Gondoljuk újra a világot

A Test, 6. rész

Alap

Annyira van esélyünk megérteni valamit, amennyire képesek vagyunk azzal a valamivel szembenézni.

A szembenézés az önkéntelen reakciók hiányát jelenti.

Rövidesen világos lesz, hogy miért ez a bevezetője ennek a cikknek. A téma néhányatokban nagy valószínűség szerint ellenszenvet vált majd ki. Ám ez tiszta biológia.

A téma

Ennek a cikknek a témája a testünkben élő más élőlények: a paraziták és a szimbionták.

Ezek a lények a mi testünket lakják, abban élnek, egy részük árt neki, egy részük hasznos a számára.

A fiatalsággal és a halhatatlansággal kapcsolatos kérdések egy részére a válasz talán a testünk parazitáiban és szimbiontáiban van.

Fehér foltok

Az évszázados orvosi képzés, a mesterien megrajzolt anatómiai atlaszok, a 3d-s komputergrafika korában, könnyű abban a hitben élni, hogy az emberi testről már mindent tud az emberiség. De ez egész egyszerűen nem igaz.

Az anatómia alighanem a biológia legfejlettebb része. Az anatómiában minden nagyon világos, profán, egyszerű: csak vágni kell, kinyitni, kiemelni, vágni, kinyitni, kiemelni, nagyítani, szétválasztani, felszívni, lemosni és vágni. Ezek ellenére az emberi anatómia még nincs befejezve, lezárva, végérvényesen feltárva a legapróbb részletekig. Csak az elmúlt 1 évben 3 alkalommal találkoztam olyan cikkel, amely arról számolt be, hogy új testrészt fedeztek fel az emberi testben. Legutóbb a szemben találtak ilyet.

A parazita

A parazita egy olyan lény, amely hasznot húz egy másik biológiai rendszer működéséből, oly módon, hogy a rendszerhez semmivel nem járul hozzá. A parazita gyengíti a biológiai szervezetet. Minél inkább eluralkodik a szervezeten, annál inkább akadályozza annak működését. Szélsőséges esetben a parazita megöli a gazdatestet.

Ismerek egy fickót, aki közel 30 kilót fogyott egy parazita-fertőzés miatt, és amíg az élősködőt nem hajtották ki megfelelő eszközökkel a testéből, semmi nem használt.

Ismertem egy nőt, aki nem fogyott, elvétve voltak csak panaszai, mégis, egy körülbelül 2 méteres bélférget szedtek ki belőle.

Parazitából sokféle van, legismertebbek közülük a különféle férgek, melyek az emberben mozogva, vándorolva, vagy a belekben megtapadva okoznak kisebb-nagyobb kárt bennünk.

Itt láthattok két példát:

EGY.

KETTŐ.

A parazitafertőzések egy része higiéniával kezelhető, másik része belsőleg használatos készítményekkel, ritkán pedig műtéti beavatkozás szükséges, mert más módon nem lehet orvosolni a helyzetet.

Szimbionták

A szimbionták a testünkben élő élőlények, amelyek a parazitákkal ellentétben, hasznunkra vannak.

A hasznos bélbaktériumok az első, ami eszünkbe juthat: ezek a lények segítik az emésztést, a tápanyagok felszívódását, a salakanyagok lebontását.

Ha a nem megfelelő táplálkozás vagy fertőzés következtében a szimbiontáink (például a bélbaktériumok) száma megcsappan, vagy teljesen kiürülnek, pótolnunk kell őket, ellenben azt kockáztatjuk, hogy megroppan a szervezetünk működése.

Van elég hely

Sokféle parazita létezik: mikrobiológia szintű életformák, férgek, lárvák, rovarok. A paraziták mérete nanométertől a méterig terjedhet.

A testünk egy egész bolygó, ha a mikrobiológia mérettartományából nézzük: a tápcsatorna mintegy 6 méter hosszú, a tüdő teljes felülete kb. 100 négyzetméter, a DNS-spirál hossza hozzávetőlegesen 180 centiméter (minden egyes sejtben), a teljes érhálózat hossza 100.000 km. A legnagyobb parazita, amit emberben találtak, 33 méter hosszú féreg volt.

Fajok

Valószínűleg a legtöbben azt gondolják, hogy a biológia, a zoológia és a botanika a Föld összes faját megismerte már.

A valóság ezzel szemben az, hogy jelenleg megbecsülni sem tudják, hogy hány faj élhet a bolygón.

Az uralkodó nézet szerint a Földön mintegy 30-50 millió faj élhet. A becslés elsősorban rovartani kutatásokon alapul.

2011 nyarán megjelent egy kiterjedt tanulmány, amely új becslési módszereket vezetett be, és a tengeri élővilág kutatására alapozott: a tanulmány jóval kevesebbre taksálta a földi élővilág sokszínűségét: mindössze 8,7 millióra teszi a fajok számát. (A két becslés egyike sem vette figyelembe a baktériumokat.)

Az új szám tehát: 8,7 millió, plusz-mínusz 1,3 millió.

Az újabb, kisebb értékkel dolgozó becslés szerint a szárazföldi fajok 86 százaléka, és a vízi fajok 91 százaléka még ismeretlen a tudomány számára.

Ugyanezen becslés készítői szerint 300.000 szakember 1.200 éves munkájára lenne szükség a még ismeretlen fajok leírására és katalogizálására.

További információ: a valóban kimerítően ismert állatfajok száma mindösszesen néhány száz.

Tehát van egy új becslés, amely 30-50 millió faj helyett csupán 8,7 millió fajjal számol (ebből 7,77 millió állatfaj), és még ennek a mennyiségnek is csupán apró részéről van elegendő információ.

A gombafajok kutatása például egészen előrehaladott már: leírtak és katalogizáltak 43.271 gombafajt – és félmillió további gombafajról még leírás sincs.

De, hogy pontosabban értsük, mit jelent az, hogy „leírt és katalogizált”: az úgynevezett ismert állatfajok kb. 95 százalékáról „semmilyen érdemi tudományos ismerettel nem rendelkezünk a nevezéktani szempontból fontos primer fajleírásuk és esetleg néhány határozókulcsban vagy faunisztikai listában való szereplésükön kívül”.

Továbbgondolva

Ha továbbgondoljuk mindezt, akkor támadhatnak bizonyos „vad” elképzeléseink. A vadsággal nincs is semmi probléma, hiszen az öregedés megállítása és visszafordítása önmagában eléggé merész cél – legalábbis az általános iskolás biológiai tananyaghoz képest feltétlenül.

A testünkben számtalan olyan parazita faj élhet, amelyet jelenleg még nem tartanak parazitának, vagy amelyről egyáltalán nincsenek még ismeretek.

Ugyanígy, számtalan szimbionta faj élhet bennünk, amit még nem azonosítottak szimbiontaként, vagy még egyáltalán nem fedeztek fel.

De menjünk egy kicsivel tovább, mert a végszó kínálja még néhány következtetés levonását!

Nem tudjuk, hogy pontosan hány faj él a Földön. A leírt és katalogizált fajok túlnyomó többségéről gyakorlatilag semmit sem tudunk. Nem biztos, hogy valamennyi, az emberi testben élő parazita fajt felismernénk, ahogyan az sem biztos (sőt), hogy valamennyi, az emberi testben élő szimbionta fajt felismernénk.

A fentiekből következik, hogy az élővilág óriási részéről nem tudjuk, hogy felhasználható lenne-e élelemforrásként az ember számára, és azt sem tudjuk, hogy a belőlük kinyerhető hatóanyagokkal mit érhetnénk el. Az ismert növényeknek mindössze 5 százalékát vizsgálták eddig gyógyítási szempontból.

Most ti jöttök

Véleményeket és elméleteket várnék tőletek a cikkben található információkkal és felvetésekkel kapcsolatban.

Van néhány konkrét kérdés is, mert tudom, hogy mennyire szeretitek azokat.

Az emberi testben megélni képes parazitákat mennyire tartjátok fontos tényezőnek az öregedés és a halál szempontjából?

Az emberi testben megélni képes szimbiontákat mennyire tartjátok fontos tényezőnek a fiatalság és az élettartam szempontjából?

Szerintetek lehetséges, hogy vannak olyan paraziták a testben, amiket még nem azonosítottak parazitaként?

Szerintetek lehetséges, hogy vannak olyan szimbionták a testben, amiket még nem azonosítottak szimbiontaként?

Mit gondoltok, létezhetnek olyan életformák a testünkben, amiket még nem fedeztek fel?

Mit gondoltok a felfedezetlen fajok élelemként és orvosságként való felhasználásáról?

Share

Commentek

Előző

The Little Girl Story

Következő

Ások magamban

 1. Francois Villon2.0

  @ Duncan Shelley:
  Sly örökifjú,de ez csak pénz kérdése és kapcsolatoké.
  Nem éri.

  Jobb példa az öreg néger,akit Putyin álnevű kommentelőtárs linkelt a sportrovatba,mert annak a teste fiatal maradt és megmaradt a mozgáskészsége is,pedig nincs egy vasa sem.

 2. II.Putyin998 cár

  @ Duncan Shelley:
  Mi a konkrét kérdés?
  Ismerni vélve téged,nem az egyszerű és látható dolgok lehetnek a felvetésed hátterében,de gondolom,ha arra nem kapsz válaszokat,akkor elő sem jössz a farbával.(bárcsak tudnám mi a ge…ó az a farba…?)
  Ha átlagos öregedést vizsgálnánk,akkor Sly nem jó példa.
  A csávó sok plasztikai beavatkozáson es(het)ett túl,sminkelve van a fotókon és photoshoppolva is.
  A testi öregedése egyértelmű a növekedési hormon kúrák ellenére is.
  A fülek,az orr és az állcsont növekedése tettenérhető nála is.
  A bőre láthatóan rengeteget veszitett a nedvességtartalmából és a ráncai is elfedhetetlenek-mondjuk ez épp ugyanaz a kategória.

  Oké,késlelteti az öregedést az öreg,nem is eredménytelenül.

  Ha időben és ésszel kezdi,akkor nem igy nézne ki,nem ilyen eredményekkel.
  Az érdekes lehetne,hogy többemberes kisérletet hajthatnánk végre önként jelentkezőkön ilyen témában,akik alávetnék magukat egy táplálkozási,edzési és gyógyszeres-hormonkúrának,hogy mi is lehetne a végeredmény.
  Olyan 60-70 évbe beletelne mire értékelhető eredményeket kaphatnánk,amik messzebre mutatnak,de hát a Szent Tudomány oltárán már több is veszett Mohácsnál.

  Vagy hogy is mongyák esztet.

 3. II.Putyin998 cár

  Duncan Shelley írta:

  Túl nehezet kértem?

  Bár tényleg nehéz.

  Maradjál már.Mindjárt megnézem.
  Na,az embernek már semmire se’ lehet ideje,mer’ az iró-ahelyett,hogy irna-olvasgatni akar.
  Micsoda eljárás…

 4. Két kép, nyissátok meg mindkettőt egyszerre, és hasonlítasátok össze őket:

  http://4.bp.blogspot.com/-1n04z6QpWKE/UOsR4yB9HJI/AAAAAAAAnXM/lrNaZTjmN_o/s1600/John%20Rambo%20por%20Sylvester%20Stallone%20Personajes%20de%20cine%20%285%29.jpg

  http://media.syracuse.com/entertainment_impact/photo/ent-130201-sylvester-stallonejpg-0d3ef6ad65fde4da.jpg

  Mi a különbség a két kép között? Az öregedés nem jó szó, az csak szinonímája a “nemtom”-nak.

  Részletesen: mi változott meg az arcon?

 5. II.Putyin998 cár

  @ Duncan Shelley:
  Saját és mások tapasztalata az,ami nekem támpont,de elköteleződni magam sem tudok.
  Amikor mondok valamit valakinek,azt általában valamilyen céllal teszem.Ha tanácsról van szó,akkor nyilván arra szeretném rávenni,hogy higgyen nekem.

  Táplálkozásügyileg a feleségem példáját emliteném.
  Mikor betartja az összes megkötést,akkor tünet és panaszmentes.
  Ahogy visszajön az étrendjébe a laktóz és glutén,akkor egyből előlről kezdődik minden.

  C-vitamin:ha szedjük(nagy dózisban) sosem betegszünk meg.Ha nem szedjük,minden nyavaját elkapunk.Eddig mindenkinél bevált.

  Ha edzek,erős vagyok és megtartom a mozgásképességemet.Ha nem,akkor veszitek az erőmből és a mozgásképességeimből is.

  Ha stresszelek(bár ez nem azt jelenti,ahogy köznapi értelemben használják)akkor azzal “rágcsálom” magam,ártok vele magamnak.Tehát soha nem stresszelek.

  Egyszerű ez.

  Tőled tanultam még lánykoromban,az Elme… első kiadásából,tizenakárhány éve.(illetve Andantól).Minden csak döntés kérdése.

  Felesleges dolgok,pénzveszteség,akár börtön-tökmindegy.Bármi jöhet.
  Esetleg dühöngök egy kicsit,de még azt sem mindig,utána leszarom.
  Milyen stressz?

 6. Senkinek nem beszólásképpen, hanem csak mint valós probléma, amivel naponta szembesülök. Talán lesz róla cikk, egyszer, de időm nem mint a tenger.

  Az, amiről beszélgetünk, táplálék, összetevők, kiegészítők, mennyiségek stb., olyan, mint egy műveltségi vetélkedő. Vagyis másodkézből való infókról szól. Ki melyik könyvnek, melyik szakértőnek hisz?

  Az, ami elsőkézből van, azok az energiaszintről szólnak, testi érzetekről, teljesítményről, amik önkényesen össze lettek kapcsolva a gondolkodásunkban másodkezi infókkal, mintha a tapasztalataink igazolnák a másodkézből való infókat, miközben ez nem igaz.

  Nagyon nehéz megtalálni a pontos, konkrét okot, a konkrét hatóanyagot, azt az elemet, ami ha ott van, megtörténik valami, és ha nincs, akkor az nem történik meg. Szakképzetnek kell lenni hozzá, megfelelő felszerelés kell hozzá. A sport topikban esett szó arról, hogy a túladagolt C-vitamin kiürül a szervezetből, én is hallottam, olvastam ezt elégszer. Ha sok a C, akkor széklet formájában távozik. Nyomom be a C-t, jön a széklet, hopp, ez már sok volt, vissza kell vegyek a mennyiségből.

  De nem biztos, hogy van kapcsolat a C vitamin mennyisége és a széklet között. Nem biztos, hogy abban a konkrét esetben van kapcsolat.

  Annyi más oka lehet a székletnek, lehet normális, felgyűlt a végtermék, ideje megszabadulni tőle, lehet fertőzéstől, nem megfelelően társított vagy feldolgozott vagy akármilyen ételtől, italtól, sztressztől, sok mindentől. Ahhoz, hogy biztosra tudjuk, hogy konkrétan a C vitamintől van, komoly szakmunkára lenne szükség, labor, megfelelő felszerelés stb. Akkor TALÁN ki lehetne mutatni, hogy a túl sok C-től van. De lehet, hogy akkor sem, mert nem találjuk meg a vizsgálattal azt az egyéb tényezőt, ami valójában okozza.

  Vajon mennyi biológiai állítás mögött nincs valós tudományos megfigyelés, csak ilyen köznapi állítás?

  “Az, hogy a Nap holnap felkel, egy hipotézis.”

  Egyszer valakinek dolgoztam kb. 1500 órát, és nem fizette ki a pénzt, pedig akkor tényleg kellett. Kb. 2 héten át szinte folyamatosan dühöngtem miatta, amikor ébren voltam. Azért hagytam abba, azért kaptam észbe, mert már annyira rosszul voltam fizikailag, olyan fájdalmaim voltak, hogy megijedtem tőle és önfegyelemmel lejöttem a dühöngésről. Azonnal alábbhagytak a fájdalmak és másnapra semmi bajom nem volt. Egy nappal később még mindig tök jól voltam, majd láttam valahol a fickót mosolyogni, és megint órákon át dühöngtem magamban, és előállt ugyanaz a testi jelenség, ugyanolyan rosszullét, ugyanolyan fájdalmak. Észbe kaptam, leszálltam a dologról, és elmúlt.

  Valószínűsíthetem, hogy a stressztől volt, de nem lehetek benne egészen biztos, mert ez csak egyszerű, mindennapos megfigyelés, ami nem megbízható. Nem tudom szétválasztani a testi érzeteim konkrét okát az életem összes jelenségétől.

  Sajnos nincs eszközöm a konkrétumok megtalálásához, jelenleg. Ezért, bár sok mindent próbáltam, használtam, nem tudok komolyan elköteleződni semmi mellett.

  Ti hogyan vagytok ezzel?

 7. II.Putyin998 cár

  Zoli írta:

  II.Putyin998 cár írta:

  @ Zoli:
  Off topik-Sport;hogy állsz?
  Rövid beszámoló a gyurcsók-tipusú távkezelésről.
  Mármint Ön által,tisztelt Zoli kommentelőtárs.

  Köszönöm az érdeklődésedet, este megírom a Sport topikba,

  Ezt nem mostanában kérdeztem,te pernahajder.
  Hol csavarogtál?

 8. II.Putyin998 cár írta:

  @ Zoli:
  Off topik-Sport;hogy állsz?
  Rövid beszámoló a gyurcsók-tipusú távkezelésről.
  Mármint Ön által,tisztelt Zoli kommentelőtárs.

  Köszönöm az érdeklődésedet, 🙂 este megírom a Sport topikba,

 9. II.Putyin998 cár

  @ prolizoli:
  Épp zsirvesztéhez ideális a ciklikus ketogén diéta.

  Én inkább sima lowcarb-on vagyok most,de egyébként is a célketogén diétához van több affinitásom.
  Nehéz teljesen szénhidrát nélkül élni a mai világban.
  Egyébként magához a ketózishoz napi 50-100 gramm szénhidráttal is el tudsz jutni.
  (jó büdös lesz tőle a lehelleted)

  Sportolóknál a lowcarb simán kivitelezhető.

  Egyébként nem a sátántól származónak itélem meg a szénhidrátokat sem és a tejtermékeket sem.
  Amiért radikálisan tiltok tőlük alapvetően mindekit,az azért van,mert mindenki olyan bunkó,hogy “jaaa,egy kicsit lehet belőle???” és máris kétpofára zabálja a süteményeket.

  Erre még visszatérünk ám,csak később.

  Az izomtömeg mibenlétéről is szeretnék még beszéélni a későbbiekben,már volt erről szó.
  Evolúciós szempontból vizsgálva a érdéskört.
  Itt van kezdetnek egy link:
  http://www.youtube.com/watch?v=Nmkj5gq1cQU

  Már volt erről is szó.
  A mioztatin gén manipulálása.

  Nézd meg ezt a négylábú húsbányát 😀

 10. prolizoli

  II.Putyin998 cár írta:

  Először is:MRP-k nem léteznek.
  Marketing az egész.Nézd meg a tápanyagtáblázatot az oldalán,ott sokat nem hazudnak.
  A fehérje rész az fehérje és kész,oké.
  A többi lószar.Cukorért fizetnél?

  Nem fizetnék. Soha nem vásároltam MRP-t, sem gainert (ami lényegében ugyanaz csak pepitába) éppen azért amit írtál, drága és felesleges. Csak WPC-t vagy WPI-t használok 80-90 százalékosat az egyszerűbb fehérjebevitel miatt. A számomra szükséges szénhidrátmennyiséget megoldottam rizs, burgonya, zabpehely formájában. Meg szoktam néha saját készítésű protein rudakat fogyasztani fehérjeporból, zabpehelyből, lenmagból, kesu dióból amikor olyan melóm volt, hogy nem igazán tudtam volna megoldani a szükséges kajálást máshogyan.

  A szénhidrátból miért is van ilyen mennyiségekre szüksége az emberi a szervezetnek?

  Amikor pár hónapja felhívtad a figyelmemet a ketogén étrendre utánaolvastam és bizony el kell ismerni sok pótolni valóm van ezen a téren. A kajálást én mindig csak sportszempontokból “tanulmányoztam” ezért nem is foglalkoztam más fontos aspektusaival.
  Főleg az egyes betegségek területén elért állapotjavulás és megelőzés a ketogén étrend segítségével az ami elgondolkodtatott.
  De bevallom próbálni még nem próbáltam, mert elég nehéz elszakadnom az eddig használtaktól.

  De hogy visszatérjek kérdésedre, miért is van szüksége a szervezetnek annyi (300 gramm) szénhidrátra?
  Mint írtam “…ha csak a hagyományos alapot vesszük…” ezalatt pedig az általánosan elterjedt, sportolók számára összeállított étrendre gondoltam.
  Azért sportolóknak mert úgy tudom, hogy Duncan rendszeresen edz a szervezetének pedig ilyenkor több tápanyagra van szüksége. Az volt a felvetés, hogy egy minél kisebb tablettába, hogy lehetne a napi szükséges kajaadagot bevinni. Így ez a “kis tabletta” kb. fél kilós lenne.

  Viszont ha abból indulunk ki, hogy valaki nem akar szénhidrátot fogyasztani mert az elgondolás szerint nem szükséges, akkor a CH kiesésével elmaradt kalóriákat a zsírok megemelésével kell pótolni, hogy legyen miből energiát nyerni a szervezetének. Nem tudom, hogy mennyi zsírból mennyi ketogén állítódik elő és az mekkora energiát ad pl. kcal-ban de ha csak simán átvisszük a zsír és szénhidrát energiáját akkor a 300 grammnyi elhagyott szénhidrát helyett kb. 130 gramm zsírt kellene bevinnie még pluszba, vagyis napi 150-160 gramm fehérje és 200 gramm zsírt összesen (természetesen nem disznózsírra gondolok itt :laugh:).

  Az agyunk és egyéb szerveink működéséhez nincs nagy mennyiségre szükségünk.
  Persze a sportcélok mások,de túlélés szempontjából a szénhidrátigénye a homo sapiens fajnak nulla.

  De mi nem csak túlélni akarunk, célunk a fejlődés, az erő és állóképesség fejlesztése is, ahhoz pedig már több tápanyag szükséges. Ha ezt meg lehet oldani a szénhidrátok teljes elhagyásával is ám legyen. Mit mond a gyakorlat? A környezetemben nem igazán ismerek olyat aki rendszeresen edz és teljesen elhagyta a szénhidrátokat. Felétek mi a helyzet? Te sosem fogyasztasz sem rizst, burgonyát, tésztaféléket, kenyeret?
  Meg ami még érdekelne, hogy a ketogén diétánál a bevitt zsírmennyiség le-fel “húzgálásával” ugyanúgy lehet csökkenteni a testzsír százalékot mint a szénhidrátok hintáztatásával?

 11. II.Putyin998 cár

  Egészen érdekes felvetések..első osztályú.
  A mammutokhoz nem értek,de beszéljünk kicsit a szuszogó embertársakkal kapcsolatban az idegrendszer,a testzsirszázalék és a teljesitmény összefüggéseiről.
  Azért fogok bunyósokat felhozni példaként a közelmúltból,mert akkor könnyedén visszaellenőrizhetőek az állitásaim bárki által.

  Kezdjük mondjuk Fedorral.Joe Rogan egyszer kiselőadást tartott arról,hogy őszerinte Fedor legnagyobb hibája az volt,hogy nem adta le a feleslegét és nem félnehézben indult.
  Tipikus pöcsfej nyugati gondolkodásmód,ami elsősorban kozmetikán alapul.
  Lássuk egy másik bunyós példáját,Peter Aerts-ét.
  Aerts erős bunyósnak számitott nehézsúlyban mindig.Az életkor előrehaladtával egyre könnyebben raktározzuk a zsirt.Ez van.Persze diétávallehet tenni ellene,de ez megint csak kozmetika.Vissza Aertshez.
  Amikor létrehozták a K1ben a félnehézsúlyt,akkor kitalálta,hogy lemegy 100kiló alá és ott is nekiugrik a cimszerzésnek.
  Komoly teammel a háta mögött le is adta a feleslegét.
  A cimmeccsre csupa izomként érkezett,mindenki boritékolta a győzelmét,hiszen ugyebár izmot nem veszitett és erős nehézsúlyúként egy félnehéznek esélye sem volt ellene.
  Mégis megalázó vereséget szenvedett.Lepattant az ellenfeléről és az árnyéka volt önmagának.Mi volt ennek az oka?
  Mark Hunt annyit edz,mint egy állat.Rendesen táplálkozik,hiszen csúcsprofiként komoly team áll mögötte is,az esetleges felkészülés tehát ki van zárva.
  Mégis csupa zsir.
  Alacsony is a súlycsoportjában,a 75-80 kilós srácok egymagasak vele.Talán le kellett volna fogyasztania annyira neki is?
  Az eredményei nem ezt igazolják.
  Kaoklai 78 kilósan vigan elegerészett a 100kilós emberhegyek között.De mikor visszament a 75 kilósokhoz,össze-vissza dobálták a ringben.
  A lista végtelen;Spong,Overeem vagy Karaev mind súlycsoportot tévesztett és a technikai képzettség és a szteroid nem képes hosszútávon kiegyenliteni ezt a hendikeppet.
  Kis kitérő:Arnold alig használt komoly szeroidot,mégis 9(!)szivműtétje volt,ami az erőszakos fogyasztás(viztelenités) következménye.
  Ennyit a kockás hasról….
  ..és a nyugati testkép ideálokról.

  Alkati sajátosságok vannak és mindenkinek meg kell(ene) ismernie annyira saját magát,hogy tudja kábé milyen testkompozicióval ad le optimális teljesitményt.
  Ha saját magunkhoz képest(egyénileg)túl alacsony a testzsir%unk,akkor az idegrendszerünk(főleg egy meccs okozta stresszhelyzetben) vészhelyzet üzemmódba vált”önvédelemből”-edzésen ugye nincs stresszhelyzet ilyen értelemben-és jön a teljesitménycsökkenés.
  A kozmetika jó dolog.Biztos.. 😀
  Végülis tényleg szinház az egész világ és társadalomban élünk,ahol a látszat nagy úr.
  De ilyen értelemben hiba lenne mindent annak alárendelni,remélem ennyi azért átjött az egészből.
  Nehogy azt higgyük,hogy csak az erő és a teljesitmény függ ezektől a dolgokról.
  Emlékszünk még Roy Jones jr. esetére?
  Felment nehézsúlyba,könnyedén verte Ruizt és bajnok lett.
  Visszafogyott 79-beés az egész bunyója szétesett.34 éves volt.Egy bunyós akkor a csúcson van.
  Az öregséget zárjuk ki.A linkséget is és egyéb hasonló körülményeket is,mert Roy egy márkanév,ami milliós üzletet jelent,nem hagyják igy elbaszódni csak igy.

  A testi képességei megmaradtak.
  Láttuk,hogy az ütőereje és a sebessége éppúgy megvolt.A kondija is.
  Mégis mi veszett akkor el?
  Hát a reflexei és az ő bunyója arra alapult legfőképpen.
  Az idegrendszerét viselte meg az erőltetett hizás,majd a fogyás.Ennyi az egész.
  Láthatjuk tehát,hogy az idegrendszer állapotán mennyi minden múlhat.Persze itt jönnek képbe az idegrendszert manipuláló technikák és a lélektan,mert a gondolataink iszonyatosan tudják befolyásolni az idegrendszerünk működését-és ez forditva is igaz egyébként.
  Hogy lehet ezt “civil” alkalmazásba?….Erre még visszatérünk.

  A mammutok azért voltak olyan nagyok ,mert olyannak alakultak ki.
  Hogy miért?
  Nem tudom.
  De nem váltak be hosszú távon,különben nem haltak volna ki.

 12. II.Putyin998 cár

  @ prolizoli:
  Éppen tőled olvasni ilyen sületlenségeket rettentő rosszul esik,tisztelt P.Zoltán kommentelőtárs.
  Először is:MRP-k nem léteznek.
  Marketing az egész.Nézd meg a tápanyagtáblázatot az oldalán,ott sokat nem hazudnak.
  A fehérje rész az fehérje és kész,oké.
  A többi lószar.Cukorért fizetnél?
  Vagy zabpelyhet nem tudsz olcsóbban,ha már szájtek?

  A szénhidrátból miért is van ilyen mennyiségekre szüksége az emberi a szervezetnek?

  Az esszenciális tápanyag fogalma a következő:
  Olyan tápanyag, ami szükséges a szervezet túléléséhez és a test nem tudja maga előállítani,ezért a bevitele külső forrásból nélkülözhetetlen.

  Élettanilag nem szükséges szénhidrátot fogyasztanunk.Amennyi glükózra szükségünk van,annyit képesek vagyunk előállítani más forrásokból is.
  Az agyunk és egyéb szerveink működéséhez nincs nagy mennyiségre szükségünk.

  Persze a sportcélok mások,de túlélés szempontjából a szénhidrátigénye a homo sapiens fajnak nulla.

  A másik kérdéskör:
  Léteznek működőképes időszakos böjtölési protokollok-bár a harcosok étrendje nem az.Én csak egy hadsereg étrendjét ismerem(sőt a szakácsokat is) és ez a francia idegenlégió.Szerintem jobb hadsereg,mint a spártai horda volt.És mégsem úgy és annyit esznek,mint azok.
  Bevetésen tubusos és konzerv kaját esznek,de minimum napi háromszor ott is.
  A Warrior Diet sucks,ha szabad igy fogalmaznom.
  Azzal,hogy napközbeni snackeket alkalmaz,éppen a böjtölés lényegét bassza el,de nem is akarok most bővebben foglalkozni ezzel.

  Az MRP-kre visszatérve kicsit:vannak tápanyagok,amik zavarják egymás felszivódását.Vitamonok és ásványi anyagok.De tényleg 😀 Ezeket külön kell bevenni.A multipakkok ezért nem érnek szart sem.Az MRP-kben ráadásul ott a gabonaadalék szénhidrátként(zabpehely)amivel semmi baj sincsen,csak a vitaminokat feleslegessé teszi,mivel egészen egyszerűen nem hagyja őket felszivódni.Ergó kidobtad a pénzedet az ablakon.

  Van észrevételed,tisztelt kommentelőtárs?

 13. prolizoli

  Duncan Shelley írta:

  Hájból és izomból is lehet túl sokat felszedni, olyan sokat, ami már túllép ennek a testnek az anatómiai optimumán.

  Naná hogy lehet! De azér hájból jóval könnyebb :laugh:

  A mammut azonban nem volt túl kövér vagy túl izmos, egyszerűen túl nagy volt.
  Vannak anatómia határok, de vannak környezeti határok is, amik olyan tényezőktől függnek, mint a gravitáció, elérhető élelem tápanyagtartalma stb.
  Semmi haszna egy olyan testnek, amit az ébrenlét ciklus majdnem egészében folyamatosan táplálni kell, hogy életben maradjon.

  Pedig elég sok növényevő az ébrenléte java részét zabálással tölti. Nem mértem le de olyan 80%-ra saccolom például elefántnál, birkánál, tehénnél stb.

  Gyerekkoromban sokszor álmodoztam arról, hogy az összes szükséges anyagot be tudom vinni a testembe egy apró tablettával, és azzal le is tudtam az evést arra a napra. Vajon ez lehetséges? Viszonylag apró méretben bevinni mindent, ami kell (és csak azt) egy napra vagy akár hosszabb időre?

  Ha van ilyen, nem tudok róla. Nem foglalkoztam a kérdéssel mert szeretek kajálni és nem is vonz a gondolat, hogy tablettákat nyeljek malacpecsenye helyett.
  Mondjuk űrhajósok számára vannak a tubusos kaják, viszont ezekből szintén többször kell enni naponta. Intravénásan megint csak nem jó.

  Ami az átlagember számára manapság a legjobban hozzáférhető az a táplálékkiegészítők – helyettesítők mint ahogy azt aelod kolléga is mondta. Nem probléma ezekből összeállítani olyan turmixot ami minden fontos tápanyagot tartalmaz. Napi 3-4-5 adagban cca 3 perc /adag alatt le tudod a kajálást. Csak ugye mint az szintén említve volt a megfelelő szilárd tápanyag bevitel nélkül az emésztőrendszer viszonylag rövid időn belül legyengül, elsatnyul.

  Legalább a napi 3 evés kell a szervezetnek, ha pedig sportolsz és fejlődni akarsz benne akkor 3 szilárd-hagyományos és 2 vagy 3 turmix.
  Persze lehetne találni ellenpéldát, vannak akik csak 1x vagy 2x esznek naponta de ezek általában vagy 20 kilós aszkéták vagy szumó stílusban túlzabálják magukat (igaz 1x esznek naponta de azt 8-tól 11-ig hehe).
  Meg ugye mostanában, főleg laikus, kezdő edzeni és fogyni vágyók körében divat a harcosok étrendje nevű elképzelés miszerint nappal alulevés 1-2x, este pedig túlevés. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy a harcosok valaha is ettek hosszabb távon ehhez hasonlóan de ha valakik azt hiszik, hogy ettől lesznek harcosok ám tegyék.

  Ha csak a hagyományos alapot vesszük a kajálásban, egy 75-80 kilós rendszeresen de nem feltétlen magas szinten sportoló, erő és állóképességet egyaránt edző férfinak szüksége van napi 150-160 gramm fehérjére, 300 gramm komplex szénhidrátra, 70 gramm zsírra + vitaminok, ásványi anyagok, rost (ez mondjuk a komplex ch-ba benne van) az magában több mint fél kiló tápanyag.
  Még ha megoldanák is olyan napi 1 kapszulával ami a gyomorban fokozatosan oldódva adagolná a tápanyagokat egy fél kilós kapszulát benyelni még Cicciolinának se lenne semmi 😀

 14. Petra

  II.Putyin998 cár írta:

  Holnap jövök a testzsirszázalékkal akkor újra.

  Igen, ez egy érdekes téma.
  161 centi vagyok és voltam már 21 éves koromban 48 kilósan pufi és tohonya, majd 31 évesen 52 kilóval feszes, formás és energikus. A különbség a testzsír százalék volt, az oka pedig a rendszeres, tervszerű mozgás.

 15. II.Putyin998 cár

  Arkos írta:

  @ II.Putyin998 cár:

  Engem továbbra is érdekelnek a Putyinológia táplálkozástani megfigyelései. Némiképp részletesen, erre-arra visszavezetve.
  De egy “mit ne egyél” listával is megelégszem.

  De nem az a lényeg.
  Emlékszel a Super Size Me cimű hollywood-i hazugsághalmazra?
  Ha ésszel csinálod,éppúgy fogyni is tudsz a mekdonáldszos műkajákkal is.

  Az emberi szervezetet az idegrendszere irányitja.Ha az kvázi leadja a vészjelet,akkor beindulnak a nem kivánt folyamatok.
  Ha be tudod csapni,akkor viszont nem.
  Az emberi test képes nagyon sok mindenhez alkalmazkodni,különben már régen kihaltunk volna.
  A teljesen tiszta étrend nem célravezető.
  Egy törékeny,stressznek egyáltalán nem ellenálló testet hozunk csak létre vele.

  Ezért volt hibás a gépes hasonlatom.Egy gép statikus,élettelen.Az emberi test nem ilyen.

  Egyébként érdekes adalék;az összes állat teste képes előállitani a C-vitamint,egyedül a homosapiens nem.
  Vajon miért?

  Nem volt ez mindig igy.

 16. II.Putyin998 cár

  @ Duncan Shelley:
  A kommentedbe kurva jó felvetések vannak.Irtam rá az imént fél órán keresztül,mert épp volt rá időm.
  Erre az egészet egy mellényúlással ki is töröltem.

  Most kibaszott ideges vagyok.
  Szerintem össze is török valamit.
  Hogy a k….. i…… b…. m…… a f….. k …… a…..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Holnap jövök a testzsirszázalékkal akkor újra.
  Fedor és Aerts példákkal,hogy nyomonkövethető legyen.

 17. Arkos

  @ II.Putyin998 cár:

  Engem továbbra is érdekelnek a Putyinológia táplálkozástani megfigyelései. Némiképp részletesen, erre-arra visszavezetve.
  De egy “mit ne egyél” listával is megelégszem. 🙂

 18. aelod

  Duncan Shelley írta:

  Gyerekkoromban sokszor álmodoztam arról, hogy az összes szükséges anyagot be tudom vinni a testembe egy apró tablettával, és azzal le is tudtam az evést arra a napra. Vajon ez lehetséges?

  Táplálék kiegészítők az un. MRP-k részben megoldják ezt a kérdést. De csak részben, mivel még így is a szilárd állagú táplálékot be kell vinni a testbe. Egy napig ihatsz ilyen shake-et étkezésképpen. Fehérje plusz Ch, ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminom megtalálhatók benne. Csak ugye ott van az éhség érzet….

  De majd mindjárt jön valaki aki leírja az okosságot.. :-))

 19. Most jutottam el a Skyrim feltolásához. Egyszer elment az orrom előtt 2 mammut, és elég megdöbbenve hallgattam, hogy ez milyen hanghatásokkal jár.

  Nem a lépteik keltettek nagy zajt, hanem a légzésük. Egyszerre volt gépi és élő a hang, nagyon jól kikeverték. 40-50 méterről lehetett hallani, ahogyan ezek a méretes állatok fújtatnak.

  Ismertem embereket, akik a legkisebb mozgástól is oxigénhiányba estek és a legminimálisabb erőkifejtéstől is fújtattak. Volt, aki ült egyhelyben és méterekről hallani lehetett a légzését. Hájból és izomból is lehet túl sokat felszedni, olyan sokat, ami már túllép ennek a testnek az anatómiai optimumán.

  A mammut azonban nem volt túl kövér vagy túl izmos, egyszerűen túl nagy volt.

  Vannak anatómia határok, de vannak környezeti határok is, amik olyan tényezőktől függnek, mint a gravitáció, elérhető élelem tápanyagtartalma stb.

  Semmi haszna egy olyan testnek, amit az ébrenlét ciklus majdnem egészében folyamatosan táplálni kell, hogy életben maradjon.

  Gyerekkoromban sokszor álmodoztam arról, hogy az összes szükséges anyagot be tudom vinni a testembe egy apró tablettával, és azzal le is tudtam az evést arra a napra. Vajon ez lehetséges? Viszonylag apró méretben bevinni mindent, ami kell (és csak azt) egy napra vagy akár hosszabb időre?

 20. aelod

  II.Putyin998 cár írta:

  Csak azt tudom elmesélni,hogy a média miben hazudik.Erre bizonyitékaim is vannak.

  Miben hazudik?
  Nem is tudtam 😀 😀
  Na de akkor írd le szépen a cáfolatokat bizonyítékkal me’ érdekel 😉

 21. II.Putyin998 cár

  Thirdeye Magister írta:

  Duncan Shelley írta:

  Szerintem nagy a valószínűsége , hogy létezik ilyen parazita .

  Könnyen lehet. De hol lenne?

  Én csak olyanról tudok ami egy test nélküli energiaparazita , és a hatodik csakra magasságában van , blokkolva azt .

  Mikroszkóp alatt nem látható

  De hát én csak kisinas vagyok a szakemberekhez képest , úgyhogy hiányos a tudásom .

  Én sem vagyok szagember.Hébe-hóba szoktam tusolni.

  Ma hajnalban éppen befenyitettem egy helyi celebet-valami Soprano,gengszterrepper…úgyhogy megjött a kedvem hülyéskedni irás formátumban is.
  Eme blognak többször volt témája a halhatatlanság.
  A lélekhez és a csodákhoz nem értek.Nem is nagyon hiszek bennük.
  De a magam egyszerű módján arra jutottam,hogy egy 120-140 év mindenki számára elérhető lenne,bizonyos keretek között.
  Ehhez sajnos-vagy nem sajnos-magunkévá kell(ene) tennünk bizonyos szokásokat.
  Táplálkozás,mozgás és gondolkozásmód-ki gondolná,mi?

  Ezen blog keretei és az én időm is behatárolják a mondanivalóm közzétételét.
  Ezentúl ráadásul halványlila fingom sincs,hogy hogy a k…édes anyámba..kezdjek el egy ilyen témájú kommentet.
  Semmi forradalmira nem jöttem rá.
  Csak azt tudom elmesélni,hogy a média miben hazudik.Erre bizonyitékaim is vannak.
  És akkor mi van?Semmi.
  És ez az,ami érdektelenné tesz egy cseppet a dologban.

  Kérdések kellenének konkrétan,hogy legyen mire okfejtenem.
  Ha esetleg érdekel valakit,az válaszoljon.
  Ha nem,az sem baj,legalább több szabadidőm marad magamra.

 22. Palantír

  @ Thirdeye Magister:

  Néha magam sem tudom 😀

 23. Thirdeye Magister

  Palantír írta:

  Vagy talán mi vagyunk a paraziták benne?

  Ki beszél belőled ? 🙂

 24. Thirdeye Magister

  Duncan Shelley írta:

  Szerintem nagy a valószínűsége , hogy létezik ilyen parazita .

  Könnyen lehet. De hol lenne?

  Én csak olyanról tudok ami egy test nélküli energiaparazita , és a hatodik csakra magasságában van , blokkolva azt .

  Mikroszkóp alatt nem látható 🙂

  De hát én csak kisinas vagyok a szakemberekhez képest , úgyhogy hiányos a tudásom . :nerd:

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén