi konvenciók mentén kényszerül megítélni valaki más “sikereit”.
  Egyúttal az is kérdés: az ember valóságát akarjuk-e; vagy amit a társadalom szán neki?

 13. Thirdeye Magister

  Nietz-senki írta:

  (azért legyél óvatos – ha Obama keres)

  Kicsit lemaradtam . 🙂
  Mi van Obamával ? Nem ismerem .
  Én csak azokat az erőket ismerem amik Obamát meg engem akarnak irányítani . 😉

 14. nev3rlive

  @ Nietz-senki:
  a szabadsag =- e a fuggetlenseggel ?

 15. Nietz-senki

  prolizoli írta:

  Amikor az a kérdés, hogy mi valaminek az értelme az másként mondva azt jelenti, hogy mi célt szolgál. Ezek szerint a cél az Isteni lét.

  Igen, is-is. Az a felfogás, ami abból indul ki, hogy az ember és gondolkodása nem vezethető vissza semmilyen őseredetre…
  ebben az esetben a cél önmagában adja a dolog értelmét – minden idealizmus az eredetből indított “miért” által nyer értelmet (tehát nem gyökértelen, hanem az ember egy fejlődés-folyamat része – nem önkényura). A miért a múltban gyökeredzik – csak szóhasználatában inkább a jövőre vonatkoztatják.

  prolizoli írta:

  Mi a létünk abszolút értelme?

  A nagy egész – melyben értelmes, önálló rész vagyunk…
  annyira belátva a kozmikus perspektívákat, amennyire képesek vagyunk önzetlenek lenni (életünkben).
  Amennyire képesek vagyunk megszabadulni saját önzésünktől – úgy annyira: isteni lét.
  – ettől lényegében csak az önzés módozatai és vonzatai választanak el (a parasztvakító materializmus).

  prolizoli írta:

  Mi az elképzelés? Hogyan tovább?

  Ha mondtam is ilyet – az nem isteni, hanem diktatórikus jelleg…
  már megbeszéltük ezt: együtt kell kialakítani!

  … nem a társadalmi (politikai) perspektívákra korlátozódva, hanem kozmikus alapokon.
  – nincs oly távol az embertől, mint az ösztön-természetre alapuló társadalmi kényszer-gondolatiság (ezért van a szabadság jelentőségéről szó).

  prolizoli írta:

  … mindenki megértő lesz és tudatos egymás irányában? Hirtelen angyalok ereszkednek alá “A helyes élet” című útmutató könyvecskékkel és az oroszlán meg a bárány barátian pacsizik a diófa alatt?

  Mi képzetekben gondolkodunk – de csak azért, mert ez az észlelés-forma gyakorol ránk a legnagyobb hatást…
  de ez is egy kényszermechanizmus – jobb-híján.

  Az ember célja nem lehet az isteni valóság “földre-kényszerítése” (abba a logikai rendbe, ami nekünk kényelmes) – mert ugye azért vannak az ördögök, hogy ezáltal ellehetetlenüljünk; hogy ezt megakadályozzák!
  Az ember célja az lehet – ha valóban érteni akarja saját (és földi) életét – hogy maga emberi képességei által kell a szellemi-fogalmi valóság értéséhez- emelkednie!
  Nyugi – ez emberi ügy
  … egyetlen állat sem kompetens ebben (mert csak az ember szellemiség jelenleg ezen a bolygón)!
  Ez a fogalmi nyelvezet az ősi szimbólumok lényegi valósága.

  De nincs ebben kötelező jelleg…
  bárki megteheti – továbbra is – hogy a társadalmi állat szerepét eljátssza (van rá kereslet).

  Persze ez az én hitem – szokás ezt mondani.
  – de nem! Nem voltam képes magamtól eddig eljutni és senki sem képes erre megfelelő szempontok nélkül.
  Viszont arra bárki képes, hogy ezen szempontok fényében (figyelmesen) éli az életet.
  Az igazság feltartóztathatatlan – csalatkozni lehet: a saját félelmek által lezárt befogadásra képtelen tudat számára (kevés esély marad).

 16. prolizoli

  Nietz-senki írta:

  prolizoli:
  Mi a létünk abszolút értelme?

  Nietz-senki:
  Az Isteni lét

  Hogyan telnek Isten hétköznapjai?
  Amikor az a kérdés, hogy mi valaminek az értelme az másként mondva azt jelenti, hogy mi célt szolgál. Ezek szerint a cél az Isteni lét.

  Tételezzük fel, hogy az általad feltételezett elnyomó hatalmi rendszer megszűnt mert befuccsolt, idáig tartott, ennyi, konyec.
  Mi az elképzelés? Hogyan tovább? Innentől a “Szabó Józsefek és Szabó Józsefnék” felébrednek és a facebookon való lájkolás helyett mindenki megértő lesz és tudatos egymás irányában? Hirtelen angyalok ereszkednek alá “A helyes élet” című útmutató könyvecskékkel és az oroszlán meg a bárány barátian pacsizik a diófa alatt? Mindenkit átitat majd az öröm és tudás és Földanya boldogan sóhajt…végre.

 17. Great

  Duncan Shelley írta:

  Jaklin kolléga jelentette, hogy ezennel megindult a London nevű városba, és már most jobban érzi magát, mint magyarföldön. Kint várja a félidős munkája, amiért duplaannyit fizetnek, mint amennyit valaha magyarföldön keresett teljesidős állásban.

  Népességcsere lesz? A kínaiak jönnek ide az adókedvezményért, a magyarok mennek akárhová pénzért?

  Félmunkaidős állás és dupla fizetés, azért ez érdekes. Leszámítva a karrieristákat (akik nagyon kevesen vannak), milyen elvakult politikamánia kedvéért maradnak emberek Magyarországon küszködni?

  Londonban az árak is mások, mint itt, a duplapénz nem biztos, hogy több, de ha megél kint belőle, akkor megéri. Részmunkaidős munkából Magyarországon kevesen tudnak élni.

 18. balisto

  @ Petra:
  Nekem nem az akárki-féle sztori tetszése jó vagy nem, hanem maga a tény, hogy ez jelen van.
  Mivel én sose csinálnám, azért nem tetszik.

  De amúgy rendben van a magyarázatod, Tündérbogár. 🙂

 19. Nietz-senki

  Thirdeye Magister írta:

  Ezt a világháborús elmevírust nagyon szorgalmasan nyomják , hátha megjelenik a teremtésben . De Én letiltattam az összes ilyen jellegű vírust , és inkább az élet napos oldalát ajánlom mindenkinek

  Kösz – Obamánál már hivatkoztam Rád.

  De mondtam neki csúnyát is
  – hogy pl: bekaphatja az elefánt farkát…
  ami megint “betévedt” a Fehér-ház nappalijába – a Greenpeace is odasietett.

  Valaminek csak kell hogy legyen pozitív hatása is!
  (azért legyél óvatos – ha Obama keres)

 20. II.Putyin998 cár

  Nietz-senki írta:

  Petra írta:

  II.Putyin998 cár írta:

  Ismétlem,a dolog poén volt.

  Szerintem jó sztori. Akinek meg nem teccik, az bekaphassa…

  Mondtam már Shelleynek is, hogy a szubjektív és objektív célzatú hozzászólásokat el kellene különíteni – mert felesleges félreértések és viták adódhatnak belőle.

  – de nem reagált semmit (lehet, hogy azért, mert röhögő-görcs után a fenének sincs kedve intézkedni).

  Khöööhhmmmmm….talán monsieur Shelley,ha kérhetem.

 21. Nietz-senki

  Petra írta:

  II.Putyin998 cár írta:

  Ismétlem,a dolog poén volt.

  Szerintem jó sztori. Akinek meg nem teccik, az bekaphassa…

  Mondtam már Shelleynek is, hogy a szubjektív és objektív célzatú hozzászólásokat el kellene különíteni – mert felesleges félreértések és viták adódhatnak belőle.

  – de nem reagált semmit (lehet, hogy azért, mert röhögő-görcs után a fenének sincs kedve intézkedni).

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén