Gondoljuk újra a világot

A Test, 1. rész

Cikkek

Minden cikknek egyetlen konkrét témája lesz, azt járja körbe, a témák között nem fog csapongani. Ez az első cikk bevezető, amolyan felütés-féle. Igazán senki nem mondhatja majd azt, hogy ő feleslegesen szólna hozzá, mert már mások is elmondták, amit ő mondana. Ez ugyanis képtelenség.

A kezdet

Már nem emlékszem, hogy mi motivált rá, de arra igen, hogy 11 éves koromban megalapítottam egy új tudományágat, melyet tioncellsnek neveztem el. Kicsi, szürke, repedezett borítójú magyar-angol szótárból néztem ki a szavakat, úgy alkottam meg a nevet: cooperation with cells – együttműködés sejtekkel.

A célom egy szerkezet felépítése volt, amely az emberi szavakat képes biokémiai jelekké alakítani, ezáltal kommunikációt létrehozni az ember és a sejt között. A tudományág az orvostudomány, a biológia, a sejttan, a genetika, a kémia, és a mérnöki tudományok keresztezéséből született volna.

A gyógyítás, illetve kezelés úgy nézett volna ki, hogy leülök a gép elé, beírom a billentyűzet segítségével: „Kilyukadt a felső bal első nagyőrlő fog, kérek teljes javítást”, „Tumor a méhnyakon, kérek elbontást”, „Leszakadt a jobb láb a térd alatt, kérek teljes helyreállítást”, és így tovább. Beírom, hogy mit akarok, a gép lefordítja a sejtek számára érthető nyelvre (biokémiai jelekre), a sejtek pedig elvégzik a munkát.

Tizenegy évesen jegyzeteket készítettem az elképzeléseimről, különféle szempontok alapján osztályoztam a sejteket. Szakkönyveket tanulmányoztam, több évfolyamnyi American Science-t olvastam át, hatalmas, sejtekről készült képeket nyomtattam. Pár éven át foglalkoztam ezzel, majd bizonyos hormonális okok miatt elfelejtettem (nők, persze…).

A folytatás

2011 őszén nekiálltam A félelem íze megírásának. Egy új történet, új világ megalkotásakor számomra nagyon fontos lépés a szereposztás kidolgozása. Abból indulok ki ilyenkor, hogy minden az én hatalmamtól függ, minden szerepet az játszik majd a regényből készülő filmben, akit én választok. Hetekig eltart a folyamat, addig válogatom a lehetséges testeket a személyiségeimhez, amíg létre nem jön a teljes összeolvadás. Onnantól fogva, amikor például Dave-re gondolok, látom azt a színészt, akit az ő szerepére választottam; ahogyan elképzelem, hogy Dave csinál ezt vagy azt, annak az embernek a testét látom mozogni, gesztikulálni, állni a félhomályban, ülni az asztalnál.

Miután elkészültem a szereposztásommal, és nagyon elégedett voltam vele, az a kósza gondolatom támadt, hogy keresnem kellene pár képet ezekről a nőkről és férfiakról, hátha már nem úgy néznek ki, mint ahogyan az emlékezetemben élnek.

Úgyhogy elkezdtem képeket keresni választott színésznőimről és színészeimről, 2011-ből, hogy lássam, hogyan néztek ki egy fotózáson, megjelenésen, partin, akármin.

Néhány esetben egyenesen sokkolt az öregedésük.

Láttam hajdanán lenyűgözően karakteres arcokat szétfolyni, eldeformálódni az évek terhe alatt. Láttam hajdan fantasztikus testeket, alkatot, felépítést tönkremenni, mert elmúltak az évek.

Néztem megrázva ezeket a képeket, és azt mondtam: ennek semmi értelme.

Öregség

Szoktam mondogatni, hogy öreg vagyok. Azt értem alatta, hogy amit kitaláltam ennyi idős koromra, azt még nem értem el, nem járok még ott, ahol álmaim szerint járnom kellene már. Álmodni persze könnyebb, mint valósággá tenni egy álmot.

Valójában nem vagyok öreg, nem érzem magam annak, nem látom a testemet annak. Negyvenhárom felé járok, de úgy igazán nem vettem még észre, hogy elmúltam húsz.

De látom az öregséget másokon. Látom, ahogyan megalázza és összetöri őket. Látom a hajdani nagy sportolót elfogyni. Látom az egykor csodaszép nőt rondává aszalódni. Látom a tettvágytól csillogó szemű fickót vén trottyá válni.

Láttam egy férfit, lehetett vagy 80, és láttam, hogyan fordult a szexi 20 év körüli lány után… csodálattal, vággyal, az évek számáról tudomást sem véve, esélytelenül…

Jó esetben a lélek nem öregszik meg, nem roppan össze a veszteségek és fájdalmak alatt, nem fakul meg számára a világ. Még mindig vágyja a tudást, tenni akar, cselekedni, elérni, megvalósítani, megváltani, megérteni, tudni, használni. És nem érti, miért akadályozza mindebben egy folyamat, amit ismeretei szerint nem érdemelt ki.

Az öregség elvesz, és nem ad semmit. Csak árt, csak bánt, csak megaláz.

Időhiány

Szépen megöregedni azt jelenti, hogy valaki együtt öregszik a testével, elfogadja, beletörődik, lelkileg ugyanúgy megnyomorodik, mint a teste. Nem lázadozik, mert eleve abból indul ki, hogy nem tehet semmit.

Emberként örökös időhiánnyal küszködünk. Soha nincs elég idő semmire. Ez az öregedés, a halandóság átka. Folyton lekésünk valamiről. Ha döntünk, jó eséllyel rosszul, hiszen csak úgy lehet időnk valamire, ha valami másra nem lesz.

A rohanás, az időspórolás miatt tizenhét-tizennyolc évesen napi 6-8 órát edzettem, doppingoltam, aminek az eredménye nem a fiatal bajnokság lett, hanem rémisztő szívritmus-problémák, izomszakadás, fél évig tartó szenvedés.

Miért fontos fiatalon bajnoknak lenni? Hogy még fiatalon megtehessem a következő lépést. Az miért fontos? Az azutáni lépés miatt. Minden azért fontos most rögtön bármi áron, hogy legyen IDŐM használni, élvezni – élni.

Egy 29 éves ember öreg? Vén trotty? Agg? Én 29 voltam, amikor megjelent az első könyvem. Fájt, amiért ilyen soká, ennyi idős koromban, és nem sokkal korábban. Most, a negyvenharmadikat járva jelent meg az első könyvem angolul külföldön. Fáj, hogy ennyire soká, ilyen későn, ennyi idősen.

Zavar, fáj, hiányzik minden elvesztegetett nap. A tévutakra fordított minden nap, minden óra, minden perc, minden másodperc! Soha nem jönnek vissza! Az alatt az idő alatt is tehettem volna valamit, vagy élhettem volna, boldog lehettem volna.

Folytonos őrjítő időhiány, mert már régen nem ezt kellene tennem, hanem azt, már régen be kellett volna fejeznem, már régen ott kellene lennem, már régen, már régen, már régen…

Ha minden úgy alakul, ahogyan gyerekként megálmodtam? Ha húsz évesen profi világbajnok leszek, huszonkét évesen híres színész leszek, huszonöt évesen híres író leszek… Akkor talán nem szenvednék az időhiánytól? Vagy nem ennyire?

De, ugyanúgy.

És az egész oka egy furcsa jelenség, amit úgy hívnak: öregedés.

Hogyan másképp?

Ha nincs öregedés, nincs időhiány, nincs veszteség, nincs őrült rohanás, kapkodás, bénító döntéskényszer, nincs elherdált idő.

Húsz évesen nem lettem profi világbajnok. Na és? Tök mindegy. Majd leszek most.

Nem lettem színész? Majd leszek. Híres író? Majd leszek.

Szívesen eltöltenék húsz évet hegymászással, mert érdekel. Semmi akadálya. Tíz év merülgetés a világ tengereiben? Oké! Csillagászat, negyven év? Csak rajta! Egyiptológia, amíg meg nem fejtek minden titkot? Ahogy akarod! Szex harminc év, hogy én legyek a legjobb? Naná!

Ha nincs öregedés, nincs késés, soha nem késnénk le semmiről, soha nem öregednénk ki semmiből.

De most van öregedés. Megaláz, összetör, bánt mindenkit. Még nem éreztem, de fogom. Látok embereket, akik őrülten küzdenek, hogy nyerjenek még pár jó évet, mielőtt végképp szétrohad a testük. Látok szép nőket, akik megalázzák magukat egy kis látszatért. Látok tettre kész, nagyszerű embereket, akik szenvednek attól, hogy nem lesz idejük végigcsinálni.

Az öregedésnek nincs értelme, nincs haszna, nem tesz többé senkit. Csak elvesz. Nem kell.

Most ti jöttök

Ez a cikk könnyed bevezető, előszó, ráhangoló a témánkra. Semmi komoly, semmi nagy világmegváltás. Fontos szűrő. A következő cikk egy hét múlva jön.

Néhány kérdés hozzátok:

Mi számotokra az ideális életkor?

Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?

Mi az öregedés értelme?

Akartok öregedni?

Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy azt a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?

Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?

Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?

Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még ezer év fiatalságotok?

Share

Commentek

Előző

Tervezett véletlen?

Következő

Mikor van kész?

 1. @ Zoli:
  Mit akartál ezzel az utolsó két kommenttel?

 2. A Biblia szerint pl. annyi, hogy ne lehessen miénk az összes tudás.

  – Akartok öregedni?
  Ugyanmár, ha akarnék, miért lennék itt?

  – Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy azt a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?
  Igen. De nem most kezdeném el a “kúrát”, mint írtam, még nincs rá szükségem.

  – Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?

  Igen. Bár ezt nem igazán tudom elképzelni, hogyan lehetséges a szó szoros értelmében (még elviekben sem.) Esetleg, ha ezen a koron megállnék annyi időre, amit elvesztegettem. Érdekes.. nyomod a süket vakert..

  Mi van?

  – Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?
  Megkeresném a megoldást még ezer év fiatalságra.

  – Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még ezer év fiatalságotok?
  Nos… MINDENT kipróbálnék. Persze, épelméjű keretek között. Kitanulnék annyi szakmát, amennyit csak meg nem unok, megtanulnék mindenféle nyelvet, írást, jelet, hangot, újrakezdeném színészi “pályafutásom”, talán írnék is pár darabot, könyvet, verset, megtanulnék profi módon festeni, rajzolni, énekelni, táncolni, elutaznék a világ minden tájára (mondjuk, hogy a bolygón maradnék), lemerülnék a Marianna-árokba, megmásznám a Himaláját, elmennék hóembert építeni az Antarktiszra, homokozni a Szaharába, kipróbálnék mindenféle (extrém) sportot: pl. szörf, ejtő-, siklóernyő, meg minden egyéb repülőből kiugrálós jópofaságot, búvárkodást minden vízben, megkóstolnám a Föld összes ételét, italát, füstjét.. Régésznek tanulnék, felkutatnám a világ összes titkát, a múltat, a jelent, a jövőt, meghallgatnám a világ összes zenéjét (nah jó, azért van amitől megkímélném magam ), megnéznék kismillió filmet, színdarabot, elolvasnék minden könyvet (szintén csak kb.), végigvinnék ezerféle játékot. Talán építenék/feltalálnék valami újat, valami forradalmit, egyik 10 évben átlagos munkást, a következő 10ben erőskezű vezért játszanék. Lennék gazdag, aztán pór, híres, majd magányos, nőcsábász, majd remete. Szuperhős nappal, gaz tolvaj éjjel. Tanítanék, vagy szédítenék, adnék és elvennék, lehet, hogy csak szórakozásból, de lehet, mert nagyobb terveim vannak. 1000 évnyi tudásom és létem segítségével talán egy magasabb síkra is léphetnék, több lehetnék, mint ember (már úgy értem, az 1000 éves embernél is több), lehetnék sámán, mágus, vagy Buddha, Jézus vagy Lucifer. Megpróbálnám tovább húzni azt az 1000 évet, s ha nem sikerülne, eljönne végül, kit annyira nem várnak és azt mondják róla, hogy elkerülhetetlen… szomorúan lehajtanám a fejem, sóhajtanék egy nagyot, s csak annyit szólnék: “Hát vége…”

 3. Gabi

  @ Gabi:
  Kifelejtettem, hogy St Germain az élvezeteket sem vetette meg, erre utal a női társaság :-))

 4. vilko barnabás főtitkár

  Thirdeye Magister írta:

  Élvezni kell az élet minden percét

  mit van úgy oda maga jön ezzel az élvezeti faktorral

  nem csak ez a fontos

 5. vilko barnabás főtitkár

  aelod írta:

  100évig csak a húrokat tépném én lennék a legprofibb gitáros.

  dzsimi feltámadna csak azért hogy öngyilkos legyen

  nade a világ megmentése?

 6. Gabi

  Valóban a kort számokban mérjük, nem pedig érettségben. Folyamatosan sémákban gondolkodunk, és azt hiszem mi sem vagyunk kivételek ez alól. Pl. az említett korkülönbség teljesen elfogadott, fordított esetben pedig ítélkezünk és a szánkat húzzuk. Nem a lényegre, a tartalomra figyelünk. Ha relatíve “kortalanok” lennénk, minőségi változás következhetne be és még időt is nyernénk:)
  Thoth és St.Germain ismerték a titkot. Ők a hosszú életet tanításra használták, és akkor távoztak a földi síkról, amikor ennek szükségét érezték.
  St. Germainről leírták, hogy társaságában többször jelen volt egy nő, aki szintén kortalan volt.

 7. Arkos

  – Mi számotokra az ideális életkor?
  Nem tudom, még nem próbáltam ki az összes évet. 😀 De egyértelműen a biológiai kifejlődés csúcspontja, ahonnan már csak “lefele” (ill. számokban fölfele) vezet az út.

  – Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?
  Mivel még fejlődő stádiumban vagyok, nem túlságosan. 🙂 De ha az öregedés alatt elhasználódást, hibát értünk, akkor előfordul.

  – Mi az öregedés értelme?
  Haha. Nem tudom, de ez az utolsó, ami érdekel. Előbb az ellenszerét tudnám meg szívesen. A Biblia szerint pl. annyi, hogy ne lehessen miénk az összes tudás.

  – Akartok öregedni?
  Ugyanmár, ha akarnék, miért lennék itt? 😀

  – Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy azt a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?
  Igen. De nem most kezdeném el a “kúrát”, mint írtam, még nincs rá szükségem.

  – Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?
  Igen. Bár ezt nem igazán tudom elképzelni, hogyan lehetséges a szó szoros értelmében (még elviekben sem.) Esetleg, ha ezen a koron megállnék annyi időre, amit elvesztegettem. Nem hangzik rosszul.

  – Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?
  Megkeresném a megoldást még ezer év fiatalságra. 😀

  – Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még ezer év fiatalságotok?
  Nos… MINDENT kipróbálnék. Persze, épelméjű keretek között. Kitanulnék annyi szakmát, amennyit csak meg nem unok, megtanulnék mindenféle nyelvet, írást, jelet, hangot, újrakezdeném színészi “pályafutásom”, talán írnék is pár darabot, könyvet, verset, megtanulnék profi módon festeni, rajzolni, énekelni, táncolni, elutaznék a világ minden tájára (mondjuk, hogy a bolygón maradnék), lemerülnék a Marianna-árokba, megmásznám a Himaláját, elmennék hóembert építeni az Antarktiszra, homokozni a Szaharába, kipróbálnék mindenféle (extrém) sportot: pl. szörf, ejtő-, siklóernyő, meg minden egyéb repülőből kiugrálós jópofaságot, búvárkodást minden vízben, megkóstolnám a Föld összes ételét, italát, füstjét.. 😀 Régésznek tanulnék, felkutatnám a világ összes titkát, a múltat, a jelent, a jövőt, meghallgatnám a világ összes zenéjét (nah jó, azért van amitől megkímélném magam :P), megnéznék kismillió filmet, színdarabot, elolvasnék minden könyvet (szintén csak kb.), végigvinnék ezerféle játékot. 😀 Talán építenék/feltalálnék valami újat, valami forradalmit, egyik 10 évben átlagos munkást, a következő 10ben erőskezű vezért játszanék. Lennék gazdag, aztán pór, híres, majd magányos, nőcsábász, majd remete. Szuperhős nappal, gaz tolvaj éjjel. Tanítanék, vagy szédítenék, adnék és elvennék, lehet, hogy csak szórakozásból, de lehet, mert nagyobb terveim vannak. 1000 évnyi tudásom és létem segítségével talán egy magasabb síkra is léphetnék, több lehetnék, mint ember (már úgy értem, az 1000 éves embernél is több), lehetnék sámán, mágus, vagy Buddha, Jézus vagy Lucifer. Megpróbálnám tovább húzni azt az 1000 évet, s ha nem sikerülne, eljönne végül, kit annyira nem várnak és azt mondják róla, hogy elkerülhetetlen… szomorúan lehajtanám a fejem, sóhajtanék egy nagyot, s csak annyit szólnék: “Hát vége…”

 8. pipolaj

  Én nemrég úgy döntöttem,hogy az idő és én tök külön dolgok vagyunk és én nem tartok vele tovább.Ő menjen,én maradok!!!

 9. vilko barnabás főtitkár

  Mi számotokra az ideális életkor?
  – 19 kicsit festett halántékkal azt szeretik a nők ha festett

  Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?
  – soha

  Mi az öregedés értelme?
  – kibaxás velünk

  Akartok öregedni?
  – rossebb

  Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy azt a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?
  – nekem jár eleve

  Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?
  – nálam mindennek van helye

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?
  – több ezerszer megmenteném a világot befejezném a defiblirációs kesztyűmet

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még ezer év fiatalságotok?
  – megmentenék más világokat is amik most nélkülözni kényszerülnek a személyemet

 10. Great írta:

  Ma egy 50 éves szaki alig tud elhelyezkedni, profi, szakmailag beérett, rutinos róka, de túl öreg, arra a pár évre nem szívesen veszik fel, nem éri meg. Tömegek mennek nyugdíjba testileg megtörve, megöregedve, szakmailag a csúcson.

  Szerintem ez is baj. A munkaadó szemszögéből, mert leírja az 50 évest.. 15 éve egy 50 éves muki aggastyánnak számított. Ma egy 50 éves – ma interjúztattam egy 57 éves mukit Skype- on, simán megugrott 3 db 30 évest agyban – nem öreg. Persze, csak akkor, ha ezt Ő is tudja magáról..

  A munkavállaló szemszögéből meg azért, mert elhiszi magáról, hogy öreg. Lásd fentebb. És én tényleg utána számolam az előbb. hogy 45 éves vagyok -e…

  Én 41 vagyok, feleségem 25. Jelenleg teljesen rendben van így, a korkülönbség lényegtelen. Egy nő 35 évesen éri el biológialag a csúcsot, amikor ő 35 lesz, én 51, az még belefér, éppenhogy, várhatóan rendben leszek, de már nem tagadhatom le a koromat. Előbb-utóbb sok lesz a szakadék.

  Az indiánok a korhoz bölcsességet, tapasztalatot társítottak.. És tisztelték a kort.. 🙂

  Az öregség elhagyásával megváltozna az értékítéletünk. A kor nem számítana többé, a korkülönbség nem jelentene semmit. Sőt, a kor előnyt adna, az ember büszkén vállalná, hogy ő már 47 éves, vagy 74 vagy akármennyi, mert azt jelenti, hogy tanult, képzett, tapasztalt, értékes.

  Tetszeten ez a világ.

 11. Great

  Ma egy 50 éves szaki alig tud elhelyezkedni, profi, szakmailag beérett, rutinos róka, de túl öreg, arra a pár évre nem szívesen veszik fel, nem éri meg. Tömegek mennek nyugdíjba testileg megtörve, megöregedve, szakmailag a csúcson.

  Én 41 vagyok, feleségem 25. Jelenleg teljesen rendben van így, a korkülönbség lényegtelen. Egy nő 35 évesen éri el biológialag a csúcsot, amikor ő 35 lesz, én 51, az még belefér, éppenhogy, várhatóan rendben leszek, de már nem tagadhatom le a koromat. Előbb-utóbb sok lesz a szakadék.

  Az öregség elhagyásával megváltozna az értékítéletünk. A kor nem számítana többé, a korkülönbség nem jelentene semmit. Sőt, a kor előnyt adna, az ember büszkén vállalná, hogy ő már 47 éves, vagy 74 vagy akármennyi, mert azt jelenti, hogy tanult, képzett, tapasztalt, értékes.

  Tetszeten ez a világ.

 12. Stella73 írta:

  pamparam írta:

  Ha jól értem a szer csak az öregedés folyamatát állítja meg. Nem lesz tőle senki sebezhetetlen. Betegség, baleset bármikor jöhet

  Ott a pont..

  Azért az esélyeket eléggé átírja, nem? :snicker:

 13. Thirdeye Magister írta:

  Az nem motivál, hogy érdekel, hogy van haszna, hogy jó és szép, hogy segít másoknak, jobbá tesz téged?

  Jó kérdés , ugyanis erre szenteltem életem egy nagy részét . Azután rá kellett jönnöm , hogy ami nekem hasznos , az másnak nem , ami , jó és szép nekem , az másnak nem , hogy nem biztos hogy tényleg az a segítség amit én adok , és nem biztos hogy jobb lettem vele .

  Hát, azért vannak olyan kategóriák, amik egyértelművé teszik a nekem hasznos – neki hasznos nézőpontot.. 😐

 14. Stella73

  pamparam írta:

  Ha jól értem a szer csak az öregedés folyamatát állítja meg. Nem lesz tőle senki sebezhetetlen. Betegség, baleset bármikor jöhet

  Ott a pont.. :beatup:

 15. Thirdeye Magister

  Great írta:

  Soha nem akartál egyszerűen csak adni másoknak? Csinálni valamit, ami túlmutat a pillanatnyi szórakozáson?

  Mindig csak adni szerettem volna .

  Great írta:

  Újra ugyanaz a kérdésem: soha nem akartál adni másoknak valamit, csak úgy, ami nem a te pillanatnyi élvezkedésedről szól?

  Újra ugyanazt mondom . Amúgy soha nem volt fontos számomra , hogy élvezkedjek .
  Elég sokáig azt sem tudtam , mit jelent az a szó , hogy élvezkedni . 🙁

  De különben nem értem , hogy mire gondolsz .

  Great írta:

  Ilyen gondolatokkal csak az elme szívat bennünket , hogy frusztrálhasson

  Inkább felhívja a figyelmünket arra, hogy van hol fejlődni.

  Igazad van , néha ezért teszi . 🙂

  Great írta:

  Az nem motivál, hogy érdekel, hogy van haszna, hogy jó és szép, hogy segít másoknak, jobbá tesz téged?

  Jó kérdés , ugyanis erre szenteltem életem egy nagy részét . Azután rá kellett jönnöm , hogy ami nekem hasznos , az másnak nem , ami , jó és szép nekem , az másnak nem , hogy nem biztos hogy tényleg az a segítség amit én adok , és nem biztos hogy jobb lettem vele . O:-) :hammer:

 16. Dawn

  Mi számotokra az ideális életkor?

  Valahova 25-35 közé tenném fizikailag az ideális életkort. Persze szigorúan fizikai-testi szempontok alapján.
  Másképp, viszont ahogy nő a tapasztalat és a tudás, mindig azt mondom, hogy most vagyok szellemileg a topon. Jövőre megint az lesz.

  Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?

  Igen. Mostanában már nem regenerálódik ugyanúgy a szemét mint régen! Néha úgy érzem, hogy elárul! 😥

  Mi az öregedés értelme?

  Ahogy te mondanád ez nem lényegi kérdés. Van ozt kész.

  Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy azt a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?

  Igen. Persze. Bár az árát kicsit húzósnak tartom.

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz vagy ezer év fiatalságotok?

  Semmi másba attól tartok. Mert hát, az ember nem azért nem tesz meg dolgokat mert nem fiatal, hanem mert nem mer általában. Biztonságra játszik.

  A kérdés inkább úgy helyes, hogy mit tennétek meg most ha lenne rá merszetek, időtök és szabadságotok?

 17. pamparam írta:

  A cikkhez linkelt képről még ez a videó jutott eszembe, de eltartott egy darabig mire megtaláltam. Féltem, hogy nem lesz meg, nekem nagyon tetszett:

  http://vimeo.com/45135870

  Tényleg ügyesen megcsinált film. 🙂

  Nézzétek meg..

 18. Bandi

  Mi számotokra az ideális életkor?

  Gondolkoztam ezen, de nem érzek semmi konkrét számot ezzel kapcsolatban. Amit érzek az az, hogy egyedül a jelen számít. Akárhány éves is leszek, soha nem akarok az elvesztett lehetőségeken keseregni. Mindig van valami lehetőség, az számít, a többi nem.
  Nemrég temették egy volt osztálytársam apját. Az élete derekát azzal töltötte, hogy bejárta a világot, és gyűjteményeket hozott létre, könyvritkasságokból, néprajzi dolgokból meg egyebekből. Aztán hatvan év körül megnősült, nemzett három gyereket, és élvezte a családját. Néhányszor meglátogattam és szellemileg teljesen friss, eleven volt, egy nagyon érdekes ember, a családja is szerette.
  De olyanról is hallottam, hogy egy nő fölnevelte a gyerekeit, aztán nagymamaként elkezdett festeni, és festő lett.

  Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?

  Előfordult már, hogy valami kimerítő menetelés vagy betegség következtében nehezemre esett mozogni, meggörnyedtem, folyton azt mondtam, hogy “jaaaaj” és nagyon sajnáltam magamat. Azt hiszem, akkor időszakosan öregember voltam. Volt valami élvezet az önsajnálatban, amire nem vagyok büszke, nem szeretnék végleg ilyen öregemberré válni.

  Mi az öregedés értelme?

  Én egy értelmet látok benne: figyelmeztetés. Egyre erősödő figyelmeztetés, mégpedig arra, hogy foglalkozni kell a leglényegesebbel. Ki vagyok én, honnan jövök, hová megyek, miért születtem a világra, mit akarok megvalósítani, mit valósítottam meg. Ezzel nem lehet szórakozni, meg kell találni a lényeget.

  Akartok öregedni?

  Nem. Kiesett egy fogam, és nem nő vissza. kiskoromban mindegyik visszanőtt, most meg nem. Ez egy jel, hogy öregszem, egy testi funkcióm már meghalt. Nem jó érzés.

  Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami … stb.

  Most így 29 évesen, egészségesen, biztonságos környezetben azt mondom, hogy nem. De lehet, hogy 40-50 évesen vagy súlyos betegen be akarnám venni, sőt akár térden állva is könyörögnék érte… nem szeretném, de lehet, hogy határhelyzetben érezve magam kapva kapnék egy ilyen tabletta után.
  Most ezt menekülésnek érzem. Nem zárom ki a menekülés jogosságát, de egyelőre nem akarok menekülni, inkább szembesülni.

  Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?

  Nem. Ami a pocsékolást illeti: a tévedéseimért vállalom a felelősséget; amit elszúrtam, elszúrtam és kész. Ami az elvesztett, elrabolt időt illeti: Nem fogadom el, hogy a megfelelő hozzáállás megtalálásával ne lehetne minden időrablást nyereséggé tenni. Mindig független akartam lenni a külső körülményektől. Ha kívül foglalkoztatnak, akkor belül mással foglalkozom, és kész. Az iskolában pl. végig ez volt a hozzáállásom, a szüleim a többi szülőtől értesültek arról, hogy mi történik az iskolában, mert engem nem érdekelt. Az időm azzal telik, amit magamnak belül meghatározok.

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?

  Létrehoznék egy vállalkozást, ami a hátrelévő időre biztosítja a teljes anyagi függetlenséget, aztán kilépnék az életemből. Egy-két évtized alatt elérném az érzést, hogy helytálltam az életben, sikeres lettem és könnyedén lehetnék még sikeresebb, a családomat fölneveltem, és elmondhatom, hogy mindez nem elégít ki. Továbblépek és névtelen vándor leszek.
  A régi indiában a bráhmanák gyakran megtették ezt, és a társadalmat, családjukat otthagyva vándorszerzetesek lettek. De ezt 50 évnyi élettapasztalat előzte meg, ami után döntöttek. Valami ilyet szeretnék, kényelmes tempóban.

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még ezer év fiatalságotok?

  Nem tudom.

 19. “Mi számotokra az ideális életkor?”

  Mivel 45 vagyok (úúú, wazze, gyorsan kiszámoltam, hogy tényleg, mert leírva soknak tűnt) és a korommal nincs gondom, belefér egy 30 – 50 éves intervallumba.

  “Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?”

  Nem. Azt, hogy idióta módon hagytam magam eltunyulni, azt igen. De már javítom a hibát..

  “Mi az öregedés értelme?”

  Értelme, legalábbis a mi szempontunkból, szerintem nincs. Ha örök életű vagy, és megújulásra vágysz, hát tisztítsd meg az elmédet. Az elnyomásnak viszont nagyon jó eszköze, hogy folyamatosan vissza kell számolni..

  “Akartok öregedni?”

  Nem. De jelenleg muszály.. :idk:

  “Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy azt a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?”

  Én már el is utaltam a zsét, az egész család, és jónéhány ismerős, barát adagjának az árát. Nem kaptad meg? :heh:

  “Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?”

  Ami most elpocsékolt időnek tűnik, lehet, hogy hasznos tapasztalatot ad később visszatekintve. Ha a tapasztalatát megtarthatnám, akkor igen. Ha nem, akkor csak nagy duzzogva, de lehet, hogy nem… 😉

  “Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?”

  Legyalogolnék vagy 100.000 kilométert, úgy a mozgás öröméért, és közben kezdésnek megtanulnák angolul és németül. Kifejleszteném – vagy felkutatnám – a zéró emissziós, zéró szénhidrogént használó motort. És volna időm elmélyülni a saját elmémben is (hu, ez de gyenge szóvicc volt.. 😮 )

  “Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még ezer év fiatalságotok?”

  Hát, az első évben kipihenném az előző százat.. 😀
  A tudomány jelenlegi állása szerint 4 % -át érzékeljük a minket körülvevő világnak. Száz év alatt azért csak sikerült valamennyit emelni ezen, úgyhogy találnék magamnak elfoglaltságot. És lenne időm megnézni annak a harcosnak a meccsét, aki 1000 éve edz.. :tremble:

 20. pamparam

  Stella73 írta:

  “170 év alatt hány barát vagy szerelem elvesztését kellene feldolgoznom? Sok embernél már egy is beteszi a kaput. Nem tudom kibírnám-e…”
  És ha ők is veled maradnának?

  Ha jól értem a szer csak az öregedés folyamatát állítja meg. Nem lesz tőle senki sebezhetetlen. Betegség, baleset bármikor jöhet :/

  ………..

  A cikkhez linkelt képről még ez a videó jutott eszembe, de eltartott egy darabig mire megtaláltam. Féltem, hogy nem lesz meg, nekem nagyon tetszett:

  http://vimeo.com/45135870

  …………

  Végül még egy idézet. Nem tudom kitől van, csak a szöveg volt lementve:

  “Halva kezdem, és rögtön kikelek a koporsóból. Öregként felébredve nap, mint nap jobban érzem magam. Miután túl egészséges lettem, kirúgnak az öregek otthonából, majd évekig élek gondtalan nyugdíjasként és bekaszálom a lejáró öregségi biztosításokat.
  Ezután, amikor dolgozni kezdek, az első napon arany karórát kapok a főnökömtől. Negyven-egynéhány évet dolgozom, mialatt egyre fiatalabb leszek, míg végül kiskorú lévén abba kell hagynom a munkát.
  Jönnek a gimnáziumi évek: pia, bulik. Ahogy fiatalodom, úgy válok egyre gyerekesebbé. Jön az általános iskola: végtelen játék, semmi felelősség!
  Pár év múlva kisbaba leszek, és mindenki kezét-lábát töri, hogy mosolyogjak rájuk. Az utolsó 9 hónapot békés lebegéssel töltöm egy termálfürdő szerű helyen, ahol mindent megkapok, ami csak kell: központi fűtés, on-line szobaszerviz, stb.
  Míg végül befejezem egy jó orgazmusként!”

  Ez is jól hangzik. 🙂

 21. c d

  Mi az öregedés értelme?
  Volt itt valahol egy link egy cikkhez, ami a Wörgli „csodát” tárgyalta. (Aki nem olvasta, annak: 1932-ben a gazdasági világválság idején Wörglben a pénzt mulandóvá teszik – havonta veszít az értékéből –, így az elkezd forogni, nem halmozódik fel, életre kel a város, beindul a termelés és fogyasztás.) Talán az öregedés értelme hasonlatos a mulandó pénzéhez: arra ösztönöz, hogy élj. De elméletből lehet gyártani ezret…

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?
  Trükkös. Itt is érvényben van a szabály, miszerint 3 kívánság esetén nem kívánhatsz plusz kívánságokat? Gondolom, így egyértelmű, mire hajtanék. Azonban ez egy érdekes dologhoz vezet: ha valaki korlátlan idővel rendelkezik, és minden létező dolgot tud, szó szerint nem lehet neki újat mondani, akkor hová is érkezik? Nem oda, mint mikor egy stratégiai játékban legyőztünk minden ellenséget? És utána? Nézegethetjük, hogy milyen faszák vagyunk, de végül kilépünk és újat kezdünk; vagy nem is kezdünk újat. Hmm… Ha valaki már tényleg mindent tud, mindent megélt, nem kézenfekvő ötlet létrehozni egy ilyen játszmát? Talán csak egy információcsomag-halmozó generátor vagyunk, hogy ott „fent” legyen mit tanulni. Talán a „nyertes fickó” is beszállt, mert mindent tudni túl lapos; ő meg nem gyáva, és úgy hiszi, az csak erősíti, ha újra el tudja érni azt, amit feláldozott. Lehet ez a fickó én vagyok, lehet te, lehet Duncan. De elméletből lehet gyártani kilencszázkilencvenkilencet…

  Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?
  Miután megpróbáltam felfelé alkudni, persze.

  Mi számotokra az ideális életkor?
  Kéne úgy 10 év kronológiai előreugrás, hogy objektíven megítélhessem. Most, duplakettőben jól érzem magam.

  Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?
  Nem.

  Akartok öregedni?
  Nem.

  Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy azt a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?
  Ha be kell venni, akkor nem kell kérni. 😀

 22. aelod

  Mi számotokra az ideális életkor?

  Az ideális? Hmm jó kérdés de számomra nincs ideális életkor, akkor lenne ideális ha az adott korodnak megfelelően korábbi elképzeléseid alapján ott tartanál ahol korábban gondoltad, hogy tartani fogsz.

  Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?

  26 éves vagyok miért érezném?

  Mi az öregedés értelme?

  Szükséges rossz, hogy beadd a kulcsot.

  Akartok öregedni?

  Soha!

  Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy azt a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?

  Alap…

  Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?

  Alap…

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?

  100évig csak a húrokat tépném én lennék a legprofibb gitáros.

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még ezer év fiatalságotok?

  Ezer év sok idő, minden könyvtár minden könyv tudása legyen enyém, értsem meg az emberi természet mibenlétét.

 23. Stella73

  “170 év alatt hány barát vagy szerelem elvesztését kellene feldolgoznom? Sok embernél már egy is beteszi a kaput. Nem tudom kibírnám-e…”

  És ha ők is veled maradnának?

 24. Stella73

  Sziasztok 🙂

  Szerintem az öregséggel alapvetően az a baj, hogy sok esetben gyorsabb, mint a tudat fejlődése. Ezért van az, hogy mire fejben felnövünk és bölcsek leszünk, addigra a testünk bemondja az unalmast.
  A 120 év amire biológiailag terveztettünk a többségnek ma még csak álom. Az átlagos fejekben az öregség = betegség+szegénység. A 120 évnek alig a felét töltjük egészségesen, kvázi azt a kevés időt sem használjuk ki, ami adatott.
  Ha azt nézem csak, hogy a testem mikor volt a top-on: kb 30 évesen, de! ez már egy leromlott időszak után volt, tehát 30 évesen újra formába hozva magam testileg jobban éreztem magam, mint 23 évesen ugyan olyan formában. Tehát ha csak a test szempontjából nézem, akkor az alakítható.
  A bölcsességet viszont csak az idővel és az elkövetett hibákkal tanuljuk, kapjuk meg. Egy bizonyos fokig a test halhatatlansága segíti ezt a folyamatot, hiszen kapunk időt a hibák elkövetésére, de ahhoz már egy bizonyos tudati szinten kell lenni, hogy ezt érzékeljük. Egy nem tudatos “felébredt” embernek, hogy az életét a TV előtt ülve a testét pusztítva éljen…kár lenne az időért :smirk:
  Így az lenne a jó, ha a testbe lenne egy ‘érzékelő’ ami a tudat bizonyos szintjét elérve elkezdené az optimális testet létrehozni, és azt folyamatosan fenntartani. (Ez kicsit AMER szagú… 😀 )
  A génekkel már bizonyos szinten tudunk kommunikálni, hogy azt tegyék, amit mi szeretnénk. Hiszen a csecsemőkori önmagunkban ugyan azok a gének vannak és működnek, mint a 40 vagy 90 éves önmagunkban. A külső mégsem egyezik 😉 Természetes anyagokkal rá tudjuk venni a gént, hogy úgy működjön, mint fiatal felnőtt korában. Amennyiben ezt a szintet fent tudjuk tartani, és gondoskodunk a megfelelő méregtelenítésről is, akkor a sejt képes egy jobban működő önmagát reprodukálni, azaz “fiatalabb” működésű sejtekből újraépíteni önmagát.
  A ‘tudati kapcsoló’ kiküszöbölné az “elvesztegetett idő” fogalmát is, mert úgy gondolom, hogy az elvesztegetett időkből is tanul az ember, és fejlődik a tudat, tehát ez kell ahhoz, hogy bekapcsoljon a kapcsoló és hosszan élhessünk, így ez az idő sem elvesztegetett.
  A szépen öregedni számomra nem azt jelenti, hogy beletörődik stb.. Épp ellenkezőleg! Számomra az öregszik szépen, aki a korához képest fiatalabb lélekkel rendelkezik, tettvágyó, és ez által a teste is fiatalosabb és az adott lehetőségeit maximálisan kihasználja.
  A hiba ott van a rendszerben, hogy ha az embernek örök ideje van, akkor lesz-e ami hajtja előre? Mert fontos, hogy legyen egy hajtóerő, ami folyamatosan új célokra új dolgokra sarkall, hogy legyen értelme sokáig élni. Hiszem, hogy aki ezen a topikon van, mindenkinek lenne rengeteg elérendő célja, de lássuk be, nem ez az általános. :heh:
  Lássuk a kérdéseket 🙂 :
  Az ideális életkor szerintem valahol 20 és 40 között, kinek mi.
  Testileg éreztem már, hogy öregszem.. nem túl kellemes, de bizonyos fokig hajtóerő, szellemileg csak azt érzem, hogy egyre jobb 🙂
  Az öregedés értelme… talán a ‘körforgás’.. a természetben azt hiszem van értelme -megújulás.. az ember már más téma, mert bejön a képbe a tudat. Jó lenne, ha a reinkarnációkor emlékeznénk mindenre, akkor nem lenne gáz a halál sem, Bár a csecsemőkor egy kicsit kényelmetlen lenne :laugh:
  A tabletta nem is annyira sci-fi, mint gondoljátok, és persze kérek 🙂
  Az elvesztegetett időről fentebb már írtam.
  Mit csinálnék, ha annyi időm lenne…? Azt amit ebben az életben is tenni készülök (aztán meglátjuk mi fér bele 🙂 ) Tanulni, fejlődni az utolsó pillanatig; ÉLNI! Jobbá válni minden szinten- abban amit csinálok, a hobbijaimban (esetleg azokat a profizmus szintjére vinni, ha már van időm 😉 ) értékelni az élet ajándékait; felelősséggel vigyázni a két kis lélek fejlődésére akiket ajándékba kaptam, és tanítani őket az életre….
  Az érdeklődési területimet tekintve: éneklés, festészet, írás, utazás (pl. egy csomó helyen szeretnék hosszabb ideig élni, hogy igazán megismerjem az ottani emberek életét), sport, biológia, csillagászat…
  Így elsőre ennyi :-))

 25. jazminbokor

  “Mi számotokra az ideális életkor?”
  Számomra nincs ilyen. Már nincs.

  “Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?”
  Igen. Nem vagyok már fiatal, ezért időnként érzem az ízületeimben a fájdalmat, ha reggel le akarok rohanni a lépcsőn, vagy az edzés elején, amíg be nem melegítek. Vagy az edzést követő második napon érzek itt-ott fájdalmat. Szerencsére nincs mindig így. Állandóan a méregtelenítés valamely módját tervezem, többnyire el is végzem. Máskor meg alaposan teleeszem magam finom, többnyire saját készítésű ételekkel. (Nem vagyok húsevő.) Nagyon szeretek jókat enni, szeretem a finom ízeket.
  Sajnos a szemem öregszik, a látásom romlik egy ideje. Nagyon izgat az a kérdés, hogy a szemet hogyan lehet méregteleníteni. Szerintem lehet, viszont kitartás kell hozzá, az biztos.
  Ahogy írom ezeket az egyébként teljesen őszinte soraimat, lelki szemeim előtt az tűnik fel, hogy sorakozni fognak a nyilatkozatom mellett a dislike-ok. :-))

  “Mi az öregedés értelme?”
  Így számomra nincs a kérdésnek értelme. Lejöttünk egy időre ide, erre a földre, hogy tegyünk valamit, legyünk boldogok vagy játszunk. Itt a fizikai szinten minden avul, minden rozsdásodik, a test is. Kinek előbb, kinek később. Egyes guruk is visszavonulnak egy-egy megtisztulás érdekében, hogy egy újabb 50-100 évre megújítsák magukat. (az időszakot tippelem) Ha egyáltalán szükségét érzik annak, hogy még maradjanak.

  “Akartok öregedni?”
  Szépen öregedni, bölcsebbé, kortalanná válva. Nem szükségszerű, hogy mindenki idős korban ápolásra szoruljon. Az ilyesmi nincs előírva.

  “Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy azt a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?”
  Igen. A jól használható testtel minden könnyebb.

  “Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?”
  Lassan megtanultam türelmes lenni magamhoz, sokáig nagyon türelmetlen voltam. Most azt mondom, hogy ha nekem x időre volt szükségem ahhoz, hogy valamit megértsek, akkor ezt elfogadom és nem vagyok többé türelmetlen.

  “Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?”
  Foglalkoznék a taichi-val továbbra is, az eddiginél sokkal nagyobb rendszerességgel.
  Sok nyelven megtanulnék beszélni, olvasni (ezt gyerekként is szerettem volna). Eddig 5 nyelvet kezdtem el az életemben (főként iskolában vagy tanfolyamon), az anyanyelvemen kívül jelenleg csak két nyelvet tudok használni (korábban egy harmadikom elég jól beszéltem, csak a gyakorlatban nem volt számomra hasznosítható), a többi próbálkozás idő hiányában elkopott.
  Megtanulnék könyvet írni.

  “Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még ezer év fiatalságotok?”
  A fentieken felül elmennék Tibetbe, és még néhány olyan helyre, ahol hozzáférnék a tudáshoz, és azt kutatnám.

 26. Egy kis kiegészítés.

  Ahogy látom az “ideális életkorra” vonatkozó első kérdés kétértelmű.
  Így pontosítanom kell a választ, még mielőtt bárki azt gondolná, hogy 120 éves testben szeretnék örökké élni, ha Duncan végre a megmaradó és szorgalmasan hozzászólók és vitatkozók között kiosztja a beígért pirulát. :fighterm:

  A korábban leírt 120 évvel, arra az élethosszra utaltam, hogy legalább addig el kellene élni mindenkinek, és nem 60-70 évig csak. (Ez mint várható időtartam lenne ideális, ha mégsem kapnánk pirulát vagy itt és most ki nem találjuk a örök élet titkát.)

  Az az életkor, amelyben jó lenne örökké birtokolni a testem, számomra a 28-32-ig besorolható állapotok bármelyik megfelelne. 🙂

  Most már tiszta az ügy!

 27. Great

  @ II.Putyin998 cár:
  Úgy értelmezem, hogy a te +1000 éves fiatalságodnak nem örülne mindenki…

  Próbálom kitalálni, milyen lenne ezer éven át edzeni egy nem öregedő testet, de nem megy.

 28. Great

  Thirdeye Magister írta:

  Én soha nem éreztem , hogy lemaradnék valamiről . Engem is érdekelt a csillagászat , madarászat , zenélés , miegymás , de nem érzem hogy száz évekig kellett volna foglalkoznom bármelyikkel is

  Soha nem akartál egyszerűen csak adni másoknak? Csinálni valamit, ami túlmutat a pillanatnyi szórakozáson?

  Meg hát a világ összes dolgával úgyse foglalkozhatok , valamiről úgyis lemaradok . De kit érdekel ? Élvezni kell az élet minden percét ( ha tudjuk ) , nem pedig azon rágódni , hogy éppen miről maradok le

  Újra ugyanaz a kérdésem: soha nem akartál adni másoknak valamit, csak úgy, ami nem a te pillanatnyi élvezkedésedről szól?

  Ilyen gondolatokkal csak az elme szívat bennünket , hogy frusztrálhasson

  Inkább felhívja a figyelmünket arra, hogy van hol fejlődni.

  Szerintem fontos , hogy legyenek céljaink , de ne legyünk már annyira gonoszak magunkkal , hogy állandóan az órát lessük , hogy mikor valósul meg valamelyik tervünk

  Ha csak lépcső a következőhöz, akkor fontos.

  Tegyük fel , hogy örök életűek lennénk ebben a fizikai testben . Biztos , hogy akkor is ennyire hajtanánk a célok elérésére ? Mit számítana , hogy mikor leszünk sikeres írók , vagy bármi más ? A legtöbb motivációnkat pont az adja , hogy kevésnek érezzük az időt

  Az nem motivál, hogy érdekel, hogy van haszna, hogy jó és szép, hogy segít másoknak, jobbá tesz téged?

  Az egész civilizációt ez az időhöz kötöttség nyomorítja meg . Pedig hát nincs is valós idő

  Ebben az esetben a romlást nevezzük időnek, az pedig létezik.

  Az öregedésnek , az az értelme , hogy megundorodjunk a fizikai léttől

  Ez érdekes gondolat.

 29. Great

  vargar írta:

  Érdekel a folytatás.

  Az lehet, de te nem fogod látni.

 30. Great

  A képek többnyire ott vannak, ez különösen. A cikk kedvcsináló, ebben a kategóriában a már-már szemétség közé tartozik. Egy hét túl sok idő a következőig.

  Mi számotokra az ideális életkor?
  30, akkor voltam a topon. Lehettem volna pár évvel korábban is, de nálam így alakult.

  Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?
  Nem. Az ízületi fájdalmaim, amik kínoznak gyakran, nem az öregedéstől, hanem a saját hülyeségemtől vannak.

  Mi az öregedés értelme?
  Nincs neki. Vagy tudatlanság, még nem értjük a testet, vagy mesterséges, akkor az a célja, hogy lekössön minket ez a sz@rakodás.

  Akartok öregedni?
  Nem.

  Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy azt a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?
  Törzsvásárló lennék.

  Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?
  El. Esetemben sok elcseszett év van.

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?
  Felépítenék egy profi mma karriert, megtanulnék 5-6 nyelvet tökéletesen, gépészmérnöknek tanulnék, feltalálnék egy újfajta motort a robbanó helyett, kicst más elven, sportcoachokat képeznék, akik sportolók, csapatok és edzők mellett dolgoznak lelki, mentális segítséget nyújtva, van egy elképzelésem a mesterséges ízületekre, azt is összehoznám valahogyan, időm lenne megtanulni mindent és kísérletezni.

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még ezer év fiatalságotok?
  Elhoznám az X Prize-t, kidolgoznám a választható mesterséges testeket, tökélyre fejlesztenék pár ősi nyelvet, megverném Bigfootot háromszor.

 31. Gabi

  Nem fogok sorrendben válaszolni, de már most kijelenthetem, hogy akar a fene öregedni, viszont mégis ez történik. Egészen biztos vagyok abban, hogy a program átírható és a folyamat visszafordítható. (Évekkel ezelőtt már tettél erre célzást egy írásodban, aztán a többi néma csend….)
  40 éves koromban voltam a legjobb formámban, mind testileg, mind szellemileg, – persze ezt csak utólag ismertem fel -, ezért ezzel az állapottal kiegyeznék!
  Sok minden kimaradt az életemből, de ezt betudom a kishitűségemnek, amin bogyó nélkül változtattam.
  Nem tudom hány évig akarok élni, de azt igen, hogy ne a testem állapota határozza meg, hanem legyen a saját döntésem.

 32. Palantír

  P.Tibi írta:

  Akartok öregedni?
  Mivel a boldogtalanság egyik forrásának tartom, ha vitatkozom a valósággal, ezért akarok-lassan, szépen,méltósággal.(néha persze egyáltalán nem )

  Sosem értettem miért anyag a műanyag. A mű/mesterséges jelentése olyan dolog ami a természetben nem fordul elő magától. Viszont mivel az emberi faj is a természet része, így amit létrehoz épp annyira természetes termék, mint bármi más. Ha az ember nem lenne a természet része, akkor lehetne mű a műanyag, de talán még akkor sem, hiszen az ember is természetben előforduló anyagokkal hoz létre olyat ami magától nem létezne. Azért írtam ezt, mert ha a valóság kívül áll a tetteinken, akkor minden amit teszünk szembefordul a valósággal, ha a részei vagyunk akkor minden amit teszünk éppen úgy a valóságot képezi mint egy szupernóva, vagy a gravitáció, vagy a fotoszintézis. Ha módosítjuk a test génállományát, hogy örökké éljen, akkor az lesz onnantól kezdve a valódi emberi test egyik alfaja. Nem hiszem, hogy vitába lehet szállni valamivel, ami úgy alakul ahogy változtatunk rajta 😀

 33. II.Putyin998 cár

  “Mi számotokra az ideális életkor?”
  -Köszönöm,most jól vagyok.39.

  “Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?”
  -Szét van verve a testem teljesen.Tele vagyok sérülésekkel.Van pár maradandó is.De műtéti úton javitható lenne-ha nem most,akkor később,kivárom.

  “Mi az öregedés értelme?”
  -Mittudomén.Nem én találtam ki.Szopás-ez az értelme.

  “Akartok öregedni?”
  -Kóstolgatsz?

  “Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy azt a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?”
  -Okos kérdés.Remélem van még ilyen raktáron.A Holló szinház előadásaiban voltak hasonlóak.

  “Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?”
  -Ezt esetemben megintcsak sértésnek veszem.
  Nem.Nem fogadnám el.Inkább mindenki mást is köteleznék rá.Jó iskola.

  “Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?”
  -Maradnék a saját területemen;táplálkozás,edzés és hülyék.Főleg hülyék.Az se baj,ha neten.

  “Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még ezer év fiatalságotok?”
  -Az tizszer annyi.Lehet,hogy a hülyéket leszarnám.Nagy ivben.Maradna az első kettő,csak sokkal intenzivebben.

  De ez igy csak képzelgés és ömlengés.Ott kéne lennem,hogy tudjam merre vagyok arccal.
  De hogy sok köcsög rábaszna,az tutkeráj.

 34. Thirdeye Magister

  rozsi008 írta:

  No most lebuktál, pedig már tényleg azt hittem, hogy kinyílt a 3. szemed!

  A szemüveg nem a harmadik szememnek kellett :-))
  A fizikai szemünkkel amúgy is csak nézünk , de a harmadikkal látni is lehet . :cyclops:

 35. rozsi008

  Thirdeye Magister írta:

  Az öregedést akkor éreztem amikor be kellett mennem az Ofotértbe

  No most lebuktál, pedig már tényleg azt hittem, hogy kinyílt a 3. szemed!

 36. Palantír

  Sziasztok!

  Nagy örömmel vagyok itt újra némi kihagyás után 🙂 Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehetek a cikk kommentálásában!

  Mi számotokra az ideális életkor?
  Számomra a 23 év nagyszerűen megfelel.

  Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?
  Inkább azt, hogy már nem vagyok elég fitt. Az öregedés “jelei” egyelőre kimerülnek néhány enyhe ráncban és ősz hajszálban.

  Mi az öregedés értelme?
  Én magamnak megnyugtatás képpen azt a magyarázatot szoktam adni, hogy megújulási ciklus, ami által 80 évenként kapsz egy új testet, új körülményekkel, új lehetőségekkel. Persze ez nem igaz. Inkább abban keresném a öregedés értelmét, hogy mi lenne ha nem lenne öregedés. Mielőtt igazán belelendülnél az életebe, a kezdeti kötelező és elvárt feladatok teljesítése után, betesznek egy gépezetbe, amely addig használ ameddig el nem rothad a tested. Az öregedés és az “élj a mának” filozófia nagyon harmonikus együttesként alkotnak egy egészet ami hangsúlyossá teszi az idő végességét éppen annyira, hogy az emberek ne hosszú távra tervezzenek, és csak kis sikerekre törekedjenek, mint egy jó buli péntek este, vagy egy hét Hawaii-n. Ha nem lenne öregedés az emberek szabadabban kezdenének bele bármilyen hosszútávú cél elérésébe. Nem lenne gond elindítani egy 270 évig tartó felderítő űrutazást egy másik csillagrendszerhez, mert még mindenki élne, hogy lássa beteljesedni az álmát. Nem lenne gond megtanulni a világ összes nyelvét mert lenne rá idő. Mindenki érthetne mindenhez ha akarna vele foglalkozni, mert nem lebegne a feje fölött a halál kaszája. A tudás olyan szintjeire emelkedhetnénk, ami elképzelhetetlennek tűnhet a társadalmunkban. Ha arra alapozok, ahogy a média működik, ahogy a világ felépül, nem érzem úgy, hogy ez egy kívánatos cél lenne azok számára, akik a háttérből báboznak az emberiséggel. Az öregedés értelme tehát: Kontrollált életút.

  Akartok öregedni?
  Nem.

  Ha évente 1 alkalommal be kéne vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?
  Ha a családomnak is jutna, akkor mindenképpen! Kivéve ha valami nagyon gusztustalan dolgot kérnének cserébe, mint a egy történetben amit most olvastam 🙂

  Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?
  Megint csak azt kell, hogy mondjam, hogy a feltételektől függ, de ha lehetne, elfogadnám, feltéve, hogy együtt maradhatok azokkal akiket szeretek.

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?
  Ehhez és a következő kérdéshez is azt mondanám, hogy OTVIII lenne az első, persze így is, de ez az egy nem változna. Ha lenne száz évem, mindent megtanulnék ami ahhoz kell, hogy az emberiséget jobb állapotba tudjam hozni a mostaninál.

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még ezer év fiatalságotok?
  Elkövetnék mindent amit a száz évhez írtam, és megpróbálnék mindent megtenni, hogy az emberiség elnyomása gyökerestül megszűnjön. Ha ez meglenne kedvtelésből mindent elkövetnék és megtanulnék azért, hogy az FTL* űrhajózás valósággá válhasson, és felfedező lennék, aki járja a bolygókat, hogy újat vagy érdekeset találjon.

  *FTL: Faster than light – fénysebességnél gyorsabb.

 37. zCevard

  Könnyed bevezetőként is erőteljes.

  A cikk alapján az első kérdést én úgy értelmezem, hogy talán nem is az “ideális életkor” a fontos, hanem az “ideális fizikai-erőnléti állapot, ami jelen ismereteink szerint főleg egy bizonyos életkornak a sajátossága”.
  (Tehát ha valaki azt mondja, hogy számára a 25 éves kor az ideális, akkor inkább az általában a 25 éves korúakra jellemző fizikai állapotra gondol. Persze van, aki ezt 20 évesen már eléri, de van, aki csak 36-37 éves korában jut el erre az erőnléti szintre, vagy még később.)

  27 éves vagyok. Így a magam részéről azt mondom, hogy a mostani erőnléti állapotom és a mindennapi fizikai aktivitásom függvényében 33-35 éves koromra elérem azt az erőnléti szintet, ami mellett felhörpinteném az Örök Élet Italát. :cute:

  Magának az öregedésnek nem látom értelmét – és én magam sem szeretnék öregedni –, bár arra kíváncsi vagyok, hogy az idő múlásával és a korral markánsabbá válik-e az arcszerkezetem. Most 27 évesen néha még elkérik a személyimet, ha egy üveg bort veszek ajándékba. :rotfl:

  Természetesen kérnék abból a jóféle tablettából, és az elvesztegetett időt sem utasítanám vissza … mert van ilyen. Mindenkinek van, ha a lelke mélyére néz. Felesleges dolgokkal, felesleges emberekkel, haszontalansággal, tétlenséggel eltöltött idő.

  100 és 1000 év fiatalság. Ez jó.
  Ügyészségen dolgozom, minden napot elcseszett életek közt töltök, ezen nincs is mit szépíteni. Érdekel, amit csinálok, szeretem, amikor a felmerülő problémák (akár a büntető fellebbviteli, akár a nyomozás-felügyeleti tevékenység során) intellektuális kihívások elé állítanak, amikor csiszolhatom a meglévő tudásomat, vagy új dolgokat tanulhatok. Ez a munka azonban nem olyasmi, mint egy festőművészé. Ha ő végzett a festménnyel, hátralép, megcsodálja a művét és elégedett vele. Én ezt nem tehetem meg, ha megírok egy vádiratot. A jól végzett munka nyilván valamiféle megelégedéssel tölti el az embert, de büszkeséget nem érzek.

  Ezt csak azért írtam le, mert ha volna még 1000 év fiatalságom, olyasmit tanulnék talán, ami … hogy is mondjam: nemesebb. (Örülök, hogy jelszóval védett a cikk, így a Legfőbb Ügyészség ezt most nem tudja csekkolni.) 😎
  Szeretnék például kutatóorvos vagy mérnök lenni, és az emberek egészségi jólétén, vagy épp környezetbarát technológiákon munkálkodni. Amik előremozdítják a civilizációt. (Ajvé, ez most elég patetikusan közhelyesre sikeredett.) 😕

  Sem a műszaki ismeretekhez, sem a biológiához-kémiához nincs tehetségem (pontosabban iskolai éveim alatt nem szerettették meg velem ezeket), de 1000 év talán elég lenne ahhoz, hogy felhozzam magam ezeken a területeken. :timeout:

  Nem szerettem volna csapongó lenni, de az lettem.
  Kész szerencse, hogy ide értelmes tagok járnak, akik kihámozzák a lényeget, ha találnak olyant. 🙂

 38. P.Tibi

  Mi számotokra az ideális életkor?
  Számomra minden életkoromnak voltak és vannak ideális állapotai.Ugyanakkor minden életkoromban voltak és vannak pillanatok, amikor egy másik kort hittem ideálisnak.Néha idősebb akartam lenni, néha fiatalabb.

  Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?
  Persze,hogy testileg érzem az öregedést (de nem vészesen 😉 ), ki nem?

  Mi az öregedés értelme?
  Biológiai lényként számomra érthető, és elfogadható az öregedés ténye, hiszen minden élőlénynek alaptermészete az öregedés. Az összes biológiai programunk éppen úgy zajlik, mint bármelyik másik emlőséi.Ugyanazok a szerveink ugyanolyan funkciókat látnak el, és ugyanolyan biológiai programok segitenek bennünket a túlélésben.

  Akartok öregedni?
  Mivel a boldogtalanság egyik forrásának tartom, ha vitatkozom a valósággal, ezért akarok-lassan, szépen,méltósággal.(néha persze egyáltalán nem 😉 )

  Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy azt a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?
  Alkalomszerűen kérnék, de nem minden évben.

  Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?
  Volt, mikor úgy éreztem, hogy sok időt pocsékoltam, most éppen úgy érzem nem

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?
  Biztos jönne, aminek jönnie kell, de nyelveket biztosan.

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még ezer év fiatalságotok?
  Ugyanaz

 39. pamparam

  Napokban láttam egy buszmegállóban fölfirkálva. Pont idevág:

  “Az a baj, hogy azt hiszed van időd.” (Buddha)

  Szeretnék évszázadokig, vagy még tovább élni és ha lenne egy általad említett tabletta bevenném. Viszont mostani tudásom alapján nem engedném meg a tabletta szedését egy bizonyos életkor alatt. (Személy szerint 30 évnél húznám meg a határt.)

  Kell némi élettapasztalat hogy felfogd mit is jelent az idő. Bár már az is sokakat befolyásolhat, hogy tudják: 30 éves koruk után nem fognak öregedni. Valahogy titokban kellene tartani és csak az adott kort betöltő születésnapon felkínálni a lehetőséget mindenkinek.

  És egyéb társadalmi problémákat is meg kellene oldani. Például a szegénység kérdését. Szerintem az emberiség puszta létét veszélyeztethetné egy olyan konfliktus ami kitörne a “gazdag hallhatatlanok és a nyomorgó földi halandók” között. Mert afelől szemernyi kétségem sincs, ha megjelenne ez a szer valakik, valamilyen módon arra használnák, hogy másokon uralkodjanak. Akkor is ha ingyen osztogatnák, vagy a levegőből lehetne belélegezni. Megtalálnák a módját, hogy ezt kihasználják.

  Az eddig “elfecsérelt” időmet nem kérném vissza. Van amit már bánok, és lenne amit megváltoztatnék, de valahol mélyen mégis örülök, hogy a dolgaim így alakultak mert ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy az legyek aki ma vagyok. És jelenleg jól érzem magam a bőrömben. Nem csak fizikai értelemben.

  Ha kapnék +100 év fiatalságot két dolgot tudnék elképzelni. Egyik sem egy “hűde” dolog, de annyira más mint amivel most foglalkozom, hogy legalább egy évtized (inkább több) kellene, hogy átálljak/megtanuljam.

  1. Beiratkoznék az orvosi egyetemre és ha elvégeztem körbejárnám a világot, hogy megtanuljam más helyeken miként küzdenek a betegségek ellen. Például a különböző masszázsokat, akupunktúrát, de az is, hogy egy sivatag, vagy dzsungel a sivatag közepén mit csinálnak az őslakosok. Utána persze gyógyítanék.

  2. Tanár lennék. Matematikát, történelmet, szexet és emberi kapcsolatokat tanítanék. Első kettőt azért mert úgy érzem az életben sok hasznát lehet venni. Mondom ezt úgy hogy végig utáltam a matekot.

  A szexet és az emberi kapcsolatokat pedig azért tartom fontosnak mert az az amivel napi szinten találkozik mindenki mégis ez az amit szégyellni kell, sokszor tabu róla beszélni. Iskolában pláne, mert ott bort iszik vizet prédikál a tanárok többsége.

  Sokkal jobb hely lenne a világ ha minden férfi képes lenne megadni egy nőnek “azt ami jár”. Kápis? 🙂

  Ha +1000 évet kapnék űrkutató/csillagász vonalon indulnék el. A 100 évemet is szívesen fordítanám erre, de ha már belevágnék el akarnék jutni egy másik bolygóra, ezt pedig a következő 100 évben nem valószínű, hogy elérném.

  Mondjuk ami még érdekes kérdés, hogy lelkileg hogy bírnám ki a +100 vagy 1000 évet. Mert akkor – ha a mai átlagot nézzük – kb. 170 vagy 1070 éves lennék mire meghalnék. Engem már ért néhány megrázkódtatás. Nem akarok messzire menni, vegyük csak a közeli rokonok/barátok halálát. 170 év alatt hány barát vagy szerelem elvesztését kellene feldolgoznom? Sok embernél már egy is beteszi a kaput. Nem tudom kibírnám-e…

  Talán ezért van halál. Reset az agynak. Azért jó lenne tudni, hogy újra is indul-e a gép, vagy örökre beragad a gomb.

 40. Bence

  Én is érzem folyamatosan kora kamasz korom óta, hogy kevés az időm megvalósítani azokat, amikhez igazán kedvem lenne. Hihetetlenül kevés. Egy életnek több száz év fiatalsággal kellene rendelkeznie.

  Örök fiatalság? 1,8 millió ember évente az ára?

  Vessetek meg, de én is aláírtam volna.

 41. Thirdeye Magister

  Én soha nem éreztem , hogy lemaradnék valamiről . Engem is érdekelt a csillagászat , madarászat , zenélés , miegymás , de nem érzem hogy száz évekig kellett volna foglalkoznom bármelyikkel is .

  Meg hát a világ összes dolgával úgyse foglalkozhatok , valamiről úgyis lemaradok . De kit érdekel ? Élvezni kell az élet minden percét ( ha tudjuk ) , nem pedig azon rágódni , hogy éppen miről maradok le . Ilyen gondolatokkal csak az elme szívat bennünket , hogy frusztrálhasson .

  Szerintem fontos , hogy legyenek céljaink , de ne legyünk már annyira gonoszak magunkkal , hogy állandóan az órát lessük , hogy mikor valósul meg valamelyik tervünk .

  Tegyük fel , hogy örök életűek lennénk ebben a fizikai testben . Biztos , hogy akkor is ennyire hajtanánk a célok elérésére ? Mit számítana , hogy mikor leszünk sikeres írók , vagy bármi más ?

  A legtöbb motivációnkat pont az adja , hogy kevésnek érezzük az időt .
  Az egész civilizációt ez az időhöz kötöttség nyomorítja meg . Pedig hát nincs is valós idő .

  ” Mi számotokra az ideális életkor?

  Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?

  Mi az öregedés értelme?

  Akartok öregedni? ”

  Nincs számomra ideális életkor , hiszen soha nem akarok meghalni 🙂

  Az öregedést akkor éreztem amikor be kellett mennem az Ofotértbe :chic:

  Az öregedésnek , az az értelme , hogy megundorodjunk a fizikai léttől . 😕

  Nem akarok öreg lenni . :pain:

 42. JainZar

  Az előző hozzászolásom a smiley ellenére teljesen komoly volt! A saját példámon tudom igazolni. Mikor (kb 5 eve) leköltöztünk vidékre, az emberek azt hitték, hogy én a feleségem édesapja vagyok. Ő 11 évvel fiatalabb nálam és én tényleg öregnek néztem ki.

  Ma már senki nem gondolja, hogy lényegesen idősebb lennék nála és nem ő öregedett hozzám. Változtattam pár dolgon, először fejben aztán a fizikai síkon is. Persze ez még nem az örök ifjúság, de kezdetnek nem rossz! 🙂

 43. JainZar

  “A célom egy szerkezet felépítése volt, amely az emberi szavakat képes biokémiai jelekké alakítani”

  Van egy ilyesmi szerkezeted! Úgy hívják “emberi agy”… Miért nem tanulod meg igazán a használatát? 🙂

 44. vargar írta:

  Érdekel a folytatás.

  Érdekelnének a kérdésekre adandó válaszaid. 🙂

 45. Üdvözlet Minden Kedves Kollégának és Neked is Duncan!

  Mi számotokra az ideális életkor?

  Elvileg 120 év lenne minimum, már ha azt nézzük, hogy más hasonló felépítésű élőlényeknél a képlet = a kifejlődési idő hatszorosa.
  Az embernél ez 20 x 6 = 120

  Ha szubjektíven nézem, akkor gyakorlatilag végtelen. Azaz kellene egy olyan természetes képesség – hangsúlyozom ideális esetben nem eszköz, kezelés, stb. -, amely öngyógyítással korrigálná a hibákat.

  Voltam már a halál torkában, és nem akartam meghalni. A halál számomra egy rám erőltetett vég lenne, akárhány éves is lennék abban a pillanatban.
  Olvastam valahol, hogy a halál közeledtének van egy lélektani sorozata, amelynek ez az első lépése, amit én is átéltem. A végső stádium a teljes, apatikus belenyugvás.

  Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?

  Igazából nem, a testi állapotom romlását betegségnek tekintettem, de a tükör egyébként könyörtelen…

  Mi az öregedés értelme?

  Egyéni szintem semmi. A fizikai világban bármilyen magára hagyott dolog elkezd romlani. A “magára hagyott” annyit jelent, hogy nincs “tudatos és helyes beavatkozás”.

  A testben van egy csomó automatizmus, reflex. Csak kevesen érzékelik kiterjedten a testi folyamataikat – ezt inkább elképzelhetőnek tartom -, mint tudom. Az lenne az elvárásom, hogy érzékelnem kellene tetszőlegesen egy szerv vagy akár sejt savasságát, mérgezettségi szintjét, vagy ha sejtburjánzás indulna be, stb.

  De ezek nincsenek meg. Tehát én, mint lelki egység – most függetlenül a filozofálgatástól – kívülálló vagyok annak ellenére, hogy bele vagyok ragadva. Ez független attól, hogy valaki mennyire gondol a testére is, amikor magára gondol.

  Esetleg jelentkezzen bárki, aki érzékel bármilyen testi, biokémiai állapotváltozását úgy, ahogy fent leírtam. 🙂

  Akartok öregedni?

  Nem.

  Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy azt a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?

  Be, persze.

  Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?

  Igen.

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?

  Semmi extra. Tovább csinálnám azt, amit most. Van elég célom, és ha elérek egyet, akkor kitűzök másikat. 🙂

  Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még ezer év fiatalságotok?

  Ugyanaz, mint az előző kérdésre adott válasz.
  Számomra a végtelen pálya az elvárt megoldás. 🙂

 46. rozsi008

  “Mi számotokra az ideális életkor?”

  Az az életkor, amíg mind testileg, mind lelkileg “egyben” van az ember, vannak céljai, motivációja és képes azokért tenni. Konkrét számokban nehezen meghatározható, mert nyilvánvalóan mindenki örökké szeretne élni. Én azt tűztem ki célul, hogy kitolok a világgal és egyszerűen meg sem halok.

  A sejtjeink folyamatosan megújulnak, szóval “csak” az öregedés programját kell felülírni. Azért némi tippet dobhattok, hogyan!

  “Éreztétek már, hogy öregedtek vagy öregek vagytok testileg?”

  Hát igen és ha nem éreztem volna mások céloznak rá, ha máskor nem a szülinapokon. Egyébként mindenki egyetért abban, hogy 10-12 évet nyugodtan letagadhatok. 🙂 A magam részéről lelkileg még mindig huszonévesnek érzem magam, de a testem mintha nem akarná ezt tudomásul venni.

  “Mi az öregedés értelme?”

  Hát ezt meg kellene kérdezni az alkotótól.

  “Akartok öregedni?”

  No kíváncsi vagyok lesz-e valaki, aki igennel válaszol. Akar a fene!

  “Ha évente 1 alkalommal be kellene vennetek 1 tablettát, ami 1 ezer forintba kerül, nem tartalmaz káros elemeket, ritka elemeket, nem esett bántódása senkinek azért, hogy azt a tablettát előállítsák, és ettől az 1 tablettától 1 évig nem öregedtek… kérnétek belőle?”

  Mennyiért árulod el a beszerzési forrásod? :-))

  “Ha most rögtön visszakaphatnátok minden elpocsékolt, elvesztett, elrabolt időt, elfogadnátok?”

  Érdekes, de nem érzem elpocsékolt időnek az eddigi életemet. Rengeteg dolgot csináltam, sok mindent megtapasztaltam, világok omlottak össze bennem és épültek helyette újak. Az viszont már komoly vita tárgyát képezhetné, hogyha a halál után nincs tovább, akkor van-e egyáltalán értelme az egész életünknek.

  “Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még száz év fiatalságotok?”
  “Mit tennétek, mibe fognátok, mit tanulnátok, ha lenne még ezer év fiatalságotok?”

  Egybe veszem a két kérdést. Teljesen mindegy 100 vagy 1000 évről van szó és az is, hogy most hány évesek vagyunk. Akár van az életnek értelme, akár nincs, meg kell tenni mindent, hogy jól érezzük magunkat. ITT és MOST!

  Mindig lehet és kell is új dologba fogni. Én például bármibe kezdek 5 év után általában már nem kihívás a számomra. Ilyenkor mindig találok valami mást, ami érdekel.

  Láttam már huszonéves fiatalokat kiégve és ismertem 90 év fölötti embert, aki egyszerűen nem tudott megállni. Szóval 70 évesen is lehet menni ejtőernyőzni!
  A bakancslista brilliáns ötlet! (No meg a film se rossz!)

 47. Na, elkezdődött. 🙂

  96 embernek ment ki a jelszó. Lássuk, hányan maradnak az első forduló után. 😎

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén