Gondoljuk újra a világot

A Test, 7. rész

Biológiai adósságok

Testünket nem egy tökéletesen képzett, teljes körűen tájékoztatott, mindennel felszerelt, korlátlan anyagi lehetőségekkel rendelkező csúcsprofi mérnökcsapat tervezte, tesztelte, építette és gyártotta le, nagyon konkrét körülményekre specializálva azt. Testünk olyan anyagokból épül fel, ami rendelkezésre áll, és amennyire képes, próbál a környezeti behatásokkal szemben megfelelően viselkedni.

Az, hogy az élet milyen kényszerűségeket ró ránk, nem írja felül a testünk biológiai működését, biológiai igényeit. Az, hogy az a kulturális közeg, melyben jelenleg élünk, mit erőltet rá a testünkre, megint csak nem írja felül a biológiát.

A testünkben lezajló létfontosságú biológiai folyamatok időt, energiát, alapanyagokat és bizonyos körülményeket (például adott hőmérsékletet) igényelnek. Ha ezek közül egy vagy több nem áll rendelkezésre, vagy nem megfelelő minőségben, valamilyen folyamat nem fut végig, nem fejeződik be, nem lesz teljes, vagy el sem kezdődik. Ezek a soha be nem fejezett, el sem induló folyamatok azok, melyeket ebben a cikkben biológiai adósságoknak nevezek.

Emésztési adósságok

Az emésztés a táplálék lebontása a sejtek által hasznosítható anyaggá.

Az emésztést enzimek végzik, melyek kémiailag lebontják a táplálékot, a szállítás és felszívódás kémiai vegyületek formájában történik.

A teljes emésztési ciklus a szájban kezdődik. A látvány, illat megjelenése, a szájba kerülő étel íze elindít egy sor biológiai folyamatot. A szájban elkezdődik az emésztés előkészítése, azáltal, hogy feldaraboljuk, pépesítjük, hűtjük, melegítjük, nyálba burkoljuk és ütemezzük, szabályozzuk a nyelést.

A szájban előkészítjük az ételt, majd lenyeljük, ezt követően megemésztődik, a megemésztett tápanyag a test megfelelő részeibe kerül, beépül, átalakul, az emészthetetlen részek pedig salakanyagként kiürülnek a szervezetből. Ez volna a tökéletes emésztési ciklus, amit különféle tényezők befolyásolnak, és tesznek tökéletlenné.

Az emésztés ciklusa tehát a következő szakaszokból áll: száj, nyelőcső, emésztőrendszer (gyomor és belek), szállítás, felszívódás, a salakanyagok kiürülése.

Az emésztési ciklus bármely pontján felhalmozhatunk adósságokat.

Az életünk olyan követelményeket támaszt velünk szemben, ami azt eredményezi, hogy nem olyan gyakorisággal eszünk, ahogyan szervezetünk igényelné, nem azt, vagy nem csak azt, amire szüksége van, nem biztosítjuk az egyéb megfelelő körülményeket stb.

Például lépten-nyomon ételreklámokkal bombáznak minket, melyek folyamatos munkában tartják az emésztési ciklus bizonyos fázisait, miközben nincs élelmiszer a szervezetben, amit fel kellene dolgozni.

Például az ebédidő túl korán vagy túl későn van, nem tart annyi ideig, amennyi ideig tartania kellene, másféle táplálékra kényszerülünk az időhiány miatt, mint amit a testünk igényelne.

Például olyan élelmiszerekre szoktunk rá, amelyek nem hasznosulnak megfelelő hatásfokon, megterhelik a szervezetet, olyan anyagokat tartalmaznak, melyeket a test sem hasznosítani, sem kiüríteni nem képes.

Az életvitelünk és a kulturális behatások következtében, folyamatos emésztési tartozásban vagyunk. Némi túlzással, de jó közelítéssel azt mondhatnánk, hogy egy 20 éves ember körülbelül 20 év emésztési tartozást halmozott fel a saját testével szemben.

Az emésztési ciklus elkezdődik, majd végigmegy, és végül megáll. Ez maga a ciklus. Ha soha nem megy végig, soha nem áll meg, bizonyos szakaszai nem fejeződnek be vagy el sem indulnak, az olyan állapotot eredményez, amire a testünk szemlátomást nincs felkészülve.

Regenerációs adósságok

A regeneráció szó újjászületést (megújulást) jelent. A generáció azt jelenti: születési periódus. A re-generáció tehát azt jelenti, hogy valami időről időre „magába születik újra”.

A testünkben rendszeresen energiahiány áll elő (például sprintelünk száz métert, melynek következtében oxigénhiány lép fel), ezt a hiányt fáradságként, álmosságként észleljük. Az energiahiányt (szándékosan használok ilyen profán szót) táplálkozással, pihenéssel, alvással kezeljük.

Aki tett már nagyobb túrákat, aki futott hosszabb távokat, tudja, hogy eljönnek holtpontok, amikor a testnek szüksége van pihenésre. Ilyenkor néhány percnyi pihenés is csodákat tehet. A pihenés passzív, ha kívülről nézzük, a szervezet szintjén azonban ez egy rendkívül aktív időszak.

Amikor én egy edzés után leheveredem, az kívülről tűnhet passzívnak, de belül nagyon sok minden történik, olyan biológiai folyamatok zajlanak le, amelyek következtében rövid időn belül elmúlik a fáradságom, és újra élénk leszek, mint edzés előtt.

Amikor pihenünk, a szervezetünk dolgozik. Ahhoz, hogy ezt a munkát elvégezhesse, arra van szüksége, hogy a test pihenjen. A futás közben kialakuló oxigénhiányt futás közben nem tudja a testünk kiegyenlíteni. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, meg kell állnunk.

Pihenés és alvás közben regenerációs folyamatok futnak. Ezek a folyamatok addig tartanak, ameddig szükséges, ameddig az adott biológiai ciklus teljesen le nem zárul.

Ebbe a képbe lépnek be életünk követelményei (például nem tudunk tovább pihenni, hogy ehessünk), és a kulturális közeg követelményei (például reggel 8-ra adott helyen kell lennünk).

A szervezetünk számára az ébresztőóra nem létezik. A szervezetünk csak annyit észlel, hogy a regenerációs ciklus nem fut végig, mert újra energiafelhasználásra van szükség.

Némi túlzással azt mondhatnánk, hogy egy 20 éves ember körülbelül 20 évnyi regenerációs adósságot halmozott fel a saját testével szemben.

A regenerációs ciklus elkezdődik, majd végigmegy, majd leáll. Azért kezdődik el, mert szükséges, és akkor fejeződik be, amikor elérte a szükséges eredményt. Ha ez nem történik meg, regenerációs adósságot halmozunk fel.

Egyéb adósságok

Az emésztési és regenerációs tartozásokon túl további biológiai tartozások is kialakulnak a testünkben.

A fizikai erőkifejtés felgyorsítja a vérkeringést, fokozott működésre készteti a szerveket. Úgy tűnik, hogy a regenerációs folyamatok akkor kapcsolnak be igazán, ha olyan mértékű az energiafelhasználás. Ebből arra következtethetünk, hogy lehetséges adósságot felhalmozni a szervezetünkkel szemben az erőkifejtés szintjén is.

Folyamatos tapasztalat a számomra, hogy egy szokásos, erőkifejtést nem igénylő, fizikailag lagymatag életvitel mellett a pihenés, alvás, táplálkozás nem ad sokat, nem vitalizál, nem frissít, mintha maga a regeneráció sem működne igazán. (Erről bővebben egy másik cikkben, aminek témája a testi szervek, erek, idegrendszer, szem, fül stb. edzése, fejlesztése lesz.)

Lehet adósságot felhalmozni tápanyagok terén, víz terén is, és a testünkön belül leépülnek, kiszáradnak, elhalnak szervek, mert nem tudnak regenerálódni, feltöltődni (táplálkozni).

Talán idegrendszeri adósságokat is felhalmozhatunk, túl sok bizonyos típusú stressz, nem optimális (nem kielégítő) szexuális élet stb. által.

Talán további biológiai adósságok is léteznek.

Kezelési próbálkozások

Mit okoz néhány évtizednyi emésztési adósság? Ha mindössze annyi az egész, hogy az emésztőrendszerünknek pihenésre van szüksége, hogy leálljon teljesen, és legyen ideje az emésztést magát regenerálni, akkor kezdetben egy kis böjt, és a megszokottnál ritkább táplálkozás kezeli ezt a problémát. Ha azonban az évtizedeken át tartó emésztési adósság szervi károsodást okoz, akkor nehezebb dolgunk van, ha ezt teljesen helyre akarjuk hozni.

Mit okoz néhány évtizednyi regenerációs adósság? Ha átalakítjuk az életünket, hogy nagy erőkifejtések és teljes körű regenerációs szakaszok váltogassák egymást, akkor könnyű dolgunk van. Ha azonban az évtizedes regenerációs adósság szervi károsodást okoz, a javítás is nehezebb lesz.

Nyilvánvaló, hogy a társadalom nem a biológiai igényekre épült fel. A sejtjeink mit sem tudnak a hivatali nyitva tartásról.

Az is egyértelmű, hogy a testünk bírja a gyűrődést, és a megoldás nem egy tétlen, félénk, visszahúzódó élet. Testünk jól reagál az erőkifejtésekre, mintha arra termett volna, hogy használjuk, ez azonban nem kisebbíti azt a tényt, hogy az életvitelünk, társadalmi követelményeink a legkevésbé sem veszik figyelembe a biológiai igényeket.

Ha az alvási ciklus 11 óra 23 perckor fejeződik be, 6 óra 5 perc helyett, az nem azért van, mert lusták vagyunk, hanem azért, mert az a ciklus eddig tartott. Ha 15 óra 44 perckor igényli a testünk az étkezést (bizonyos táplálék formájában), akkor az azért van, mert a szervezeti folyamatok akkor jutnak el ahhoz, hogy táplálékfelvételt igényeljenek, és ezek a folyamatok semmit nem tudnak a 12 óra 00 perces ebédidőről. A biológiában szükségszerűség van, nem passzió.

Konklúzió

Úgy igazán nincs semmilyen konklúzióim. A fentieket csak felvetettem, mert előugrott egy ötlet, és úgy éreztem, lehet benne valami.

Az nem szorul különösebb magyarázatra, hogy a biológia és a kultúra nemigen kapcsolódik össze, és olyan távoli utakon járnak, aminél távolibbakat művészet lenne kitalálni.

Óvodás korom óta küszködöm azzal, hogy rákényszerítsem a társadalmi ritmust a bioritmusra, mert a kettőt összeegyeztetni nem lehet. Anyám abban az óvodában dolgozott, ahová öcsémmel jártunk, ő nyitotta minden nap, két órával az első gyerek érkezése előtt, és mi minden hajnalban keltünk és mentünk vele. Máig emlékszem, ahogyan vonszol minket az utcán, mert sem öcsém, sem én nem voltunk egészen magunknál a kialvatlanságtól.

Azután iskola, majd munka, és amíg nem lettem főállású író, állandóan ez ment. A családban mindenki hullaként ébredt az órára, tolták a kávékat, hátha a koffeintől felébrednek, miután már ébren voltak. Egész életemben láttam hajnalban és reggel az álmosan iskolába, munkába menetelő embereket. A kulturális elvárások biológiai adósságokat halmoztak fel éppen a szemem előtt. Öcsémmel egyszer felszálltunk egy buszra, amivel iskolába mentünk, és a sofőrnek gyufaszállal volt kitámasztva a szeme…

Megértem, hogy a társadalmi élet, ami a szervezésre épül, minden határon túl nem veheti figyelembe a biológiai igényeket. De azt gondolom, hogy ennek van egy ára, és az ár talán magasabb, mint gondoljuk, mert nem az óra rendezi a biológiát.

Most ti jöttök

Csupán a véleményetekre vagyok kíváncsi a cikk felvetéseivel kapcsolatban. Mit gondoltok minderről? Vannak biológiai adósságok? Azok felhalmozódhatnak éveken, évtizedeken át? Azok okozhatnak károsodást, akár nagyon komoly károsodásokat? A felhalmozódó biológiai adósságoknak lehet szerepe az öregedésben?

Share

Commentek

Előző

Merre mész Google?

Következő

Ára van vagy esély van rá?

 1. chokson

  Nagyon jó a cikk. Érdekel nagyon ez a téma, de még nem voltam itt,mikor indult. Kérnék jelszót az olvasásához!!! köszönöm

 2. Arkos

  Az elmém szárnyalna, de mintha nem tudnám rávenni a testem, hogy csináljon is valamit. Lehúz…
  Veletek előfordul(t) ilyen?

 3. Arkos

  Hm. Ezért lehetek én mindig álmos. Főleg idén télen. Úgy érzem egy ideje, mintha egész egyszerűen semmire nem lenne erőm, pedig nem csinálok semmi aktívat mostanában. Lehet, hogy az idei nyár annyira leszívott a folyamatos betegséggel és munkával, hogy téli álmot kéne aludjak, hogy újra produktív lehessek.
  Megfontolom.

 4. Katinka88

  Ib írta:

  A gének 70% -a még nincs feltérképezve, hogy mire jó. Innentől kezdve van kérdés/nincs kérdés, ugye?)

  Erre csak annyit mondok, hogy allitolagosan nincs felterkepezve. Nagyon sok mindenrol fel vagy alinformaciok jutnak el hozzank.

  En eleg koran kezdtem a sportolast aerobik, foci, karate kesobb falmaszas meg ilyenek.
  Nagyon sokaig karate edzseken inni se lehetett, mert hogy egy karatesnak birnia kell stb, par vevvel kesobb meg erdekes modon az edzom is itta a palackozott vizet, mert hogy valaki mondta, hogy ez mennyire egeszseges. 7 rvig sok edzotaborban vettem reszt, ahol reggeli edzes utan volt a reggeli, de nemcak en voltam ugy vele, hogy nem tudtam reggelizni edzes utan es meg osorolhatnam a hulyesegeket, megjegyzem hogy ez sport karate volt sajnos.
  Mostanaban, amikor edzek protein port fogyasztok el belole ( ezt egy ugymond hiteles helyrol szerzem be, amibe nincs olyan anyag aminek nem szabadna,h ogy ott legyen) es ez segiti az izmok fejlodeset kiepiteset.
  Ugyanugy fontos hogy az ember potolja az asvanyi anyagokat meg kinden mast amit a szervezet felhasznal eleget stb pl teniszbe rendszeresen tartanak igenot, ahol elfogyasztanak egy kis gyumit illetve isznak kulonbozo folyadekokat.

  Mai vilagrol azt lehetne elmodnani, hogy tul sok merget eszunk illetve viszunk be mas formakban a testbe, amit az egy ideig elvisel illetve allitolagosan minden 7. Evben megujul a test. Ahogy oregszunk ez a folyamat lecsokken.
  Mereg a cukor, gmo, csoki stb
  Megis az emberek megveszik es sokszor ezt jutalomkent fogyasztjak el vagy adjak oda a gyerekuknek.
  Aztan ott vannak azok, akik tul sulyosak latszolag minden oke, de belul csak no a teher amit a tulsulyossag illetve a sok egeszsegtelen etellel bevitt mereg megoli a szervezetet.
  Nem csoda, hogy sok a rakos illetve mas betegsegekben szenvedo ember.
  Az vistont, nogy egyikse gyogyithato az meg egy nagyon nagy baromsag.
  Igenis lehet on gyogyitast csinalni: meregtelenito kura, lefogyni
  A legfontosabb opersze, hogy el kell donteni, hogy elni akar e az ember vagy nem. Ha igen, akkor gyokeresen kell valtoztani az ember akkori eletvitelen: mit eszik, iszik, olvas, nez, hallgat, miben hisz.
  Erdekes,mhogy vannak emberek akik tulelik, vagy tovabb elnek, mint amit az allitolagos szakemeberek “josolnak” ergo diagnosztizalnak.. Nevetseges

 5. Thirdeye Magister

  ” Csupán a véleményetekre vagyok kíváncsi a cikk felvetéseivel kapcsolatban. Mit gondoltok minderről? Vannak biológiai adósságok? Azok felhalmozódhatnak éveken, évtizedeken át? Azok okozhatnak károsodást, akár nagyon komoly károsodásokat? A felhalmozódó biológiai adósságoknak lehet szerepe az öregedésben? ”

  Már hogy is ne lennének adósságok a test felé ?
  Eleve a test mindig a jelenben van , az elménk nem .
  A test nem hazudik , az elménk hajlik rá .
  Hogy is ne halmoznánk adósságokat ilyen körülmények között ?

 6. jazminbokor

  A testünk a pihenő időszakok alatt regenerálódik, regenerál minket, túlzott kihasználás esetén jelzéseket ad, hogy most már egyszer végre pihenni is kellene. Tesz értünk és mi is tehetünk érte, legyen az egy kiadós alvás, egy masszázs, tisztítókúra, böjt vagy a megfelelő étel. Hatásukra a testünk megkönnyebbül, csökkenthetjük a terheit, mely az érdekünk. Igaz, hogy a minket körülvevő kulturális elvárások ezt különösebben nem támogatják, én meg a kulturális elvárásokat néha elhanyagolom cserébe.

  A kultúra elvárja a növekvő teherbírást, lehetőség szerint 100%-os készenlétet, amikor ez csak lehetséges, folyamatosan “növekvő” teljesítményt, ami persze túlzás, mert ilyen nincs, A kérdés, hogy mennyire akarunk ennek megfelelni. A rendszer által diktált gyakran gépies, gyakran öntudatlan életet akarjuk-e élni testünket kiszipolyozva, vagy időnként úgy döntünk, hogy néha legjobb szolgánkról is gondoskodunk.

  Én a magam részéről figyelem a testem visszajelzéseit és időnként beiktatok kényeztetési periódusokat is az életembe, melyet a testem meg is hálál. Persze nagyon sokszor alaposan ki is használom az erejét, a teherbírását, az állóképességét, melyeket a céljaim elérése érdekében teljes természetességgel a rendelkezésemre bocsát. Hálás vagyok neki, hogy jól bírja a gyűrődést.

 7. stargate

  Egy másik? Jaja, igaz sajnos!
  Az elme lehetővé teszi, hogy irányítsák, ki van ez találva!

  Azért szerencsére van valaki, aki a testem irányítórendszerét is tudja irányítani…..csak sok esetben nincs magánál 😉

 8. Thirdeye Magister

  stargate írta:

  Az elme irányítja a testet, de ki irányítja az elmét??

  Egy másik ….

 9. stargate

  Ha tudnánk optimálisan élni, nagyon-nagyon hosszú ideig élhetnénk…..

  Ha nem szerepelne a test működési programjában a game over, akkor ez több száz, akár több ezer év is lehetne.

  De szerepel! Sőt, elég rövidre módosult….

  @ Thirdeye Magister:Az öregedés és minden más betegség okozója az elme , ami irányítja a testünket .

  Hát bizony az elme igen érdekes valami, kikiálthatjuk okozóként, de érdemes mélyebben megismerni a folyamatot. Az elme irányítja a testet, de ki irányítja az elmét??

 10. Thirdeye Magister

  Corsair írta:

  Még fontosabb kérdésem:
  Mit lehet tenni, hogy az ember tegye, amit érdemes és hasznos lenne???

  Azt lehet tenni , hogy bele kell tenni olyan helyzetekbe ahol nem tud önmagának hazudni . Hogy ráébredjen , hogy nem halhatatlan és nem tart örökké az egészsége .

 11. Thirdeye Magister

  Corsair írta:

  Kérdés:
  Ha tudjuk, hogy mit kellene tennünk, szerintetek miért nem tesszük meg???

  Lehet , hogy azért mert nem tudjuk igazából , hanem csak van egy információnk és azt hisszük tudásnak . A tudás valószínűleg akkor valódi , ha rögtön cselekvéssel is párosul .
  Az elménk amúgy nagy kedvét leli benne , hogy elhiteti velünk hogy tudunk valamit .
  Miért csinálja ezt ? Nem értem . :lying:

 12. Thirdeye Magister

  lattimore írta:

  A lényeg, hogy a öregedés lassításának kulcsa a melatonin lehet, nameg a tobozmirigy, vagyis a sok alvás, vagy a meditáció, vagy valami ilyesmi környékén lehet érdemes keresgélni.

  Persze , meditáció mi ? 🙂

  Amúgy én meg úgy tudom , hogy a tobozmirigy állapota felelős azért , hogy mennyire tudjuk használni a belső látás képességét . Már ezért is megéri rombolni ezt a szervet .
  :-(( De kik rombolják , és miért ? ?:-)

  Az öregedés és minden más betegség okozója az elme , ami irányítja a testünket .
  Érdekes , hogy bár az elme állítólag tudja , hogy mi a jó a testnek , mégsem eszerint tervezte meg a társadalmat . Nagyon mélyen elgondolkoztató , hogy miért ? !

  Egyet tudok . Szeretek aludni , és feleannyi idősnek szoktak nézni . :-))

 13. stargate

  Lenyűgöző, bámulatos rendszer a test!
  Nem véletlenül szokták egy számítógéphez hasonlítani, hiszen egyértelműen felfedezhető benne a tervezettség és a rendszerezettség.
  Különböző, teljesen logikus programok futnak benne.

  Ebből egyenesen következik, hogy bármit “vétünk” ellene, minden esetben azon kattog, hogy helyreállítsa a normál üzemmódot. Ezekre az esetekre készen áll és betöltődik a megfelelő külön-program.

  Miért nem ilyen egyértelmű ez még a legtöbb ember számára??
  Köszönhetjük a “modern” akadémikus orvoslásnak, amely a belénk nevelt tekintélyelvre alapozva bármit megtehet.
  Elavult tudással, hibás tézisekkel, nyereségorientáltan működik és minden erejével arra törekszik, hogy ezt ne vegyük észre.
  A betegségektől, a szenvedéstől való félelem kezes bárányokká varázsolja az emberiség nagy részét.

  Betegségek nem léteznek! Csupán értelmes és kiszámítható külön-programok!
  Egyáltalán nem kell belehalni!!!

  Ezek a folyamatok ismertek és remekül használhatóak bárki számára, nem kell hozzá doktorátus.

  Még egy fontos kérdés: mi indítja be a külön-programokat a testben?

  Itt van az a pont, amikor meg kell látnunk a test, mint működő biológiai gép és az azt irányító rendszer együttműködését.

  Röviden és tömören: a kiváltó okok döntő többségében érzelmi konfliktusok a közeli, a távolabbi és a nagyon-nagyon távoli múltból.
  Minden konfliktus a neki megfelelő elváltozásokat okozza a testben, a folyamat minden esetben a megfelelő forgatókönyv szerint zajlik, napra pontosan kiszámítható.

  A kérdésekre a válasz részemről: a legnagyobb adósságunk a megfelelő tudás hiánya! Emiatt szívunk is rendesen! :weep:

 14. balisto

  Szep mikulast!
  Ja, az mar elmult!

  Nekem erröl egyböl beugrott egy gyerekkoromban latott film, nem is ertem, hogy nezhettük meg… Talan Rajz Janos volt a föszereplö, amikor makostesztaval halalra zabaltattak egy embert….
  (Utalom a makos, dios tesztat…..)
  A masik, szinten gyerekkorbol felderengö adatelmenyem, ezt talan a angyszülöm meselte, hogy ugy kinoztak halalra az embert, hogy nem engedtek aludni…

  Szoval, persze, hogy az orara keles, az teve elött zabalas, a semmitnemcsinalas az a testünk ellen van.

  Kerdes persze, hogy ezt mennyiben tudja iranyitani es közbekorrigalni, felülirni az elmenk.
  Azaz mi.

 15. boszizsu

  Jó reggelt! 🙂

  Érdekes ez a test, de nekem az a tapasztalatom, hogy a főnök még mindig én vagyok. Szóval a test nekem engedelmeskedik. Ha az a harci feladat, hogy reggel 4-kor kelni kell, akkor fel tud ébredni reggel négykor. Nyilván, mint minden jó főnöknek, tudnom kell a beosztottam igényeit is, nem csak a kötelességeit.

  Tudom, hogy a testem jobban ébred, jobban bírja a gyűrődést reggel 2x fél liter langyos víztől. Napközben még adagolok neki apránként kb. 2 litert, és így nem fárad el annyira, hogy engem leterheljen. 🙂

  Kávét nem azért kap reggelenként, mert nem indul a vérkeringése gyorsan, hanem azért, mert ÉN szeretem 😉

  Azt érzékelem rajta, hogy időnként tombolni támad kedve. Úgy értem, hogy itt-ott fájdogál, bibis lesz, viszket, rendetlenkedik stb. Próbálkoztunk sok mindennel már, különösen, mikor a lányos napjai vannak. De ezt a problémát is sikerült az idén kiküszöbölni. Tudom, nem a reklám helye, de van egy vitaminos cég, aki forgalmaz kollagént. Na ez a por, amiből turmixot lehet készíteni, ez három hét alatt megoldotta az előző 30 év görcseit, idegességeit, falási rohamait és egyebeket.

  Szóval igen, van néhány dolog, amit meg kell adni a testnek, mert szüksége van rá. Olyan ez, mint egy növény. (Tulajdonképpen az is, hiszen magról ered 😀 ) Szüksége van vízre, és megfelelő tápoldatokra, és akkor sokáig szép marad, és virágzó és élő. De azért a főnök TE vagy.

 16. lattimore

  A lentebb írtak választ is adhatnak a cikk utolsó kérdésére, miszerint az kevés alvás – kevesebb melatonin-termelés -, mint “adósság”, okozhat gyorsabb öregedést.

 17. lattimore

  @ lattimore:
  Ha már felhoztam a melatonint, beírtam a Gugliba a “melatonin öregedés” keresőkifejezést.
  Olyat írnak, hogy van fiatalító szerepe és az öregedéssel párhuzamosan csökken a test melatonin-termelése.
  Meg olyat, hogy a tobozmirigy termeli alvás közben, tehát így jön képbe az alfa állapot és a meditáció.
  Most hirtelen eszeme jutott ezzel kapcsolatban az az “összeesküvés-elmélet”, miszerint a fluorid meszesíti a tobozmirigyet. Ha ez igaz, nem tudom, milyen összefüggés lehet a fluorid és a melatonin-termelés csökkenése között, ha van egyáltalán… Szóval hirtelen ennyi jutott eszembe.
  A lényeg, hogy a öregedés lassításának kulcsa a melatonin lehet, nameg a tobozmirigy, vagyis a sok alvás, vagy a meditáció, vagy valami ilyesmi környékén lehet érdemes keresgélni.

 18. lattimore

  Nálam az evés teljesen rendszertelen. Van úgy, hogy egész nap nem eszek semmit, mert nem vagyok éhes, és van úgy, hogy egész nap eszek, mert egész nap éhes vagyok, meg van úgy, csak keveset eszek egész nap. A jellemző inkább az, hogy az átlagnál jóval kevesebbet eszek, és nincs nálam olyan, hogy reggel, délben meg este. A csokit és más édességet viszont majszolom. Ennek ellenére vékony testalkatú vagyok, és ránézésre letagadhatnék 5-8 évet. Szóval nem tapasztalom, hogy ennek az “adósságnak” köze lenne az öregedéshez.

  Viszont sokat alszom. Annak talán lehet köze hozzá. Olvastam valahol, hogy a melatonin lassítja az öregedést, és alvás közben – vagy alfa állapotban – az agy melatonint termel.

 19. Corsair

  Először is:
  Köszönöm Duncan a gondolatébresztő cikket.

  Másodszor:
  Köszönöm Duncan a gondolatébresztő cikket.

  Kissé komolyabbra fordítva a szót:
  Annyi haszna már biztosan van a cikknek, most itt, azonnal, hogy olvastam és ettem és abbahagytam a zabálást, mert elgondolkodtam, hogy miért is csinálom én ezt valójában?

  Kérdés:
  Ha tudjuk, hogy mit kellene tennünk, szerintetek miért nem tesszük meg???

  Még fontosabb kérdésem:
  Mit lehet tenni, hogy az ember tegye, amit érdemes és hasznos lenne???

 20. elmariachi írta:

  A Nap járásától eltérő időbeosztás megvisel.

  Engem meg az, ha nem tér el. 🙂

  A Nap követése a látás miatt lett fontos, később pedig az energiatakarékosság miatt. Az kérdéses nekem, hogy ezen kívül fontos-e, és ha igen, miben és mennyire.

 21. elmariachi

  Ezért kezdtem el pár éve paleozni, tornázni (P90x kegyetlen, de nagyon jó 🙂 )
  Átalakultam.
  A Nap járásától eltérő időbeosztás megvisel.

 22. Great

  @ Ib:
  Most újságcikkekről beszélünk?

  Nem biztos, hogy a génekben van a lényeg. A tervrajz fontos, de nem minden.

 23. Great

  “A biológiában szükségszerűség van, nem passzió.”

  “nem az óra rendezi a biológiát.”

  Szerintem van károsodás. Abból indulok ki, hogy rengeteg kövér emberrel találkozom, akiknek alaphibája, hogy állandóan esznek. Új embereket megkérem, hogy írják fel 1 héten át, mit esznek, elhozzák a füzetüket, kiíratom velük a kajákat (ami nem víz, itt az is az) jegyzettömbre, mindent 1-1 lapra, aztán kirakom nekik az asztalra, hogy hétfőn ezt etted, kedden ezt stb. Nézik döbbenten és számolják, hogy mit ettek össze egy nap. Hétfőn 22 akármit ettek, kedden 40 akármit, szerdán 26 akármit stb. Szerda: túróstáska, kakaóscsiga, lekváros bukta, pogácsa, perec, fánk, csipsz, keksz, csoki, gumicukor, ropi, pizza, szendvics, csirke, hurka, ízesített joghurt, cukorka, meggyes muffin, hamburger, palacsinta, csokis gofri, jégkrém, tészta, mákos kifli, kalács, kakó. Ha nem kalkulálom, hogy mind sz@r, akkor is, álló nap zabál, mint egy gép, aminek ez a dolga.

  A test nagyon szívós dög, döbbenetes, hogy mit bír. Határok azért vannak.

  Én gyakran elaltatom magam, a napot általában álmosan kezdem, gyümölcslétől és kis átmozgatástól ébredek fel, nem mindig sikeresen, néha kávét iszom. Az világos, hogy ilyenkor becsapom a testem, mesterségesen alakítom a vérösszetételt stb. Arra én is gondoltam, hogy azért vagyok álmos, mert még valami nem fejeződött be a testemben. Reggelente nem vagyok túl friss szellemileg se. A testem nem tudja, mikor kell nyitnom a termet és le is sz@rja.

 24. Ib

  A gének 70% -a még nincs feltérképezve, hogy mire jó. Innentől kezdve van kérdés/nincs kérdés, ugye?)

 25. Emu

  Ez egyertelmuen igy van, erre jo pl. a hetvege, hogy az ember utolerje onmagat, vagy a szabadsag, amikor nagyobb mertekben lehet potolni az elmaradasokat. Elvileg;)

 26. tomskythe írta:

  ebből könyv lesz?

  10-20 év múlva.

 27. Nagyon klassz lett, jól veszem le, ebből könyv lesz?

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén