Gondoljuk újra a világot

A Test, 5. rész

Folyt.köv

Az összes zárt cikk jelszava egységesítve lett, egyetlen jelszóval beléphettek mindegyikbe. Mostantól random jönnek majd folytatások a különféle témákhoz. Erre több okom is van, egyrészt vannak fejlemények, új gondolatok, felvetések, másrészt van, ahol a kommentekre reagálva eltértem az előre meghatározott irányvonaltól, és fontosnak érzem, hogy visszatérjek az eredeti célhoz.

Body Reset Project

Az emberi test 24-25 éves korára éri el maximális kifejlettségét. Az öregedés ezután veszi kezdetét. A cél annak a tudásnak a megszerzése, amellyel vissza lehet állítani a testet fejlettségi maximumára, és ott megtartani tetszőleges időn át. Ez nem jelent sérthetetlenséget, csupán aktív életet: aktivitást a munkában, sportban, hobbiban, szexualitásban, a test élettartamának teljes ideje alatt.

Jogos kérdések

Bárki feltehetne néhány nagyon is jogos kérdést:

– mennyire lehet komolyan venni egy olyan projektet, ami a „tudomány mai állása” szerint nem is lehetséges?

– mennyire lehet hinni egy olyan projekt sikerében, ami a „tudomány mai állása” szerint nem is lehetséges?

– ki az, aki háttere, szakképesítése (stb.) okán joggal gondolhatja, hogy bármilyen mértékben képes lehet hozzájárulni a projekt sikeréhez?

Magától értetődő és jogos kérdések, melyek megválaszolásán érdemes elgondolkodni.

A tudomány mai állása

A „tudomány mai állása szerint” szlogen egyszerre több mindent is jelent.

A „tudomány mai állása” jelentheti azt, hogy technikailag mire képes ma a legmagasabb szintű kutatás, milyen műszerek, milyen berendezések hozhatók ma létre, mit lehet mérni, mit lehet kísérletileg előállítani.

A „tudomány mai állása” jelentheti azt, hogy mi az, amire ma finanszírozást lehet kapni. Technikailag fel lehetne építeni egy részecskegyorsítót a Holdon, de vajon mivel tudná megindokolni bárki ezt a 14.000 milliárd dollárt felemésztő vállalkozást?

A „tudomány mai állása” jelentheti azt, hogy az érvényben lévő kutatási, kísérleti, mérési standardok, érvényben lévő eljárások, módszerek mit tesznek lehetővé. Ha valaki agyvérzéssel kórházba kerül, a standardoknak megfelelően megvizsgálják és ellátják – ha ez helyrehozza, jó, ha nem, akkor ez van. Ez mindössze annyit jelent, hogy az adott érvényben lévő eljárás ezt tudta, nem pedig azt, hogy eredményt elérni jelenleg senki nem tud.

A „tudomány mai állása” jelentheti azt, hogy mi az, ami a jelenlegi érvényes, általánosan elterjedt paradigma szerint lehetséges. Ez filozófiai kérdés.

Vesszőparipák

Ha valakinek megvannak a maga külön bejáratú, privát vesszőparipái arról, hogy mi a megoldás, vagy hol található a megoldás, az egész egyszerűen elvakult, és ha a megoldás nem az, amire gondol, esetleg nem is azon a területen található, akkor sohasem lesz meg.

Nem fog máshol keresgélni, nem fog elfogadni máshonnan, más területről érkező felvetéseket, elméleteket és bizonyítékokat. A valódi, tényleges megoldás ott lehet az orra előtt, és simán félresöpri, mert a vesszőparipája miatt „nem lehet az a megoldás, mert nem lehet!”.

Nekem nincsenek vesszőparipáim. Mondhatnám, hogy azért nincs, mert olyan emelkedett vagyok már, de nem azért. Egyszerűen elvesztettem az illúzióimat, hatalmas csalódások vannak a hátam mögött, és kinőttem az összes elkötelezettséget, az összes elvakult hitet.

De, ha igazán mélyen átgondolom ezt, egy vesszőparipám mégiscsak van. Az, hogy el lehet érni a célt.

A három típus

Egy olyan hatalmas, összetett, fejlett szoftvert, mint amilyen egy grafikus engine, száznál több, esetenként több száz ember készít el. Ezek a szakemberek személyiségük szerint 3 típusba tartoznak.

Az, aki megálmodja a szoftvert, annak dizájnját, funkcióit, a kreatív.

Az, aki a koncepciót fastruktúrákká, döntési mechanizmusokká bontja, a rendszergondolkodó.

Az, aki megírja a kódot, a programozó.

Egy 70-es években íródott könyv a kreatívot hippinek, a rendszergondolkodót matematikusnak, a programozót munkásnak nevezte.

Ez 3 különféle személyiségtípus, akik a nagy egészben eltérő feladatokat látnak el. Ha valamelyik hiányzik, vagy felcserélődnek a szerepek, mindenki megsínyli.

A programozó, a munkás (ebben a szóban semmilyen pejoratív értelem nincs) élvezettel bogarászik át 50 ezer sornyi programkódot, hogy megtalálja a hibát, ami miatt az egyik funkció nem működik, vagy nem úgy, ahogyan kellene. A rendszergondolkodó és a kreatív simán beleőrülne ebbe.

Ismertem embereket mindhárom típusból, akik a magyarországi videojáték iparban dolgoztak. Néha puszta ránézésre meg lehetett állapítani, hogy ki melyik típusba tartozik.

Mindezzel csak annyit akartam elmondani, hogy egy olyan nagy horderejű projektnél, mint a test resetelése, sokféle szakember és a háromféle személyiségtípus összehangolt közös munkája hozhatja el az eredményt.

Lehetséges, hogy az eredményhez kelleni fog táplálkozástudós, genetikus, magfizikus, biológus, kibernetikus, és még három tucat különféle terület szakértője, de biztosan nem csak az. Ha a megoldás a genetikában van, genetikus akkor sem elég a cél eléréshez. Ha elég volna, a genetikusok már régen megtalálták volna a megoldást.

A felesleges

Természetesen olyan típus is van, ami teljesen felesleges bármilyen projektbe. Ez az a típus, aminek a célja megállítani a folyamatokat, lebeszélni az embereket arról, hogy dolgozzanak a célért, viszályt kelteni, hogy elterelje a figyelmet a célról.

Ha valaki nem tud hozzátenni, akkor csak elvesz. Ezért ő nem kell.

Most ti jöttök

Újra megnyíltak a zárt topikok. Nem tudom, mikor jön a következő cikk, ha jön, éppen melyik témát viszi majd tovább.

Fejtsétek ki a felvetett témákkal kapcsolatban a véleményeteket.

Néhány konkrét kérdés is van:

Szerintetek, ha a Body Reset Project sikert érne el, hogyan kellene felhasználni az eredményeket?

Ha lehetségessé válna a test visszafiatalítása és a fiatal állapot megőrzése, az milyen társadalmi következményekkel járna?

Hogyan, mivel, milyen módon tudnátok hozzájárulni a projekt sikeréhez?

Share

Commentek

Előző

Az emberiség számai

Következő

The Little Girl Story

 1. gabchee

  @ annamari:

  Ha én fedezném fel, vajon mennyi idő alatt csavarnák ki a kezemből?
  Jobb esetben egy méltányos összeggel lennék elhallgattatva, de valószínűbb, hogy beépülnék az M0-s új szakaszába.

 2. Arkos

  @ annamari:

  Pl. az öregedés… 😀
  “Gyógyíthatatlan”, “kezelhetetlen”, “csak tünetmentesíthető” “betegségek”, ilyesmik.

 3. annamari

  @ gabchee:
  Az élet arról szól, hogy problémákat oldunk meg.

  Ha az “etikátlanok” fedezik fel, akkor természetesen azt kezdenek vele, amit akarnak. Ha én fedezném fel, arra használnám, hogy bejussak a legfelsőbb kasztba vagy létrehozzam azt.

 4. annamari

  Arkos írta:

  Vannak körülmények, amiknek ezen a szinten nem tudsz felette állni…

  Mire gondolsz?

 5. gabchee

  A Body Reset Project sikere elég kemény helyzetet idézne elő. Nagy eséllyel az eredmények titkosítva lennének és horribilis áron férhetne hozzá a kevés beavatott. Hatalmi eszközzé válna, mint minden olyan technológia, amely a köznépnek álmaiban sem jutna eszébe, pedig régen létezik. Az eredményeket úgy kellene felhasználni, hogy az a tisztességes emberek kezében maradhasson (bla bla), de ehhez az öregedéstől függetlenül kellene az emberiség etikai szintjét növelni. Félő, hogy a civilizáció mai állapotában épp az etikátlanok fiatalodnának (legalábbis testileg). Ha az én birtokomba (is) kerülne a technológia, akkor elsősorban olyan védelem kialakításában vennék részt, amely nem engedi a technológia káros felhasználását (Curie-ék is jót akartak)

 6. Arkos

  annamari írta:

  Arkos írta:

  Rengeteg ember lenne/van, aki egész egyszerűen nem akar halhatatlan lenni. Sok olyan elkeseredett embert ismerek, akik élik az életüket, próbálják a legjobbat kihozni belőle, de mindeközben csak arra várnak, hogy végre vége legyen. Akinek az élete egészen konkrétan SZAR, az miért akarná meghosszabítani?

  Értük nem is kár. Annyit tud tenni az életéért, hogy meghal? Haljon.

  Vannak körülmények, amiknek ezen a szinten nem tudsz felette állni… :/

 7. balisto

  annamari írta:

  Arkos írta:
  Rengeteg ember lenne/van, aki egész egyszerűen nem akar halhatatlan lenni. Sok olyan elkeseredett embert ismerek, akik élik az életüket, próbálják a legjobbat kihozni belőle, de mindeközben csak arra várnak, hogy végre vége legyen. Akinek az élete egészen konkrétan SZAR, az miért akarná meghosszabítani?
  Értük nem is kár. Annyit tud tenni az életéért, hogy meghal? Haljon.
  Lenne olyan, aki merő dacból, lustaságból, gőgből nem akarna fiatal lenni. Ebben a társadalomban az öregségért azért elég sok privilégium jár…
  Hülyékkel nem kell foglalkozni. Egyszer talán betiltják az öregséget, talán elzárják azokat, akik ezt választják, mert nincs bennük társadalmi felelősségvállalás, tehát bűnözők.
  Továbbá ott van az a több millió, ha nem milliárd bigott, vallásos ember, akik számára a jobb dolgok a halál UTÁN jönnek. Ha te azt hiszed, hogy 40 szűzlány vár odaát, miért rohadnál még 100 évig 1 sivatagban?
  A véleményem az, hogy elsősorban a halálfélelem tesz valakit vallásossá. Ha ez már nem kap szerepet, fog még valaki hinni? Reméle, nem.

  Erdekes, amiket reagaltal.
  Tetszik.
  Hogy a halalfelelmtöl vallasos valaki.
  Van benne sok igazsag, ha belegondolkodok.

 8. balisto

  annamari írta:

  Arkos írta:
  Rengeteg ember lenne/van, aki egész egyszerűen nem akar halhatatlan lenni. Sok olyan elkeseredett embert ismerek, akik élik az életüket, próbálják a legjobbat kihozni belőle, de mindeközben csak arra várnak, hogy végre vége legyen. Akinek az élete egészen konkrétan SZAR, az miért akarná meghosszabítani?
  Értük nem is kár. Annyit tud tenni az életéért, hogy meghal? Haljon.
  Lenne olyan, aki merő dacból, lustaságból, gőgből nem akarna fiatal lenni. Ebben a társadalomban az öregségért azért elég sok privilégium jár…
  Hülyékkel nem kell foglalkozni. Egyszer talán betiltják az öregséget, talán elzárják azokat, akik ezt választják, mert nincs bennük társadalmi felelősségvállalás, tehát bűnözők.
  Továbbá ott van az a több millió, ha nem milliárd bigott, vallásos ember, akik számára a jobb dolgok a halál UTÁN jönnek. Ha te azt hiszed, hogy 40 szűzlány vár odaát, miért rohadnál még 100 évig 1 sivatagban?
  A véleményem az, hogy elsősorban a halálfélelem tesz valakit vallásossá. Ha ez már nem kap szerepet, fog még valaki hinni? Reméle, nem.

  Erdekes, amiket reagaltal.
  Tetszik.
  Hogy a halalfelelmtöl vallasos valaki.
  Van benne sok igazsag, ha belegondolkodok.

 9. balisto

  Arkos írta:

  Hi! Megint errefele.. Picit le vagyok maradva.
  Utolsó nagyobb kommentemet folytatván:
  Rengeteg ember lenne/van, aki egész egyszerűen nem akar halhatatlan lenni. Sok olyan elkeseredett embert ismerek, akik élik az életüket, próbálják a legjobbat kihozni belőle, de mindeközben csak arra várnak, hogy végre vége legyen. Akinek az élete egészen konkrétan SZAR, az miért akarná meghosszabítani?
  Lenne olyan, aki merő dacból, lustaságból, gőgből nem akarna fiatal lenni. Ebben a társadalomban az öregségért azért elég sok privilégium jár…
  Továbbá ott van az a több millió, ha nem milliárd bigott, vallásos ember, akik számára a jobb dolgok a halál UTÁN jönnek. Ha te azt hiszed, hogy 40 szűzlány vár odaát, miért rohadnál még 100 évig 1 sivatagban?
  Hogyan, mivel, milyen módon tudnátok hozzájárulni a projekt sikeréhez?
  Kísérleti alany.
  Hirtelen ennyi. Bár úgyse olvassa ezt már senki… x)

  Igen. Kiserleti alanyok lennenk.
  Az is kell, különben sz@rt se er a kiserlet, nem?

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén